The Art of Big Hero 6

Postaus sisältää mainoslinkin

Tänään vuoden ensimmäiseen kirjaesittelyyn pääsee viime vuoden lopulla Adlibriksestä tilaamani The Art of Big Hero 6 -taidekirja. Kirja esittelee nimensä mukaisesti taidetta Big Hero 6 -animaatioelokuvan takana ja se ehti roikkua ostoslistallani jonkin aikaa, ennen kuin sain sen lopulta hankittua.

Jessica Julius: The Art of Big Hero 6
Preface: John Lasseter | Foreword: Don Hall & Chris Williams
160 sivua | Chronicle Books 2014

Vaikka kirjoista onkin suurimman osan ajasta esillä vain selkämys, ilahduttaa kaunis kansikuva tietysti aina. The Art of Big Hero 6:n kansikuva on minusta yksi taidekirjojen kivoimpia. Muutamaan sävyyn rajoitettu väripaletti näyttää tyylikkäältä ja Paul Felixin digitaalipiirroksessa on kivaa utuisuutta.

Paul Felix – Digital

The Art of Big Hero -kirjan sisältö on jaettu kolmeen osioon. Ensimmäisessä osiossa esitellään elokuvan keskeiset tapahtumapaikat, kuten San Fransokyon suurkaupunki, Hiron perheen koti ja Fredin kartano. Erityisesti San Fransokyon suunnittelu kuulosti tosi mielenkiintoiselta, sillä kirjassa kuvaillaan sitä, miten esimerkiksi rakennukset muistuttavat paljon San Franciscon taloja, mutta niihin on tuotu monia japanilaisia yksityiskohtia, kuten erikoisia kattoja. Tekijät pyrkivät tekemään paikoista myös sopivassa määrin karikatyyrejä, jotta ne sopisivat sarjakuvista inspiroituneeseen tarinaan.

Mike Yamada, Scott Watanabe – Digital

Kirjassa kerrotaan elokuvan suunnittelusta vaikka mitä mielenkiintoista pikkutietoa. Esimerkiksi visual development artist Kevin Nelson kertoo, että iso osa elokuvan autoista suunniteltiin tosi tylsän näköisiksi, jotta katsojan huomio ei kiinnittyisi niihin vaan näihin söpöksi suunniteltuihin kulkuneuvoihin.

Yllä vasemmalla: Tadahiro Uesugi – Digital | Yllä oikealla: Scott Watanabe – Digital | Alla: Armand Serrano – Digital

San Fransokyon Institute of Technologyn luonnoksista näkee, miten kampuksella on ydistelty eri vuosikymmenten ja kulttuurien tyylejä.

Scott Watanabe – Digital

Minusta yksi elokuvan kiinnostavimmista tapahtumapaikoista on Hiron koti. Alakerran Lucky Cat Cafe vaikuttaa ihanan viihtyisältä ja viktoriaanisesta tyylistä inspiroitunut ulkosivu on jotenkin tosi houkuttelevan näköinen. Siksi oli tosi kiva nähdä tällainen läpileikkaus talosta. Elokuvissa tai sarjoissa nähtävien rakennusten pohjapiirrokset ovat minusta aina hirveän mielenkiintoisia, joten kirja onnistui täyttämään uteliaisuuteni Hiron kodin suhteen. Kotitaloon suunniteltiin myös iso parveke, jonka kautta Hiro ja Baymax hiippailevat ulos. Lopullisessa elokuvassa tätä parveketta ei tosin edes nähty.

Jin Kim – Digital

Kirjan toisessa osiossa taas keskitytään elokuvan hahmoihin. Elokuvan pääparivaljakko Hiro ja Baymax ovat saaneet useamman aukeaman pituiset luvut, kun taas muille hahmoille on varattu aukeama tai kaksi. Mukana on paljon varsinkin elokuvan hahmosuunnittelijoiden Shiyoon Kimin ja Jin Kimin piirroksia.

Yllä: Jin Kim – Digital | Alla vasemmalla: Shiyoon Kim – Digital | Alla oikealla: Ryan Lang – Digital
Lorelay Bove – Digital

Honey Lemon on minusta yksi elokuvan visuaalisesti kiinnostavimpia hahmoja ja näissä Lorelay Boven varhaisissa konseptikuvissa neito on vielä paljon lopullista värikkäämpi. Hahmojen ideoinnin lisäksi Bovella oli tärkeä rooli hahmojen yhtenäisen värimaailman suunnittelussa.

Kirjan viimeisessä osiossa, Cinematographyssa, kerrotaan vielä tarkemmin elokuvan teknisistä erikoisuuksista. Ohjaajat halusivat Big Hero 6:n näyttävän siltä kuin se olisi kuvattu oikealla kameralla, joten Disneyn tuotantosuunnittelijoiden oli kokeiltava uusia keinoja saadakseen animaation muistuttamaan live action -elokuvia. Tärkein yksittäinen työkalu halutun ilmeen saavuttamisessa oli upouusi Hyperion renderer, jonka avulla tietokoneanimaatioon voitiin luoda hyvin realistisen näköinen valaistus.

The Art of Big Hero 6 on kaiken kaikkiaan oikein onnistunut taidekirja ja oli kivaa saada se viimein osaksi kokoelmaani. On hauskaa, että kirjaan valittiin tosi sarjakuvamaisia fontteja ja kokonaisuus tuntui muutenkin tyylikkäältä ja ihan Big Hero 6 -elokuvan näköiseltä. Taidekirjojen lukeminen saa minut aina ihailemaan kaikkea sitä työtä, jota animaatioelokuvien eteen tehdään ja lisäksi kirjat auttavat huomaamaan lukuisia uusia visuaalisia yksityiskohtia elokuvasta.

Arvioni:

Tykkään kovasti näistä Chronicle Booksin julkaisemista taidekirjoista ja The Art of Big Hero 6 onkin jo 12. tähän sarjaan kuuluva kirja, jonka olen ehtinyt esitellä. Kaikki aiemmin esittelemäni kirjat löydät helposti Kirjahylly-sivulta.

Jos tämä taidekirja alkoi kiinnostaa sinua, voit hankkia sen omaksesi Adlibris-verkkokaupan kautta klikkaamalla tästä linkistä*. Jos siirryt linkkini kautta Adlibrikseen ja ostat The Art of Big Hero 6:n tai minkä tahansa muun tuotteen, saan pienen osuuden tilauksesi loppusummasta ja autat siten minua ylläpitämään Disnerd dreams -blogia. Voit halutessasi lukea lisää blogini mainoskäytännöistä Infosta.

Minkä elokuvan taidekirjan sinä haluaisit päästä lukemaan?

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “The Art of Big Hero 6

 1. Tämä kirja on kylllä aivan ihana! Olen sitä aikaisemmin ihastellut Sanlen esittelemänä. Pitäisi lopultakin ostaa kirja myös itselle. :)

  1. Jos pidät Big Hero 6:sta, niin tykkäät varmasti myös tästä kirjasta! :) Eli osta ihmeessä se ja kannattaa tietysti käyttää tuota postauksen linkkiä, vink vink ;D

    1. Jee, kiitos Anna! Esittelethän tilauksesi sitten blogissasi! ;)

 2. Tämä on ehdottomasti yksi lemppari taidekirjani, aivan ihana kannesta kanteen! Ja minustakin on mahtavaa että kirjassa on käytetty sarjakuvamaista tyyliä, joka sopii elokuvan teemaan ja tietysti alkuperäisiin sarjakuviin, josta elokuva on saanut inspiraationsa. :)

  Pitääpä muuten pistää tuo linkkisi talteen. Sen verran tulee Adlibriksellä shoppailtua, että mahtavaa olisi jos joku muukin siitä hyötyisi kuin vain sisäinen materialistini. ;D

  1. Sarjakuvamaiset fontit ja muut tekivät kirjasta kyllä toki kivan kokonaisuuden. Minua ehkä aavistuksen häiritsi, että jostain kuvista sai bongata comic sans -fonttia, mutta annettakoon se nyt kirjan tekijöille anteeksi. :’D

   Kiitos Sanle! Olisi tosi mukava, jos muistat klikata linkkini kautta tekemään tilausta. :) Adlibrikseen voi muuten klikata shoppailemaan myös sivupalkista löytyvän mainoskuvan kautta. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.