Suomalaiset dubbaajat: Rauha Rentola

Edellisessä Suomalaiset dubbaajat -kirjoitussarjan osassa kyselin teiltä ehdotuksia seuraavaksi käsiteltäväksi dubbaajaksi ja Astaroth toivoi tekstiä Rauha Rentolasta. Onkin jo aika tutustua tähän monta unohtumatonta roolia tehneeseen naiseen kolmen miesnäyttelijän putken jälkeen.

Rauha Rentola  (4.2.1919 – 20.7.2005) innostui jo nuorena esiintymisestä. Parikymppisenä hän suoritti parikymppisenä opinnot Suomen Näyttämöopistossa ja siirtyi melkein heti sen jälkeen tekemään elokuvarooleja. Rentola näytteli kymmenissä elokuvissa, kunnes hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisteatterin näyttelijäkaartiin. Hän näytteli siellä liki viidenkymmenen vuoden ajan, mutta teki ohessa myös monia kuunnelmia ja antoi äänensä muutamalle Disney-hahmolle.

rauha rentola dubbaus

Rauha Rentola aloitti dubbausuransa Matti Raninin ohjauksessa. Hän oli tuolloin jo yli kuusikymppinen, joten luonnollisesti kaikki hänen dubbaamansa hahmot ovat vanhempia naisia. Rentolan ensimmäinen Disney-rooli oli Topi ja Tessu -elokuvasta tuttu Hilma. Parin vuoden päästä hän dubbasi toista vähän vähemmän eläinrakasta naista, Kaunottaren ja kulkurin Saara-tätiä. Sitä seuraava rooli sattui kohdalla vasta useampi vuosi myöhemmin, kun hän antoi Pienen merenneidon 1. dubbauksessa äänen Lotalle. Parin vuoden päästä tuli hänen neljäs roolinsa, kun hän dubbasi Kaunottaren ja hirviö Liinaa, avuliasta vaatekaappia.

Rentola teki useita rooleja myös Pekka Lehtosaaren ohjaamissa dubbauksissa. Ensiksi tuli Tuhkimon Haltiatarkummi, rooli, jossa hän pääsi käyttämään myös hieman laulutaitojaan. Parin vuoden päästä hän esitti 101 dalmatialaista -elokuvassa Hannaa ja pääsi äänittämään myös toisen hyväntahtoisen haltiattaren roolin, kun hän lainasi äänensä Prinsessa Ruususen Flooralle. Saman vuoden sisään mahtui vielä toinenkin mystinen hahmo, Pocahontas-elokuvasta tuttu Kaarnamuori.

Rauha Rentolan monet roolit ovat jääneet ainakin minulle hyvin mieleen. Onko sinulla jotain suosikkia näistä Rauha Rentolan tekemistä herttaisista rooleista?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

8 kommenttia artikkelissa “Suomalaiset dubbaajat: Rauha Rentola

 1. Kaarnamuori on mahtava – niin lempeä, mutta kuitenkin samaan aikaan jämäkkä luonteeltaan, sanoo mitä ajattelee :)
  Pidän kyllä Rentolan muistakin rooleista – hänen äänestään ei vain voi olla pitämättä.

  Voisitko jossain vaiheessa tehdä jutun Santeri Kinnusesta? Hän on ollut lapsuudesta saakka yksi suosikkidubbajistani, etenkin hyvän lauluäänensä ansiosta.

  1. Rentolan Kaarnamuori on kyllä ihana! Heti kun mainitsit sen, minun alkoi tehdä mieli katsoa Pocahontas ihan hänen takiaan. :)

   Santeri Kinnusella on tosiaan ollut monta hyvää ja keskeistä roolia, vaikka niitä ei olekaan määrällisesti ollut ihan hirveästi. Pistän toiveen muistiin ja koitan toteuttaa sen vielä jossain vaiheessa! :)

 2. Kuten Hande jo sanoikin Rentolan äänestä ei vain voi olla pitämättä, ihanan rauhallinen ja lempeä. Omia suosikkejani ovat ehdottomasta Haltiaterkummi ja Kaarnamuori, mutta kyllä kaikki muutkin roolisuoritukset ovat mahtavia.

  Hauska miten näitä kuvia katsellessa tulee selkeäsi aina hahmon äänikin mieleen :)

  1. Tuo on niin totta! Voin itse kuulla mielessäni heti varsinkin noiden alarivin neitosten äänet ja jostain syystä erityisesti mieleen on painunut se, kuinka Lotta sanoo: “Niitä rapuja” juuri ennen Les poissons -laulua. :D

 3. Rauhan hahmot ovat ihastuttavia, ja monesta kyllä löytyy tarvittaessa potkua :)
  Minunkin suosikkeihini kuuluu ainakin Kaarnamuori sekä tietysti lempeä ja topakka Hilma! Hannaakaan ei voi unohtaa sillä 101 Dalmatialaista on kuitenkin lempiklassikoitani! (…Ehkä vielä joku päivä saan toteutettua klassikko-haasteen! :’D)

  1. Minulle Hilma on tainnut jäädä Rentolan rooleista oudoimmaksi, sillä en ole tullut katsoneeksi Topia ja Tessua kovin monta kertaa. Pitäisi kyllä pitkästä aikaa virkistää vähän muistia!

 4. Toivoisin Antti Pääkkösestä juttua, ehdottomasti mielestäni lahjakkain suomalainen dubbaaja!

  1. Teen Antti Pääkkösestä jutun varmasti vielä jonakin päivänä. Hän on vaan entinyt tehdä vuosien varrella niin monta roolia, että jutun kokoamisessa voi vierähtää aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.