Disney-tiistai: Robin Hood

Tänään Disney-tiistain aiheena on vuonna 1973 ilmestynyt animaatioklassikko Robin Hood. Koska elokuvan teosta oli saatavilla tavallista vähemmän tietoa, on tekstinikin taas hiukan lyhyempi tällä kertaa.

Disney Robin Hood juliste

Robin Hood
Ohjaaja: Wolfgang Reitherman
Äänirooleissa: Brian Bedford, Phil Harris, Monica Evans, Peter Ustinov, Terry-Thomas, Pat Buttram
Suomidubissa:Kai Lind, Reino Bäckman, Tuula Rosqvist, Ossi Ahlapuro, Viktor Klimenko, Eero Sinikannel
Kesto: 83 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 8.11.1973, Suomessa: 20.12.1974

Ensimmäinen inspiraatio Robin Hood -animaation tekemiseen ei varsinaisesti tullut itse Robin Hood -tarinoista, vaan keskiaikaisesta Reynard the Fox -kansantarusta. Disneyllä suunniteltiin juonikkaasta ketusta kertovan elokuvan tekemistä jo 1930-luvun lopulla, kun Lumikki ja seitsemän kääpiötä oli valmistumassa. Waltista kuitenkin tuntui, että Reynard ei olisi sopiva hahmo päähenkilöksi, joten projekti ei edennyt. Joitain vuosia myöhemmin Reynard-hahmo keksittiin yhdistää Miekka kivessä -tekstissäkin mainittuun Chanticleer-projektiin ja tehdä ketusta tarinan pahis. Toisen maailmansodan vuoksi elokuvaidea kuitenkin hyllytettiin.

1960-luvun alussa, 101 dalmatialaisen valmistuttua, Reynardista ja Chanticleerista kertova elokuva nostettiin taas mukaan keskusteluihin ja siitä suunniteltiin Broadway-tyylistä musikaalianimaatiota. Kuten hyvin tiedätte, tuollaista elokuvaa ei lopulta koskaan tehty, mutta idea oli silti omalla tavalla merkittävä. Ken Anderson keksi, että Reynardista voitaisiin muokata yksi maailman pidetyimmistä lainsuojattomista, Robin Hood. Niinpä Chanticleeria varten suunniteltuja hahmoja hyödynnettiin Robin Hood -tarinan hahmojen luonnissa.

Antropomorfiset eläinhahmot sopivat myös hyvin tähdittämään tarinaa, sillä studiolla haluttiin tehdä elokuva, joka eroaisi kaikista muista aiemmin tehdyistä Robin Hood -versioista. Anderson kaavaili, että elokuvassa nähtäisiin useita Sherwoodin metsässä asuvia Robinin rosvokavereita, mutta ohjaaja Wolfgang Reitherman halusi tehdä elokuvasta kaverikomedian, joten monista suunnitelluista hahmoista luovuttiin ja vain Pikku John pidettiin mukana tarinassa. Tuotannon aikana hahmojen suhteen tehtiin myös muita muutoksia. Munkki Tuckin oli ensiksi tarkoitus olla possu, mutta tekijät tajusivat, että sitä voitaisiin pitää loukkaavana, joten hahmo muutettiin mäyräksi.

Disney Robin Hood
Disney-triviaa: Elokuvan nimiroolissa piti alun perin olla Britannian ensimmäiseksi teini-idoliksi tituleerattu rokkitähti Tommy Steele. Steele ehti äänittää osan repliikeistä, mutta studion mielestä hänen äänensä ei lopulta kuulostanutkaan tarpeeksi sankarimaiselta rooliin, joten hänet korvasi Brian Bedford.

Robin Hoodissa kuullaan iloisesti sekaisin sekä englantilaissyntyisiä ääninäyttelijöitä että hyvin amerikkalaisella aksentilla puhuvia ääniä. Pääroolissa Robinina on englantilaisnäyttelijä Brian Bedford, kun hänen kaveriansa Pikku Johnia ääninäyttelee amerikkalainen Phil Harris. Elokuvaan englantilaistähtiin kuuluvat myös Marian-neidolle ja Rouva Kotkotille äänensa lainanneet näyttelijätärystävykset Monica Evans ja Carole Shelley sekä Prinssi Juhanan ääni, monilahjakkuus Peter Ustinov. Aristokattien Napoleonina ja Lafayettena tunnetut amerikkalaisnäyttelijät Pat Buttram ja George Lindsey esittivät nyt Nottinghamin sheriffiä ja Törppö-korppikotkaa.

Tarinan kertojana ja trubaduurina on kukko Allan-a-Dale. Hahmon ääninäyttelijä, country-laulaja Roger Miller esittää elokuvan laulut Whistle-Stop, Oo De Lally ja Not In Nottingham, mutta lisäksi hän myös kirjoitti kyseiset laulut. Love-laulun taas tekivät Floyd Huddleston ja George Bruns ja sen esitti Huddlestonin vaimo Nancy Adams. Prinssi Juhanaa pilkkaavan laulun The Phony King of England takana on sanoittaja ja säveltäjä Johnny Mercer.

Robin Hoodia tehtäessä enää neljä Disneyn yhdeksästä vanhasta miehestä toimi animaattoreina. Elokuvan avainkohtaukset ja keskeiset hahmot oli jaettu John Lounsberyn, Milt Kahlin, Ollie Johnstonin ja Frank Thomasin kesken, eikä heillä enää ollut vain yhtä tiettyä hahmoa, jonka tekemiseen kukin olisi yksin keskittynyt. Esimerkiksi Lounsberyn hahmoja olivat pahiksiin kuuluvat prinssi Juhana, herra Hiss, Nottinghamin sheriffi ja korppikotkat. Näiden johtavien animaattoreiden lisäksi elokuvaa oli tietysti tekemässä myös lukuisia muita animaattoreita.

Robin Hood 1973
Disney-triviaa: Alkuperäisissä luonnoksissa Nottinghamin sheriffi kuvattiin typeränä vuohena. Sheriffi muutettiin kuitenkin sudeksi, sillä ohjaaja halusi elokuvaan oikean pahishahmon.

Robin Hood sai Yhdysvaltain ensi-iltansa marraskuun 1973 alussa. Kriitikot eivät elokuvasta juuri välittäneet, mutta yleisö piti siitä kovasti ja se sai paremmat lipputulot kuin yksikään aikaisempi Disney-elokuva. Elokuvan laulu Love sai jopa parhaan laulun Oscar-ehdokkuuden. Pari kuukautta sitten Disney ilmoitti, että studio suunnittelee Nottingham & Hood -nimisen live-action-elokuvan tekemistä.

Suomeen Robin Hood saapui reilu vuosi Yhdysvaltoja myöhemmin, joulukuussa 1974. Elokuvan suomenkielisen dubbauksen ohjasi Reino Bäckman ja Robin Hood onkin miehen ainoa dubbaus, jota ei ole korvattu uudella versiolla. Dubissa kuullaan Kai Lindiä Robin Hoodina, Reino Bäckmania Pikku Johnina, Tuula Rosqvistia Marian-neitona ja Ossi Ahlapuroa Prinssi Juhanana.

Minulle Robin Hood on jäänyt melko vieraaksi Disney-klassikoksi. Olen katsonut sen vain pari kertaa enkä vaan pidä elokuvasta niin paljoa, että minua innostaisi katsoa sitä kovin montaa kertaa uudelleen. Ehkä tilanne olisi eri, jos elokuva olisi minulle lapsuudesta tuttu. Onhan Robin Hoodissa joitain hauskoja ja erikoisia piirteitä, kuten alkutekstit ja erikoiset ryöstöjuonet. Mutta kokonaisuutena elokuva on aika hajanainen, sillä juoni ei tunnu olevan elokuvan vahvuuksia vaan tekijät ovat keskittyneet hauskojen hahmojen luomiseen. Muista elokuvista lainattua animaatiotakaan ei voi olla näkemättä, kun kopioinnin on kerran huomannut.

Mitä mieltä sinä olet Robin Hoodista?

Lähteet:
Cartoon Research: ”Reynard the Fox” in Animation
Mouseplanet.com: Taking Another Look at Robin Hood
Robin Hood blu-rayn lisämateriaalit

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Robin Hood

 1. Minulle Robin Hood on hyvin rakas Disney-elokuva – olen ollut pienestä asti suuri Robin Hood-fani ja tämä elokuva oli ensimmäinen, jonka näin aiheesta. Pidin kovasti tarinasta sekä ääninäyttelijöistä ja pienenä minua nauratti kovasti prinssi Juhanan peukalon imeminen, näin muutaman esimerkin mainitakseni. :P

  Tosin siitä on monta vuotta, kun olen katsonut elokuvan viimeksi – voisinkin katsoa sen tämän artikkelin inspiroimana, sillä olen ostanut sen dvd-version reilu kuukausi sitten. :D

  1. Kommenttisi luettuani minua alkoi hieman harmittaa, etten oikein välitä Robin Hoodista. Siitä olisi kiva, tykätä enemmän, mutta oikein mikään elokuvassa ei vain iske. Prinssi Juhana varsinkin on minusta vain jotenkin vaivaannuttava hahmo ja aika onneton pahis.

   On aina jännää katsoa jokin lapsuuden suosikkielokuva ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Ainakin itse olen usein huomannut monia uusia piirteitä, joita ei ole nuorempana tajunnut tai jotka ovat vain päässeet kokonaan unohtumaan. :)

 2. Robin hood on yksi lemppari disney-leffani. Olin pienenä ihan ihastunut Robin hoodiin. Leikin paljon läheisessä metsässä ja kuvittelin olevani sherwoodissa. Pyysin isäänikin tekemään minulle jousipyssyn.

  1. On ihan parasta, kun elokuviin liittyy jotain hauskoja muistoja lapsuudesta! :)

 3. Lapsena olen pitänyt Robin Hoodista kovastikin ja pidin tietysti erityisesti tuosta lainsuojattomasta Robinista paljon ja muutamat leikitkin tästä on pienenä väännetty, mutta nyt kun aloin oikein miettiä, en oikeastaan muista elokuvasta paljoakaan. Ei ole tämä klassikko jäänyt kovinkaan siis mieleen enkä ole tainnut sitten ala-aste iän jälkeen tätä katsoakaan eikä nyt rehellisesti olekaan sellaista fiilistä, että tähän tarttuisin.
  Itsekin muistan tästä kuitenkin hyvin peukaloa imevän kuninkaan, Pikku-Johnin ja tietty Robinin, mutta juoni tosin on hämärtynyt muistoihin. Ei ole omia suosikkeja :|

  1. En yhtään ihmettele, jos Robin Hoodin juoni ei muistu mieleesi monen vuoden takaa. Minulla meinaa olla vaikeuksia palauttaa mieleeni elokuvan tapahtumia vaikka sen katsomisesta ei ole kahta viikkoakaan aikaa. :’D Mutta sen voi ainakin laskea elokuvan hyväksi puoleksi, että hahmot ovat mieleenpainuvia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.