Disney-tiistai: Pieni merenneito

On taas astetta kivempi tiistai, eli Disney-tiistai! Kirjoitussarja palaa parin kuukauden tauolta ja on renessanssikauden klassikoiden vuoro. Kauden aloittaa yksi omista suosikkielokuvistani, Pieni merenneito.

Pieni merenneito

Pieni merenneito (The Little Mermaid)
Ohjaaja: Ron Clements & John Musker
Äänirooleissa: Jodi Benson, Pat Carroll, Kenneth Mars, Samuel E. Wright, Jason Marin, Christopher Daniel Barnes
Suomidubissa: Nina Tapio, Ulla Tapaninen, Esa Saario, Antti Pääkkönen, Dimitri Qvintus, Jyri Ojaluoma
Kesto: 82 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 17.11.1989, Suomessa: 30.11.1990
Lipputulot maailmanlaajuisesti: 211,343,479 USD

Walt Disney suunnitteli Hans Christian Andersenin Pieni merenneito -sadun muokkaamista animaatioksi jo 1930-luvun lopulla, mutta projekti ei lopulta edennyt sen pidemmälle. Idea herätettiin henkiin vuonna 1985, kun Ron Clements kiinnostui tarinasta. Hän esitteli uuden elokuvaideansa jo ennen kuin Oliver ja kumppanit -elokuvan teko aloitettiin, mutta studiopomot Jeffrey Katzenberg ja Michael Eisner hylkäsivät idean heti. Heistä se muistutti aivan liikaa edellisenä vuonna ilmestynyttä hittielokuva Splashia, joka sekin kertoo merenneidosta ja jolle suunniteltiin nyt jatko-osaa.

Seuraavana vuonna, Mestarietsivä Basilin valmistumisen jälkeen, Clements päätti kirjoittaa Pienestä merenneidosta uuden käsikirjoituksen. Alkuperäistä tarinaa muokattiin tuomalla mukaan Ursula ja muuttamalla loppu onnelliseksi. Uusi versio sai vihreää valoa, sillä tarina tuntui disneymäisemmältä ja Splashin jatko-osaideakin oli jo ehditty kuopata. Hieman myöhemmin Katzenberg ja animaatiostudion uusi johtaja Schneider tapasivat musikaalisanoittaja Howard Ashmanin esittelevät tälle tulevia Disneyn animaatioprojekteja. Ashman kiinnostui Pienestä merenneidosta ja kertoi haluavansa mukaan projektiin. Pian Ashman ja hänen työparinsa, säveltäjä Alan Menken alkoivat matkustaa viikoittain New Yorkista Kaliforniaan osallistuakseen animaation tekoon.

Ashman ei toiminut pelkästään Pienen merenneidon musiikin parissa, vaan hänellä oli paljon ideoita, jotka pääsivät elokuvaan asti. Hän esimerkiksi kirjoitti kolme elokuvan kohtausta ja keksi muokata Ursulan karheaääniseksi ja ylipainoiseksi hahmoksi, jonka ulkonäkö perustuu drag-esiintyjä Divineen. Musikaalimaailmasta tulleet Ashman ja Menken toivat projektiin uutta näkemystä, sillä animaatioita ei oltu koskaan aikaisemmin lähestytty kuin ne olisivat Broadway-musikaaleja. Ashmanista tehtiin lopulta elokuvan vastaava tuottaja. Studion johto oli innoissaan uusista tuulista, vaikka Katzenberg olikin huolissaan siitä, kiinnostaisiko merenneitoelokuva ketään muita kuin nuoria tyttöjä

Pieni merenneito Ariel
Disney-triviaa: Usealla elokuvan tekijällä tuntui olevan mielikuva, että merenneidot ovat vaaleaverikköjä, mutta koska hahmon ei haluttu muistuttavan liiaksi Splashin Madison-merenneitoa, tekijät päätyivät punaisiin hiuksiin. Lisäksi punaisen erä sävyt toimivat keltaista paremmin veden alla tapahtuvissa kohtauksissa.

Monet elokuvan hahmot kävivät läpi muutoksia ennen kuin ne päätyivät valkokankaalle. Esimerkiksi Sebastian oli aluksi brittirapu, mutta Ashman ehdotti, että hahmo voisikin olla jamaikalainen ja tuoda samalla tarinaan lisää huumoria. Alun perin Arielilla oli ystävänä innokas ja energinen Breaker-delfiini ja elokuvan alussa nähtävän Glut-hain rooli oli isompi. Tekijöistä alkoi kuitenkin tuntua siltä, että tarinassa on liikaa hahmoja, joten Glutin roolia kutistettiin ja Breakerista luovuttiin kokonaan. Delfiinin luonteenpiirteet annettiin kuitenkin Arielille, jotta hahmosta tulisi eläväisempi. Erik tuntui tekijöistä elokuvan vaikeimmalta hahmolta, sillä sadussa prinssiä ei juuri kuvailla eikä studio ollut aikaisemminkaan tehnyt kovin monipuolisia prinssihahmoja. Max tuotiin mukaan tarinaan, jotta Erikillä olisi joku, jonka kanssa jutella.

Howardilla oli omat ehdotuksensa elokuvan ääninäyttelijöiksi, joten osa näyttelijöistä koe-esiintyi New Yorkista käsin ja osa taas studion läheisyydessä Kaliforniassa. Esimerkiksi Arielin ääni Jodi Benson oli Ahsmanille entuudestaan tuttu ja toinen Broadway-näyttelijä, Samuel E. Wright taas palkattiin Sebastianin rooliin. Pat Carroll ei olisi ollut ohjaajien ensimmäinen valinta Ursulan rooliin, mutta Howardilla oli sanansa sanottavana tässäkin valinnassa. Pärskyn ääni Jason Marin sai äänenmurroksen, kun viimeiset kohtaukset piti äänittää, kun taas Paddi Edwardsin ääntä muokattiin tarkoituksella Kieron ja Lieron rooleja varten. Ohjaajat eivät edes tajunneet, että Kristianin ääninäyttelijä Ben Wright oli aiemmin esittänyt Rogeria 101 dalmatialaisessa ja Rama-sutta Viidakkokirjassa. He saivat kuulla miehen aiemmista rooleista vasta kun hän kertoi niistä.

Alan Menken ja Howard Ashman kirjoittivat Pieneen merenneitoon yhteensä yhdeksän laulua. Aluksi Menkenin piti säveltää vain laulut, mutta lopulta hän sai vastuulleen myös elokuvan taustamusiikin, vaikkei ollut koskaan aikaisemmin säveltänyt elokuvamusiikkia. Elokuvan aloittava Fathoms below oli alun perin iso musikaalinumero, mutta se todettiin liian pitkäksi. Niinpä siitä leikattiin säkeistö, joka kertoi Erikin ja ja hänen laivansa sekä Tritonin ja Ursulan taustatarinan. Arielin laulama Part of Your World oli myös leikkaamisuhan alla, kun elokuvan koeyleisössä venkoileva lapsi sai Katzenbergin uskomaan, että laulu on tylsä. Hän halusi eroon laulusta, mutta animaattori Glen Keane sai lopulta hänet vakuutettua siitä, että laulu on tärkeä osa elokuvaa ja eikä sitä voi leikata pois.

Pieni merenneito Ursula
Disney-triviaa: Ursula on oikeastaan puoliksi kalmari, eikä mustekala. Tekijät päätyivät kalmariin, sillä sen kuusi lonkeroa oli halvempaa animoida kuin mustekalan kahdeksan.

Pienen merenneidon tuotannossa kokeiltiin paljon uutta, mutta myös otettiin uudelleen käyttöön menneinä vuosina käytettyjä tekniikoita. Se oli viimeinen animaatio, jossa käytettiin Xerox-tekniikkaa. Muutaman edellisen elokuvan tavoin siinä myös yhdistettiin tietokoneanimaatiota sekä perinteistä animaatiota. Esimerkiksi Erikin laiva tehtiin tietokoneella, mutta maalattiin perinteisesti tietokonepiirrosten mukaan. Jokaisessa veden alle sijoittuvassa kohtauksessa on erikoistehosteita ja koko elokuvassa enemmän tehosteita kuin yhdessäkään animaatiossa pitkiin aikoihin. Jotta kustannukset pysyisivät hallinnassa, kaikki elokuvan kuplat tussattiin Kiinassa. Pieni merenneito oli myös ensimmäinen animaatio, jossa hyödynnettiin tekniikkaa nimeltä CAPS. CAPSilla voitiin korvata hidas ja kallis ink & paint -vaihe ja sitä testattiin elokuvan loppukohtauksessa.

Animaattoreiden avuksi kuvattiin pitkästä aikaa kohtauksia elävien mallien avulla. Viitemateriaalissa Arielia esitti Sherri Stoner ja Erikiä Josh Finkel. Elokuvan eri kohtauksia kuvattiin studiolla monenlaisen rekvisiitan kanssa. Lisäksi Stoneria kuvattiin uima-altaassa, jotta Arielin animaattorit Glen Keane ja Mark Henn saisivat käsityksen siitä, miten hiukset liikkuvat vedessä. Ursulan animaattori Ruben Aquino taas tutki oikeiden mustekalojen liikkeitä ja otti niistä inspiraatiota hahmonsa liikkeisiin. Andreas Deja sen sijaan otti Tritoniin mallia omasta isästään.

Elokuvan tuotannon loppuvaiheessa aika ja budjetti kävivät tiukoiksi, joten ohjaajien oli pakko tehdä kompromisseja. Lopussa tehtiin vain välttämätön ja jos budjetti olisi antanut myöten, kohtauksissa olisi ollut esimerkiksi enemmän varjoja. Vihoviimeinen kohtaus, joka saattin valmiiksi, Part of Your World -laulun lopun hetki, jossa Ariel kurkottaa ylös luolastaan. Kohtaus kuvattiin 4–5 kertaa ja vasta viimeisellä yrityksellä se saatiin onnistumaan. Ennen ensi-iltaa pidetyssä näytöksessä kävi ilmi, että elokuva kiinnostaa myös aikuisia, joten sen markkinoinnin painopistettä muutettiin, eikä elokuvaa markkinoitu pelkästään lapsikatsojille.

Pieni merenneito
Disney-triviaa: Arielin vaaleanpunainen mekko on yhdistelmä aiempien prinssojen mekkoja. Puhvihihat on lainattu Lumikilta, helma ja sen drapeeraus Tuhkimolta ja pitkät hihat Auroralta. Lotan mekko taas on aivan samanlainen kuin se, jota Tuhkimo käyttää siivotessaan.

Pienen merenneidon ensi-ilta pidettiin 17.11.1989. Se sai kriitikoilta hyvät arviot ja voitti Oscar-palkinnot parhaan laulun (Under the Sea) ja parhaan musiikin kategorioissa. Lipputulojen puolesta se oli menestynein Disney-animaatio aikoihin. Pienen merenneidon tarina on jatkunut vuosina 1992–1994 esitetyn animaatiosarjan, sekä vuosina 2000 ja 2008 valmistuneiden jatko-osien myötä. Tarina on myös muokattu musikaaliksi.

Suomessa Pieni merenneito saapui elokuvateattereihin reilu vuosi alkuperäisen julkaisun jälkeen, 30. marraskuuta 1990. Se oli vuoden viidenneksi katsotuin elokuva reilulla 181 tuhannella katsojalla. Matti Ranin ohjasi Pienen merenneidon ensimmäisen dubbauksen, jossa oli mukana muun muassa Johanna Nurmimaa Arielina, Aarre Karén Kristianina ja Tom Wentzel Sebastianina. Vuoden 1998 uudelleenjulkaisua varten elokuva päätettiin dubata uudestaan monessa maassa, myös Suomessa. Uuden dubbauksen ohjasi Jarkko Tamminen ja rooleissa kuullaan esimerkiksi Nina Tapiota Arielina sekä Jukka Voutilaista Joonas-lokkina. Olen kirjoittanut dubbauksista tarkemmin postauksessa Pienen merenneidon dubbaukset.

Merenneidot ovat kiehtoneet minua ihan pienestä asti, joten ei ole ihme, että Pieni merenneito on yksi suosikkielokuvistani. En kasvanut sen parissa, mutta Arielin maailma tuli tutuksi animaatiosarjan ja jatko-osa Atlantiksen salaisuuden kautta. Elokuva on täynnä ihania lauluja ja varsinkin mykän Arielin ilmeikkyyttä ei voi kuin ihastella. Nyt kun en ole enää ihan Arielin ikäluokkaa, olen huomannut, ettei hän tunnukaan teini-iän kuohunnoissaan siltä kaikkein samaistuttavimmalta prinsessalta. Mutta se ei himmennä elokuvan ihanuutta yhtään, sillä mukana on paljon muita kiinnostavia hahmoja ja Ariel oli kuitenkin tärkeä suunnannäyttäjä kaikille myöhemmille Disney-prinsessoille.

Mitkä ovat sinun mielestäsi Pienen merenneidon parhaita puolia?

Lähteet:
Pieni merenneito Diamond edition blu-rayn lisämateriaalit
Stewart, James: DisneyWar (2005)
Waking Sleeping Beauty -dokumentti (2009)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Pieni merenneito

 1. Löysin tän blogin tänään ja oon alottelevana disney-fanina ihan kikseissä😍 Mietiskelin tota Disney Infinity 3.0 pelin hankkimista (vähän jälkijunassa) ja mietin että onko se vielä ”in” tai myydäänkö niitä hahmoja & settejä koska joskus hankin Skylanders-pelin joka toimii samalla idealla kun DI. Ehdin sitä hetken pelata kunnes siitä tehtiin toinen osa eikä ykkösosalle enäö myyty hahmoja. Haluaisin todi paljon pelata Disney Infinityä mutten haluaisi tuollaista tapahtuvan uudelleen :(

  1. Hauska kuulla Eino! :D

   Hyvä kysymys, innoistuin vastaamaan vähän pitkästi. :) Luulen, että Disney Infinity on nyt jo vähän out. Pelin tekijät ilmoittivat muistaakseni viime kesänä, että Disney Infinityn kehitys lopetetaan kokonaan eikä uusia hahmoja tai pelisettejä enää tule. Jos ymmärsin oikein, myös kaikki yhteisölliset ominaisuudet ajettiin alas. Hahmoja ja muita tarvikkeita voi varmaankin vielä löytää aika edullisesti kaupoista, mutta niitä voi joutua vähän etsimään eri paikoista. Voi olla vähän tylsä alkaa pelata peliä, johon ei enää tule mitään uutta. Mutta se on sinulle ok eikä sinua haittaa, että pelin kaikki ominaisuudet eivät enää toimi, niin sitten saattaisin sinuna vielä hankkia Disney Infinityn. Mutta muuten käyttäisin rahani vaikka johonkin toiseen konsolipeliin. DI:yyn saa nimittäin uppoamaan aika paljon rahaa, vaikka hahmot olisivatkin alennuksessa.

   Tälläisia ajatuksia minulle tuli pelistä, toivottavasti tästä oli apua! :)

 2. Olipa kiva postaus ja opin paljon uutta. :-D Mulla on samanlainen tausta ku sulla, koska meidän kotona ei ollut ku vaa Pienimerenneito 2 ja siit sarjasta jotai jaksoja. Itse Pienimerenneito taidettiin joskus lainata ärrältä, mut enhän mä siitä mitää muista nii päätin ostaa viime jouluna sen itelleni. Vaikka tuohon elokuvaan mulla ei oo mitään nostalgia-arvoa nii kyl toi menee top 10 kärkeen. :D

  Ootko nähny Pienimerenneito 3:sta? Mitä oot siit mieltä?

  1. Tosi kiva kuulla! :) Muistan nähneeni Pienen merenneidon lapsena ainakin osittain, kun olin kylässä naapurissa ”ison tytön” luona ja pelkäsin silloin Ursulaa ja niitä hänen loitsunsa valtaan joutuneita onnettomia sieluja. Taisin vasta 18-vuotiaana nähdä elokuvan kunnolla ja minulle kävi ihan samoin, elokuva nousi hetkessä suosikkeihin. :)

   Pieni merenneito 3 löytyy myös kokoelmasta, mutta se on tullut katsottua vain muutaman kerran. Suhtautumiseni siihen on aika neutraali, tykkään siitä, että Arielin siskot saavat ruutuaikaa, mutta hölmö pahis latistaa kokonaisuutta. Pitäisi varmaan kertauksen vuoksi katsoa elokuva taas pitkästä aikaa.

 3. Ihanaa että Disney-tiistait jatkuvat taas! Ja alkoi vielä omalla lempparillani. :D
  Pieni Merenneito on minulle se lapsuuden ykkönen ja elokuvaa tulikin lapsena katsottua niin paljon että VHS-kasetin nauha meinasi kulua puhki (alun mainokset ovat pelkkää suhinaa, kun niiden ohi on kelattu niin monta kertaa). Vanha dubbaus on edelleenkin sellainen nostalgia-aalto, että sitä kun pääsee kuuntelmaan niin tulee kylmät väreet.

  En kuitenkaan oikein tiedä mistä rakkauteni elokuvaan alkoi. Muistan että meillä oli aina se punakantinen VHS hyllyssä ja jos mitään muuta katsottavaa ei keksitty niin sitten katsottiin Merenneitoa. Rakastin myös kovasti Arielin tähdittämää tv-sarjaa joka 90-luvulla pyöri. Nyt vanhempana elokuva on edelleen suosikkejani, osittain nostalgiansa takia, mutta myös musiikinsa puolesta. Menkenin & Ashmanin luoma musiikki on ehdottomasti elokuvan parhaita puolia, enkä koskaan kyllästy kuuntelemaan Pienen merenneidon soundtrackia. :)

  1. Minua vähän harmittaa, ettei meillä ollut Pientä merenneitoa kotona, kun olin lapsi, sillä olisin varmasti pitänyt elokuvasta, vaikka se olisikin saattanut vähän pelottaa. Mutta kaikkea ei voi saada ja onneksi aikuisena saa ottaa vahingon takaisin ja ostaa mitä elokuvia lystää. :’D On tosi hauska lukea kommenteista tai kuulla muuten muiden tarinoita lapsuuden lempianimaatioista. Vaikken ole vanhan dubbauksen parissa kasvanutkaan, se tuntuu minustakin siltä aidolta ja oikealta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.