Disney-tiistai: Riemukas Robinsonin perhe

Taas on Disney-tiistain aika, kun sukelletaan Riemukas Robinsonin perhe -elokuvan maailmaan. Tämä elokuva ei ole mikään kaikkein suosituin Disney-animaatio, vaan se on jäänyt monien muiden varjoon, mutta elokuvan tekoon liittyy kuitenkin monta mielenkiintoista seikkaa.

Riemukas Robinsonin perhe (Meet the Robinsons)
Ohjaaja: Stephen J. Anderson
Äänirooleissa: Daniel Hansen, Jordan Fry, Wesley Singerman, Matthew Josten, Stephen J. Anderson
Suomidubissa: Henri Piispanen, Niilo Syväoja, Akira Takaki, Risto Kaskilahti
Kesto: 1 h 35 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 30.3.2007, Suomessa: 10.8.2007
Lipputulot maailmanlaajuisesti: 169 333 034 USD

Riemukas Robinsonin perhe perustuu löyhästi William Joycen kirjoittamaan ja vuonna 1990 ilmestyneeseen A Day with Wilbur Robinson -kirjaan. Kirjassa Lewis vierailee ystävänsä Wilburin luona ja tapaa monia tämän erikoislaatuisia sukulaisiaan. Elokuvaversioon lainattiin kirjan hahmoja, joista monet pohjautuvat William Joycen oikeisiin perheenjäseniin, mutta hahmoja on tietysti kirjaa varten liioiteltu. Disney oli ostanut kirjan elokuvaoikeudet jo 90-luvun alkupuolella. Alun perin kirjasta suunniteltiin tehtävän näytelty elokuva, mutta lopulta Disneyllä päätettiinkin tehdä tarinasta animaatioversio.

Kirjasta muokattiin elokuvakäsikirjoitus ja tuoreen elokuvanprojektin ohjaajaksi valittiin Stephen Anderson. Anderson oli työskennellyt Disneyn animaatiostudiolla vuodesta 1995 ja joka oli aiemmin ollut mukana kehittelemässä Keisarin uudet kuviot ja Karhuveljeni Koda -elokuvien tarinoita. Anderson tunsi William Joycen kirjan jo ennestään ja oli tykästynyt erityisesti tarinan aikuisiin hahmoihin, jotka ovat niin innokkaita ja uskovat, että jokaisen kannattaa jahdata unelmiaan. Lisäksi Anderson itse on adoptoitu pikkulapsena, joten hän pystyi hyvin samaistumaan tarinan päähahmon tilanteeseen. Hän koki myös hyvin tärkeäksi elokuvan sanoman siitä, että menneiden tapahtumien ei pidä antaa vaikuttaa liikaa vaan katse on suunnattava tulevaan.

Riemukkaan Robinsonin perheen tuotannossa Disneyllä haluttiin kokeilla uudenlaista lähestymistapaa. Tavallisesti ensiksi kuvakäsikirjoitettiin tarinan ensimmäinen näytös, esiteltiin se ja kerättiin kommentteja ja siirryttiin sitten toiseen ja lopulta kolmanteen näytökseen. Tällä kertaa koko elokuvasta tehtiin heti kuvakäsikirjoitus, joka näytettiin koeyleisölle. Tämän yleisön reaktioiden perusteella studio päätti, tehtäisiinkö elokuva todella vai hylättäisiinkö idea sittenkin. Tuotantotiimin onneksi yleisön reaktiot olivat positiivisia, eikä puolen vuoden työ mennyt hukkaan vaan elokuvan kehittely sai jatkua. Tarinan monet yksityiskohdat toki muuttuivat ennen kuin tästä ensimmäisestä kuvakäsikirjoituksesta tuli elokuvateattereissa nähty animaatio.

Disney-triviaa: Sekä Laurin että Vilpun hiustyylit ovat hyvin samanlaiset kuin William Joycen kirjan hahmoilla.

Laurin ääninäyttelijänä toimii poikkeuksellisesti kaksi henkilöä. Suurimman osan hahmon repliikeistä puhuu Daniel Hansen, mutta koska Hansenille tuli äänenmurros elokuvan tuotannon ollessa vielä kesken, ei tämä voinut enää äänittää muutamia repliikkejä, joita elokuvaan vielä tarvittiin. Loput repliikit esittää Jordan Fry. Vilpun ääninäyttelijänä taas on Wesley Singerman ja Kuupan äänenä Matthew Josten. Ohjaaja Steven Anderson esitti itse Koppahattua, Paavo-vaaria sekä Tilda-serkkua. Monien aikuisten hahmojen ääninäyttelijöiksi valittiin sellaisia näyttelijöitä, joilla oli teatteri- tai improvisaatiotausta, sillä ohjaaja halusi, että näyttelijät olisivat ammattilaisia hahmojen luomisessa. Esimerkiksi orpokodin johtajan rooliin valittiin Angela Basset ja koomikko Harland Williams Kalle-robottia. Ethan Sandler taas esittää montaa hahmoa, joten Fritz-setää ja Petunia-tätiä sekä tekee kaikki Doriksen piippaukset.

Riemukas Robinsonin perhe -elokuvan taustamusiikin säveltäjäksi valittiin useissa elokuvissa mukana ollut Danny Elfman. Elokuvassa kuultavat laulut ovat kuitenkin pääasiassa muiden artistien kirjoittamia. Elokuvan ensimmäinen laulu Another Believer (Avatkaa silmänne) on Rufus Wainwrightin kirjoittama ja esittämä. Jazzahtava Where Is Your Heart At? -laulu myös Wainwrightin kirjoittaja, mutta Jamie Cullumin esittämä. Little Wonders -laulun (Pienet hetket) taas kirjoitti Rob Thomas. Itse elokuvassa tuon laulun esittävät Fannin sammakot. Pop-rock-henkinen The Future Has Arrived -laulu syntyi Danny Elfmanin ja kappaleen esittäjien eli The All-American Rejects -bändin yhteistyönä.

Riemukas Robinsonin perhe on Disneyn toinen täysin tietokoneanimoitu elokuva, mutta ensimmäinen, jossa nähdään ihmishahmoja. Katsojat huomaavat helposti, jos ihmishahmojen animaatiossa on jotain pielessä, joten tuotantoryhmä tiesi, ettei tehtävä tulisi olemaan helppo. Animaattorit käyttivät paljon aikaa siihen, että elokuvassa nähtävät vaatteet näyttäisivät uskottavilta ja että niissä olisi esimerkiksi ryppyjä.

Disney-triviaa: Ensimmäiset versiot Doriksesta mallinnettiin Ohukaisella ja Paksukaisella nähtyjen knallihattujen mukaan.

Riemukas Robinsonin perhe ilmestyi Yhdysvalloissa 30. maaliskuuta 2007. Pikku Kanasen tapaan elokuva julkaistiin myös 3D-versiona. Elokuva sai sekä positiivisia että kriittisempiä arvioita. Elokuvalle kaavailtiin myös jatko-osaa nimeltä Meet the Robinsons 2: First Date, mutta nämä suunnitelmat hylättiin, kun John Lasseterista tuli Disneyn animaatiostudion uusi luova johtaja ja hän peruutti kaikki jatko-osasuunnitelmat.

Suomessa Riemukas Robinsonin perhe ilmestyi 10. elokuuta 2007. Elokuva ei oikein menestynyt teatterikierroksellaan, sillä tilastojen mukaan sen näki vain hieman yli 10 000 katsojaa ja elokuva ylsi vuoden katsotuimpien elokuvien listalla vain sijalle 96. Riemukkaan Robinsonin perheen suomenkielisen dubbauksen ohjasi Markus Bäckman ja päähahmo Laurin rooliin valittiin Henri Piispanen. Niilo Syväoja taas dubbasi Vilppua ja Akira Takaki Kuuppaa. Koppahatun roolissa esiintyi Risto Kaskilahti.

Minusta Riemukas Robinsonin perhe on hirveän kiva elokuva. Sitä ei taidettu mainostaa aikoinaan kovin kiinnostavasti, sillä olin todella epäileväinen ennen kuin näin sen ensimmäisen kerran. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, sillä tarina oli erilainen, hauska ja yllättävä. Lauri on tosi kiva päähahmo kaikkien keksintöjensä kanssa ja samalla niin sympaattinen kaikkien epävarmuuksiensa kanssa. Visuaalisesti tai animaation laadun puolesta elokuva ei ehkä ihan Disneyn parhaimmistoa, mutta olen valmis antamaan sen anteeksi, sillä mielenkiintoinen ja lämminhenkinen tarina vie mukanaan ja se on tärkeintä.

Lähteet:
Meet the Robinsons Production Information
Riemukas Robinsonin perhe blu-rayn lisämateriaalit


Riemukas Robinsonin perhe oli tosiaan viimeinen elokuva, jonka lasken kuuluvan Disneyn kokeilevaan kauteen. Jokusen viikon päästä kirjoittelen vielä yhteenvedon tästä 2000-luvun alkuun sijoittuneesta ajanjaksosta, samaan tyyliin kuin olen kirjoittanut muun muassa Disneyn kultakaudesta ja Disney-renessanssista. Disney-tiistaisiin tulee kuitenkin tässä välissä jonkin pituinen tauko, mutta olen innokas etsimään tietoa Riemukkan Robinsonin jälkeen ilmestyneistä elokuvista, joten tavoitteenani on jatkaa postaussarjan kirjoittamista mahdollisimman pian.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.