The art of Princess and the Frog

Prinsessa ja sammakko tuntuu usein jotenkin jäävän monen muun klassikon varjoon. Se on harmi, sillä elokuva on oikeastaan aika hyvä ja minusta siinä on monta kaunista kohtausta. Tämän päivän aiheena onkin Prinsessa ja sammakko -taidekirja  kirja joka on saanut odottaa esittelyään jo pitkän tovin. Minulla oli suuria vaikeuksia valita, mitkä ottamani kuvat valitsisin mukaan postaukseen, joten otin mukaan ne kaikki. Siksipä tällä kertaa on luvassa hyvin kuvatäytteistä luettavaa, mutta se tuskin haittaa ketään.

prinsessa ja sammakko taidekirja

Jeff Kurtti: The Art of Princess and The Frog
Preface: John Lasseter | Foreword: John Musker & Ron Clements
160 sivua | Chronicle Books 2009

Kirjan kansikuva on mielestäni aivan upea! Sen lämpimät keltaiset sävyt suorastaan hehkuvat ja miljöö on tosi satumainen. Kirjan alussa John Lasseter sekä ohjaajat Musker ja Clements (bongaatko heidän nimensä alemmasta kuvasta) johdattelevat esipuheissaan lukijan mukaan elokuvan maailmaan. Kirja on jaettu kolmeen pääosioon elokuvan tapahtumapaikkojen, New Orleansin, Garden District -asuinalueen ja suiston mukaan. Kussakin luvussa esitellään siellä tavattavat hahmot sekä tietysti tapahtumapaikkoja.

the art of princess and the frog
Armand Baltazar – Digital
prinsessa ja sammakko konseptitaide
Ian Gooding – Digital

Muistuttaako La Bouffien kartano sinustakin tyyliltään jotain toista Disney-klassikkoa? Prinsessan ja sammakon art director Ian Gooding kertoo Kaunottaren ja kulkurin inspiroineen Garden District -alueen talojen tyyliä. Kirjassa näytetään myös muutamia kartanon huoneita, jotka eivät päässeet mukaan lopulliseen elokuvaan.

the art of princess and the frog taidekirja
Bill Schwab – Graphite, digital
prinsessa ja sammakko taidekirja
Randy Haycock – graphite

Tällaisia simppeleitä hahmoluonnoksia on aina kiva katsella. En ole itse ollenkaan hyvä piirtämään ja ihmettelen siksi aina sitä, miten jotkut osaavat muutamilla kynänvedoilla luoda noin ilmeikkäitä piirroksia.

thea art of princess and the frog
Ian Gooding – Digital

Suhteet henkimaailmaan -laulu on oikeaa värien ilotulistusta. Pidän tällaisista color scripteistä paljon enemmän kuin luonnosmaisista storyboardeista. Näistä vaan selviää niin paljon enemmän kunkin kohtauksen värimaailmasta, erikoistehosteista, valaistuksesta ja tunnelmasta yleensä. Tuota aukeamaa katselemalla voi melkein nähdä mielessään elokuvan tapahtumat.

tianan mekko
Yllä: Lorelay Bove – digital

Kirjan lopussa on useita ihania ideoita Tianan hääpuvuksi. Erityisesti nuo Lorelay Boven ehdotelmat miellyttävät silmääni.

prinsessa ja sammakko
Yllä: Dan Lund – Digital | Alla: Robert Bennet – Digital

Tämä kuvasarja antaa pientä osviittaa siitä, miten paljon suunnittelua ja eri vaiheita tällaisten taianomaisten kohtausten luominen vaatii. Kuten Marlon West toteaa, erikoistehosteet jäävät harmillisen vähän huomiolle, vaikka ne tekevät elokuvasta uskottavan näköisen ja tuovat siihen lisää taikaa.

Ruben Aquino – graphite

Vaikka tällä kertaa mukana oli tavallista enemmän kuvia, ovat ne vasta pieni vilkaus tähän kirjaan. Sen kansien välistä löytyy tosi kiva valikoima erilaisia taideteoksia eri elokuvan teon vaiheista. On luonnoksia kaikista hahmoista, tapahtumapaikoista, tarpeistosta sekä storyboard-piirroksia. Miltei miltä vaan sivulta olisi voinut napata kuvan tämän kirjoituksen koristukseksi. Kuvat ovat myös aivan ihanan värikylläisiä, isokokoisia ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. The art of Princess and the frog on erityinen myös siinä mielessä, että se on ainoa Chronicle Booksin sarjaan kuuluva taidekirja, joka kertoo perinteisesti animoidusta elokuvasta. Pidän kirjaa tosi onnistuneena ja voin ehdottomasti suositella kaikille animaatiofaneille sen hankkimista!

Arvioni:

Nyt on saatu viimeinenkin kirjahyllystäni löytyvä taidekirja esiteltyä, kestipä projektissa pitkään… Mutta ei hätää, olen jo tilannut seuraavan taidekirjan ja keikkuupa ostoslistallakin monta opusta. Joten jatkoa on varmasti tulossa.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “The art of Princess and the Frog

 1. Olipa kiva nähdä vilkaisu tähänkin kirjaan, mielenkiintoiselta vaikuttaa! :) Minustakin Prinsessa ja sammakko on aika aliarvostettu klassikko, harmi jos se jää viimeiseksi perinteisesti animoiduksi klassikoksi… Tuo Tianan hääpuku on kyllä kaunis, ja tuo kirjan kansikuva! Sopisi vaikka tauluksi seinälle :)

  1. Joo, se on kyllä harmi, vaikka onhan CGI-animaatioissakin hyviä puolia. Ehkäpä perinteiset animaatiot kokevat tulevaisuudessa vielä jonkun uuden nousun, eihän sitä koskaan tiedä. :) Hyvä tuo tauluidea!

 2. Haha minun postauksiini verrattuna tuossa oli oikein sopiva määrä kuvia, ja silti kepeän mukava postaus tuli :)

  Itsellänikin tarkoitus lukea tuo kirja (sain ystävältäni lainaan hihii!). Se on nyt jo monta viikkoa odottanut pöydälläni lukemista, mutta saa nähdä millon kerkeän kyseisen opuksen avaamaan :D

  1. Heh, no joo, riippuu mihin vertaa. :P

   Onpas kiva, että olet saanut kirjan lainaan. Toivottavasti pian löytyy sopiva hetki, joilloin ehdit lueskelemaan sitä. :)

 3. Ihana kirja ja ihania kuvia! Minä pidän Prinsessa ja sammakko -elokuvasta kovasti, ja se onkin mielestäni ehkä aliarvostetuin Disney-klassikko. Elokuvan värimaailma ja juuri nuo taustat ovat aivan huikeita, ja kirjassa onkin mukavasti kuvia niistä! Ja samaa minäkin ihmettelen, että miten jotkut osaavatkin piirtää niin mahtavia kuvia vain parilla kynänvedolla. Osaisinpa minäkin…

  Harmi, että tässä oli viimeinen taidekirjasi. :( Onneksi olet tilannut uuden, niin pääsee kurkkaamaan sen sisälle! :)

  1. Havahduin tuohon Prinsessan ja sammakon aliarvostukseen, kun koitin listata mielessäni Disney-prinsessoja ja oli täysin unohtaa Tianan. :O Elokuvasta ei vaan juuri puhuta koskaan.. Nuo taustojen kuvat ovatkin juuri tosi ihania tässä kirjassa! Ehkä harjoittelun jälkeen sitä voisi onnistua tekemään jokseenkin onnistuneita piirroksia, mutta joillain vaan tuntuu olevan luontaisia lahjoja sillä saralla. :)

   Vaikka tämänhetkinen taidekirjavalikoimani on nyt käyty läpi, eivät kirjapostaukset tosiaankaan lopu tähän. Löytyypä minulta yksi kirjastosta lainattu animaatiokirjakin, joka odottaa omaa esittelyvuoroaan. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.