Pixarin John Lasseter jää puolen vuoden sapattivapaalle tehtävistään

Minulla meinasi mennä aamulla teet väärään kurkkuun, kun huomasin somea selatessani, että John Lasseter on jäämässä puolen vuoden sapattivapaalle tehtävistään. Ja vielä enemmän yllätyin, kun luin mistä syystä; Lasseterin epäasiallisen käytöksen vuoksi.

John Lasseter on yksi animaatioteollisuuden isoimpia nimiä, sillä hän on yksi Pixarin perustajista ja on ainakin tähän päivään asti työskennellyt sekä Pixarin että Walt Disney Animation Studiosin luovana johtajana (chief creative officer). Hän on jollain tavalla osallistunut jokaisen Pixar-animaation tekoon ja esimerkiki ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvat Toy Story ja Autot. Lasseterilla on vaimonsa Nancyn kanssa viisi poikaa.

Uutiset alkoivat liikkua sen jälkeen, kun Lasseter lähetti eilen tiistaina Pixarin työntekijöille sähköpostitse muistion, jossa kertoi virkavapaalle jäämisestään. Viestissään hän kertoo kuulleensa, että on saanut jotkut työntekijät tuntemaan olonsa epämukavaksi. Lasseter pahoittelee syvästi, että on tuottanut muille pettymyksen ja sitä, että on antanut työntekijöille esimerkiksi ei-toivottuja halauksia. Osoituksena siitä, että huoliin suhtaudutaan vakavasti, Lasseter on yhdessä Disneyn kanssa päättänyt astua syrjään tehtävistään kuuden kuukauden ajaksi. Koko muistion voi lukea esimerkiksi The Hollywood Reporterin sivuilta.

Monet tiedotusvälineet ovat tarttuneet uutiseen ja The Hollywood Reporter julkaisi eilisiltana jutun, jossa useat nimettöminä pysyttelevät Pixarin sisäpiiriläiset kertovat ikävistä kokemuksistaan. Valitettavasti lähteiden kertoman mukaan kuulostaa siltä, että kyse on enemmästä kuin vain halauksista. Erään lähteen mukaan Lasseter tunnetaan studiolla epämiellyttävästä koskettelusta ja kommentoinnistaan. Varietyn artikkelin mukaan taas miehen epäasiallista käytöstä on jatkunut jo yli 20 vuoden ajan.

Tällä hetkellä tilanteesta ei ole vielä hirveästi faktoja, mikä on hyvä pitää mielessä juttuja lukiessa. Oma tavoitteeni ei myöskään tietenkään ole ottaa osaa minkäänlaiseen julkiseen lynkkaukseen. Halusin nostaa uutisen postausaiheeksi, sillä ikävä kyllä Disneyn maailmassakin on omat varjopuolensa, joista pitää mielestäni voida puhua. Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kohu, jossa Disney on mukana.

#metoo-kampanja on ravistellut viime viikkoina Hollywoodia ja nostanut esiin monta ahdistelutapausta. Minusta on hyvä, että aiheesta keskustellaan ja on vielä parempi, jos sen avulla saadaan muutettua ihmisten asenteita ja käytöstä.

Arvostan ja ihailen kaikkea sitä työtä, jota John Lasseter on tehnyt animaatioelokuvien hyväksi. Siksi oli todella iso yllätys ja pettymys kuulla uutisia, joiden mukaan mukaan hänen käytöksensä kulissien takana on ollut epäasiallista. Lasseter on vuosien ajan esiintynyt eräänlaisena Pixarin kaulakuvana,  joten uutiset pistävät miettimään, miten häneen tai hänen edustamaansa yhtiöön voi jatkossa suhtautua. Samalla toivon, ettei Pixar-studion suosio järkkyisi pahasti uutisista. Uutinen saapui juuri Cocon Yhdysvaltain ensi-illan alla, mutta toivon ainakin itse, että yleisö ei jättäisi elokuvan katsomista väliin uutisten takia. Elokuvaa on kuitenkin ollut tekemässä kymmeniä lahjakkaita taiteilijoita ja en haluaisi heidän tekemänsä työn jäävän kohun jalkoihin.

Jos esitetyt syytökset pitävät paikkansa, en voi kuin toivoa, että Lasseter muuttaa omaa käytöstään. Lisäksi tämä on mielestäni vakavan itsetutkiskelun paikka Disneyn ja Pixarin animaatiostudioille. Ei voi olla täysin terveen työyhteisön merkki, jos johtavassa asemassa oleva henkilö voi käyttää valta-asemaansa väärin eikä siihen puututa nopeammin. Toivon, että tilanteeseen puututaan nyt ja tehdään tarvittavia muutoksia.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan sitä, mitä tästä tapauksessa uutisoidaan jatkossa ja erityisesti sitä, miten tapaus vaikuttaa Pixariin ja Disneyyn. Jos tämä uutinen kiinnostaa teitä, voin raportoida myös sen tulevista käänteistä.

Lähteet: The Hollywood Reporter, Variety

| Kategoriassa Yleinen | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Pixarin John Lasseter jää puolen vuoden sapattivapaalle tehtävistään

 1. Todella hyvä postaus jutusta, itselle teki ihan pahaa lukea artikkelia ja että työntekijöillä oli ihan nimitys ”the Lasseter” liikkeelle joka estäisi koskettelun..toivottavasti Lasseter käyttää tuon vapaansa juuri miettomimiseen parantaakseen käyttäytymistään.

  1. Mukavaa, että pidit, vaikka aihe onkin ikävä. En olisi kyllä yhtään osannut arvata, että tällaisia uutisia joutuu lukemaan. :/ Ihan samaa toivon itsekin. Tietysti sitäkin olen miettinyt, että mahtaako Lasseter palata puolen vuoden taukonsa jälkeen takaisin töihin. Mutta aika näyttää kuinka tässä käy.

 2. Kiitos kun kirjoitit tästä!

  Minun piti jo aikaisemmin tulla kommentoimaan, mutta lopulta en aivan tiennyt mitä sanoisin. Aika sanattomaksihan tuo vetää. Olen nähnyt Pixarin hyvin edelläkulkevana studiona, ja tällainen uutinen on pettymys. Olen kuitenkin iloinen, että tilanteeseen on edes puututtu.

  Luen mielenkiinnolla, jos kirjoitat tulevista käänteistä tähän tapaukseen liittyen lisää!

  1. Naulan kantaan. Tuntuu edelleen oudolta, että Pixarilla, studiolla jota ihailen, on tapahtunut ilmeisesti pitkään jotain tällaista ikävää.

   Aiheesta on ollut minusta yllättävän vähän uutisointia noiden ensimmäisten juttujen jälkeen. Toivottavasti se tarkoittaa sitä, että Pixarin työntekijät ja johto saavat nyt rauhassa puida tilannetta ilman pelkoa, että kaikkea riepotellaan julkisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.