Suomalaiset dubbaajat: Seela Sella

Muun muassa Afureko-blogin mahtavien dubbaajahaastattelujen ansiosta olen kiinnostunut entistä enemmän suomalaisista dubbaajista sekä niiden tekijöistä. En ole mitenkään superhyvä bongaamaan ääninäyttelijöitä korvakuulolla, mutta se on minusta kuitenkin hauskaa. Tässä suomalaisia dubbaajia ja heidän roolejaan käsittelevässä sarjassa esittelen kerrallaan yhden dubbaajan sekä hänen roolinsa Disney- ja Pixar-klassikoissa. Eli esimerkiksi jatko-osat tai tv-sarjat eivät ole mukana kollaasikuvissa. Elokuvien yhteydessä on myös mainittu monesko suomalainen dubbaus on kyseessä, jos elokuvasta on olemassa useampi dubbausversio. Kollaasien tekeminen vie paljon aikaa, sillä haluan tehdä ne just eikä melkein, mutta koitan saada edes muutaman osan julkaistua vuodessa.

Sarjan ensimmäisessä osassa keskitytään helposti tunnistettavaan ääneen, joka kuuluu Seela Sellalle. 30. joulukuuta 1936 syntynyt Seela Sella on pienestä pitäen pitänyt esiintymisestä ja hän on tuttu niin teatterin lavalta kuin elokuvista ja tv-sarjoistakin. Pitkän uransa aikana hän on ehtinyt dubata myös kymmentä eri Disney-hahmoa kahdeksassa elokuvassa vuosien 1992–2003 aikana. Dubbaukset ovat kuitenkin vain pieni osa hänen näyttelijänuraansa, esimerkiksi Anna Mattsonin kirjoittamassa Seela Sella sellaisenaan -elämäkerrassa niitä ei mainita.

Suomalaiset dubbaajat: Seela Sella - Disnerd dreams

Seela Sella on suorastaan vakioääni vanhojen naisten rooleissa, hän onnistuu niin ilkeissä kuin lempeissäkin rooleissa. Hän on myös palannut rooleihinsa, jos hahmo on esiintynyt elokuvien jatko-osissa. Yksi Sellan tunnetuimmista dubbauksista lienee Lumikki ja seitsemän kääpiötä -klassikon (3. dubbaus) Noidaksi muuttuneen Ilkeän äitipuolen osa. Tuhkimossa (2. dubbaus) hän on tällä kertaa Tuhkimon hyytävä hyytävä äitipuoli, Lady Tremaine. Sella palaa rooliin myös jatko-osissa Tuhkimo 2 – Unelmien prinsessa sekä Tuhkimo 3 – Taikansa kutakin. Miekka kivessä -elokuvassa (2. dubbaus) Sella on taas noita Matami Mimmi sekä pienessä roolissa Keittiönaisena. Pahisrooleista viimeisin on Yzma elokuvassa Keisarin uudet kuviot. Näyttelijätär palaa rooliin myös klassikkoa seuranneissa jatko-osassa sekä tv-sarjassa.

Lempeämmistä rooleista on hyvä esimerkki Aristokattien (2. dubbaus) Madame sekä Amelia-hanhi. Mulan-elokuvassa Seela Sella dubbaa Mulanin isoäitiä, hän on mukana myös jatko-osassa Mulan 2. Karhuveljeni Kodassa Sella on Tanana, viisas shamaani. Pixarin elokuvista Sella on esiintynyt vain yhdessä. Ötökän elämää -elokuvassa hän on muurahaisten kuningatar.

Pidän kovasti Seela Sellan äänestä, on hämmästyttävää kuinka se on toisaalta tunnistettava, mutta kuitenkin niin muuntautumiskykyinen. Yksi suosikkini hänen dubbausrooleistaan on Yzma. Koko elokuvan suomenkielinen dubbaus on mielestäni todella onnistunut  ja Sella vaan sopii juonittelevan Yzman rooliin mainiosti.

Onko jokin Seela Sellan rooleista on jäänyt erityisesti sinun mieleesi?

Lähteet:
Anne Mattson (2012). Seela Sella sellaisenaan. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Siltala.
Seela Sellan kuva: Laura Malmivaara, muut kuvakaappauksia elokuvista

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

4 kommenttia artikkelissa “Suomalaiset dubbaajat: Seela Sella

 1. Hei, hieno postausidea! :) Seela Sella on kyllä taiturimainen dubbaaja. Todella hienoja suorituksia tehnyt. Itse ehkä pidän hänestä eniten Lumikin noitana tai Mulanin isoäitinä. Noitaan hän saa juuri sellaisen hyytävyyden ja pelottavuuden tunnun, kun taas Mulanin isoäiti kuin luotu Seelalle. Mutta kaikista rooleista pidän aika tasaveroisesti. :)

  1. Kivaa, että pidit! :) Kaikki Seela Sellan roolit ovat kyllä tosi mainioita, jokaista kuuntelee mielellään.

 2. Voi, Seela Sella…! Sellan Yzma on kyllä yksi ihan parhaista suomirooleista, ja myös Mulanin isoäitinä hän on aina ollut mieleeni :) Sella on kyllä onnistunut tulkitsemaan ansiokkaasti hyvin monenlaisia mummoja.

  Pakko vielä mainita, että kävimme lukiossa äidinkielenkurssilla katsomassa näytelmän “Sotaturistit”, jossa Sella oli roolissa, ja hän kyllä ehdottomasti varasti show’n ja sai yleisöltä kaikkein raikuvimmat aplodit!

  1. Mulanin isoäidin rooli on kyllä ihanan hupsu ja sopii Sellan äänelle hyvin. :)

   Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä hänet teatterin lavalla! Täytyy pitää silmät auki sen varalta, että hän on vielä mukana jossain produktioissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.