10 + 1 syytä rakastaa elokuvaa UP

Saatattekin ehkä muistaa minun maininneen, että Pixarin UP on yksi lempielokuvistani. UPissa on hirveän monta juttua, joita rakastan ja jotka tekevät siitä mielenkiintoisen elokuvan. Tässä 10 + 1 pienempää tai suurempaa syytä siihen, miksi UP on mielestäni niin mahtava!

1. Karl & Ellie

Ihana rakkaustarina vähin sanoin kerrottuna ja alle 15 minuutissa. Elokuvan alku on todiste siitä, että Pixarilla osataan kertoa tarinoita. Vaikka katkeransuloinen montaasi liikuttaa joka kerta, ainakin tämä pariskunta sai viettää onnellisen elämän yhdessä. Karl ja Ellie saavat katsojan vakuuttuneeksi siitä, että vastakohdat tosiaan viehättävät toisiaan.

pixar up karl ja ellie

2. Talo

Karlin ja Ellien pieni talo on tosi kodikkaan näköinen ja sieltä löytyy kymmeniä yksityiskohtia, jotka kertovat omistajiensa erilaisista luonteista. Ellielle pyöreää ja Karlille kulmikasta. Talo on elokuvassa kuin oma hahmonsa. Kai olet nähnyt myös kuvat oikean elämän UP-talosta.

3. Ilmapallot

No, kuka nyt ei rakastaisi ilmapalloja! Ilmapallojen myyminen on ollut Karlin työtä vuosikymmenten ajan ja nyt tämä ihanan värikkäät pallot kuljettavat häntä kohti toteuttamatta jäänyttä unelmaa. Blu-rayn lisämateriaalien mukaan palloja on noin 10286 kappaletta ja vaikka tuollainen määrä ilmapalloja ei millään oikeasti saisi taloa ilmaan, elokuva saa sen näyttämään mahdolliselta.

4. Kohtaus, jossa Karl roikottaa Rasmusta lakanoista

Vaikka olen nähnyt UPin ties kuinka monta kertaa, mutta varmaan joka toisella katselukerralla olen mennyt lankaan ja luullut tämän kohtauksen olevan totta. Well played Pixar, well played!

pixar up karl dogi

5. Dogi

Tässä vasta täydellisen sympaattinen ja koiramainen koira, jonka tärkein tehtävä elämässä on miellyttää isäntäänsä ja rakastaa tätä ehdoitta. Dogin liikehdintä (kuten muidenkin elokuvan koirien) on vaan niin koiramaista ja tosi uskottavan näköistä. Dogi on ehdottomasti lempparini animaatioiden koirista!

6. Karlin ja Rasmuksen keskustelut

Karlin ja Rasmuksen erilaiset luonteet ja ikäero mahdollistavat monta hauskaa keskustelua. 78-vuotiaan miehen ja 8-vuotiaan partiopojan maailmat vaan eroavat niin paljon toisistaan. Erityisen paljon minua huvittaa aina heidän lyhyt keskustelunsa siitä kuinka Rasmuksen pitäisi matkustaa bussilla kotiin Etelä-Amerikasta: “Haetaans sulle vähän bussirahaa.” “Njääh, on mulla aikaakin.” Tuossa pelkät vuorosanat yksinään eivät ole niin hauskat, vaan komiikka on absurdissa tilanteessa ja suomidubin onnistuneessa käännöksessä.

7. Koiravitsit

Häpeäkaulus, viittaukset koirien värisokeuteen, Dogin “Pluto-asento”; nuo pienet koiramaisuudet huvittavat varmasti jokaista koiraihmistä. Ja mikä parasta, täs- ORAVA! …tässä elokuvassa koirille ei käy huonosti, vaan niillä on omat laskuvarjotkin.

pixar up charles muntz

8. Charles Muntz

Muntz ei ole mikään valtaa havitteleva suuruudenhullu tai muuten peruspahis, vaan alun perin Karlin ja Ellien lapsuudensankari. Hän on kuitenkin pakkomielteensä vainoama mennyt aivan liian pitkälle ja muuttunut vainoharhaiseksi ilman ihmisseuraa. Muntz on suorastan superkarmiva pääkallomaisine kasvoineen ja tekee pienieleisesti selväksi, että on hankkiutunut eroon häntä häirinneistä “konnista”. Toisaalta on hän sentään aika mestari kouluttamaan koiria. Hänen nimensä on myös viittaus Disney-historiaan, kuinka siistiä!

9. Karlissa tapahtuva muutos

Äreästä taatosta päivän pelastajaksi. Elokuvan aikana Karlin on poistuttava mukavuusalueeltaan ja tuttujen rutiinien parista. Hän oppii hyväksymään Ellien kuoleman ja tajuaa, että hänellä on vielä seikkailuja edessä. Hän taipuu myös ottamaan Rasmuksen ja Dogin mukaan elämäänsä ja nämä kaksi muistuttavatkin aika paljon Ellietä.

10. Musiikki

Minulla ei oikeastaan ole tapana kuunnella Pixarin soundtrackeja (Disneyn soundtrackeja kuuntelen sen sijaan paljon useammin), mutta tämän Michael Giacchinon säveltämän musiikin parissa tekee mieli fiilistellä useammin. Minulla oli jopa Married life -score soittoäänenä jokin aika sitten. Soundtrackin sävelmät ovat onnellisimmissa kohdissa tosi svengaavia ja pelottavimmat kohtaukset saadaan musiikin avulla vaikuttamaan uhkaavilta. Elokuvan musiikki voittikin ihan ansaitusti monta palkintoa.

Dogin salainen tehtävä

+ Dogin salainen tehtävä

Jos et ole nähnyt tätä midquel-lyhytelokuvaa, niin katso se heti! Lyhärin hupsussa tarinassa muut koirat keksivät Alfan johdolla syntymäpäiväänsä viettävälle Dogille tehtäviä, jotta tämä pysyisi poissa heidän tieltään. Idioottivarmoilta vaikuttavat tehtävät eivät kuitenkaan ole “Dogi-varmoja”, vaan tämä suosikkikoira feilaa jopa kiven vahtimisessa. Lyhäri on minusta tosi hauska ja sen myötä näkee lisää Dogia, mikä sen parempaa!

Mikä on sinusta parasta UPissa? Unohtuiko listalta mielestäsi jotain?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

2 kommenttia artikkelissa “10 + 1 syytä rakastaa elokuvaa UP

  1. Pelkkä Karlin ja Ellien kuvan näkeminen saa kyynelkanavat auki! Married life-kohtausta voisi näyttää elokuva-kouluissa esimerkkinä: näin kerrot hyvän tarinan lyhyesti ja vielä ilman sanoja! :)

    1. Sanopa muuta! Tuo koko kohtaus on musikkeineen kaikkineen vaan niin onnistunut, että en tiedä miten siitä edes voisi pistää paremmaksi! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.