Raportti: Popcult Helsinki 2016, osa 2

Yhteistyössä Popcult Helsinki

Pari päivää sitten kirjoitin Popcult Helsingin lauantain tapahtumista. Jo pelkkä yhden päivän raportti venähti tosi pitkäksi, joten kerrataan vielä sunnuntain meininkejä omassa kirjoituksessaan.

Popcult Helsinki 2016, sunnuntai

Sunnuntai

Tänä vuonna Popcultin kunniavieraat ilmoitettiin vasta muutama päivä ennen itse tapahtumaa, joten niistä ei ollut maaliskuun lopulla kirjoittamassani tekstissä mitään mainintaa. Koska Disney-elokuvista tuttujen dubbaajien näkeminen livenä on niin harvinaista herkkua, päätin ennakkotiedoista poiketen jättää aamun Star Wars -luennon väliin ja mennä sen sijaan kuuntelemaan kunniavierasohjelmaa.

Kunniavierasohjelma: Mari Riikonen & Ossi Ahlapuro

Afurekon Nita ja Cilla saivat tänä vuonna haastateltavikseen Mari Riikosen ja Ossi Ahlapuron. Riikosen tunnetumpia rooleja on Pokemon-animaatiosarjasta tuttu Jessie ja Ossi Ahlapuro taas on tehnyt lukuisia dubbausrooleja muun muassa Disney-animaatioissa viidellä vuosikymmenellä. Riikonen aloitti dubbausuransa Pyjamabanaanien Lulu-nallena Pauli Virran opissa ja Ahlapuro sen sijaan päätyi dubbausten pariin Reino Bäckmanin ehdotuksesta. Kummallakin oli siis kerrottavaa useista erilaisista tuotannoista.

Disney-rooleistaan Ahlapuro muisteli paljon Aristokattien vuonna 1971 tekemäänsä Thomas O’Malley -roolia. On hyvin harmillista, että juuri tähän roolityöhön tutustuminen on nykyään melko hankalaa, sillä dubbaus, jossa Ahlapuro on mukana, korvattiin vuonna 1994 Pekka Lehtosaaren ohjaamalla dubbauksella. Ainakin minun oli hankala kuvitella miltä Ahlapuron O’Malley kuulostaa, joten toivon kovasti, että pääsisin kuuleman tuon vanhan version vielä jonain päivänä.

Tuomari Frollo taas on varmasti monille paljon tutumpi ja rooli oli kuulemma myös hauska tehdä hahmon ikävyydestä huolimatta. Hankala Helvetin liekit -laulukin onnistui lopulta oopperalaulaja Maija Lokan avustuksella. Yksi Ahlapuron mielenkiintoisimmista tarinoista se, että hän joutui aikoinaan äänittämään Aarreplaneetan John Silverin roolin kokonaan uusiksi. Tanskan Disneyllä oli nimittäin vasta ensimmäisen äänityksen hyväksymisen jälkeen äkätty, että Ahlapuro oli tehnyt roolin erilaisella äänellä kuin ääninäytettä antaessaan. Yhtiössä ollaan hyvin tarkkoja siitä, että äänet kuulostavat samanlaisilta joka maassa, joten kaikki repliikit oli tehtävä uudestaan.

Oli oikeastaan tosi hyvä, että kunniavieraita oli tänä vuonna kaksi, sillä heillä molemmilla oli erilaisia kokemuksia ja näkemyksiä ääninäyttelystä. Esimerkiksi Mari Riikosella oli kerrottavanaan juttuja myös ohjaajan ja adaptoijan näkökulmasta.

Fani, tosifani vai feikkifani?

Kun kunniavieraiden haastattelu päättyi, oli aika jatkaa seuraavan ohjelman pariin. Itse suuntasin Alvar-saliin kuuntelemaan Ama Laineen luentoa fanittamisesta ja sen eri tasoista.

Ama oli ammentanut luentoonsa paljon omista kokemuksistaan ja ulkopuolisuuden tunteista. Luennolla käsiteltiin fanittamista erityisesti suhteessa tietoon tai taitoon, rahaan ja omistautuneisuuteen. Pääpointtina kyseenalaistettiin se, tekeekö fanituksen kohteeseen panostaminen jostakusta paremman fanin kuin joku toinen.

Luentoa varten Ama oli valmistellut ehdotelmia erilaisista fanituksen hierarkioista ja yleisö sai esittää niihin omia lisäyksiään. Esimerkiksi tietokategorian hierarkiassa alimmalla tasolla voisi olla henkilö, joka pitää vain oheistuotteiden tuomasta statuksesta (esim. lapset), keskivaiheilla sellainen, joka tutustunut alkuperäisteokseen ja mahdollisesti muihinkin sen tekijän teoksiin. Hierarkian huipulle taas pääsee, jos on perustanut aiheesta wikin tai vähintäänkin kirjoittaa sinne. Leikkimielisesti esitetyt hierarkiat tuntuivat yllättävän osuvilta ja ne herättivät keskustelua.

Luento oli vähän erilainen kuin muut viikonlopun aikana kuulemani, sillä siinä ei keskitytty vain yhteen fandomiin, vaan käsiteltiin niitä yleisemmällä tasolla. Esitys oli tehty pilke silmäkulmassa ja yleisöltä tuli hauskoja heittoja, mutta luento antoi myös sopivasti ajattelemisen aihetta.

Marvelin mahtimimmit

Conipäivä sai ainakin minun osaltani todella hauskan lopun Anna Karhun ja Iitu Ahosen Marvelin mahtimimmit -luennon parissa. Luennon pitäjät luonnehtivat esitystään nimityksellä ”Marvel-naisten 101” ja kuvaus oli minusta varsin osuva. Aluksi käsiteltiin nopeasti läpi Marvel-sarjakuvien kaksi universumia ja niiden keskeiset ryhmittymät. Pääosa luennosta käytettiin kuudentoista Marvel-mimmin esittelyyn.

Rempseät Anna ja Iitu olivat keksineet paljon mielenkiintoista sanottavaa hahmoista ja opin monta juttua sekä ennalta tuntemistani että oudommista sankarittarista. En esimerkiksi tiennyt aiemmin, että sarjakuvissa Jane Fosterkin saa supervoimia tai että ylipäätään on olemassa sellainen sankaritar kuin Miss America. Luennon loppupuolella keskusteltiin myös jonkin verran lempihahmoista sekä siitä, millaisia naishahmoja Marvelilta vielä toivottaisiin.

Aiheen suhteen luennoitsijat eivät välttämättä olleet mitään erityisasiantuntijoita, mutta he osasivat esittää jutut todella mielenkiintoisesti. Vaikka kuka tahansa löytäisi varmasti suurin piirtein samat tiedot itsekseen netistä, oli luennon kuunteleminen kymmenen kertaa hauskempaa kuin faktojen lukeminen yksikseen.

Ohjelmaa olisi ollut vielä jäljellä jonkin verran, mutta päätin itse lähteä Marvel-luennon päätyttyä kotiin. Popcult-viikonloppu oli minusta kaiken kaikkiaan todella kiva, mutta samalla melkoisen väsyttävä.

Yhteenvetoa Popcult Helsinki 2016 -tapahtumasta

Ohjelmakattaus oli tänäkin vuonna todella mielenkiintoinen ja muutaman kiinnostavalta vaikuttaneen jutun missaaminen harmittaa hieman. Esimerkiksi Valitsen sinut! -musikaalista olen lukenut paljon hyvää, joten täyty varmaankin käydä katsomassa se jossain kesän näytöksistä. Myös cosplay-kisa olisi ollut kiva nähdä, varsinkin voittajiin kuulunut prinsessa Annan asu. Satuin sivusilmällä huomaamaan pari muutakin tuttua hahmoa, kuten Bellen ja Reyn. Minun ei tullut itse otettua valokuvia tapahtumasta, mutta paikalla pyörineiden valokuvaajien kuvia löytyy runsain määrin ainakin Anikin kuva-arkistosta.

Joissain käytännönjärjestelyissä oli parannettu sitten viime vuoden, mutta muutama juttu taas toimi vähän huonommin. Erityisesti yläkerran käytävät olivat luentojen alkaessa todella tukossa ja liikkuminen takkusi muutenkin vähän aiempaa enemmän. Joillekin luennoille olisi myös saanut olla isompi sali, sillä niissä ei aina ollut tilaa kaikille kiinnostuneille. Tapahtuman tunnelma oli minusta kuitenkin tosi hyvä koko viikonlopun ajan.

Koitin kovasti miettiä viikonlopun aikana sitä, mikä luennoissa toimi ja mikä ei, sillä oman luennon tai jonkinlaisen muun ohjelmanumeron pitäminen ensi vuoden Popcultissa on alkanut kiinnosta aika tavalla. Pari pientä ideaa on jo tullut mieleen, mutta katsotaan mitä niistä kehittyy…

Jäikö sinulle jotain erityistä mieleen sunnuntaipäivästä? Kävitkö itse katsomassa vaikka Valitsen sinut! -musikaalin? Mitä pidit siitä?

| Kategoriassa Disney life | Avainsanat:, ,

4 kommenttia artikkelissa “Raportti: Popcult Helsinki 2016, osa 2

 1. Kiitos raportista! Mukava lukea tänänkin vuonna ajatuksiasi tapahtumasta :) Hyvän kuuloista ohjelmaa oli taas tarjolla, itseäni jäi erityisesti kiehtomaan tuo ”fandomin hierarkioista” kertova juttu. Varsinkin pienissä fandom-yhteisöissä tuntuu kehittyvän selkeä ”nokkimisjärjestys” ihmisten kesken, ja olen itsekin pohdiskellut usein ilmiön syitä ja vaikutuksia. Harrastan itse fanfictionin kirjoittamista ja alkaessani tässä puolitoista vuotta takaperin kääntämän joitakin tarinoita englanniksi innostuin pohtimaan, millä tavoin fandomissa jakautuva valta vaikuttaa siihen, kenen ficcejä luetaan. Esimerkiksi jos henkilö, jolla on paljon ”sosiaalista pääomaa” fandomin sisällä suosittelee jotain tarinaa, on varmaan todennäköisempää että ihmiset mieltävät sen ”hyväksi fanfictioniksi” kuin jos sitä ei suositella. Mutta joo, tätäkin voi varmasti tarkastella tosi monelta eri kantilta :P

  Ohhoh, jään innolla odottamaan josko päätät lähteä seuraavaan Popcultiin luennonpitäjäksi!

  1. Olepa hyvä! Mukavaa, jos teksteistä oli iloa. :)

   Tuo mainitsemasi luento oli kyllä tosi kiinnostavaa kuultavaa! En ihan tiedä osasinko kirjoittaa siitä kovin selkeästi, kun luennon tyyli oli aika keskusteleva. Se, millaisia faneja fandomien sisällä arvostetaan eniten ja miten se näkyy, melkoisen mielenkiintoinen aihe. Minulle fanifiktiot ovat melko tuntematonta seutua, joten tuo esimerkkisi oli kiva kurkistus niiden maailmaan.

   Ajattelin, että on paras mainita tuosta ohjelmanpitämisestä jo nyt, niin en voi sitten ensi vuonna vaan jänistää koko jutusta. :D

 2. Kiva oli lukea näitä raportteja tapahtumasta, vaikka itse en paikalla ollut. Hoksasin tapahtuman vasta postauksestasi jossa kävit vähän läpi tulevaa ohjelmistoa ja siinä vaiheessa olikin tosiaan liput loppu. Ensi vuotta varten laitoin kuitenkin Popcultin seurantaan niin hoksaan aiemmin pohtia lähtisinkö mukaan.

  Ohjelma kuulostaa mielenkiintoiselta ja olen vähän kuvia selaillut tapahtumasta ja kaikista upeista cosplay-asuista.

  Jos ensi vuonna tulen niin mielenkiinnolla ja mielelläni sinun ohjelmaasi tulisin kuuntelemaan. Eli ehdottomasti vaan pitämään luentoa jos yhtään siltä tuntuu! :)

  1. Oli kyllä tosi harmillista, että liput ehtivät loppua ennen kuin ehdin vinkata tapahtumasta. Mutta hyvä, että pidät nyt Popcultia silmällä ja lupaan itsekin vinkata tapahtumasta paljon aikaisemmin.

   Jee, kiva tietää, että kaavailemalleni luennolle on edes jonkin verran kiinnostusta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.