Tee oma seikkailukirja

Tällä viikolla Pixar-perjantaissa on vuorossa Up, joka sattuu olemaan oma suosikkini Pixarin elokuvista. Sen kunniaksi tänään on luvassa vähän jotain erilaista, nimittäin yksi askarteluprojekti. Sain viime kesänä pienen inspiraationpuuskan Up-elokuvasta ja päätin tehdä itselleni samanlaisen seikkailukirjan kuin Ellillä. Aloitin sen parissa puuhailun siis jo vuosi sitten, mutta minulta taisi loppua inspiraatio kesken ja työ jäi sitten kaappiin keskeneräisenä. Jokunen viikko sitten huonettani siivotessa löysin puolivalmiit kannet ja päätin tehdä kirjan loppuun.

My adventure book! | Tee oma seikkailukirja - Disnerd dreams

Aloitin projektin aika ex tempore -tyyliin, joten minun ei tullut otettua kuvia sen eri vaiheista. Projektin pohjana käytin Plushboxin tekemää ohjetta (osat 1, 2 & 3), mutta muokkasin sitä hieman. Valmiin kirjan koko on 33,5 x 24 cm, joten sen sivuina voi käyttää A4-kokoisia papereita. Kirjasta ei tullut täydellisen samanlainen kuin Ellin kirja, vaan käytin sen teossa niitä tarvikkeita, joita minulla oli valmiina. Kirja olikin todellinen nollabudjetin projekti, sillä käytin rahaa ainoastaan kirjan sisään laittamiini sivuihin, 25 arkkia maksoi reilun kympin.

Oman seikkailukirjan tekemiseen tarvitset:

3 mm paksuista pahvia/kartonkia (tai ohuempaa)
Maalarinteippiä
Ruskeaa, punaista ja vaaleanruskeaa kangasta
Liimaa (esim. Erikeeper)
4 rengasniittiä
Akryylimaaleja (oranssi, keltainen, persikka, sininen, liila, valkoinen)
(Teko)nahkaa
Ruskeaa narua
Haluamaasi A4-kokoista paperia kirjan sivuiksi (itse käytin Sinellin Stucco-kartonkia sävyssä natural)

Tee näin:

1. Leikkaa pahvista kaksi 24 x 28,5 cm sekä kaksi 24 x 4,5 cm kokoista palaa (tai jos käytät ohuempaa pahvia, liimaa tarvittava määrä palasia päällekkäin ja anna kuivua rauhassa painon alla). Tee pienempiin palasiin muutaman millin reiät naruja varten 16 cm päähän toisistaan.

2. Teippaa yksi iso ja yksi pieni pala toisiinsa 24 cm levyiseltä sivulta, jätä väliin muutaman millin rako, jotta kantta pystyy avaamaan (katso linkkaamani kuvallisen ohjeen osa 1, jos selitykseni ei aukea). ”Pehmusta” pienempää palasta vielä lisää teipillä, jotta teippirajat eivät näkyisi niin selvästi.

3. Päällystä kansipalat ensiksi ruskealla kankaalla ja sitten punaisella. Kankaat kannattaa silittää ennen liimaamista, ettei niihin jäisi turhia ryppyjä. Jos pyrit mahdollisimman autenttiseen lopputulokseen, käytä ruskean kankaan sijaan tekonahkaa tai nahkamaista kontaktimuovia. Leikkaa punaiseen kankaaseen tarvittavat reiät ja liimaa rengasniitit paikoilleen.

4. Luonnostele kansiin teksti sekä reunukset vaalealla värikynällä. Sekoita akryylimaaleista sopivat sävyt ja maalaa kannet valmiiksi. Elokuvan kirjassa on pääasiassa keltaisen ja oranssin sävyinen sekä vähän sinistä, mutta voit tehdä kannesta myös värikkäämmän. Mallia kirjaimiin ja väreihin voi katsoa esimerkiksi tästä kuvasta.

5. Päällystä kannet sisäpuolelta haluamallasi kankaalla, itse käytin vaaleanruskeaa puuvillakangasta. Leikkaa nahasta neljä pientä suorakulmiota ja liimaa ne kirjan nurkkiin. Liimauksessa kannattaa käyttää apuna pyykkipoikia, jotta palaset saa kunnolla kiinni kansiin. Pyykkipoikia ei kuitenkaan kannata jättää kovin moneksi tunniksi paikalleen, sillä ne tekevät nahkaan helposti painojäljet.

6. Rei’itä kirjaasi haluamasi määrä sivuja ja sido osat narun avulla kirjaksi. Käy seikkailuilla ja liimaa parhaat kuvat ja muistot talteen!

Tein kirjaan ensialkuun yhden sivun muutamasta viime kesän kuvasta, joita tuli teetettyä vuoden alussa. En vielä tiedä mitä keksin seuraaville sivuille, mutta nyt on ainakin ensimmäinen sivu antamassa inspiraatiota. Pidän siitä, että sivujen järjestystä voi mappien tapaan vaihtaa myöhemmin, mutta seikkailukirja on kuitenkin paljon nätimpi paikka muistojen säilyttämiselle kuin mappi.

Haluaisitko nähdä jatkossa lisää DIY-ohjeita? Entä oletko itse koskaan askarrellut tai suunnitellut askartelevasi jonkin elokuvasta tutun esineen?

Ja erityisesti DIY-henkisille lukijoille tiedoksi: blogilla on oma Pinterest-profiili. Se on vielä aika alkutekijöissään, mutta enköhän vielä joku päivä pääse vauhtiin sen kanssa. Linkin löytää myös tuosta sivupalkin Seuraa-kohdasta.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “Tee oma seikkailukirja

  1. Tämähän oli aivan mainio keksintö! :) Lopputulos näyttää tosi kivalta! Itsellä askartelut on toistaiseksi jäänyt vain sisustusesine-tasolle mutta jotain tämänkaltaista olisi kiva itsekin kokeilla.

    1. Kiitos Minna! :) Vaikka tein materiaaleissa vähän kompromisseja, kirjasta tuli minustakin aika onnistunut. Mitähän sitä seuraavaksi keksisi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.