Katso nyt näitäkin, niitä on tusina!

Hupsista vaan, edellisestä kirjoituksesta ehtikin yllättäen vierähtää hetki. Hengissä täällä kuitenkin ollaan ja nyt olisi aika kurkistaa merenalaiseen maailmaan.

Pieni merenneito -klassikon Yhdysvaltain ensi-illasta tuli eilen kuluneeksi 25 vuotta. Elokuva kuuluu Disneyn Diamond edition -kastiin ja se julkaistiin ensimmäistä kertaa blu-rayllä viime syksynä. Ostin julkaisun heti ilmestymispäivänä, vaikka kokoelmastani löytyivätkin jo VHS- ja DVD-julkaisut. Blu-ray-julkaisuun ei kuitenkaan tarvinnut pettyä, sillä parannellun kuvanlaadun lisäksi levyltä löytyy runsaasti uusia lisämateriaalipätkiä.

Lisämateriaali

“Part of your world” – Carly Rae Repsenin musiikkivideo, kesto 3:39
Poptulkinta Part of your world -kappaleesta, vuodelta 2013.

@DisneyAnimation, kesto 10:45
Kurkistus Disneyn animaatiostudiolle ja sen työntekijöiden elämään. Haastateltavina ohjaajat John Musker, Ron Clements ja John Kahrs, animaattorit Mark Henn, Ruben Aquino, Hyun-Min Lee, Kira Lehtomaki ja Chad Sellers sekä konseptikuvittaja Brittney Lee. Haastateltavat kertovat urastaan Disneyllä ja siitä, millainen vaikutus Pienellä merenneidolla on ollut heidän työhönsä.

Poistettu hahmo: Harold the Merman, kesto 2:05
Ron Clements ja John Musker esittelevät elokuvasta poistetun Harold-merenmiehen ja pienen kohtauksen, jossa hahmo on mukana.

Kohtauksen alla: Mallin mukaan, kesto 13:13
Elokuvan teossa mukana olleet kertovat animaattorien avuksi kuvatusta live-action-viitemateriaalista. Mukana on myös paljon arkistomateriaalia muista animaatioista.

Howardin luento, kesto 16:26
Sanoittaja Howard Ashmanin esitelmä Pienen merenneidon lauluista ja ajatuksista niiden takana. Välillä elokuvan ohjaajat ja animaattorit kommentoivat esitelmää kertomalla muistojaan elokuvan musiikkipuolen teosta ja Ashmanin roolista elokuvan teossa.

Unelmiin jään: Jodi Benson uudessa Fantasylandissa, kesto 4:45
Jodi Benson tutustuu Walt Disney Worldin uuteen Fantasylandiin lastensa kanssa.

DVD-klassikon lisämateriaali -otsikon alta löytyy Pieni merenneito Platinum edition DVD:ltä tuttuja pätkiä. Muutama niistä julkaistiin DVD:n suomiversiossa, iso osa oli kuitenkin mukana vain ulkomaisissa, 2-levyisissä DVD-julkaisuissa. Olen merkinnyt *-symbolilla ne lisämateriaalit, jotka on jo aiemmin julkaistu Suomessa.

Poistettuja kohtauksia
Ohjaajat esittelevät lopullisesta elokuvasta poistettuja kohtauksia ja kertovat, miksi ne poistettiin tai niitä muokattiin. Kohtaukset on toteutettu raaka-animaatioilla ja storyboard-piirroksilla.
-“Merenneitojen luo” – vaihtoehtoinen versio, kesto 2:30
-Kulissien takana Sebastianin kanssa, kesto 1:43
-“Surkeat sielut”-vaihtoehtoinen versio, kesto 8:33
-Sebastian katoaa linnaan, kesto 1:51
-Sebatianin neuvo, kesto 1:30
-Taistelu Ursulaa vastaan/erilainen loppu, kesto 6:53
-“Silence is golden” -demolaulu, kesto 2:59

Disneyn kulissien takana
-Mittaamaton aarre: Näin elokuva tehtiin*, kesto 45:33. Dokumentissa käsitellään Pieni merenneito -elokuvan työstämisen eri vaiheita kuten sitä, miten sadusta lähdettiin työstämään elokuvaa, kuinka Menken ja Ashman saatiin mukaan produktioon ja millainen vaikutus elokuvalla oli Disneyn animaatio-osastolle. Haastateltavina on muun muassa animaattoreita, ohjaajat, ääninäyttelijöitä ja muita asiantuntijoita.
-Myrskyvaroitus: Pienen merenneidon erikoistehosteet, kesto 8:40. Osa tehosteosaston työntekijöistä kokoontuu muistelemaan Pieneen merenneitoon tekemiään erikoistehosteita, kuten sadetta ja myrkyä.
-Pieni Merenneito: Tarina tarinan takana, kesto 11:29. Lyhyt katsaus H. C. Andersenin elämään ja siihen, kuinka alkuperäistä satua muokattiin elokuvaksi.
-Pieni tulitikkutyttö*, kesto 6:39. H.C. Andersenin satuun perustuva lyhytanimaatio vuodelta 2006 ohjaaja Roger Allersin esittelemänä.
-Alkuvaiheen esittely-reel, kesto 2:35. Konseptikuvista ja luonnoksista sekä Aalloissa siis -laulun demoversiosta koostettu elokuvan esittely.
-Elokuvatraileri, kesto 2:16. Elokuvan elkuperäinen teatteritraileri vuodelta 1989.
-John ja Ron tekevät karikatyyrejä toisistaan, kesto 1:05. Ohjaajat hupsuttelevat ja piirtävät toisistaan nopeat karikatyyrit.
-Animaattorit kertovat hahmoistaan, kesto 1:42. Ruben Aquino (Ursula), Glean Keane (Ariel) ja Mark Henn (Ariel) kertovat lyhyesti hahmojensa animoinnista.
-Clements ja Musker näyttävät “Pienen merenneidon kättelyn”, kesto 0:32. Pieni merenneito -työryhmän kalakättelyn esittely.

Musiikkia ja muuta
-Disneyn lauluvalikko: laulut Unelmiin mä jään, Aalloissa siis, Les poissons ja Suudelkaa sanoitusten kanssa.
-“Kiss the Girl” Ashley Tisdalen musiikkivideo*, kesto 3:30. Musiikkivideo vuodelta 2006.
Kommenttiraita
Ron Clements, John Musker ja Alan Menken kertovat elokuvan teosta sekä sen haasteista ja kommentoivat muun muassa animaation teknisiä puolia, musiikkia ja visuaalista ilmettä.

Disneypedia: Merenalaista elämää, kesto 8:26
Lyhyt katsaus siihen, millaisia elokuvassa nähdyt merenelävät ovat oikeassa elämässä.

Huvipuistolaite, joka melkein oli*, kesto 5:55
Disneyn Imagineering-osaston työntekijät kertovat Disneylandiin suunnitellusta Pieni merenneito-ajelusta, jonka toteuttamisesta kuitenkin luovuttiin.

Merenalainen seikkailu*, kesto 4:15
Virtuaalinen kierros Pieni merenneito -ajelussa.

Yksi lempijutuistani tässä julkaisussa on tuo kauniisti kimaltava slipcover.

Blu-ray-levyllä on aika runsas ja monipuolinen valikoima lisämateriaaleja, joista saa jo aika laajan kuvan siitä, millainen prosessi elokuvan teko on ollut. Elokuvan lisäksi katsottavaa riittää usena tunnin ajaksi. Enpä tiedä mitä extroja vielä voisi toivoa näkevänsä. Aivan täydellinen tämä julkaisu ei toki ole, sillä “Part of your world” -laulu on leikattu hieman väärin. Lisämateriaaleista mielestäni mielenkiintoisimmat ovat ihanaa nippelitietoa täynnä oleva kommenttiraita sekä tämän päivän työntekijöihin keskittyvä @DisneyAnimation.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “Katso nyt näitäkin, niitä on tusina!

  1. Hehheh mikä yhteensattuma! Minun PITI tehdä postaus tästä blu-ray julkaisusta mutta ehkä en sittenkään. :D

    Nää kattavat postaukset on todella mukava lukea! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.