Disney-tiistai: Pennitön ja suruton

Tänään Disney-tiistain aiheena on yhdeksäs Disney-klassikko ja pakettikauden neljäs elokuva eli Pennitön ja suruton. Jos sinua kiinnostaa tietää, kuinka tämä kahdesta tarinasta koostuva elokuva tehtiin, jatka lukemista.

pennitön ja suruton

Pennitön ja suruton
Ohjaajat: Jack Kinney, Bill Roberts, Hamilton Luske ja William Morgan
Äänirooleissa: Cliff Edwards, Dinah Shore, Walt Disney, Clarence Nash, Pinto Colvig, Billy Gilbert, Anita Gordon
Suomidubissa: Seppo Mäki, Ulla Renko, Veikko Honkanen, Thelma Romu, Jukka Rasila, Antti Pääkkönen, Petri Liski, Päivi Ristimäki
Kesto: 73 8min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 27.9.1947, Suomessa: 19.12.1952

Elokuvan Pennitön ja suruton matka ensimmäisistä ideoista valkokankaalle vei melko pitkään eikä elokuvan kahta tarinaa ollut aluksi edes tarkoitus käyttää samassa elokuvassa, vaan studion oli tarkoitus julkaista Bongo sekä Mikki ja pavunvarsi erillisinä elokuvina. Walt Disney oli käyttänyt Jaakko ja pavunvarsi -satua aiemmin jo kolmen lyhytfilmin inspiraationa ja suunnitteli 1940-luvun alussa tekevänsä siitä kokoillan elokuvan. Niinpä tähän tunnettuun satuun perustuvan animaation suunnittelu aloitettiin toukokuussa 1940. Tarinan tähdiksi päätettiin ottaa Mikki, Aku ja Hessu, jotka esiintyisivät nyt ensimmäistä kertaa yhdessä pitkän elokuvan tähtinä. Heidän lisäkseen tarinaan ajateltiin ottaa mukaan Pinocchiosta tutut Rehti-Repo ja Kimi-kissa sekä Minni Hiiri. Elokuvaa kutsuttiin nimellä The Legend of Happy Valley.

Vuonna 1941 taas aloitettiin Bongo-tarinan kehittely. Walt oli lukenut kirjailija Sinclair Lewisin kirjoittaman lastensadun Little Bear Bongo ja halusi tehdä siitä elokuvan. Osa studion työntekijöistä vastusteli ajatusta, mutta Walt sai tahtonsa läpi. Koska Bongo on kotoisin sirkuksesta, eräässä vaiheessa ehdotettiin, että tarina voisi olla jatkoa Dumbolle ja sijoittua samaiseen sirkukseen.

Mikki ja pavunvarsi -tarinaa alettiin animoida pian sen jälkeen, kun Dumbon raaka-animaatio oli valmistunut. Sen ja Bongo-elokuvan tuotannot kuitenkin keskeytyivät, kun Yhdysvallat otti osaa toiseen maailmansotaan ja studio keskittyi toisenlaisten tuotantojen tekoon. Vasta sodan päättyessä tuotannot pääsivät uudestaan vauhtiin ja ne päätettiin liittää yhdeksi elokuvaksi.

Pennitön ja suruton Bongo
Disney-triviaa: Bongo-jaksossa nähtävä tyttökarhulle keksittiin tuotannon aikana monia eri nimiehdotuksia. Nimeksi ehdotettiin ensin Suzieta ja Hopeakorvaa, kunnes tekijät päätyivät lopulta nimeen Lulu-Belle.

Bongon oli aluksi tarkoitus olla kooltaan isompi ja realistisemman näköinen. Lisäksi Bongolla oli kaverinaan simpanssi, mutta tästä hahmosta päätettiin kuitenkin luopua. Rehti-Repo ja Kimi, joiden oli tarkoitus huijata Mikki vaihtamaan lehmä papuihin ja Minni Hiiri, jonka oli toisen idean mukaan tarkoitus antaa taikapavut Mikille, päädyttiin poistamaan tarinasta.

Tarinaan sen sijaan lisättiin Samu Sirkka, joka sai toimia elokuvan esittelijänä. Sirkan rooliin palasi Cliff Edwards, joka oli antanut äänen tälle tutulle hahmolle jo Pinocchiossa. Elokuvaan valittiin myös muita suosittuja tähtiä, jotta se vetoaisi suureen yleisöön. Esimerkiksi laulajatar Dinah Shoren läsnäolo oli hyvää mainosta filmille. Vatsastapuhuja Edgar Bergen taas oli monien tuntema radioesiintyjä ja nuori Luana Patten tuttu Disneyn Song of the South -elokuvasta. Mikki ja pavunvarsi -jaksossa Mikkiä ääninäytteli Walt, joka oli esittänyt Mikkiä Höyrylaiva Villestä lähtien. Akuna ja Hessuna taas olivat vakioäänet Clarence Nash ja Pinto Colvig. Jättiläiselle äänen antoi erikoisesta aivastuksestaan tunnettu Billy Gilbert, joka oli esittänyt aiemmin Lumikin Nuhanenää.

Pennittömän ja suruttoman musiikkia oli tekemässä iso porukka. Elokuvan nimikkokappaleen tekivät Bennie Benjamin ja George David Weiss. Seuraavaksi kuultavan Samu Sirkan laulaman Kulkurin tie on avoin -laulun kirjoittivat Ned Washington ja Eliot Daniel. Kappale tehtiin alun perin Pinocchiota varten, mutta se leikattiin elokuvasta. Bongo-jakson laulut taas ovat Buddy Kayen, Eliot Danielin ja Bobby Worthin käsialaa. Mikki ja pavunvarsin -tarinan laulujen säveltäjinä ja sanoittajina olivat sen sijaan Bill Walsh, Ray Noble, Paul J. Smith ja Arthur Quenzer.

Mikki ja pavunvarsi
Disney-triviaa: Elokuvan alkuteksteissä mainitaan Aku Ankka, Mikki Hiiri, Samu Sirkka sekä Edgar Bergenin käsinuket aivan kuin he olisivat näyttelijöitä muiden mukana.

Pennitön ja suruton sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 27. syyskuuta 1947. Se otettiin vastaan kohtuullisin arvioin, mutta kriitikot huomasivat Disneyn luopuneen taiteellisista pyrkimyksistään. Pennitön ja suruton tuli Suomessa elokuvateattereihin joulukuussa 1952, viisi vuotta Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen. Elokuvaa esitettiin vuosikymmenien ajan vain tekstitettynä ja se dubattiin ensi kertaa vasta DVD-julkaisua varten vuonna 2004. Dubbauksessa Seppo Mäki uusi roolinsa Samu Sirkkana. Mukana ovat myös Antti Pääkkönen Mikki Hiirenä, Petri Liski Hessuna sekä Jukka Rasila Aku Ankkana sekä muun muassa Ulla Renko kertojana Bongo-tarinassa.

En voi itse tosiaankaan sanoa olevani Pennittömän ja suruttoman fani. Varsinkin Bongo-jakso on minusta ihan liian pitkä ja aika tylsistyttäväkin. Mikki ja pavunvarsi on ehkä aavistuksen mielenkiintoisempi, mutta olen syystä tai toisesta melko kyllästynyt koko Jaakko ja pavunvarsi -satuun (tai oikeastaan syynä on ärsyttävä Nakke Nakuttaja -versio, jonka näin ihan liian monta kertaa lapsena). Näsäviisas käsinukkekaan ei nosta elokuvan pisteitä.

Onko sinun mielipiteesi Pennittömästä ja suruttomasta yhtään positiivisempi?

Lähteet:
AFI Catalog of Feature Films: Fun and Fancy Free
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)
The story behind Fun and Fancy Free (1997)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Pennitön ja suruton

  1. Pitääkin heti myöntää etten muista tällaista melkeinpä ollenkaan :S Olen voinut ihan pienenä tämän nähdä, mutta siitäkään en ole varma. Kuten joskus olen kommentissa maininnutkin, nämä Mikki/Aku/Hessu tarinat eivät ole suosikkejani, joten siksi tämäkin on jäänyt paitsioon. Toisin sanoen minulla ei ole oikein tästä mielipidettä, mutta eivät nämä Disneyn alkutaipaleen animaatiot ylipäänsäkään suosikkejani olekaan.

    1. Pennitön ja suruton on kyllä minusta aika unohdettava elokuva, joten en hirveästi ihmettele, jos siitä ei ole oikein jäänyt mitään muistijälkeä. :P Onneksi näiden kokoelmaelokuvien kausi on jo yli puolivälissä ja niiden jälkeen päästään taas vähän mielenkiintoisempien Disney-klassikoiden pariin. :)

  2. Bongo-tarina on todella pitkästyttävä ja välillä tuntuu, ettei se etene ollenkaan. Mikki ja pavunvarresta taas pidän todella paljon, koska pidän Mikin, Akun ja Hessun toilailuista lyhäreissäkin. Mutta kaikki väli-höpöttelyt nukkejen kanssa on raivostuttavia! :)

    1. No sanopa muuta! Bongo-osuus ei ole kestänyt aikaa kovin hyvin, jos sitä on koskaan kovin onnistuneena pidettykään. Mikki ja pavunvarsi on kyllä kivempi ja voihan sitä vaikka skipata suoraan alkupuoliskon yli, jos siltä tuntuu. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.