Pixar-perjantai: Autot 2

Toivottavasti olet valmiina vauhtiin ja vaarallisiin tilanteisiin, sillä tänään on aika selvittää, mistä osasista Pixarin 12. elokuva Autot 2 kasattiin kokoon.

Pixar-perjantai: Autot 2 - Disnerd dreams

Autot 2
Ohjaaja: John Lasseter sekä Brad Lewis
Äänirooleissa: Owen Wilson, Larry the Gable Guy, Michael Caine, Emily Mortimer
Kesto: 1 h 46 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 24.6.2011, Suomessa: 12.8.2011
Maailmanlaajuiset lipputulot: 559,852,396 USD
Arvioita: IMDb 6,3, Rotten tomatoes 39 %
Alkuperäinen traileri YouTubessa

John Lasseter keksi juonen Autot-elokuvaan tien päällä ja sama sattui myös jatko-osan kanssa. Matkatessaan ympäri maailmaa antamassa haastatteluja Autojen julkaisun aikoihin Lasseter pohti usein, kuinka Martti ja Salama reagoisivat tilanteisiin eri maissa. Lasseter ajatteli huvittuneena kuinka Martti saattaisi ajaa väärään suuntaan Lontoon liikenteessä tai kummastella outoja kylttejä Japanissa. Jokaisessa maassa tuntui olevan omat autoihin ja liikenteeseen liittyvät erikoispiirteensä ja Lasseter keksi, että mahdollisessa jatko-osassa tutut hahmot lähtisivät kiertämään ympäri maailmaa.

Ollessaan Espanjassa Autojen markkinointikierroksella, Lasseter pääsi seuraamaan Espanjan Grand Prixtä. Hän innostui Formuloista, sillä ne erosivat monella tapaa hänelle tutummista NASCAR-kisoista. Lopulta kehittyi elokuvaidea, jossa Salama saisi kutsun suureen kansainväliseen kisaan. Tässä World Grand Prixissä suunniteltiin aluksi olevan viisi kisaa. Tokion, Porto Corsan ja Lontoon lisäksi oli tarkoitus kilpailla myös Saksassa ja Pariisissa. Tarina tuntui venyvän liian pitkäksi, joten Saksasta luovuttiin kokonaan ja Pariisin osuutta elokuvassa muokattiin uusiksi.

Elokuvan kerrottiin virallisesti olevan työn alla keväällä 2008. Brad Lewis, joka oli aiemmin tuottanut Rottatouillen, aloitti elokuvaprojektin luotsaajana. Elokuva ei kuitenkaan tainnut edetä hänen johdollaan oikeaan suuntaan, sillä viimeistään keväällä tai kesällä 2010 ohjaajan paikalle oli astunut John Lasseter. Lewis tituleerattiin elokuvan apulaisohjaajaksi ja kymmenisen vuotta Pixarilla työskennellyt Brad Lewis lähti lopulta studiolta vain jokunen päivä Autot 2 ensi-illan jälkeen. Autot 2 -elokuvan ensi-illan ilmoitettiin aluksi olevan kesällä 2012. Melko pian julkaisua siirrettiin vuodella eteenpäin, mikä on melko epätavallista ainakin Pixarin tapauksessa.

Pixar-perjantai: Autot 2 - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Pieni joukko elokuvan tekijöitä vieraili Tokiossa syyskuussa 2009 keräämässä inspiraatiota elokuvaa varten. Heidän hotellinsa vieressä sattui sijaitsemaan The National Art Center, joka teki työryhmään niin suuren vaikutuksen, että he päättivät käyttää rakennusta (tietysti automaiseen suuntaan muunneltuna) World Grand Prix’n aloituksen juhlapaikkana.

Yksi Autot 2 -elokuvan inspiraationlähteistä oli itse asiassa leikattu pois ensimmäisestä elokuvasta. Finn McMissilen hahmo kehitettiin jo Autoja varten, sillä Salaman ja Sallin oli tarkoitus käydä ensitreffeillään katsomassa hänen tähdittämänsä agenttielokuva. Vaikka elokuva elokuvan sisällä -kohtaus leikattiinkin, Lasseter ei unohtanut McMissile-autoa. Hän on suuri agenttielokuvien fani ja keksi ympätä tämän genren mukaan reissuelokuvaan. Jatko-osan haluttiin olevan erilainen kuin ensimmäinen Autot-elokuva, joten se aloitettiin näyttävällä toimintakohtauksella, jonka toivottiin saavan katsojat ihmettelemään, kuinka tämä kaikki oikein liittyy Salamaan ja muihin.

Tekijät tekivät tässäkin elokuvassa paljon tutkimustyötä, jotta yksityiskohdat saataisiin kohdilleen. Elokuvan autot perustuvat todellisiin automalleihin ja pahisten käyttämän, kameralta näyttämän superaseen teknologian pitäisi toimia myös käytännössä. Osa työryhmästä reissasi Euroopassa keväällä 2009 tutustumassa eri kaupunkeihin ja ideoimassa miten niistä saataisiin automaisia. Jatko-osassa tapahtumapaikkoja on huomattavasti ensimmäistä elokuvaa enemmän ja paikat olivat kaiken lisäksi todella tunnettuja. Esimerkiksi automaisen Lontoon suunnittelu aloitettiin kaupungin kartan pohjalta, sillä karikatyyrimäisestä tyylistä huolimatta tekijät halulusivat pysyä mahdollisimman lähellä totuutta.

Lasseter halusi nyt nostaa hinausauto Martin elokuvan pääosaan, sillä hän oli tykästynyt hahmoon kovin. Martin rehellisyys ja rakastettavuus toivat tarinaan dramatiikkaa, kun hänelle selviää, mitä muut tuntuvat hänestä ajattelevan. Martin toilailut perustuivat pienin osin myös Lasseterin omiin kokemuksiin, hän oli nimittäin havaijilaispaitansa ja pikkutakkinsa kanssa erittäin alipukeutunut eräässä Formula-kisoihin liittyvässä juhlassa, jossa muilla oli kalliiden merkkien puvut päällä.

Pixar-perjantai: Autot 2 - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Elokuvan toinen kilpailu käydään Porto Corsassa, kuvitteellisessa italialaisessa rannikkokaupungissa. Kaupungin suunnittelijat ottivat paikkaan mallia sekä Portofinon ja Nizzan kaupungeista että Monacon kasino- ja ralliperinteistä.

Tekijöillä oli aluksi vaikeuksia keksiä, kuka olisi sopiva pahis tarinaan. Ensiksi pahis oli vanha venäläinen superauto, joka oli mennyt huonoon kuntoon. Lopulta ilkeän juonen taakse keksittiinkin laittaa tarinan kannalta keskeisempi hahmo, joka ei olekaan sellainen miltä aluksi vaikuttaa. Myös Holli Shiftwellin ensivaikutelman haluttiin hämäävän. Aluksi hahmo näyttää tavalliselta agenttielokuvan typyltä, mutta paljastuu paljon älykkäämmäksi. Italialaisauto Francesco Bernoullin osuudesta tehtiin suurempi, sillä hahmon ääninäyttelijä John Turturron äänityssessionsa olivat tekijöiden mielestä niin hauskoja.

Kuten kolmannessa Toy Storyssakin, vanhat tutut ääninäyttelijät palasivat rooleihinsa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Doc Hudsonin ääninäyttelijä Paul Newman oli kuollut syöpään pari vuotta Autojen jälkeen, joten hänen ja hänen hahmonsa muistolle on elokuvassa pieni kunnioittava hetki. Brittinäyttelijät Michael Caine ja Emily Mortimer saivat roolit salaisen palvelun agenttiautoina ja näyttelijä-koomikko Eddie Izzard ääninäyttelee Allinolin kehittäjä sir Miles Axelrodia. Suomenkielisessä versiossa nämä roolit menivät Neil Hardwickille, Jonna Järnefeltille ja Janne Katajalle.

Kenties Toy Story 3:een liittyvien erimielisyyksien vuoksi Randy Newman ei säveltänyt tätä toista Autot-elokuvaa, vaan pestiin palkattiin Michael Giacchino. Monet elokuvan lauluista ovat kuitenkin muiden luomia. Brad Paisley teki yhdessä Robbie Williamsin kanssa Collision of Worlds -laulun lopputeksteihin. Lopputeksteissä nähdään tilanteita, jotka olivat mukana tarinan varhaisissa versioissa, mutta jotka jouduttiin karsimaan elokuvasta.

Pixar-perjantai: Autot 2 - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Big Ben, Lontoon kuuluisa maamerkki, nimettiin elokuvassa Big Bentleyksi brittiläisen autonvalmistajan mukaan. Elokuvassa kellotornia ja kellon hammasratasten kokoa kasvatettiin huomattavasti, jotta ne soveltuisivat suunnitellun kohtauksen näyttämöksi.

Autot 2 tuli Yhdysvalloissa elokuvateattereihin kesäkuussa 2011 Yhdessä Toy Story -aiheisen Hawaiian vacation -lyhytelokuvan kanssa. Teatterikierroksellaan se kesäsi lipputuloja maailmanlaajuisesti reilut 559 miljoonaa dollaria ja Yhdysvalloissa se oli vuoden 8. tuottoisin elokuva. Suomessa se menestyi suorastaan erinomaisesti, katsojia oli yli 253 tuhatta, joten Autot 2 oli täällä vuoden neljänneksi katsotuin elokuva. Elokuvasta nousi täällä myös pieni kohu, kun osa lasten vanhemmista piti elokuvan Sallittu kaikille -ikärajaa liian alhaisena. Vuonna 2013 elokuvan ikäraja nostettiin virallisesti 7 vuoteen. Siitä tuli ensimmäinen Pixar-elokuva, jolle ei liiennyt yhtään Oscar-ehdokkuutta.

Autot 2:sta on helppo vähätellä ja monen mielestä se tuntuu olevan Pixarin ensimmäinen epäonnistuminen. Mutta minusta se on viihdyttävää katsottavaa ja kävin jopa katsomassa sen siskoni kanssa heti ensi-illassa naperoiden täyttämässä elokuvateatterissa. Ihailin viimeisimmällä katselukerrallakin elokuvan lukemattomia yksityiskohtia ja sujuvaa juonta. Vaikka tarina imaisee minut helposti mukaansa, ei se millään ole läheskään yhtä tunteikas kuin pari sitä edeltänyttä Pixar-elokuvaa. Entistä suurempi ja raaempi maailma jättää mieleen paljon kysymyksiä, kuten kuinka autoilla voi olla uskontoja tai miten auto voi olla toisen äiti.

Mikä on sinun mielipiteesi Autot 2 -elokuvasta?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , ,

4 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Autot 2

  1. Minun täytyy kyllä todeta, että Autot 2:n on mielestäni se huonoin Pixarin elokuva… Mutta se ei tarkoita, että Autot 2 olisi huono! Pixarin elokuvissa on normaalisti vain niin korkea taso, ja minun mielestäni Autot 2 ei ihan yllä tähän ”mahtavuuden” tasolle. Juoni oli ehkä minun makuuni liian kliseinen, ja ehkä Martti ei sytytä minua päähahmona. Autot 2 on ainoa Pixarin elokuva, joka tällä hetkellä puuttuu DVD-hyllystäni, tosin aion kyllä korjata aukon tässä joku päivä… Ja ehkä tykkäänkin elokuvasta enemmän sitten toisella katselukerralla? Nyt kun osaan kiinnittää huomion mainitsemiisi elokuvan yksityiskohtiin. :) Ja kyllähän Autot 2:n on todella hauska elokuva! Pidän erityisen paljon agentti McMissilestä, agenttiteema saa elokuvan erottumaan kivalla tavalla ykkösosastaan. Muistaakseni pidin myös pahisten suunnitelmaa ja pahis-autoja nerokkaina, mutta en enää ollenkaan muista, mikä suunnitelma oli ja miksi pahikset iskivät minuun niin kovaa. Pitänee varmaan ostaa elokuva tosissaan itselle ja katsoa se uudestaan!

    1. Niin, ei Autot 2 ainakaan kokonaisuutena millään yllä samalle tasolle, kuin mihin Pixar-elokuvilta on tottunut. Animaation tai yksityiskohtien osalta siinä ei ole minusta mitään vikaa, mutta tarina vaan ei ole yhtä sydämellinen. Kannattaa antaa elokuvalle toinen mahdollisuus, varsinkin jos siinä tuntui olevan mukaviakin juttaja ja jos tuo pahisten juoni on ehtinyt unohtua. Se tuntui ensimmäisellä kerralla aika yllättävältä eikä sen nerokkuus ole haihtunut myöhempien katselukertojen myötä. :)

  2. Ei kyllä liity yhtään tähän postaukseen , mutta tiedätkö jo ,että Disneylle on tulossa uusi prinsessa Moana:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.