Star Wars: The Last Jedi arvostelu

Eilen koitti monien odottama päivä, kun Star Wars: The Last Jedi saapui elokuvateattereihin. Kun suuntasin elokuvateatteriin, en etukäteen hirveästi tiennyt, mitä odottaa elokuvalta. Disney piti tiukasti huolta siitä, ettei elokuvasta tihku ennen ensi-ilta mitään ylimääräistä tietoa julkisuuteen, joten spoilereilta sai ainakin olla turvassa. Olin parista otsikosta huomannut elokuvaa kehuttavan ja kuullut, että se olisi erilainen verrattuna muihin Star Wars -elokuviin. Eikä tarvinnut olla mikään Tähtien sodan superfani huomatakseen, että The Last Jedi oli todellakin erilainen.

HUOM: Spoilereista! Arvostelussa kerrotaan elokuvan alkuasetelmasta, mutta mukana ei ole sen isompia paljastuksia juonesta. Jos et ole vielä nähnyt elokuvaa ja haluat pysyä turvassa kaikilta mahdollisilta juonipaljastuksilta, hyppää suoraan viimeisen kuvan alla olevaan yhteenvetoon.

Star Wars: The Last Jedi
Ohjaaja: Rian Johnson
Rooleissa: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Carrie Fisher, Oscar Isaac, John Boyega, Kelly Marie Tran
Ensi-ilta Suomessa: 13.12.2017 | Kesto: 2 h 32 min

The Last Jedi alkaa tilanteesta, jossa toivoa jäljellä on vain vähän. Ensimmäinen ritarikunta on kukistanut Tasavallan ja kapinallisiakin on enää pieni joukko jäljellä. He tekevät kaikkensa yksinvaltias Snoken voittamiseksi, mutta mahdollisuudet alkavat olla vähissä. Samaan aikaan Rey on saapunut syrjäiselle saarelle etsimään viimeistä jediä, legendaarista Luke Skywalkeria. Mutta vanha jedimestari ei ole lainkaan innostunut ottamaan uutta oppilasta.

Pari vuotta sitten ilmestynyt The Force Awakens aloitti uuden Star Wars -elokuvien trilogian, jota The Last Jedi nyt jatkaa. Tarinassa on mukana niin alkuperäisestä SW-trilogiasta tuttuja hahmoja kuin uudempiakin tuttavuuksia. Edellisessä elokuvassa paljon jäi vielä mysteeriksi, mutta hahmojen menneisyydestä paljastetaan nyt enemmän. Pidin ihan erityisesti siitä, että nyt saatiin viimein tietää vähän lisää Reyn taustoista.

Myös vanhat hahmot tuntuivat minusta aiempaa mielenkiintoisemmilta. Erityisesti ikääntyneissä Lukessa ja Leiassa on nyt jotain paljon kiinnostavampaa kuin alkuperäisessä trilogiassa. Kumpikin on kokenut paljon sitten nuoruusvuosiensa ja tapahtumat ovat jättäneet jälkensä. Leia pääseekin toimimaan järkevänä ja kunnioitettuna auktoriteettina nuorten ja välillä vähän impulsiivisten kapinnallisten joukossa.

The Last Jedi johdattaa katsojan vierailulle aivan uusiin kaukaisen galaksin nurkkiin. Aiemmissa elokuvissa on tapahtumat ovat keskittyneet erityisesti avaruusaluksiin ja likimain asumattomille tai muuten syrjäisille planeetoille, joten uudet tapahtumapaikat, kuten Canto Bight tuovat Star Wars -universumiin uudenlaista toimintaa ja lisää uskottavuutta.

Katsoimme etukäteen kertaukseksi aiemmat Star Wars -elokuvat ja niiden erikoistehosteet olivat osin aika huvittavia. Vanhat, pienoismalleilla tehdyt trikit olivat suorastaan kotikutoisen sympaattisia ja 2000-luvun alun tietokonetehosteita taas olisi tehnyt välillä mieli katso kädet silmillä. Mitään myötähäpeän tunteita ei kuitenkaan The Last Jedia katsoessa tarvinnut kokea, sillä kaikki tapahtumapaikoista pieniinkin erikoistehosteisiin oli toteutettu ensiluokkaisesti ja taatusti isolla budjetilla.

Vaikka elokuvassa on paljon uutta, löytyi siitä myös aiemmista episodeista tuttuja teemoja. Varsinkin hyvän ja pahan kamppailu on vahvasti läsnä. Eri puolille asettuneet hahmot käyvät sitä keskenään, mutta myös oman päänsä sisällä. Tämä toi elokuvaan mielenkiintoisia asetteluja ja piti jännityksen yllä, sillä välillä ei voinut olla yhtään varma siitä, kenen puolella kukin on ja kuka on uskollinen kenellekin.

Minusta on todella ilahduttavaa, että uusi trilogia näyttää Star Warsin maailman entistä monimuotoisempana. Alkuperäisessä trilogiassa minua tympii se, että naishahmot voi laskea suurinpiirtein yhden käden sormilla. Siksi on vaan niin mahtavaa, että uusissa elokuvissa päähahmona on Rey ja muissa rooleissa nähdään lisää mielenkiintoisia naishahmoja. Sellainenkin sivuseikka, että lentäjinä on niin naisia kuin miehiä, on minusta tosi tärkeä. Sekä tietysti se, että hahmokaarti ei ole enää niin valkoinen.

Täytyy myöntää, että alkuperäinen trilogia (puhumattakaan episodeista I–III), eivät ole mitään kaikkien aikojen lempielokuviani. Niiden tempo on jollain tavalla hidas ja kaikki hahmot eivät vain tunnu minusta kovin erityisiltä. Elokuvien laajassa maailmassa on kuitenkin jotain tosi kiehtovaa ja olen tosi iloinen, että uusi trilogia on luotu. The Force Awakens ja The Last Jedi ovat onnistuneet voittamaan minut ja varmasti monia muitakin uuden sukupolven katsojia puolelleen. Toivon, että tulevien elokuvien myötä tuttuun maailmaan uskalletaan tehdä muitakin uudistuksia ja, että tekijät johdattelevat tarinoita vielä aivan uusille raiteille.

Pidin The Last Jedistä todella paljon. Vaikka elokuva oli aika pitkänpuoleinen ja siinä tapahtui paljon, tarina imaisi mukaansa koko ajaksi. Tutuksi tulleet hahmot jaksoivat kiinnostaa ja heidän kamppailuaan sekä sisäisiä dilemmojaan oli mielenkiintoista seurata. Uudet ympäristöt toivat vaihtelua vanhoihin tuttuihin kuvioihin, mutta oli mukana monia tuttujakin elementtejä.

Arvioni:

Joko olet ehtinyt käydä katsomassa The Last Jedin? Mitä tykkäsit siitä? Entä mitä mieltä olet elokuvan todellisista tähdistä — eivätkö porg-linnut olleetkin supersöpöjä?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “Star Wars: The Last Jedi arvostelu

 1. Itse suurena SW fanina yllätyin, kuinka hyvä uusi elokuva oli. En odottanut siltä paljoa, koska itse pidän force awakensiä huonoimpana kaikista Star Warseista. Tunnelma oli mieletön, kun kävin katsomassa Last Jedin heti keskiviikkona illalla. Melkein kaikilla oli joitain fani asusteita (Itselläni Star Wars paita). Jotkut olivat jopa pukeutuneet palkkionmetsästäjiksi ja jedeiksi. Ovimies oli Kylo Ren! Unohtumaton leffareissu! Itse annan elokuvalle 3 ja puoli tähteä.

  1. Mukava kuulla! Aika jännä, itse tykkään juuri The Force Awakensista eniten. :’D Ehkä se johtuu siitä, etten ole jotenkin täysin päässyt sisälle vanhempiin leffoihin tai kun niihin ei ole mitään nostalgiasidettä, niin vähän nykyaikaisemmalla otteella tehdyistä leffoista on saanut paremmin otteen.

   Bongasin itsekin pari SW-hahmoiksi pukeutunutta fania. Ainakin yhden Leiaksi pukeutuneen nuoren miehen huomasin ja olihan Tennarissa myös Another Castle vähän laulamassa. :) Vaihdoin itsekin leffaa varten päälle BB-8-paidan, kun en toimistolla kehdannut sitä pitää päällä. :D

 2. Suurimmilta osin olin tyytyväinen elokuvaan. Vähän tuppaa tällaiset ”väliosat” olemaan ärsyttäviä, kun jotain asioita jää vielä hämärän peittoon. Enkä tykännyt ollenkaan siitä kummallisesta vihjailusta ReyxRen paritukseen. Lieköhän ollut tarkoituksenmukaista, vai olenkohan vain paatunut ficcari, joka näkee parittamista sielläkin, missä sitä ei ole. Tiedä häntä.. Mutta mutta hyvistä puolista voisin toki mainita maltillisen 3D-efektin käytön ja tehosteet olivat muutenkin mallillaan. Uusista elukoista (Pokemoneista!) sydämeni varastivat ne jääkettusöpöläiset <3 Poen kuittailu Huxille oli myös huikeaa :'D

  1. Niin, se on kyllä totta. Nyt pitää vielä odottaa se kaksi vuotta, että tapahtumat saavat ratkaisunsa. Pelkäsin pitkään elokuvan lopussa, että tarina loppuisi johonkin tosi cliffhanger-kohtaan, mutta onneksi semmoinen ei ole Star Wars -elokuvien tyyliä. Minäkin olin aistivinani jotain tuollaisia viboja, varsinkin siinä, kun kaksikon kädet koskettivat. Toivottavasti mitään tuollaista paritusta ei kuitenkaan oikeasti ole tulossa. Ne kettueläimet olivat kyllä tosi suloisia! Ja voi kenraali Hugs parkaa. :D

 3. Meillä oli poikaystäväni kanssa ehkä surkuhupaisin star wars kokemus ikinä! :D ensinnäkin taustaa: minä en ole fani, olen katsonut vanhat leffat ja pidän ainoastaan r2 robotista (hih) ja en ollut nähnyt kahta uutta edellistä elokuvaa, joten olin juonesta pihalla jo senkin vuoksi.

  Kun varasimme elokuvaa ystävämme sähläsi varauksen kanssa ja lopputulemana ainoat paikat, jotka saimme oli 1 rivi. Kärsin niskaongelmista ja tiesin jo etukäteen, etten pysty katsomaan 2h ylöspäin taululle, mutta yritin olla positiivinen. Sitten tapahtui seuraava asia: tekstit puuttuivat kokonaan! En ole hyvä englannissa ja olin pettynyt kun en tiennyt juontakaan. Luulin ystävämme varanneen vahingossa jonkun ilman tekstityksiä näytöksen(koska sähläsi varauksen kanssa) ja olin niin pettynyt ja pihalla elokuvasta, että kaivoin kännykkäni esiin ja istuin 2h puhelinella tehden koulutehtävääni. En ole ikinä tehnyt näin elokuvissa, mutta halusin hyödyntää ajan edes jotenkin Lopulta näytöksen loputtua (olipa pitkä aika istua melkein 3h salissa huh) selvisi finnkinon työntekijältä että tekstien puuttuninen oli heidän mokansa, eikä kukaan salissa ollut tullut valittamaan!! Kaikki olivat luulleet varanneensa väärän näytöksen tai he osasivat englantia eikä haitannut tekstitysten puuttuminen. Saamme siis hyvityksen lipuista ja ainakin minä olen onnellinen, koska harmitti koko elokuva tosi paljon, jota en katsonut 10minuuttia enempää. Haluan katsoa sitten jatkossa kaikki kolme uutta elokuvaa dvd:ltä rauhassa. Ja tekstitysten kanssa :D Ehkä huvittavinta oli, että poikaystäväni, joka on suuri star wars fani, oli hyvin pettynyt elokuvan juoneen ja toteutukseen. Kunpa hän olisi edes nautinut elokuvasta kaiken säädön jälkeen :D Myös ystäväporukkamme oli yhtä mieltä, että elokuva oli huono. Itse en ole star wars fani, enkä saanut elokuvasta paljon irti, joten muodostan oman käsitykseni sitten kun ehdin katsoa ne kunnolla :) Jatkossa pitäydyn kyllä mieluummin disneyn animaatioissa. Niissä on paljon parempi visuaalinen ilme ja musiikit -löytyi tekstejä tai ei :D

  1. Eikä! Teillä oli tosi kehno tuuri tuon näytöksen kanssa! Ja tuo kuulostaa kyllä niin perinteiseltä suomalaiselta käytökseltä; kaikki epäilevät omassa mielessään, että onko tullut valittua vääränlainen näytös eivätkä uskalla sanoa kenellekään mitään. :D Ja olisin kyllä varmasti itse ollut ihan samalla tavalla hiljaa tai enintään itsekseni jupissut. :’D

   Noista lähtökohdista olisi varmasti voinut olla vaikea päästä perille The Last Jedin juonesta. Toivottavasti ehdit jossain vaiheessa katsoa uudet SW-leffat tekstitysten kanssa, niin ei jää tuo ainakaan kaivelemaan. Tuntui, että pääsin itse syksyllä taas aavistuksen paremmin sisälle Tähtien sodan maailmaan, kun sain kysellä poikaystävältä kaikkia tyhmiä kysymyksiä leffoja katsoessa.

   The Last Jedi tuntuu kyllä jakavan mielipiteitä kovasti. Osaa on varmaan tympinyt se, että se on niin erilainen eikä se välttämättä tuntunut niin starwarsmaiselta. On siitä ehkä ehtinyt tulla tämän arvostelun kirjoittamisen jälkeen mieleen enemmän huonojakin puolia, mutta kyllä leffaa oli silti tosi mukava katsella. :) Vaikka eivät Star Warsit kyllä minustakaan vie mitenkään voittoa Disney-animaatioista! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.