Star Wars: The Force Awakens arvostelu

Jos seurasi tiedotusvälineitä ennen joulua edes vähäsen, ei varmasti voinut välttyä Star Wars -hehkutukselta. Olen koko elämäni ajan ollut niin jäljessä kaikesta Star Wars -universumiin liittyvästä, että lienee ihan asianmukaista, että kirjoittelen tästä uusimmasta elokuvasta vasta nyt. Kävin katsomassa Star Wars: The Force Awakens -elokuvan reilu viikko sitten mutta arvostelun kirjoittaminen viivästyi, kun oli monta muuta juttua julkaistavana.

Star Wars -elokuvien maailma tuntuu minusta ihan valtavalta enkä ole ehtinyt vielä tutustua siihen hirveästi. Olen nähnyt elokuvasaagan osat vasta kerran, paitsi että Episodi III on vielä katsomatta. Aiempiin elokuviin syventymistä on haitannut, että olen tiennyt etukäteen liikaa spoilereita, mutta nyt oli mahdollisuus katsoa elokuva melkein nollatiedoilla. Ja kun kuulin vielä tutuilta niin paljon kehuja tästä seitsemännestä elokuvasta, päätin käydä katsomassa mistä siinä oikein on kyse.

HUOM: Spoilerivaara! Jos et ole vielä nähnyt elokuvaa ja haluat pysyä turvassa kaikilta juonipaljastuksilta, suosittelen hyppäämään suoraan viimeisen kuvan alla olevaan yhteenvetoon. Tässä tekstissä puhutaan myös elokuvan loppuratkaisusta.

star wars the force awakens juliste

Star Wars: The Force Awakens
Ohjaaja: J.J. Abrams
Rooleissa: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher, Adam Driver
Ensi-ilta Suomessa: 16.12.2015 | Kesto: 135 min

The Force Awakens sijoittuu aikaan 30 vuotta Jedin paluun jälkeen. Jedimestariksi noussut Luke Skywalker on kadonnut ja uusi pahisryhmä nimeltä Ensimmäinen ritarikunta yrittää löytää ja kukistaa hänet. Luken jäljillä on myös hänen kaksoissiskonsa Leia Organan johtama Vastarinta. Kriittiset koordinaatit viimeisen tämän jedin olinpaikasta päätyvät pienen BB-8-droidin hoiviin. Ensimmäistä ritarikuntaa pakeneva BB-8 kohtaa pian romunkerääjä Reyn sekä toisen pakolaisen, Finnin ja kolmikko ajautuu pian huimaan seikkailuun.

Elokuva onnistui heti alusta asti vetämään minut mukaan maailmaansa. Juonesta pysyi hyvin kärryillä vaikkei jokaista hahmoa oikein tuntenutkaan tai ei tiennyt mitä kaikki avaruustermit tarkoittivat. Elokuvan maailma tuntui myös aiempia osia uskottavammalta, kun erikoistehosteet eivät olleet mitään 70-luvun tasoa eikä toisaalta tietokone-efektejä oltu käytetty häiritsevästi.

star wars rey finn

Pidin aivan älyttömästi yhdestä elokuvan esittelemästä uudesta hahmosta, Reystä. Siinä vasta itsenäinen nainen, jota ei todellakaan jätetty tarinassa pelkäksi statistiksi. Rey teki itsenäisiä päätöksiä ja otti osaa taisteluihin. Myös hänen ja Finnin suhteensa oli minusta tosi mielenkiintoista seurattavaa. Heidän välillään oli heti kemiaa ja minusta  ensimmäisen Millenium Falcon -lennon jälkeinen kohtaus oli erityisen ihana. Kumpikin hehkutti toiselle ensimmäistä onnistumistaan lentämisessä/ampumisessa ja molemmat olivat niin innoissaan, kun pääsivät vihdoin käyttämään itsenäisesti kykyjään. Vaikka heidän välillään oli selvästi jotain ystävyyttä syvempää, kumpikaan ei kuitenkaan ollut pelkkä toisen rakkauden kohde, vaan molemmat olivat koko ajan itsenäisiä ihmisiä, jotka vastasivat omista elämistään.

Muutakaan elokuvan hahmot eivät jättäneet kylmäksi. Droidi BB-8 oli sympaattisuudessaan vähintään samaa luokkaa kuin WALL-E eli arvatenkin aivan ihana. En ole aiemmin oikein ymmärtänyt Chewbaccan suosiota, mutta vihdoin tuntui siltä, että pääsin jotenkin jyvälle siitä, millainen hahmo oikein on. Ikääntynyt Han Solokin sai minulta nyt hieman sympatiapisteitä, vaikka en kyllä edelleenkään ymmärrä sitä, miksi hän tuntuu olevan niin monelle jonkin sortin roolimalli.

the force awakens

Kun Han Solo ja Chewbacca soluttautuivat elokuvan loppupuolella vihollisten tukikohtaan, tunnelma muuttui niin uhkaavaksi, että osasin aavistaa jommalle kummalle tapahtuvan pian jotain. Kylo Renkin oli niin selkeästi täysin epäluotettava tyyppi, mutta kyllähän se kohtalokas valomiekan isku silti yllätti. Lopputaistelun koittaessa olin ensiksi ihan pettynyt, kun Rey kaatui maahan. Pelkäsin, että tilanne olisi hänen kohdaltaan ohi ja mies saisi jälleen pelastaa päivän. Mutta onneksi tilanne ei ollutkaan niin ennalta-arvattava vaan vaihtui nopeasti melkein päälaelleen, kun Rey virkosi ja pääsi käyttämään Voimaa.

Koska olen vielä niin aloittelija Star Wars -asioissa, elokuva jätti myös paljon kysymyksiä enkä ole aivan varma mikä olisi pitänyt olla katsojalle etukäteen itsestäänselvää ja mikä täysin uutta tietoa. Jäinkin miettimään erityisesti sitä, miten paljon Kylo Renistä tiedettiin ennen elokuvaa? Miksi hän kääntyi isoisänsä tavoin pimeälle puolelle ja alkoi vastustaa Lukea? Entä tiedettiinkö ylipäätään, että Leia Organa ja Han Solo ovat hänen vanhempansa? Ja kuka se jättikokoinen pahistyyppi oikein oli?

star wars episodi 7 leia

Pidin elokuvasta todella paljon, vaikken ole aiemmin ollut mikään Star Wars -fani (enkä voi ihan vieläkään itseäni sellaiseksi nimittää). Elokuva toimi siis hyvin, vaikkei olekaan mikään SW-expertti ja The Force Awakens innosti ainakin minua ottamaan selvää tästä George Lucasin luomasta maailmasta. Pidin monista hahmoista ja erityisesti Rey oli suosikkini. Elokuva oli viihdyttävä ja täynnä toimintaa — huumoria taas oli mukana vain harkitusti. Elokuvan parissa reilu parituntinen sujui vauhdilla ja haluan ehdottomasti katsoa elokuvan vielä uudestaan.

Arvioni:

Olen kyllä tosi iloinen Star Wars -fanien puolesta siitä, että tämä uusin elokuva oli onnistunut tuotos eikä mikään puolihuolimaton tekele. En olisi kyllä millään jaksanutkaan kuunnella mussutusta siitä, miten Disney pilasi Star Wars -elokuvat, vaikka niin moni sitä etukäteen ennusti. Voi hyvin olla, että saatte kuulla täällä Disnerd dreamsissa jatkossa vielä lisää näistä kaukaisen galaksin tapahtumista.

Oletko jo käynyt katsomassa uusimman Star Wars -elokuvan vai vieläkö harkitset teatteriin asti lähtemistä?

Star Wars: The Force Awakens julkaistaan DVD:llä ja Blu-rayllä 22. huhtikuuta.

Kuvat: Walt Disney Company Nordic

8 kommenttia artikkelissa “Star Wars: The Force Awakens arvostelu

 1. Kävin katsomassa elokuvan ensi-illassa ja olin aivan myyty. Myönnän jännittäneeni hiukan, mitä Star Warsille tapahtuisi Disneyn käsittelyssä, mutta onneksi pystyn toteamaan, että Disney onnistui todella hyvin. Rey nousi minunkin suosikikseni, mutta kieltämättä tykästyin myös Finniin ja Kylo Reniin – kerrankin inhimillinen pahis Star Wars-saagassa. Odotan innolla seuraavaa osaa, sillä toivon sen vastaavan edes osaan seiskaleffan herättämistä kysymyksistä.
  Olen myös melko myöhäisherännäinen Star Warsien suhteen, sillä näin elokuvat ensimmäistä kertaa vasta lukioiässä (moni ikätoveri on nähnyt ne paljon aiemmin), mutta olen nähnyt ne tätä nykyä useamman kerran ja omistan ne myös nykyisin dvd:llä.

  1. Kiva kuulla, että elokuva oli positiivinen kokemus sinullekin. Kylo Ren oli kieltämättä aika mielenkiintoinen hahmo myös, saa nähdä mihin suuntaan hänen tarinansa vielä kehittyy. :)

   Jotenkin Star Warsit menivät minulta ihan ohi monen vuoden ajan, joten nyt on paljon kirittävää. Täytyy varmaan hankkia elokuvat ihan blu-raylläkin, jos tämä faniuteni taso tästä vielä nousee.

 2. Minäkin kävin elokuvan katsomassa joululomalla ja pidin siitä todella paljon. En minäkään mikään huima SW-fani ole, mutta on edelliset elokuvat tullut muutamaan kertaan katsottua, joten tietysti tämä uusinkin piti mennä katsomaan. Se ettei ole ihan superfani auttoi siinä että seitsemänteen elokuvaan ei ollut mitään suuria odotuksia vaan siitä sai nauttia sellaisenaan.

  Rey oli ehdottomasti suosikki hahmoni, ainakin heti BB-8 jälkeen. Jestas se pikku droidi oli suloinen piipittäjä ja tietysti sulatti tämän Wall-E-fanin sydämen heti. Pidin muuten todella paljon elokuvan henkilökemioista, en vaan niistä romanttisista vaan myös Reyn ja Han Solon välisestä isä-tytär-tyyppisestä ja Poen ja Finnin ystävyydestä. Vaikka kyllä ne Leian ja Han Solon kohtauksetkin liikuttivat.

  Ehdottomasti täytyy seuraavakin osa mennä katsomaan, koska tämä jätti niin paljon kysymyksiä ilmaan. Ja voi olla että menen tämänkin vielä uudestaan katsomaan, koska toisella kerralla osaa keskittyä paremmin niihin pieniin yksityiskohtiin, jotka ensimmäisellä kerralla jäävät huomaamatta.

  1. Oli aika mukava käydä pitkästä aikaa katsomassa elokuva ilman, että oli sen kummempia ennakko-odotuksia. Voi olla, että seuraavaa episodia kohtaan odotukset ovat sitten kovemmat.
   .
   Voi niinpä, en yhtään osannut etukäteen aavistaa, että innostuisin BB-8:ta niin paljon, mutta heti ensimetreillä sen ihastutti. Saisikohan vaikka Disney Storesta hommattua ikioman toimivan BB-8:n? :D

   Seuraavakin osa on ehdottommasti nähtävä isolta valkokankaalta, ehkä sitten ensi vuonna ehdin ihan ensi-iltaan asti.

 3. Minä kävin katsomassa The Force Awakensin ensi-illassa, kun kerrankin elokuva sai ensi-iltansa Suomessa ennen Yhdysvaltoja!!!! Pitihän se! :D SUURENA Star Wars -nörttinä pidin elokuvasta ihan hillittömästi. Siinä oli päästy kivasti Star Wars -elokuvien tunnelmaan, vaikka planeettojen ympäristöt olivatkin aivan uudet. Melko pitkällehän elokuva pelasi nostalgiapisteillä, mutta ei se minua haitannut. :) Elokuvassa oli myös paljon minua häiritseviä seikkoja. Esimerkiksi monta seikkaa oli lainattu suoraan episode 4:sta, ja Kylo Ren oli minusta aivan liian väärinymmärretty nuori. En tykännyt hänen angstisesta asenteestaan yhtään, hän oli paljon vakuuttavampi pahis kypärä päässään kuin ilman sitä. Isokokoinen pahis, mikä hänen nimensä nyt olikaan, oli minusta aivan kuin Klonkun ja Voldemortin risteytys! :D Hänhän oli hologrammi-ukkeli, ja toivon, että hän olisi oikeasti ihan normaalin kokoinen pahistelija, ei tuollainen mammutti. Epäkohdista huolimatta nautin elokuvasta kovasti, ja mielestäni se oli paras elokuva vuodelta 2015!

  Elokuvan juonessa oli totta totisesti aukkoja, jotka kaipaisivat täyttöä. Alkuperäisen trilogian jälkeen elokuviin perustuvaa kirjallisuutta on tehty runsaasti, ja elokuvassa ilmeisesti nämä kaikki (tai ainakin suurin osa) kirjat otetaan huomioon. Kirjoissa muun muassa kerrotaan Hanin ja Leian lapsista, ja siitä, kuinka yksi heistä kääntyy pimeälle puolelle. Itse en ole kaikkia kirjoja lukenut, mutta joitain olen. Elokuva olisi silti voinut antaa paremmat lähtöasetelmat katsojille. Oli miten oli, odotan kovasti jo seuraavaa Star Wars -elokuvaa! Ja Sanlen lailla aion varmaan mennä katsomaan The Force Awakensinin uudestaan teatteriin asti. :)

  1. Tämän elokuvan ensi-illassa olisi varmasti ollut tunnelmaa. Toivottavasti myös seuraavien elokuvien kanssa päästään nauttimaan samanlaisesta ensi-iltaluksuksesta. :D

   En osannut tuota nostalgiaa niin huomata, kun en ole päässyt vielä niin hyvin sisälle SW-elokuvien maailmaan. Ehkä tekijät halusivat sen avulla joiltain osin vähän pelata varman päälle. Hehe, se “mammuttipahis” jäi tosiaan vähän epäselväksi tyypiksi. Jotenkin hänen salamyhkäisyydestään tuli nyt jälkikäteen mieleen joku Marvel-elokuva. Jos en ihan väärin muista, niissäkin on ollut noita hologrammin tms. välityksellä esiintyviä salaperäisiä pahiksia.

   Ahaa, vai että kirjoista voisi löytyä vähän lisäselitystä elokuvan herättämiin kysymyksiin. Ja onko Leialla ja Hanilla useampikin lapsi, sitä ei taidettu elokuvassa mainita. Minulla on kyllä vielä hirmuisesti opittavaa kaikista näistä Star Wars -jutuista. :D

   1. Joo, minullekin tuli siitä mammuttipahiksesta mieleen joku Marvel-pahis! Sen Klonkun ja Voldemortin ohella. :) Ja äääk! Toivottavasti en tullut nyt spoilanneeksi mitään kenenkään lasten suhteen! Jos niin tein, niin se ei ollut tarkoituksellista! Pitää varoa sanojan….!!!! Sen tiedän, että joissain kirjoissa Hanilla ja Leialla on useampi lapsi, mutta en tiedä, onko heitä otettu mukaan elokuvien maailmaan. Luulisi, että on, jos Kylo Renkin on. Elokuvassa heistä ei tosiaan ollut mitään mainintaa.

    1. Ei minua ainakaan haitannut tuo uusi tieto Leian ja Hanin lapsista. :) Olisi kyllä mielenkiintoista, jos nämä Kylo Renin sisarukset olisivat mukana seuraavissa episodeissa. Luulisi, että heistä voisi saada jotain mielenkiintoisia sivujuonia mukaan tarinaan. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.