Disney-tiistai: Peter Pan

Muuttohäslinki on viimein hellittänyt hieman, joten tänään päästään taas viettämään Disney-tiistaita. Vuorossa on jo neljästoista Disney-klassikko eli Peter Pan.

Peter Pan

Peter Pan
Pääohjaaja: Wilfred Jackson, Hamilton Luske & Clyde Geronimi
Äänirooleissa: Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont, Hans Conried, Bill Thompson
Suomidubissa: Jarkko Tamminen, Hanna Salakari, Veikko Honkanen, Seppo Laine
Kesto: 77 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 5.2.1953, Suomessa: 18.12.1953
Lipputulot Yhdysvalloissa: 87 404 651 USD

Kun Lumikki ja seitsemän kääpiötä -animaation tuotanto oli vielä kesken, alkoi Walt Disney suunnitella seuraavia elokuvaprojektejaan. Yksi hänen ideoistaan oli muuttaa klassikkosatu Peter Pan animaatioksi. Tarina oli Waltille hyvin tuttu jo lapsuudesta, sillä hän on kertonut Peter Panin olleen yksi hänen suosikkitarinoistaan ja sai jopa itse esittää Peteriä koulunäytelmässä. Myöhemmin hän näki myös vuonna 1924 tehdyn mykkäelokuvan.

Disneyn Peter Pan pohjautuu J. M. Barrien kynäilemiin Peter Pan -tarinoihin. Barrien luoma Peter Pan -näytelmä sai ensiesityksensä Lontoossa vuonna 1904 ja vuonna 1911 skottikirjailija muokkasi tarinansa romaaniksi Peter ja Wendy. Walt studioineen hankki tarinan elokuvaoikeudet vuonna 1939 ja jo seuraavana vuonna Disneyn aloittama projekti eteni kuvakäsikirjoitusvaiheeseen. Erityisesti brittitaitelija David Hall teki luonnoksia elokuvaa varten ja näissä konseptikuvissa elokuvan ilme oli toisinaan melko synkillä vesillä. Studiolla pohdittiin paljon sitä, kuinka tarkkaan alkuperäistä tarinaa pitäisi seurata ja mitä muutoksia siihen tehtäisiin. Käsikirjoittajilla oli käytössä jopa J. M. Barrien tekemiä näytelmäversiota käsitteleviä muistiinpanoja.

Vuoteen 1941 mennessä käsikirjoitus saatiin pääpiirteittäin valmiiksi, mutta sitten toinen maailmansota keskeytti projektin useiksi vuosiksi. Sodan jälkeen Peter Panin esituotanto jatkui osin uudella työryhmällä. Mukaan tuli muun muassa Mary Blair, joka teki konseptitaidetta elokuvaa varten. Vuonna 1950 Walt päätti, että elokuva olisi aika saada valmiiksi, joten pian rooleihin alettiin etsiä näyttelijöitä, äänittää repliikkejä ja kuvata viitemateriaalia animaattoreille. Peter Pan eteni animointivaiheeseen heti, kun edellinen animaatio, Liisa Ihmemaassa oli valmistunut.

Peter Pan ja Leena
Disney-triviaa: Käsikirjoituksen varhaisissa vaiheissa elokuvan alkua muutettiin useaan otteeseen. Eräässä vaiheessa tarinan suunniteltiin alkavan suoraan Mikä-mikä-maasta tai heti siitä, kun Peter Pan saapuu lastenhuoneeseen. Lastenhuonekohtauksen tapahtumiakin hiottiin moneen otteeseen ja eräässä luonnoksessa rouva Kultanen nappasi Peterin varjon.

Peter Panin ääneksi valittiin Bobby Driscoll, joka oli nuoresta iästään huolimatta jo varsinainen Disneyn vakiokasvo. Vuoden 1946 Song of the South -elokuvasta lähtien hän oli esiintynyt monissa Disney-tuotannoissa. Leenan rooli taas meni Kathryn Beaumontille, joka oli juuri saanut valmiiksi Liisan osuuden Liisa Ihmemaassa -elokuvassa. Peter Panin näyttämöversioissa oli ollut tapana, että sama näyttelijä esittää sekä Kultasten perheen isää että Kapteeni koukkua ja myös Disneyn versiossa päädyttiin tuplaroolitukseen. Roolit sai hoidettavakseen näyttelijä ja pidetty radioääni Hans Conried. Simon ääni Bill Thompsonkin oli tuttu radiosta ja hän oli aiemmin tehnyt Disneylle Pekka Kanin ja Dodon roolit.

Päähahmojen ääninäyttelijät toimivat myös hahmojensa elävinä malleina animaattoreille kuvatussa viitemateriaalissa. Peterin mallina tosin oli toinenkin henkilö. Lähiotoksissa mallina oli Driscoll, muissa taas tanssija ja koreografi Roland Dubree. Elokuvan lentokohtauksia kuvattiin vaijereita käyttäen, mikä ei ollut Leenan malli Kathryn Beaumontille mieluisaa, sillä hän pelkäsi korkeita paikkoja. Helinän eläväksi malliksi valittiin näyttelijätär Margaret Kerry, jonka ilmeikkääseen pantomiimiin animaattorit ihastuivat.

Disneyn animaatio oli Peter Panin ensimmäinen versio, jossa näytettiin, että nimikkohahmon olevan poika. Aiemmin hahmoa oli nimittäin aina esittänyt nainen. Näyttämöllä myös Helinä-keiju oli ollut hyvin erilainen, sillä usein pientä keijua oli markkeerannut valopilkku. Varhaisissa tarinaideoissa lastenhoitaja Nanan rooli oli paljon lopullista suurempi, sillä koiraa oli ajatus käyttää kertojana ja sen oli jopa tarkoitus matkata lasten mukana Mikä-mikä-maahan.

Peter Pan ja merenneidot
Disney-triviaa: Helinä-keijun malli Margaret Kerry antoi äänensä myös yhdelle Mikä-mikä-maan merenneidolle.

Yhteensä seitsemän henkilöä teki musiikkia Peter Pan -animaatioon. Ensimmäisenä kuultava laulu, The Second Star to the Right, sävellettiin alun perin Liisa Ihmemaassa -elokuvaan, mutta se poistettiin ja sanoitettiin uudelleen Peter Pania varten. Elokuvan merirosvoille tehtiin useita erilaisia lauluja, kuten yksi, joka kertoo siitä, miten kadonneita poikia yritetään saada liittymään merirosvoihin. Musiikin erikoisuuksia on myös se, että laulu nimeltä Never Smile at a Crocodile on tunnettu, vaikka ainoastaan sen instrumentaaliversio on mukana elokuvassa.

Peter Panin animaattorilla, Milt Kahlilla riitti haastetta siinä, miten animoida sujuvasti painottoman oloinen, ilmassa leijuva hahmo. Frank Thomasin tehtävänä taas oli keikarimaisen Kapteeni Koukun animointi. Hommassa auttoi myös Wolfgang Reitherman, joka vastasi hahmon toimintakohtauksista, erityisesti lopputaistelusta. Thomasin pitkäaikainen ystävä Ollie Johnston animoi Simoa ja toimi myös osittain hahmon mallina. Helinä-keijun pääanimaattori oli Marc Davis, jonka ei kuitenkaan tarvinnut animoida aivan kaikkea hahmoon liittyvää. Studion tehosteosasto nimittäin väkersi elokuvaan keijupölyn ja monet muut erikoistehosteet. Intiaaneja animoineelle Ward Kimballille Peter Pan jäi viimeiseksi Disney-klassikoksi, sillä elokuvan valmistuttua hän siirtyi muihin tehtäviin studiolla.

Liki kaksi vuosikymmentä kestäneen kehittelyn jälkeen Peter Pan lopulta valmistui. Siitä tuli parilla tapaa erään aikakauden loppu, sillä Peter Pan oli viimeinen Disney-klassikko, jonka parissa Mary Blair ja Ward Kimball työskentelivät. Elokuvan valmistuttua Blair nimittäin erosi Disneyltä ja ryhtyi työskentelemään freelance-taiteilijana ja Kimball taas siirtyi muihin tehtäviin studiolla. Peter Pan oli myös viimeinen Disney-animaatio, jonka levittäjänä toimi RKO Radio Pictures. Vuonna 1954 Disney perusti oman jakeluyhtiön, Buena Vista Film Distribution Companyn, joka tunnetaan nykyään nimellä Walt Disney Studios Motion Pictures.

Kapteeni Koukku
Disney-triviaa: Helinä-keijun äänenä kuullaan juuri tietynlaista helinää. Ääni ei kuitenkaan tule kulkusista tai kelloista, vaan sopiva ääni saatiin aikaan alumiinipalojen avulla.

Peter Pan julkaistiin Yhdysvalloissa 5. helmikuuta 1953. Waltin on kerrottu olleen jossain määrin tyytymätön elokuvan nimikkohahmoon, mutta muuten hän suhtautui elokuvaan myönteisemmin. Myös kriitikot pitivät elokuvasta. Myöhempinä vuosina elokuvan intiaanikuvausta on kuitenkin kritisoitu liian stereotyyppiseksi. Kenties siksi ne jätettiin kokonaan pois vuonna 2002 julkaistusta jatko-osasta Peter Pan ja paluu Mikä-mikä-maahan. Erityisesti Helinä-keijusta on tullut ikoninen Disney-hahmo, joka on jatkanut seikkailujaan kuudessa Disney Toon Studiosin tuottamassa spin-off-animaatiossa.

Peter Pan saapui elokuvateattereihin Suomessa joulukuussa 1953. Elokuvan ensiesitys oli englanniksi ja elokuvan ensimmäinen suomenkielinen dubbaus tehtiin vasta vuonna 1969. Dubbauksen ohjasi Reino Bäckman. Version kaikista ääninäyttelijöistä ei ole varmaa tietoa, mutta mukana olivat ainakin Ritva Lehtelä ja Bäckman itse. Peter Pan dubattiin uudelleen vuonna 1992 videojulkaisua varten. Tässä Costi Snellmannin ohjauksessa ovat mukana muun muassa Jarkko Tamminen Peter Panina, Hanna Salakari Leenana ja Veikko Honkanen triplaroolissa Kapteeni Koukkuna, herra Kultasena sekä kertojana.

Jostain syystä Peter Pan kuuluu niihin Disney-animaatioihin, joista haluaisin pitää enemmän, mutta se ei vain oikein ole makuuni. Elokuvassa on joitain hetkiä, joista pidän, mutta joissain kohdissa taas ajatukseni lähtevät harhailemaan pois animaation tapahtumista. Suosikkihahmoni elokuvassa on ehdottomasti Helinä-keiju. Hänen itsepäistä ja mustasukkaista käytöstään on hauska seurata, vaikken kyllä ymmärrä, mitä ihmeellistä hän näkee Peterissä. Hahmohan on niin itsekäs kuin olla voi, vaikka luonnetta onkin vähän laimennettu kirjaversiosta. Suomenkielinen dubbaus ei minusta ole läheskään yhtä laadukas kuin monissa muissa Disney-klassikoissa. Veikko Honkasesta nyt ei voi olla pitämättä, mutta minulla on usein vaikeuksia saada selvää monien muiden hahmojen puheista.

Kiinnostavatko Peter Panin seikkailut sinua? Entä löytyykö siitä suosikkihahmojasi?

Lähteet:
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)
Peter Pan blu-rayn lisämateriaalit


P.S. Tulipa tässä vielä mieleen tällainen hupsu idea, että jos blogilla sattuu olemaan joku lukija, joka on tällä hetkellä Pohjois-Amerikassa, niin kaipaisin pikkaisen apua. Haluaisin hankkia pari Disney-prinsessoista kertovaa sarjakuvaa, joita ei myydä Euroopassa ollenkaan, mutta Yhdysvalloista ja Kanadasta niitä voisi saada. Jos satut olemaan niillä suunnilla, niin laita viestiä disnerddreams(a)gmail.com, niin kerron lisätietoja.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Peter Pan

 1. Peter Panin seikkailut eivät ole minunkaan lempilistallani. Peter itse on niin itsekäs ja inhottava, että hän karkottaa minutkin elokuvan ääreltä pois. Peter Panin ympärille on noussut Internetissä kova fanikunta, jossa ihmiset hehkuttaa Panin ihanuutta. Itse en ymmärrä tätä ollenkaan juuri Peterin luonteen takia. :P

  Suosikkihahmoni Peter Panissa on ehdottomasti kapteeni Koukku! :)

  1. Olen tässä samalla lueskellut J. M. Barrien Peter Pan -kirjaa. En ole ihan vielä päässyt loppun asti, mutta kirjan sivuilla Pan on ollut vielä elokuvahahmoa inhottavampi. Tarina on kyllä kivasti kirjoitettu, mutta minäkään en ole oikein ymmärtänyt hahmon suurta hehkutusta. Ehkä Peter Panin ikuinen nuoruus on se, mikä viehättää monia..?

   Koukku on kyllä aika mielenkiintoinen pahis, sillä hahmo käyttäytyy välillä melko lapsellisestikin.

 2. Taas tuli paljon uutta ja mielenkiintoista infoa, mitä en ole aikasemmin tiennytkään :) ! ”The Second Star to the Right” on ehdottomasti yksi suosikkilauluistani. Melodia ja sanat ovat aivan mielettömät! Simo on kyllä tässä elokuvassa niin sympaattinen ja siksi kuuluu suosikkihahmoihini.

  Itseäni on jo lapsesta saakka hämmästyttänyt Peter Panin loppu Disneyn animaatiossa. Herra Kultasen sanat ovat jääneet mieleeni ja olen tehnyt sellaisen johtopäätöksen, että hän olisi mahdollisesti itse käynyt nuorempana mikä-mikä-maassa. Tiedätkö, löytyykö esimerkiksi Peter Panista kertovista kirjoista oma selityksensä tai jostain muualta ”virallisempaa” tietoa tähän asiaan?

  1. Mukava kuulla! Uuden oppiminen onkin yksi tärkeimmistä syistä, joiden vuoksi haluan kirjoittaa näitä tekstejä. :) Pakko myöntää, että Peter Panin musiikki ei ole jäänyt omaan päähäni kovin hyvin. Ainoastaan Never Smile at a Crocodile on minusta tosi mieleenpainuva, kannattaa etsiä se vaikka Spotifystä, jos se ei ole tuttu. :)

   Hauskaa, että otit tuon elokuvan lopun esille! Sain juuri luettua Peter Pan -kirjan, eikä siinä ollut minusta mitään viitteitä siihen, että herra Kultanen olisi käynyt lapsena Mikä-mikä-maassa. Elokuvassa annetaan minustakin ymmärtää, että herra Kultanen olisi nuorempana tavannut Peter Panin, mutta ainakin lukemani kirjan perusteella vaikuttaa siltä, että se on täysin Disneyn työntekijöiden oma lisäys tarinaan. Kirjan lopussa tosin kerrottiin *HUOM: Mahdollinen spoileri kirjasta*, kuinka Leenan jälkeläiset ovat jatkaneet käyntejä Peter Panin luona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.