Top 5 Pixar-suosikkini

Pixar-jutut jäävät toisinaan blogissa ihan liian pienelle huomiolle, vaikka tätä vuotta voi pitää eräänlaisena Pixarin juhlavuotena. Pixarin perustamisesta tuli 3.2. kuluneeksi 29 vuotta ja studion ensimmäisen elokuvan, Toy storyn ensi-illasta tulee marraskuussa täyteen 20 vuotta. Jotta blogin Pixar-pitoisuus saataisiin vähän paremmalle mallille, päätin laatia oman top-listani Pixar-elokuvista. Koska Pixar-klassikoita on ilmestynyt tähän mennessä vasta 15, päätin pitää listan vain viiden elokuvan pituisena. Jos top-listat kiinnostavat, katso myös Disney-klassikoiden listan osa 1 & osa 2.

Monsterit Oy

5. Monsterit Oy

Monsterit Oy on yksi hieno esimerkki siitä, miten Pixarilla osataan kehittää mainioista ideoista aivan omanlaatuisiaan elokuvia. En ainakaan itse olisi ikimaailmassa keksinyt pistää oviportaaleita ja lapsien pelottelulla energiaa tuottavia monstereita samaan elokuvaan. Ikuinen optimisti Masi ja mestaripelottelija Tare muodostavat tehokkaan tiimin, jonka arkikuviot suloinen Boo saa totaalisen sekaisin. Tätä ja Monsterit-yliopistoa verratessa näkee helposti kuinka Pixarin käyttämä tekniikka on kehittynyt, mutta itse tarina ei tunnu vanhentuneelta. Monsterit Oy on hauska kaverikomedia, jossa moni asia vaan toimii niin hyvin. Esimerkiksi elokuvan loppuratkaisu tuntui ensimmäisellä katsomiskerralla yllättävältä.

Ihmeperhe

4. Ihmeperhe

Jos on lukenut blogiani vähänkään pidempään, ei liene epäselvää, että pidän supersankarielokuvista. Ihmeperhe ei suinkaan ole poikkeus sääntöön ja eroaa vielä edukseen monista muista supersankarielokuvista. Elokuvassa riittää mietittävää useaksi katselukerraksi. Esimerkiksi se, kuinka kunkin Vaaran perheen jäsenen supervoimat kuvastavat hahmon persoonallisuutta ja roolia perheessä, on aika kova juttu. Elokuvassa on mukana tietysti myös upeita sivuhahmoja, kuten Eira Kuosi, joka on minusta ihan mahtava persoona. Odotan mielenkiinnolla tarkempia tietoja viime vuonna ilmoitetusta jatko-osasta.

Toy story 3

3. Toy Story 3

Tämän puhuvien lelujen trilogian kaikki elokuvat ovat oikein mukavia, mutta minusta niistä paras on tämä viimeinen. Toy story 3:ssa tarina on rohkeasti viety useita vuosia eteenpäin ja ihan uudenlaisiin kuvioihin.  Päiväkodista ja Bonnien leluista löytyy paljon uusia hauskoja sivuhahmoja, erityisesti Ken on minusta vaan jotenkin niin huvittava unelmataloine kaikkineen. Toy story 3 on mainio lopetus elokuvasarjalle ja suhtaudun vähän ristiriitaisin tuntein siihen, mitä uutta vuodelle 2017 kaavailtu Toy story 4 voi vielä tuoda tarinaan. Tämän elokuvan, samoin kuin muutkin tähän mennessä mainitsemani,  olen muuten nähnyt ensimmäisen kerran vasta kotona DVD:ltä.

Wall-e

2. Wall-e

Nyt kun oikein mietin, niin Wall-e taitaa olla ensimmäinen Pixar-elokuva, jonka olen nähnyt elokuvateatterissa. En Wall-en ilmestymisen aikaan ollut mikään kovin aktiivinen teatterissakävijä, mutta tarina pienestä, nuhjuisesta robotista kiinnosti minua sen verran, että elokuva oli nähtävä mahdollisimman pian. Ja elokuva osoittautui varsin mukavaksi, eikä ihme, sillä onhan sen päähahmo Wall-e yksi sympaattisimmista roboteista ikinä! Wall-en ja modernin E-van yhteistyö ei ala kovin ruusuisesti, mutta näiden kahden robotin suloisen suhteen seuraaminen on mielenkiintoista. Myös elokuvan luonnon arvoa korostava sanoma sekä kulutuskeskeisyyden kritiikki sopivat hyvin tähän aikaan.

1. UP

Tämän listan tekemisessä kaikkein helpointa oli valita ykkössuosikin valinta, UP ei nimittäin ole mielestäni ainoastaan paras Pixar-elokuva vaan ehdottomasti myös yksi kaikkien aikojen suosikkielokuviani! UP on samalla koskettava ja älyttömän hauska. Hyvin harva elokuva on saanut minut itkemään, mutta UP (se alku!) on yksi niistä harvoista silmähikeä aiheuttaneista. Ja Dogi on niin täydellisen koiramainen koira, jonka jutut naurattavat joka ainoa kerta. Tämän elokuvan katsomisen jälkeen ei vain voi olla kuin hyvällä tuulella!

Sekä vielä yksi kunniamaininta, varokaa loksauttamasta leukojanne sijoiltaan…

Autot 2

+ Autot 2

Juu tiedän, Autot 2 on varmasti monen Pixar-fanin inhokkielokuva, mutta jostain syystä satun pitämään siitä. Siitäkin huolimatta, etten kuulu elokuvan kohderyhmään tai välitä pätkääkään autoista, kävin jopa katsomassa sen ensi-iltana naperoiden täyttämässä elokuvateatterissa. Elokuvassa on monta ongelmallista seikkaa, kuten se, kuinka pelkkien autojen asuttama maailma voisi oikeasti pyöriä ja vaikuttaapa leffa joissain kohdissa vähän liian jännältä varsinaiselle kohderyhmälleen. Mutta elokuvan tarina on ihan mukaansatempaava ja monet elokuvan autoista ovat minusta aika huvittavia tyyppejä. Lisäksi arvostan sitä vaivaa, mikä elokuvantekijät ovat pistäneet automaailman luomiseen, monet yksityiskohdat ovat minusta hirveän hauskoja. Niin ja onhan Autot 2 myös antanut minulle ja nuoremmille sukulaispojilleni jonkin yhteisen puheenaiheen.

Listan elokuvilla yhteistä lienee ainakin se, että jokaisen tarina on jollain tapaa erityinen ja tunnistettavaa Pixar-tyyliä. Olisi hankala kuvitella elokuvia minkään muun studion tekemänä. Myös huumorilla ja onnistuneilla sivuhahmoilla oli suuri vaikutus valintoihini. Miltä lista sinusta vaikutti, oliko siinä kenties jotain yllättäjiä? Millainen olisi oma Pixar-elokuvien top-listasi?

7 kommenttia artikkelissa “Top 5 Pixar-suosikkini

 1. Oma top 5 -lista näyttäisi koostumukseltaan hyvinkin samanlaiselta, tosin järjestyksestä en ole aivan varma. Monsterit Oy:n vaihtaisin tosin ensimmäiseen Toy Storyyn, jolla on erityinen paikka sydämessäni, kun taas Monsterit ei yläasteella enkuntunnilla katsottuna jättänyt mieleenpainuvaa vaikutelmaa, eikä sitä ole tullut sen koommin katsottua uudestaan. Kummatkin Autot-leffat taas ovat jääneet kokonaan katsomatta täydellisen kiinnostuksen puutteen takia.

  Muuten tosiaan valintasi osuvat kohdallani ihan nappiin. Ihmeperheen synkkyys ja jopa ajoittainen lohduttomuus tekevät siitä ihan erityisen katsomiskokemuksen, jollaisia ei animaation puolella tule vastaan kauheasti. Silti leffa on samaan aikaan myös täynnä animaation taikaa ja Pixarin näppärää ja viihdyttävää kässäröintiä. Toy Story 3 sitoo uuden sisältönsä poikkeuksellisen hyvin edellisten leffojen maailmaan ja tapahtumiin, ja Wall-E tekee ihmeitä kauneuden kuvaamisessa ja hahmojen persoonallisuuden rakentamisessa ilman dialogia. Up taas on tosi hauska ja polveileva kaverileffa, johon on tungettu miljoona erilaista elementtiä ja saatu ne toimimaan ihmeen hyvin yhdessä. Ja olen itsekin aina ihan kyynelissä sen prologikohtauksen aikana.

  1. Mukavaa kuulla sinun suosikeistasi ja vielä perusteluiden kanssa! :) Ehkäpä Monsterit Oy voisi saada sinulta uuden mahdollisuuden, jos edellisestä katselukerrasta on jo vierehtänyt aikaa. Vaikka eihän sitä toki kaikesta tarvitse tykätä. :)

 2. Minun pitäisi tehdä tuo Disney-leffojen top-lista blogiini. Kyllä sitä vielä joskus…

  Kunniamaininta tuli vähän yllätyksenä :D Tosin positiivisena sellaisena, Autot joutuvat kokemaan niin paljon sorsimista aikuisfanien joukossa, että kiva nähdä myönteisiäkin näkökulmia. Itse en ole tuota kakkosta nähnyt, ja ykkösestäkin vain osan. Pitäisi kyllä korjata tämä puute.

  En kyllä muista yhtään Pixarin elokuvaa josta en olisi pitänyt, ja top viitosen kyhääminen voisi osoittautua hankalaksi. Pidän hirveästi jokaisesta Toy Story-elokuvasta, ja myös Nemoa etsimässä kuuluu suosikkeihin. Toisaalta nämä sinunkin listassasi esiintyvät ovat jokainen ihania myös… Minusta Pixarissa kaiken muun mahtavan ohella ehkä parasta juuri valloittavat, persoonalliset ja unohtumattomat hahmot sekä heidän välilleen luodut uskottavat suhteet.

  1. Niin pitäisikin, minä ainakin olen kiinnostunut lukemaan listasi!

   Hehheh, Autot-elokuvat taitavat olla minulle jonkin sortin guilty pleasure. :D Jotenkin esim. Martti vaan on niin hirmuisen symppis. Tuskin olisin tullut niistä innostuneeksi, jos eka Autot ei olisi ollut sukulaispoikien kovassa suosiossa joitain vuosia sitten. Samantyyppisiltä Lentsikat-leffoilta olen tosin vielä välttynyt. Ne vasta sorsimista saavatkin, ei tavallaaen eivät, sillä tuntuu että koko Disney-fandom kieltää niiden olemassaolon täysin. :P

   Pixarilla on kyllä osattu tosiaan luoda mieleenpainuvia hahmoja, joka elokuvasta muistuu heti useampi hauska hahmo. Pari viimeisintä elokuvaa ei ole minusta ollut ihan studion parhaimmistoa, mutta toivotaan, että yksi välivuosi elokuvien julkaisun saralla on antanut työntekijöille tilaisuuden pistää taas parastaan tulevissa elokuvissa. :)

 3. Kiva lista! Minun Pixar-elokuvien kolmen kärki on samanlainen kuin sinun, paitsi että minä vaihtaisin Wall-E:n ykköseksi ja UP:in kakkoseksi. Olen niin rakastunut Wall-E:n! Robottien rakkaustarina on niin suloinen, ja heidän tunteensa tulevat niin selkeäsi esille ilman vuorosanoja, niinkuin Arana mainitsikin. Wall-E:ssa on myös parhaat musiikit, ah! UP:in alku on tosiaan kyyneleitä vuodattava, ja Dogi on niin ihana! Pitäisikin katsoa UP taas, edellisestä katsomisesta on jo aikaa. Toy Story 3 menee minullakin siis kolmoseksi, ja se on ehdottomasti paras Woodyn ja kumppaneiden seikkailuista. Paras näistä kolmesta leluelämästä Toy Story 3 on varmaan tunteikkaan loppunsa, mahtavan intronsa (juna-leikki) ja Kenin takia! You got a friend in me -kappaleen ”espanjalaistettu” versio on myös ihan paras! Neljännen ja viidennen sijan veisi varmaan Monsterit Oy ja Toy Story 1 tai Rottatouille.

  Minäkin tykkään Autot -elokuvasta! :) Autot 2 ei ollut niin hyvä kuin ykkösosa, mutta oli sekin katsomisen arvoinen (ja tulen sen varmaan DVD-hyllyyni joskus ostamaan…). Autot-elokuva yllätti minut aikoinaan positiivisesti, sillä minulla oli siitä niin negatiiviset mielikuvat. Itse olin taas yllättynyt, ettei Lentsikat-elokuvat ole päässeet ollenkaan Pixarin ”klassikkolistalle”… Mistä tämä johtuu? Lentsikat-DVD:n kannessa ei lue edes Pixarin nimeä, pelkkä Disney! Eikö Pixar sitten ole tehnyt niitä…? Lentsikoista olen nähnyt vain ekan osan, ja täytyy sanoa, että se oli kyllä liian samanlainen Autot-elokuvan kanssa – mutta viihdyttävä elokuva sinänsä!

  Olen samaa mieltä kanssasi myös siitä, että pari viimeisintä Pixarin elokuvaa ovat olleet pieni pettymys minulle. Esimerkiksi Brave on minusta kyllä hauska ja upea elokuva, mutta jotain siitä puuttuu, mitä muista Pixarin elokuvista löytyy! Sama on käynyt Monsterit Yliopiston kanssa. Ehkä näistä elokuvista puuttuu se joku ainutlaatuisuus, sillä leffavuokraamot ovat täynnä kapinoivasta prinsessasta ja yliopisto-elämästä kertovia elokuvia. Odotan kuitenkin innolla Pixarin uutta Inside Out -rainaa! Se vaikuttaa taas perinteiselle, hyvälle Pixarille!

  1. Hauska kuulla, että sinun top-listasi olisi noin samanlainen ja mukavasti kirjoitit ylös ajatuksiasi leffoista. :) Ja mainiota kuulla, että joku toinenkin välittää Autot-elokuvista! :D

   Lentsikat on jotenkin jännä väliinputoaja. Wikipedian mukaan se kuuluu ns. Autot-maailmaan, mutta ei kuitenkaan ole Pixarin eikä Disneynkään ”pääanimaatiostudion” tekemä, vaan DisneyToon Studiosin elokuva. Sama studio on vastannut esimerkiksi Helinä-keiju-elokuvista ja monista klassikoiden jatko-osista. Pitäisi varmaan jonain päivänä katsoa se, niin olisin taas perillä pikkupoikien suosikkileffoista. :D

   Olen hyvin samaa mieltä kanssasi. Braven miljöö on tosi upea, mutta muuten elokuva ei jotenkin vain iske. Varmaan Pixarin kannattaa jatkossa jättää prinsessatarinat Disneyn tehtäviksi. Monsterit yliopistokaan ei jättänyt loppujen lopuksi mitään huikeaa jälkivaikutelmaa. Minullakin on jo kovat odotukset Inside Out:ia kohtaan, sen idea vaikuttaa tuoreelta. :)

 4. On hyvää tekstiä mitä esim. sun Toy Story, Monsterit OY ja sun Pixar historia tekstit.

  Omaan Top 5 pääsee:

  5) Rottatouile
  4) Monsterit OY
  3) Ihmeperhe
  2) Toy Story
  1) Nemoa etsimässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.