Pixar-perjantai: Rottatouille

Pixar-kesä alkaa olla puolivälissä, sillä nyt on edetty jo seitsemänteen elokuvaan, joka on samalla ensimmäinen Disney-Pixarin elokuva. Jos et vielä ole käynyt lukaisemassa toista Pixarin historia osaa, jossa kerron tarkemmin siitä miksi Disney osti Pixarin, suosittelen sen lukaisemista. Ainakin minusta aihe on mitä mielenkiintoisin. Nyt kuitenkin päivän elokuvan pariin…

Pixar-perjantai: Rottatouille - Disnerd dreams

Rottatouille
Ohjaaja: Brad Bird sekä Jan Pinkava
Äänirooleissa: Patton Oswalt, Lou Romano, Ian Holm, Peter Sohn, Brian Donnehy, Peter O’Toole
Kesto 1 h 51 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 29.6.2007, Suomessa: 19.10.2007
Maailmanlaajuiset lipputulot: 623,722,818 USD
Arvioita: IMDb 8,0, Rotten tomatoes 96%
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Rottatouillen kehittely aloiteltiin jo vuonna 2001, kun Jan Pinkava esitteli keksimänsä elokuvaidean kokiksi haluavasta rotasta Pixarin johdolle. Tšekkiläissukuinen Pinkava oli työskennellyt Pixarilla vuodesta 1993 ja ehtinyt sinä aikana muun muassa ohjata Oscarin voittaneen lyhytanimaation Gerin peli. Elokuvalle näytettiin vihreää valoa, joten Jan Pinkava laati käsikirjoituksen ja alkoi luotsata elokuvaa eteenpäin.

Elokuva oli ollut tuotannossa useamman vuoden, kun Pixarilla tajuttiin, ettei kaikki suju niin kuin pitäisi. Pinkava ei onnistunut löytämään tarinasta parhaiten toimivaa versiota ja peli päätettiin viheltää poikki. Elokuvaa ei haluttu hyllyttää kokonaan, mutta se vaati muokkaamista, jotta se kiinnostaisi yleisöä. Brad Bird kutsuttiin pariksi viikoksi työstämään tarinaa uudelleen. Lopulta Pinkava poistui projektista kokonaan ja Brad Bird nimitettiin elokuvan uudeksi ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi vuonna 2005. Pinkava lähti lopulta kokonaan Pixarilta, mutta häntä nimitetään edelleen yhdeksi elokuvan käsikirjoittajista sekä apulaisohjaajaksi. Rottatouillesta tuli siten toinen Pixar-elokuva, jonka ohjaaja on vaihdettu kesken tuotannon, ensimmäisen kerran niin oli jouduttu tekemään Toy Story 2:ssa.

Vasta Ihmeperheen valmiiksi saaneella ja sen mainoskiertueilta palanneelta Birdilla oli nyt kiireinen 18 kuukauden tehtävä saada elokuva valmiiksi. Hän näki tuotannon tuorein silmin ja huomasi, että tarinaan oli tehtävä suuriakin muutoksia, jotta elokuva toimisi kunnolla. Hän halusi tuoda päähahmo Remyn näkökulman paremmin esille ja muun muassa muokkasi kohtausten kuvakulmia, jotta sitä saataisiin korostettua. Kun hän tajusi tarinassa olevan liian monta tarinaa kerrottavana, Gusteaun hahmo sai kuolla ja esiintyä lopullisessa elokuvassa vain Remyn mielikuvituksen tuotteena. Myös Remyn perhe sai aluksi liikaa huomiota, joten sisarusten määrää karsittiin reilulla kädellä. Colette ja Skinner taas saivat lisää ruutuaikaa ja repliikkejä.

Pixar-perjantai: Rottatuille - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Remyn ihaileman Auguste Gusteaun etu- ja sukunimi ovat toistensa anagrammeja eli ne molemmat koostuvat samoista kirjaimista.

Pixarilla on aina pidetty yksityiskohtia tärkeinä, niinpä Rottatouillen työryhmä tutustui monin tavoin elokuvaa inspiroiviin maailmoihin. Studiolle tuotiin oikeita rottia animaattoreiden kuvattavaksi ja katseltaviksi, jotta rottien elehdintä ja liikkeet saataisiin uskottaviksi. Moni työryhmäläinen kävi myös kokkauskursseilla sekä tutustumassa oikeiden ravintoloiden toimintaan saadakseen Gusteaun ravintolaan oikeanlaisen ilmapiirin. Pienissä yksityiskohdissa, kuten kokkien liikkeissä ja auttoi elokuvan kulinaarinen konsultti, Michael Warch. Tuotantoon kuului tietysti parikin matkaa Pariisiin tutustumaan kaupungin ilmeeseen. Matkalaiset valokuvasivat kaupunkia erityisesti rotan näkökulmasta. He kiinnittivät huomita esimerkiksi katukiveyksiin, viemärinkansiin ja pintamateriaaleihin.

Herkullisen näköisistä ruuista Bird antaa kaiken kunnian Jan Pinkavalle. Jo varhain tuotannossa oli tajuttu, että ruoka-annosten on näytettävä niin oikeilta, että katsoja voi melkein haistaa ne. Tietokoneella tehty ruoka näyttää helposti muoviselta, joten ruokien ulkonäköön kiinnitettiin paljon huomiota. Eron Ihmeperheen illalliskohtauksen sapuskoihin huomaa selvästi. Haasteita toi tietysti myös se, että mukana oli runsaasti sekä ihmishahmoja että karvaisia hahmoja. Keittiössä taas tarvittiin monia erilaisia efektejä, kuten höyryä ja tulta.

Monet elokuvan hahmot suunniteltiin Pinkavan ollessa vielä mukana projektissa. Esimerkiksi ravintolakriitikko Anton Egon mainetta murska-arvioiden kirjoittajana korostettiin sillä, että hänen ulkonäkönsä perustui korppikotkiin ja työhuone tehtiin arkun muotoiseksi. Tultuaan elokuvan ohjaajaksi, Brad Bird muutti rottia oikeamman näköisiksi, sillä ne näyttivät hänen mielestään aluksi liian piirroshahmomaisilta.

Pixar-perjantai: Rottatuille - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Aluksi Colettella oli vain kymmenkunta repliikkiä, mutta Brad Bird teki hänestä keskeisemmän hahmon. Hahmon kehittely sai paljon puhtia siitä tosiasiasta, että  perinteisesti ranskalaisissa ravintolakeittiöissä ruoanlaittoa pidetään miesten hommana ja naiset ovat alalla vähemmistönä. Bird toi hahmoon lisää naisenergiaa antamalla Coletten naisten animoitavaksi aina kun mahdollista.

Brad Bird teki muutoksia elokuvan ääninäyttelijöihin. Hän toi Remyn ääneksi koomikko Patton Oswaltin. Pixarlaisista taitelija Lou Romano antoi äänensä Linguinille ja tarinataitelija Peter Sohn Emilelle. Äänirooleihin palkattiin myös sellaisia pitkän uran tehneitä näyttelijöitä, kuten Ian Holm ja Peter O’Toole. Suomalaisessa versiossa dubbaajina kuullaan muun muassa Aksu Palménia Remynä, Samuel Harjannetta Linguinina ja Jorma Uotista Skinnerinä. Gusteaun ravintolan kokkeina taas häärii muutama julkkikokki, muun muassa Jyrki Sukula ja Aki Wahlman.

Brad  sai houkuteltua Ihmeperheen säveltäneen Michael Giacchinon tekemään musiikin myös Rottatouilleen. Giacchino sävelsi Rottatouilleen vain yhden lauletun kappaleen, jonka esitti ranskalainen laulajatar Camille. Laulua ei dubattu muille kielille, vaan se kuullaan elokuvassa aina ranskaksi.

Elokuvan markkinointi osoittautui hieman haastavaksi. Ruokayhtiöiden kanssa tehdyt tuotteet olisivat sopineet elokuvan aihealueeseen paremmin kuin hyvin, mutta mikään firma ei halunnut, että heidän ruokiinsa yhdistettäisiin rotat, joten yhteistöitä ei syntynyt. Englanninkielisiin mainoksiin laitettiin ratatouille-sanan lausuntaohje, jotta nimi osattaisiin lausua.

Pixar-perjantai: Rottatuille - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Elokuvan konsultti, kokki Thomas Keller kehitteli elokuvan nimikkoruuan ulkonäön. Perinteisessä ratatouillessa kasviskuutioista tehdään pata tai muhennos kattilassa, mutta elokuvassa ne viipaloidaan ja paistetaan uunissa.

Rottatouille saapui elokuvateattereihin Yhdysvalloissa kesäkuun 2007 lopulla ja Suomessa saman vuoden lokakuussa. Sen edellä näytettiin Gary Rydstromin ohjaama lyhytelokuva Siepattu. Elokuva keräsi lipputuloja maailmanlaajuisesti yli 623 miljoonan dollarin verran ja oli siten vuoden 6. tuottoisin elokuva. Kaksi kolmasosaa lipputuloista tuli muualta kuin Yhdysvalloista ja erityisesti Ranskassa elokuva oli hyvin suosittu. Myös Suomessa katsojia riitti, yli 273 tuhatta ihmistä näki sen teattereissa, mikä on tähän päivään mennessä korkein luku millekään Pixar-elokuvalle. Rottatouille oli siten täälläkin vuoden 6. katsotuin.

Rottatouille sai viisi Oscar-ehdokkuutta; parhaasta äänityksestä, äänitehosteista, alkuperäisestä tarinasta, musiikista ja animaatioelokuvasta. Viimeisen kategorian se voitti, kun taas muut palkinnot menivät toisille elokuville.

Katsoin Rottatouillen, kuten muutkin Pixar-thonin elokuvat, englanniksi ja jollain tapaa se upposi paremmin kuin suomidubbaus. On kuitenkin kai myönnettävä, etten ole kovin innostunut tästä elokuvasta ja se on ainoa Pixar-elokuva, jota en itse omista. Jos laittaisin kaikki Pixarin elokuvat järjestykseen, Rottatouille taitaisi sijoittua listan häntäpäähän. Siinä on kyllä elementtejä, joista pidän sekä ihan hauskoja kohtauksia, mutta jollain tapaa en koskaan innostu sen hahmoista tai pidä niitä kiinnostavina. En oikein millään pääse yli rottien ällöttävyydestä tai siitä, että Linguinin liikkeet näyttävät välillä ihan liian karrikoidun kömpelöiltä. Elokuva sijoittuu kyllä tosi kauniisiin paikkoihin, se on valaistu upeasti eikä sitä voi katsoa tulematta nälkäiseksi. Kokonaisuus ei vaan ole koskaan ollut minun mieleeni.

Mitä sinä pidät Rottatouillesta? Entä onko sinulla jokin Pixar-elokuvien inhokki?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , , ,

8 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Rottatouille

 1. Rottatuille on mielestäni hyvä elokuva. Siinä on hyvä juoni, hyvät hahmot ja animaatiossakaan ei ole valittamista. Jokin elokuvassa vain mättää – se kuuluu minullakin sinne “huonoimpien” Pixar-elokuvien joukkoon. Ehkä se johtuu siitä, että elokuvassa seikkailee rottia… Vaikka toisaalta olen pitänyt Remyä aina söpönä. Ehkä sitten muut Pixar-elokuvat ovat vain niin loistavia, ja tämä jää siihen “ihan ok”-kohdalle. Pariisi on kuitenkin ihana kaupunki myös tässä elokuvassa! Ja mielenkiintoinen teksti oli tälläkin kertaa! :)

  1. Onhan se vähän harmi, mutta ei sitä aina ihan kaikesta voi tykätä. Onneksi elokuvassa on noita hyviäkin puolia, joten ei Rottatuille suinkaan mikään täysin inhokkielokuva ole, vaikkei sitä kovin usein tulekaan katseltua. Remy on ihan suloinen rotaksi, mutta ajatus rotista kokkeina ei loppujen lopuksi ole kovin mukava. :P

 2. Itsekään en suhtaudu kauhean intohimoisesti Rottatouilleen, mutta pidän sitä kyllä ihan perusvahvana leffana. Minulla on ylipäänsä vähän vaikeuksia pistää Pixarin leffoja mihinkään erityiseen järjestykseen, koska ne ovat aika poikkeuksetta hyviä ja vahvoja leffoja (Autoja en tosin ole nähnyt), mutta eivät yleensä tyyliltään tarjoile sisältöä juuri minulle.

  Rottatouille jää kyllä kenties vähän emotionaalisesti vaatimattomammaksi kuin monet muut Pixar-leffat, ehkä siksi että Linguini ei ole kovin erityisen tuntuinen tyyppi ja hänellä ei ole ihan muuta virkaa kuin nukkeohjailtavana oleminen. Kenties leffa olisi kokonaisuutena vahvempi, jos Remyn lisäksi myös Linguinilla olisi vähän vahvempi itsenäinen tarina ja omia tavoitteita.

  1. Minusta Pixarin elokuvista erottaa melko helposti muutaman oman suosikin ja toisaalta pari sellaista, joista ei niin välitä, mutta loppujen pistäminen järjestykseen olisikin jo huomattavasti vaikeampi homma.

   Nuo ovatkin hyviä huomioita Linguinista, hahmo jää tosiaan aika vaatimattomaksi osaksi tarinaa. Lieköhän hahmon osuus ollut isompi jossain tuotannon vaiheessa vai onko Linguini jäänyt aina rottaystävänsä varjoon.

 3. Minä taas olen aina tykännyt Rottatouillesta ja se onkin Upin lisäksi Pixar-suosikkini :D Tosin nyt en ole jaksanut katsoa sitä pitkään aikaan kun pienenpänä tuli katsottua kyllästymiseen asti.

  1. Se Pixarin elokuvissa on kyllä kivaa, että niiden monipuolisesta joukosta löytyy varmasti lähes jokaiselle jokin suosikki tai useampia. :) Minuunkin on iskenyt pieni kyllästyminen muutamaan Disney-klassikkoon, kun niitä tuli tuijoteltua lapsena vähän turhan montakin kertaa. Toisaalta aikuisempana niistä voi huomata ihan uusia puolia tai vitsejä, joihin ei pienempänä ole osannut kiinnittää huomiota. ;)

 4. Minäkin pidän Rottatouillesta, vaikka ei se ehkä ihan Top3-lemppari ole. Pidän kuitenkin elokuvan maailmasta, ruuat näyttävät niin herkullisilta ja olen aina ollut Pariisi-fani, joten siitä tuli heti yksi lisäpiste :) Remy on mielestäni myös todella herttainen hahmo ja pidän muutenkin Rottatouillen hahmokaartista, vaikka eivät he ehkä Pixarin mieleenpainuvimpia hahmoja ole.

  Mielenkiintoinen juttu tuo että ruokayhtiöt eivät halunneet tehdä yhteistyötä, kun eivät halunneet tulla yhdistetyksi rottiin. Toisaalta toki ymmärtää että siinä olisi voinut tulla vääränlaisia mielikuvia, mutta jos välipalakeksipaketin kyljessä olisi suloinen Pixar-hahmo, olkoonkin rotta, niin luulisin kyllä että lapset olisivat olleet innoissaan. Itse ainakin meinaan välillä sortua ostamaan tiesmitä tarpeetonta vain koska markkinoinnissa on käytetty Disneyn tai Pixarin hahmoja :’)

  1. Rottatuille saa minultakin Pariisista sekä ruuista lisäpisteitä, pitäisi joskus kokeilla tehtä ratatouillea Remyn tavalla. :)

   Varmaankin rotat ovat Yhdysvalloissa vähän isompi ongelma kuin Suomessa, joten ruokayhtiöt haluavat siksi pysyä niistä kaukana. Teknologiayhtiö Intel sen sijaan teki Pixarin kanssa jonkinlaista yhteistyötä elokuvan markkinoinnissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.