Tale as Old as Time -kirja

Vastikään loppuun lukemani Tale as Old as Time -kirja ehti roikkua ostoslistallani pitkään, ennen kun sain sen hankittua. Suunnittelin ostavani kirjan ensimmäisen, Kaunottaren ja hirviön Diamond edition -julkaisun kunniaksi ilmestyneen painoksen, mutta kirjat ehtivätkin loppua verkkokaupoista ennen kuin ehdin painaa tilausnappia. Onneksi kirjasta otettiin alkuvuonna toinen painos, joten sain sen kätösiini pari kuukautta sitten.

Charles Solomon: Tale as Old as Time – The Art and Making of Beauty and the Beast
Introduction: Bill Condon
223 sivua | Disney Edition 2010, 2017

Tale as Old as Time -kirjassa on kolmetoista lukua, joista seitsemän keskittyy 1991 ilmestyneen animaatioklassikon tekoon. Muut luvut käsittelevät muun muassa näyttämöversiota, IMAX- ja 3D-julkaisuja, Walt Disney Worldin Kaunotar ja hirviö -aluetta sekä uutta live action -elokuvaa. Kirja on siis melkoinen tietopaketti kaikille Kaunottaresta ja hirviöstä kiinnostuneille.

Yllä: Peter Hall – Watercolor, colored pencil | Keskellä: Chris Sanders – Pencil, colored pencil | Alla: Anthony DeRosa

Teos alkaa ohjaaja Bill Condonin kirjoittamalla esittelyllä. Mies kertoo syitä sille, miksi kiinnostui tekemään animaatioelokuvasta uuden version. Sen jälkeen on lyhyt katsaus itse sadun historiaan. Mielestäni kirjan visuaalisesti kiinnostavin osuus alkaa niiden jälkeen, kun päästään animaatioelokuvan teosta kertovin lukuihin. Ne ovat täynnä monenlaisia piirroksia ja maalauksia. Mukana on myös harvinaisempaa materiaalia, kuten luonnoksia tuotannon varhaisista vaiheista.

Brenda Chapman – Pencil

Runsaasta kuvamäärästä huolimatta Tale as Old as Time on kuitenkin selkeästi tietokirja eikä taidekirja. Teksti on jaettu sopivan pituisiin pätkiin, mutta asiaa riittää. Solomon on haastatellut useita elokuvan teossa mukana olleita, kuten animaattoreita, ohjaajia ja käsikirjoittajia, joten mukaan on saatu monenlaista tietoa aivan tuotannon alkuhetkistä ensi-iltaan saakka. Kirja oli siis aivan erinomainen lähde Kaunottaren ja hirviön Disney-tiistaita varten. Mutta vaikka olisit lukenut juttuni ei tarvitse pelätä, ettei kirja tarjoaisi mitään uutta. Mukana oli niin paljon mielenkiintoisia juttuja elokuvan teosta, ettei niitä kaikkia olisi millään saanut mukaan.

Animaatioelokuvan käsittelyn jälkeen siirrytään näyttämöversioon. Tämä kymmenen vuotta sitten Helsingissäkin nähty musikaalia ei tällä hetkellä tietääkseni esitetä missään, mutta sillä on tärkeä paikka Disneyn historiassa, sillä se on yhtiön ensimmäinen Boadway-musikaali. Lukuun on saatu mukaan jänniä yksityiskohtia siitä miten musikaalia tehtiin. En olisi esimerkiksi arvannut, että Bellen keltainen tanssiaismekko painoi noin 18 kiloa.

James Baxter

Tässä 2. painoksessa on yhteensä kolme uutta lukua. Ensimmäinen niistä on aiemmin mainitsemani Bill Condon-osuus ja kaksi muuta kertovat WDW:n uuden Fantasylandin Kaunotar ja hirviö alueesta sekä Emma Watsonin ja Dan Stevensin tähdittämästä elokuvasta. Minua on iskenyt melkoinen puistokärpänen, joten tuo Walt Disney World -luku oli minusta hyvin mielenkiintoinen. Oli tosi jännää lukea hiukan siitä, miten puistojen elämyksiä oikein suunnitellaan ja mitä kaikkea vaikkapa tilojen materiaalivalinnoissa on oikein otettu huomioon. Vaikka esimerkiksi elokuvien tapahtumapaikkojen suunnittelusta lukeminen on minusta tosi kiinnostavaa, niin puistokohteissa on extramahtavaa se, että niissä voi itse vierailla. Voi olla, että minun on seuraavaksi hankittava jokin pelkästään Disney-puistoista kertova kirja. Lisäksi ajatus Gaston’s Tavern tai Be Our Guest -ravintoloissa käymisestä alkoi tietysti heti houkuttaa minua kovasti.

Lopuksi kerrotaan vielä hieman tämän vuoden Beauty and the Beast -elokuvasta. Luvussa näyttelijät pääsevät kertovat hieman hahmoistaan ja sattumuksista kuvauspaikoilla. Myös muita elokuvan työryhmään kuuluneita on haastateltu ja tiiviissä paketissa saa hauskan vilkauksen kulissien taakse.

Minusta Tale as Old as Time on erinomainen tietokirja ja voin suositella sen hankkimista, jos animaatioelokuvien teko kiinnostaa sinua. Kaunottaren ja hirviön fanit saavat kirjasta myös varmasti paljon irti. Ainoat pienet miinukset se saa siitä, että kirja ei ole ihan yhtä tyylikäs verrattuna upeammin koristeltuihin taidekirjoihin sekä siitä, että parista sanavalinnasta huomaa, ettei kirjan vanhoja lukuja ole taidettu päivittää tätä uutta painosta varten.

Arvioni:

Löytyykö tämä kirja tai sen aikaisempi painos kenenkään muun kirjahyllystä? Vai alkoiko sen lukeminen nyt kiinnostaa?

2 kommenttia artikkelissa “Tale as Old as Time -kirja

  1. Sain tämän opuksen synttärilahjaksi muutama viikko sitten, mutten ole vielä päässyt selailua pidemmälle. :)

    1. Uskoisin, että tämä jos mikä on sellainen kirja, josta sinä tykkäät! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.