Pixar – 30 Years of Animation -näyttely

Vietimme viime ja sitä edellisellä viikolla talvilomaa Prahassa ja Wienissä. Reissuun ei ollut tarkoitus kuulua mitään Disneyyn liittyvää ohjelmaa, mutta jotenkin siinä vaan käy usein niin, että Disney-juttuja tulee vastaan, vaikkei niitä osaisi odottaakaan.

Prahassa ollessamme bongasin nimittäin yhtenä iltana sattumalta Instagramista tiedon, että kaupungissa on esillä Pixar – 30 Years of Animation -näyttely. Tuo näyttely vaikutti oikein mielenkiintoiselta, joten eihän siinä auttanut muuta kuin googletella lisätiedot, tarkistaa miten paikalle pääsee ja ottaa näyttelyssä käynti osaksi seuraavan päivän ohjelmaa.

Pixar – 30 Years of Animation
Prague Exhibition Grounds – Křižík’s Pavilions
Praha, Tšekki | 15.2.-26.5.2019
pixarexhibition.cz


Nimensä mukaisesti Pixar – 30 Years of Animation -näyttely esittelee Pixarin animaatioita studion ensimmäisten 30 vuoden ajalta. Tarkkasilmäisimmät ihmettelevät varmasti, että miksi vain 30 vuoden ajalta, kun Pixarin perustamisesta tuli helmikuussa kuluneeksi jo 33 vuotta.

Selitys on siinä, että tämä näyttely on jo muutaman vuoden vanha tapaus. Se on ollut ensiksi esillä Tokiossa keväällä 2016 ja sen jälkeen kiertänyt myös Taiwanissa, Etelä-Koreassa, Hong Kongissa ja Italiassa. Prahassa näyttely on esillä 15. helmikuuta – 26. toukokuuta 2019.

Näyttelyssä keskitytään esittelemään Pixarin kokoillan animaatioelokuvat Toy Storysta Cocoon. Myös lyhytelokuvat ovat pienessä osassa mukana, mutta pääpaino on tosiaan pitkissä elokuvissa. Niistä kustakin on esillä useita luonnoksia, konseptitaidetta sekä veistoksia. Lisäksi esillä on pieniä tietoiskuja Pixarin animaatioiden teknisestä puolesta, hieno Artscape-esitys, jossa konseptitaiteeseen on yhdistetty musiikkia ja ääniefektejä sekä upea Toy Story -aiheinen 3D-zoetrooppi.

Näyttely on esillä isohkossa hallissa eräänlaisella näyttelyalueella Praha 7 -alueella. Alueelle pääsi helposti ratikalla nro 17, mutta suunnistus oikealle hallille oli vähän hämmentävä, sillä sinne piti kävellä joko jonkinlaisen tivolin tai parkkipaikan läpi. Reitille oli kyllä laitettu hyvin opasteita.

Saavuimme paikalle noin puoli kymmenen aikaan ja olimme varmaankin päivän ensimmäiset vieraat. Kymmenen jälkeen paikalle tuli jonkinlainen koululaisryhmä, mutta muuten näyttelyssä oli hyvin hiljaista ja saimme kiertää kaikessa rauhassa. Näyttelyliput maksoivat perjantaista sunnuntaihin 290 Tšekin korunaa eli noin 11,50 euroa per nokka. Maanantaista torstaihin liput ovat vähän edullisemmat ja maksavat kymmenisen euroa. Liput pystyi maksamaan kortilla paikan päältä tai ne voi halutessaan hankkia myös etukäteen näyttelyn nettisivujen kautta.

Tämä 3D-printattu Remy oli jotenkin todella hieno. Vaikka tykkäänkin aiemmissa kuvissa näkyneistä karkeammista harmaista hahmoveistoksista, oli myös kiva nähdä tällainen teos, joka on kuin napattu suoraan elokuvasta.

Ihastuin tuohon oikean alareunaan hupsuun luonnokseen Dogista.

Elokuvien tekijöiden luonnokset olivat todella tyylikkään näköisiä hienosti kehystettyinä. Taisin saada myös Villen vakuuttuneeksi siitä, joten ehkä tulevaisuudessa meidän seinillämme nähdään enemmänkin Pixar-elokuvien luonnoksia. Tuskin aitoja alkuperäisiä luonnoksia sentään, vaikka toki se olisi aivan mahtavaa.

Tämä veistos Mama Cocosta oli todella herttainen.

Näyttelytilassa oli myös hauska näköalatasanne, josta saattoi nähdä koko tilan kaikista suunnista lintuperspektiivistä.

Minusta näyttely oli oikein mielenkiintoinen ja olen todella iloinen, että pääsin näkemään sen. Siitä onkin jo aikaa, kun olen viimeksi päässyt Disney-aiheeseen taidenäyttelyyn, sillä edellinen kerta oli kymmenen vuotta sitten, kun Helsingin kaupungin taidemuseossa nähtiin Walt Disney ja Euroopan taide -näyttely. Tuosta näyttelystä minun Disney-innostukseni aikanaan alkoi, joten muistelen sitä aina lämmöllä. Toivottavasti seuraavan Disney-näyttelyn näkemistä ei tarvitse odottaa kymmentä vuotta.

Näyttelyssä sai myös ottaa kuvan Taren ja Masin tai Salama McQueenin kanssa.

Sisääntuloaulassa oli myös pieni kahvila sekä museokauppa, josta sai ostaa Pixar-aiheisia tuotteita. Ostin tällä kertaa vain Buzzin kuvalla varustetun kangaskassin. En ehtinyt ottaa siitä kuvaa tähän hätään, mutta lupaan laittaa siitä kuvan Instagramiin.

Olisi kyllä harmittanut, jos olisin vasta Prahasta lähdettyämme kuullut näyttelystä ja missannut sen kokonaan. Siksi halusin vinkata näyttelystä, jos vaikka joku muukin sattuisi olemaan matkalla Prahaan ennen toukokuun 26. päivää. Pelkän näyttelyn takia matkaa ei kannata varata, mutta jos matka sattuu olemaan tiedossa, niin Pixar-näyttely kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan matkaohjelmaan!

| Kategoriassa Disney life | Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.