Q&A osa 2

Muutama viikko sitten julkaisin ensimmäisen osan vastauksiani esittämiinne kysymyksiin. Tänään on vuorossa seuraava erä kysymyksiä, jotka koskevat keräilyä sekä minun suhdettani Disneyyn.

Keräily

Kuinka usein tilaat Disney Storesta?

Viimeisten parin vuoden aikana olen tehnyt kolme tilausta vuodessa. Käyn noin kerran kuussa katselemassa Disney Storen verkkokaupasta (disneystore.co.uk), olisiko sinne tullut jotain uutta kivaa ja laitan kiinnostavia esineitä kirjanmerkkeihin. Postikulut kuitenkin sen verran korkeat, ettei ihan viitsi yhden esineen takia laittaa tilausta menemään. Monesti tosin jahkailen niin pitkään, että aina jokin kiinnostava tuote ehtii loppua ennen kuin lopulta teen tilauksen, mutta sellaista sattuu.

Mitä Disney-aiheisia kirjoja sinun top 3 (tai top 5) -listalta löytyy?

En osaa laittaa kirjoja mihinkään erityiseen järjestykseen, mutta top vitosen joukkoon kuuluu ainakin The art of Tangled, joka on ihan supernätti ja mielenkiintoisesti koottu taidekirja. Kookas The Fairest One of All -kirja käsittelee niin perusteellisesti Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan tekoa, että se on ihan pakko mainita myös. Pixarin historiasta kertova To Infinity and Beyond on taas ihan huippu tietokirja ja studion perustajiin kuuluvan Ed Catmullin Creativity, Inc. on jäänyt minun mieleeni tosi kiinnostavana katsauksena Pixar-elokuvien kulisseihin.

Viidennen kirjan valinta onkin sitten vaikeinta. Haluaisin nostaa listalle The Walt Disney Film Archives: The Animated Movies 1921–1968 -kirjan, mutta en ole vieläkään ehtinyt oikeasti aloittaa lukemaan sitä. Sen sijaan taidan valita DisneyWar-nimisen kirjan, jota olen lukenut viime kuukaudet ja, joka on vilahtanut muutaman viimeisimmän Disney-tiistain lähteenä. Kerron siitä varmasti lisää, kunhan olen saanut luku-urakan loppuun.

Minne kaikki ihanat tavarasi olet sijoittanut?

Suurin osa Disney-tavaroista löytyy olohuoneestani. Esimerkiksi kaikki Disney- ja Pixar-klassikot ovat kirjahyllyssäni kirjojen kanssa ja loput elokuvat löytyvät tv-tasosta. Tsum Tsumit on koottu hyllylle, joka on työpöytäni yläpuolella ja Lumiere sekä Könni majailevat lipaston päällä. En pidä kaikkia esineitäni esillä samaan aikaan ja varmasti yli puolet on piilossa eri laatikoissa. Ikävintä on, että kaikki keräilynukkeni ovat tällä hetkellä säilytyksessä vaatehuoneessani, sillä niille ei oikein ole löytynyt mitään kivaa paikkaa.

Minun on pitkään ollut tarkoitus esitellä kotini Disney-juttuja, mutta se on aivan unohtunut. Kunhan vaan sattuu seuraava sopivan aurinkoinen päivä, lupaan räpsiä vähän kuvia juttua varten.

Minä & Disney

Miten sinun ja Disneyn tiet kohtasivat?

Katsoin tietenkin jo lapsena Disney-animaatioita, mutta lukioikäisenä ne alkoivat kiinnostaa oikein kunnolla. Pidän itse käännekohtana Tennispalatsissa vuonna 2009 pidettyä Walt Disney ja Euroopan taide -näyttelyä. En ollut ennen sitä tajunnutkaan, miten hirveästi vaivaa animaatioiden teko vaatii, joten näyttelyyn tutustuminen oli tosi silmiäavaavaa. Jos aikakone olisi keksitty, palaisin mielelläni siihen iltapäivään, kun kiersin näyttelyä kaverini kanssa ja tajusin ensimmäistä kertaa, miten animaatioita oikein tehdään.

Löysin pari viikko sitten Facebook-seinääni selaillessa ”kohtalokkaan” päivityksen vajaan kahdeksan vuoden takaa.

Milloin huomasit, että olet kova Disney-fani?

Se taisi tapahtua pari vuotta tuon mainitsemani näyttelyn jälkeen. Uskoisin sen ajoittuneen johonkin vaiheeseen vuotta 2011, sillä silloin liityin Taikalinna-foorumin (suomalainen Disney-aiheinen keskustelufoorumi) jäseneksi ja aloin kirjoitella animaatioita koskevia ajatuksiani ylös. Tietysti sen jälkeen fanituksen taso on vain kasvanut, sillä en ollut tuolloin vielä nähnyt edes kaikkia klassikoita saati sitten lukenut mitään Disney-aiheisia tietokirjoja.

Miten päädyit perustamaan blogisi?

Olen kirjoittanut erilaisia blogeja kohta varmaan lähes puolet elämästäni ja ne ovat olleet pitkään sellainen harrastus, josta pidän. Disney tuntui sellaiselta aiheelta, josta keksisi paljon kirjoitettavaa, mutta keskustelufoorumi ei enää parin vuoden jälkeen tuntunut ihan omalta paikalta. Nettisivujen teko kiinnosti minua tosi paljon, joten blogin perustaminen tuntui minulle sopivalta vaihtoehdolta. Disney-blogin kirjoittaminen oli aluksi kiva uusi harrastus opiskelun vastapainoksi ja vuosien varrella on ollut kiva seurata, miten kävijämäärät ovat kasvaneet ja itselle asetetut tavoitteet on saanut täytettyä.

Miltä sinusta tuntuu IRL paljastaa muille innostuksesi Disneytä kohtaan ja näyttää kokoelmasi?

Se tuntuu minusta yleensä tosi oudolta, eikä oikeastaan kovin moni tuttuni edes tiedä minun olevan mitenkään erityisen innostunut Disneystä. Ehkä mielessäni uskon, että minua pidettäisiin vain kauhean lapsellisena tämän harrastuksen takia, vaikka en ole todellakaan saanut mitään murskakritiikkiä niiltä muutamilta ihmisiltä, joille olen raaskinut harrastuksestani kertoa. Ehkä pitäisi vain uskaltaa toitottaa sitä enemmän.

Mitä mieltä olet Disneyboundingista? Entä oletko itse testannut?

Minusta Disneyboundingin idea on ihan huippu! Pidän sen kaltaisista hienovaraisemmista tavoista näyttää oma fanituksensa, vaikka ei minua toisaalta ollenkaan haittaisi, vaikkei kukaan tajuaisi asuni liittyvän mitenkään Disneyyn. En ole vielä itse testannut Disneyboundingia.

Mihin Disney-puistoon menisit seuraavaksi ja miksi?

Haluan ehdottomasti käydä elämäni aikana kaikissa Disney-puistoissa, mutta seuraavaksi suuntaan luultavaksi Disneyland Parisiin. Syyt ovat enimmäkseen tylsän käytännöllisiä; en usko, että voin töiden tai budjetin vuoksi matkustaa ihan lähiaikoina mihinkään kauempana sijaitsevaan puistoon. Toivon, että voin viettää seuraavan syntymäpäiväni Pariisin Disneylandissa ja olen säästänyt matkaa varten jo reilun vuoden. Ennen matkan varaamista pitäisi kuitenkin vielä selvittää pari muuttujaa. Jos mitään oikean elämän rajoitteita ei olisi, suuntaisin Ranskan sijaan jompaan kumpaan Yhdysvaltain puistoon, ehkäpä ensiksi Disneylandiin.

Jos saisit kysyä yhden kysymyksen Walt Disneyltä, mikä se olisi?

Voi vitsi miten vaikea kysymys! Walt Disney Worldin rakentaminenhan jäi kesken, kun Walt kuoli, joten olisi mielenkiintoista tietää, vastaako lopputulos yhtään hänen visiotaan. Mutta luultavasti eniten minua kuitenkin kiinnostaisi se, mitä mieltä hän on animaatioelokuvien nykytilanteesta. Pitääkö Walt CGI-animaatioista ja oliko hänestä hyvä päätös luopua perinteisten animaatioiden tekemisestä.

Toivottavasti piditte vastauksiani mielenkiintoisina, minusta ainakin oli taas kiva viettää aikaa niitä pohtiessa!

| Kategoriassa Disney life | Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.