Pieni merenneito -sarja

Olen uiskennellut viime päivinä aika nostalgisissa vesissä. Netflixiin lisättiin vastikään jaksoja Disneyn Pieni merenneito -sarjasta ja pitkästä aikaa olen saanut viettää hauskoja hetkiä niitä katsellessa!

pieni merenneito sarja

Pieni merenneito -sarja on minulle tuttu lapsuudesta, sillä äitini nauhoitti siitä reilun tusinan verran jaksoja vanhoille kunnon videokaseteille joskus 1990-luvun alkupuolella. Jaksot oli puhuttu englanniksi enkä alle kouluikäisenä vielä osannut lukea tekstityksiä, mutta silti niitä tuli katsottua moneen otteeseen, vaikken ihan kaikkea ymmärtänytkään. Videonauhurimme meni kuitenkin rikki jo useampi vuosi sitten, joten en ole voinut katsoa sarjaa pitkiin aikoihin.

Walt Disney Television Animation päätti alkaa tuottaa Pieni merenneito -sarjaa, kun elokuvan suuri suosio oli käynyt ilmi. Jaksoja tehtiin yhteensä 31 kappaletta ja ne animoitiin pääasiassa Aasiassa. Jaksot esitettiin Yhdysvalloissa vuosien 1992–1994 aikana. Suomessa niitä on näytetty TV:ssä suomeksi tekstitettynä sekä dubattuna ja julkaistu myyntivideoilla dubattuna. Parisen viikkoa sitten Netflixiin lisättiin reilu kolmannes sarjan jaksoista: 11 jaksoa ensimmäiseltä tuotantokaudelta ja kaksi toiselta. Olin vähän pettynyt, ettei palvelusta löytynyt kuin osa jaksoista, mutta on tietysti kivaa, että Netflixiin on lisätty edes ne, sillä veikkaanpa Disney tuskin koskaan julkaisee sarjan jaksoja DVD:llä.

pieni merenneito ihmevempula
Ihmevempula aiheuttaa ongelmia jaksossa ”Thingamajigger”

Sarja sijoittuu aikaan ennen Pieni merenneito -elokuvan tapahtumia. Ariel elelee merenneitona Atlantiksen kuningaskunnassa, mutta ottaa harva se päivä yhteen isänsä kanssa. Melko monen jakson konflikti syntyykin siitä, ettei Ariel tottele isänsä Tritonin käskyjä, vaan luulee itse tietävänsä paremmin ja tekee niin kuin tahtoo. Lopulta hän joutuu pinteeseen, josta isä onnistuu pelastamaan hänet. Tritonin ja Arielin suhde on monen jakson aiheena ja on ilmiselvää, että Ariel on Tritonin suosikkitytär.

Onneksi kaikki jaksot eivät kuitenkaan toista samaa kaavaa, vaan välillä Ariel onnistuu itse pelastamaan itsensä pulasta. Netflixiin lisättyjen jaksojen joukosta oma suosikkini oli jakso nimeltä ”The Evil Manta”. Siinä Ariel tulee vapauttaneeksi jättikokoisen rauskun, Pahan mantan, joka ajaa kaikki Atlantiksen asukkaat vihamielisiksi toisiaan kohtaan. Juoni on aika simppeli, mutta jaksossa on mukana tosi tarttuva laulu ja siinä nähdään kuinka Ariel ja Pärsky tapasivat ensimmäistä kertaa. (Jatko-osassa Pieni merenneito 3 esitetään oma versio tästä ensikohtaamisesta, mutta ainakin minulle sarjassa nähty on ainoa alkuperäinen.) Myös ”Beached” erottui kivasti joukosta, sillä siinä Arista on mukana seikkailussa ja selviää, etteivät Arista ja Ariel tule aina hyvin toimeen keskenään. Muistelin, että sarjassa siskot olisivat olleet enemmän esillä, mutta heitä nähdään vain muutamassa jaksossa.

Siskojen sijaan sarja esittelee monia uusia pahiksia. Heitä tuntuu asuvan Atlantiksen lähimailla suorastaan hälyttävän paljon. Yleisesti ottaen kaikkien pahisten tavoite on joko ajaa valtakunta sekasortoon tai päästä käsiksi linnasta löytyviin aarteisiin. Mitään kovin moniulotteisia konnia sarjalta ei siis kannata odottaa. Lapsena muistan kyllä hieman pelänneeni esimerkiksi parissa jaksossa nähtävää Pahaa mantaa sekä luolaan vangittua noitaa, joten pelottavuustaso on saatu ihan sopivaksi. Näin aikuisiällä pahikset eivät pelottaneet, mutta varsinkin pikkurikolliset Rapugansteri ja Apurapu huvittivat tamperelaismurteellaan.

ariel pärsky
Arielin ja Pärskyn ensitapaaminen jaksossa ”The Evil Manta”

Sarjan animaatio on laadultaan välillä aika kehnoa eikä varsinkaan Ariel ihan pysy kohtauksesta tai jaksosta toiseen samannäköisenä. Mutta jos animaation huonoa tasoa voi katsoa läpi sormien, pystyy sarjan katsomisesta luultavasti nauttimaan paremmin. Mielestäni sarjassa on parasta monet pienet hetket, jotka tuovat jotain uutta elokuvasta tuttuun maailmaan. Jaksojen myötä pääsee näkemään uusia tapahtumapaikkoja ja näkemään joitain uusia hahmoja. Ariel käy esimerkiksi Atlantiksen torilla etsimässä lahjaa isälleen ja saa ystävän nuoresta merenmiehestä, Urjasta. Eräässä jaksossa Sebastian taas kokeilee uusia ammatteja.

Katsoin jaksot suomeksi dubattuna, sillä oli utelias kuulemaan miten dubbauksessa on onnistuttu. Keskeisimpien hahmojen ääninäyttelijät ovat samat kuin Pienen merenneidon ensimmäisessä dubbauksessa, mutta sarjassa oli rutkasti halpisdubbausten henkeä. Moni ääninäyttelijä tekee samassa jaksossa useamman roolin ja sen kuulee aika helposti. Pidin sitä melko varsinkin sitä, että Esa Saario oli muutamassa jaksossa antanut äänen sekä kuningas Tritonille että jakson pahikselle. Vaikka pidän Johanna Nurmimaan Arielista enemmän kuin Nina Tapion, sarjassa Nurmimaan ääni vaati totuttelua. Kuulosti siltä, kuin hän olisi pinnistellyt liikaa saadakseen äänensä kuulostamaan teini-ikäiseltä. En tiedä totuinko tähän jaksojen myötä, vai paransiko hän ensimmäisten jaksojen jälkeen, sillä viimeisissä jaksoissa ääni ei kuulostanut ihan niin kamalalta. Esa Saario ja Tom Wentzel taas olivat ihan yhtä hyviä rooleissaan (Triton ja Sebastian) kuin itse elokuvassakin.

Jaksojen käännökset olivat tasoltaan vaihtelevia, osa nauratti ja jokunen repliikki taas oli nolostuttavan huonosti suomennettu. Joidenkin hahmojen puhetyylit tuntuivat myös vaihtuvan jaksojen välillä. Jos sinua kiinnostaa ketä kaikkia ääninäyttelijöitä sarjassa on mukana, niin listasin alle Netflixistä löytyneet dubbaajatiedot. Kaikki listauksessa olevat hahmot (esim. Ursula) eivät tosin ole mukana Netflixiin lisätyissä jaksoissa.

Hahmo Ääninäyttelijä
Ariel Johanna Nurmimaa
Pärsky Pasi Mäkelä
Triton Esa Saario
Ursula Ulla Tapaninen
Sebastian Tom Wentzel
Erik Matti-Olavi Ranin
Urja Arto Koskelo
Archimedes Tom Wentzel
Clawdia (rapu) Mari Haavisto
H.C. Andersen Matti-Olavi Ranin
Buster (rapu) Olli Parviainen
Arista Jenni Sivonen
Tuffy (rapu) Tuomas Oksanen
Lydia Johanna Nurmimaa
Flo (krokotiili) Katariina Kaitue-Harmia
Ebb (krokotiili) Petri Liski
Alana Anna Kivimäki
Aquata Katariina Kaitue-Harmia
Attina Annemari Metsävainio
Simpukat Markku Riikonen & Antti Pääkkönen
Rapugansteri Aarre Karén
Ollie (mustekala) Olli Parviainen

Muissa rooleissa: Jarkko Rantanen, Esa Saario, Aarre Karén & Antti Pääkkönen

ariel erik
Ariel näkee Erikin jaksossa ”Thingamajigger”

Oli tosiaan pienoinen harmi, ettei Netflixissä ollut kuin osa jaksoista. Mutta onneksi niiden joukossa oli kuitenkin neljä sellaista, joita en ollut aiemmin nähnyt. Tosin vielä olisi jäljellä 14 jaksoa, joita en ole koskaan nähnyt. En ihan tiedä millä perusteella Netflixiin laitetut jaksot on valittu, sillä ainakin myyntivideoita varten on dubattu enemmän jaksoja kuin sinne lisätyt 13. Olisi ollut kiva nähdä lisää lapsuudesta tuttuja jaksoja, kuten sarjan ensimmäinen jakso, jossa Ariel pelastaa pienen miekkavalaan sekä eräs kakkoskauden jakso, jossa Ariel näkee H. C. Andersenin.

Oletko katsonut Pieni merenneito -sarjaa joskus aiemmin vai kiinnostaisiko sinua katsoa sitä nyt?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

12 kommenttia artikkelissa “Pieni merenneito -sarja

 1. Katsoin sarjaa pienenä, kun se tuli televisiosta – olen nähnyt vain suomeksi dubattuja jaksoja. Vaikken ole koskaan ollut kovin suuri Pienen merenneidon ystävä, tätä sarjaa oli mukava katsoa. En ole nähnyt ohjelmaa vuosikausiin, joten olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, mitä mieltä olisin siitä nykyisin – minulla ei tosin ole Netflixiä, joten saa nähdä, miten käy nostalgioinnin. Muistan kyllä kuvailemiasi jaksoja ja hahmoja jotenkuten.

  1. Ainakin minulle Pieni merenneito -sarjan katsominen näin aikuisiällä oli ihan positiivinen kokemus. Suurin järkytyksen aihe oli ehkä juuri animaation heikko laatu, sillä ei siihen osannut kiinnittää lapsena huomiota.
   Netflixissä oli ainakin aiemmin tarjolla kuukauden ilmainen kokeilu eikä kuukauden tilaus muutenkaan kovin paljoa maksa, jos sarjan katselu alkaa kiinnostaa kovasti. :)

 2. Oi kuinka tulikin muistoja mieleen! Katselin tätä sarjaa todella paljon pienenä ja suosikki jaksojani oli se, kun Ariel sai merihevosen ja päästi sen sitten lopulta vapaaksi :D itse olisin kyllä sellaisen pitänyt!
  Muutenkin pienenä kattelin paljon näitä Disney elokuvista tehtyjä sarjoja, mutta Ariel on kyllä jäänyt yhtenä melkein parhaimmin mieleen. Pitää käydä tsekkaamassa näitä Netflixistä ihan vaikka vain muistojen kunniaksi :) Kiitos vinkistä!

  1. Kivaa, että muillakin on samankaltaisia kokemuksia tästä sarjasta! :) Mainitsemasi jakso taitaa olla nimeltään Stormy ja se löytyy noiden Netflixiin lisättyjen joukosta!

   En muista itse nähneeni lapsena Pienen merenneidon lisäksi muita Disney-sarjoja kuin pari jaksoa Aladdinista. Meillä oli siitä muistaakseni Voittamaton Aladdin niminen -videokasetti, josta on jäänyt mieleen jakso, jossa oli isoja pelottavia torakka ”robotteja” sekä toinen, jossa zombie koitti pakottaa Jasminea naimisiin kanssaan. Mielelläni katsoisin Aladdin-jaksojakin uudestaan. :)

 3. Täälläkin yksi joka sarjaa muinoin tv:stä katsonut! Englanniksi muistaakseni ensin pitkään katsoin, ja sitten niitä dupattuja versioita. Kasetteja en muista omistinko niitä itse, mutta mummilassa muistan ainakin pari yksilöä olleen mitä sitten aina siellä vierailulla katseltiin serkkujen kanssa. TV:stä tosin niitä tekstitettyjä jaksoja tuli äänitettyä useampikin kaseteille, niin jotenkin tuntui jo silloin lapsena luonnollisemmalta katsoa alkuperäiskielillä.
  Pidin sarjasta (ja pidän siitä edelleen), vaikka en niin elokuvasta välittänytkään, ja taisi melkein mennä niin että sarjan näin ennen itse elokuvaa kun Disneyn ihmiselokuvat eivät niin meikän juttu silloin olleet :D
  Yksi suosikkeja on juurikin tuo Stormy jakso, sekä miekkavalas Spotista kertovat jakso (tai jaksot, hatara mielikuva siitä että Spotin lauma palasi joskus myöhemmässä jaksossa alueelle veirailulle ja Spot ja Ariel kohtasivat uudestaan) sekä jaksot missä Ariel kohtasi kuuron merenneidon jolla oli rausku (?) tulkkina sekä jakso missä Ariel löysi rannekorun laivasta ja joka sitten tippui kuiluun (Ariel perässä) ja sieltä jonkun pyörteen mukana johonkin ihme hirviöitä kuhisevaan paikkaan ja Triton sitten joutui tulemaan hätiin.
  Tuo kommenteissa mainittu Aladdin on myös tuttu, mutta siinä muistan jo lapsena ihmetelleeni hassunlaista piirtotyyliä. Siitä parhaiten mielessä juuri tuo ötökkärobotti jakso!

  1. Voi vitsi, jotenkin ihan tosi hauskaa lukea näitä muisteluita eri jaksoista! Olen itsekin luultavasti nähnyt sarjan jaksoja ensin ja sitten vasta elokuvan, sillä muistan nähneeni sen lapsena vain kerran naapurin luona.

   Spotista pitäisi tosiaan olla ainakin kaksi jaksoa, mutta en itse ole ollenkaan varma, olenko nähnyt tuota tokaa Spot-jaksoa. Tuota jaksoa, jossa on kuuro merenneito, en ole ainakaan nähnyt, mutta kuulostaa mukavalta, että sarjaan on otettu vähän erilainen vähän hahmo. Rannekorujakson näin ekaa kertaa nyt Netflixistä.

   Olen varmaan lapsena ollut niin uppoutunut tarinoihin, etten ole tajunnutkaan kiinnittää huomiota Pienen merenneidon tai Aladdinin piirrostyyleihin. Nyt taas niiden vaihtelevaa laatua ei voi olla huomaamatta.

 4. Meillä oli Pientä Merenneitoa useampi jakso nauhoitettuna kasetille eli ainakin sitä kautta olen lapsena sarjaa katsellut! Oli kiva yllätys huomata että tämä sarja oli lisätty Netflixin valikoimaan! Täytyykin vaikka tulevana viikonloppuna alkaa katsella :D

  1. Se oli kyllä todellakin yllätys, ei olisi tullut mieleenkään edes osata toivoa tätä sarjaa Netflixin valikoimiin! :)

 5. Katselin näitä jaksoja yksi päivä ja en oikein itse pitänyt. Lapsena tämä olisi varmasti ollut lempisarjojani, mutta en muista ikinä nähneeni näitä. Pidän valtavasti Johanna Nurmimaan äänestä Arielina, mutta en tunnistanut sitä tuossa sarjassa. Ehkä jaksoja täytyy katsoa uudelleen ja antaa niille vielä mahdollisuus :)

  1. Voi olla, että sarja vaatii vähän nostalgisen fiiliksen, että siitä pitäisi. Ei se elokuvan tasolle yllä (varsinkaan laulujen osalta), mutta Arielin maailmaan tutustuminen on minusta se paras osuus sarjassa. Johanna Nurmimaa ei kyllä kuulosta sarjassa yhtään niin kivalta, kuin elokuvan ensimmäisessä dubbauksessa, mutta ainakin englanninkielinen versio on toteutettu ammattitaidolla.

 6. Muistan että katselin näitä jaksoja silloin sekä suomeksi että enkuksi teksteillä. Muistaakseni vieläpä on muutama jakso nauhoitettukin.

  Mieleeni kanssa muistuvat parhaiten ensimmäinen miekkavalas jakso, Merihevos jakso, rannekoru jakso ja jakso, jossa rapugangsterit nappaavat merenneitopienokaiset ja joutuvat niiden kanssa kaikenlaisiin kommelluksiin.

  Tuon kuuro merenneito jaksonkin olen joskus tainnut myöhemmällä iällä katsoa youtubesta, ainakin muistuisi biisi daring to sing, daring to dance mieleen.

  Hienoa että näitä voi katsella netflixistä, pitääkin tässä ottaa sitten hommaksi ja katsoa että muistaisiko sitä muitakin jaksoja ;)

  1. Hauskaa, että samat jaksot ovat jääneet useammalle mieleen! :) Jokin niissä on tehnyt vaikutuksen nuoriin katsojiin.

   Hitsi, tuo kuuron merenneidon esiintyminen alkoi kiinnostaa nyt sen verran, että pitää varmaan kokeilla mahtaisiko se jakso löytyä vaikka YouTubesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.