Disney-tiistai: Saludos amigos

Disney-tiistait palaavat taas ohjelmistoon ja nyt on vuorossa pakettielokuvien kauden aloittanut Saludos amigos. Elokuvasta käytetään Suomessa myös nimeä Oppitunti, mutta tuo nimi on minusta kamalan kuivakka ja DVD:n kannessa komeilee kuitenkin nimi Saludos amigos, joten käytän tekstissäkin mieluummin alkuperäisnimeä. Koska tämän aikakauden elokuvien tuotannosta on saatavilla tavallista vähemmän tietoa, nämä kirjoituksetkin ovat vähän tavallista lyhyemmät.

saludos amigos juliste

Saludos amigos
Pääohjaaja: Norman Ferguson
Jaksojen ohjaajat: Wilfred Jackson, Jack Kinney, Hamilton Luske ja William Roberts
Äänirooleissa: Fred Shields, Clarence Nash, Pinto Colvig, José Oliveira
Kesto: 42 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 6.2.1943, Suomessa: 17.4.1953

1940-luvun alussa Disney tarvitsi ideoita uusia animaatioelokuvia varten. Koska Euroopan markkinat olivat lähestulkoon poissa pelistä, tarvittiin myös uusia markkinoita elokuville. Yhdysvaltain ja Latinalaisen Amerikan välisiä suhteita parantamaan oli vastikään perustettu uusi toimisto (CIAA), joka ehdotti Waltille, että tämä voisi matkustaa Etelä-Amerikkaan eräänlaisena hyväntahdon eleenä. Walt ei aluksi innostunut ideasta, mutta lähti kuitenkin mukaan yhteistyöhön, kun syntyi idea tehdä matkan pohjalta eteläamerikkalaisia aiheita käsitteleviä elokuvia.

Waltin, hänen vaimonsa Lillianin ja 17 studion työntekijän matka etelään alkoi elokuussa 1941. Seurue vietti reilun viikon Rio de Janeirossa tapaamassa paikallisia merkkihenkilöitä, matkasi sitten Argentiinaan Buenos Airesiin ja alkoi todella suunnitella elokuvaa. He pistivät hotellihuoneeseen pystyyn pienen studion ja piirsivät kuvakäsikirjoituksia, kuuntelivat musiikkia ja osallistuivat tietysti moniin Waltin kunniaksi järjestettyihin juhliin. Vietettyään kaupungissa kuukauden päivät, seurue jakaantui. Walt lähti Chileen, kun taas osa jatkoi matkaa Pohjois-Argentiinaan ja osa Boliviaan. Myöhemmin seurue palasi yhteen ja lopulta koko tutustumismatka Etelä-Amerikan maiden tapoihin, luontoon, eläimiin ja kulttuureihin kesti yhteensä kolmisen kuukautta.

Matkalla kerättyjen vaikutteiden sekä tehtyjen luonnosten pohjalta alettiin tehdä lyhytanimaatioita. Alkuperäisenä ideana oli tehdä kaikkiaan 12 yksinkertaista lyhytelokuvaa, mutta niiden jakelijana toimiva RKO ei uskonut niiden vetävän riittävästi yleisöä. Niinpä Waltia kehotettiin kokoamaan lyhyistä pätkistä kokoillan elokuvia. Yhdistämällä neljä tarinaa yhdeksi elokuvaksi Walt sai työntekijöilleen lisää tekemistä ja uuden toivon rahavaikeuksissa olevalle studiolle.

saludos amigos aku ankka
Disney-triviaa: Elokuvan työniminä olivat ”Greetings” ja ”Greetings Friends” eli ”Tervehdys” sekä ”Tervehdys ystävät”. Lopulta elokuvalle päätettiin antaa espanjankielinen nimi – Saludos amigos.

Saludos amigosiin valittiin siis neljä tarinaa, jotka perustuivat Waltin seurueen tekemään matkaan ja kokonaisuus sidottiin yhteen Waltin itse kuvaamien filmien avulla. Mielenkiintoista kyllä, elokuvan osiot on järjestetty kutakuinkin päinvastaiseen järjestykseen matkaan verrattuna. Ensimmäinen osio, jota Disneyn lyhytelokuvien suosikiksi noussut Aku Ankka tähdittää, sijoittuu Titicaca-järvelle. Taiteilijat keksivät sitä varten matkalla tekemistään havainnoista Akulle sopivia vitsejä. Toinen, lentokone Pedrosta kertova tarina taas perustuu osittain lentomatkaan, jonka Walt teki Buenos Airesista Chilen Santiagoon. Kolmannessa tarinassa Hessu Hopo koittaa onneaan gauchona, perinteisenä karjapaimenena ja esittelee argentiinalaisten kansanperinteitä. Viimeiseksi keskitytään Brasiliaan ja Rio de Janeiroon

Elokuvassa hyödynnettiin pitkälti vanhoja tuttuja hahmoja, joista pidettiin kovasti myös Latinalaisessa Amerikassa. Akun ja Hessun ääninä kuullaan myös hahmojen alkuperäisiä, lyhytanimaatioista tuttuja ääninäyttelijöitä Clarence Nashia ja Pinto Colvigia. Elokuvaa varten keksittiin myös uusi hahmo; brasilialaisten papukaijavitseistä inspiraatiota saanut José ”Joe” Carioca. Tälle Akun uudelle papukaijaystävälle antoi äänen brasilialainen muusikko José Oliveira. Elokuvan kertojaääneksi taas valittiin Fred Shields, joka oli aiemmin työskennellyt radiossa ja joka toimi myöhemmin kertojana myös useassa muussa Disney-animaatiossa.

Suurimman osan elokuvan musiikista sävelsivät Edward Plumb ja Paul J. Smith. Tunnuskappale Saludos amigos taas oli Charles Wolcottin säveltämä ja Ned Washingtonin sanoittama. Elokuvan viimeisessä osuudessa käytettiin myös kahta aiemmin julkaistua brasilialaista kappaletta Aquarela do Brasilia ja Tico-Tico no Fubáa.

Elokuvan tyyli ei ole kovin kunnianhimoinen ja se pohjautuu pitkälti matkan aikana tehtyihin luonnoksiin. El Gaucho Goofy -tarinan tyyliä innoittivat kuitenkin argentiinalaistaiteilija Florencio Molina Camposin maalaukset pampoista ja gauchoista. Kevään 1942 lopulla, kun elokuvaa oli tehty reilun 10 kuukauden ajan, Walt päätti, että filmi tulisi tehdä nopeasti valmiiksi. Niinpä hän vietti ison osan touko- ja kesäkuusta sen parissa ja lähetti sen heinäkuussa filmin CIAA-toimiston katsottavaksi. Elokuvalle näytettiin innokkaasti vihreää valoa, sillä tilaajat kokivat odotustensa täyttyneen täysin. Ja niin Saludos amigos oli valmis lähetettäväksi maailmalle.

saludos amigos pedro
Disney-triviaa: Joe Grant ja Dick Huemer olivat käsikirjoittaneet lentokoneesta kertovan tarinan täysin irrallaan Saludos amigos -elokuvasta. Kun se päätettiin liittää osaksi Saludos amigosia, lentokoneen nimi vaihdettiin Petey O’Toolesta Pedroksi ja siihen lisättiin elementtejä Etelä-Amerikan lentomatkojen kokemuksista.

Saludos amigos sai maailmanensi-iltansa Rio de Janeirossa 24. elokuuta 1942, mutta Yhdysvalloissa se lähti levitykseen vasta seuraavan vuoden helmikuussa. Kriitikot eivät oikein innostuneet elokuvasta, mutta varsinkin Etelä-Amerikassa yleisö otti sen vastaan hyvin positiivisesti. Nyrpeitä kommentteja tuli kuitenkin niistä maista, joita elokuvassa ei oltu käsitelty, joten pian julkistettiin tieto, että Disney oli alkanut työstää jatko-osaa, jossa muutkin maat pääsisivät parrasvaloihin. Elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta; parhaasta laulusta (Saludos amigos), musiikista ja äänityksestä. Saludos amigosin keräämistä lipputuloista ei ole tietoa. Saludos amigos sai ensi-iltansa Suomessa huhtikuun 1953 puolivälissä eli liki 11 vuotta valmistumisen jälkeen. Elokuvaa ei ole koskaan dubattu suomeksi.

Pakettikauden klassikot ovat minulle melko tuntemattomia ja sekoitan ne helposti keskenään. Olen tainnut katsoa ne kaikki ennen tätä vain kertaalleen. En ole lyhärien suurin fani, mutta Saludoa amigos on kokonaisuutena kuitenkin ihan katsottava. Se taitaa olla jopa suosikkini näistä kokoelmaelokuvista, sillä se on sopivan lyhyt, joten yhtenäisen juonen puutteeseen ei ehdi tylsistyä samalla tavalla kuin muutaman muun aikakauden elokuvan kanssa.

Lähteet:
AFI Catalog of Feature Films: Saludos amigos
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)
South of the Border with Disney (1942)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Saludos amigos

  1. En ole vieläkään nähnyt Saludos Amigosia, ja se kuuluukin vielä kokoelmastani puuttuvien klassikoiden listaan! Asiaan vaikuttaa osaltaan bluray-julkaisujen puuttuminen ja koska keräilen vain bluray-julkaisuja, olen ajatellut hankkivani englanninkieliset julkaisut näille puuttuville klassikoille (numerot 6. -11).

    1. On kyllä aika tylsää, ettei kaikkia Disney-klassikoita ole vieläkään julkaistu blu-rayllä. Mutta onneksi ne voi tosiaan ostaa ulkomailtakin, eikä silloin tarvitse edes hirveästi harmitella suomidubbausten perään, kun näistä kuudesta ainoastaan Pennitön ja suruton on dubattu. En omista itsekään ollenkaan klassikoita 6-11, vaan lainasin elokuvat kirjastosta näitä tekstejä varten.

  2. En ole itsekään kovin iso lyhäreiden fani ja ylipäänsä kaikki Aku/Mikko/Hessu tarinat ei ole koskaan ollut suosikkejani. Jose on minulle tuttu parhaiten sarjakuvista, joita on tullutkin luettua todella ahkerasti nuorempana. Kyllähän tämä on ihan katsottava, mutta ei suosikkejani todellakaan.

    1. Muistelen itsekin lukeneeni jotain José/Kolme caballeroa -tarinoita joko Aku Ankasta tai Don Rosan sarjakuva-albumeista, mutta siitä on jo ihan liian monta vuotta aikaa. Pitäisi etsiä tarinat käsiini ja lukea ne uudelleen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.