The art of Frozen

Hyrr, säät ovat jo viilenneet sen verran, että alkoi viimein tuntua sopivalta ajalta tarttua kesällä ostamaani The art of Frozen -kirjaan. Tämän taidekirjan sivuilla on niin paljon lumisia maisemia ja talvisia värejä, ettei minua vielä aiemmin huvittanut tutustua siihen selailua enempää. Mutta ainakin näin sopivana vuodenaikana luettuna kirja nousi yhdeksi omista lemppareistani.

The art of Frozen - Disnerd dreams
Bill Schwab, Lisa Keene, Brittney Lee – Digital

Charles Solomon: The Art of Frozen
Preface: John Lasseter | Foreword: Chris Buck & Jennifer Lee
160 sivua | Chronicle Books 2013

Kirjan alussa kerrotaan mielenkiintoisesti siitä, kuinka Disneyllä muokattiin Lumikuningatar-sadun elementeistä jättihitti Frozen. Sadun muokkaamista animaatioksi suunniteltiin jo 1930-luvun lopulla, mutta näistä ideoista luovuttiin ja elokuvan tekoa harkittiin seuraavan kerran vasta 2000-luvun alussa. Tarina kävi läpi monia muutoksia ja taidekirjan sivuilta saa pieniä maistiaisia monista poistetuista osasista.

Frozen taidekirja - Disnerd dreams
Yllä: David Womersley – Digital | Alla : Brittney Lee -Digital

Pidin todella paljon siitä miten kirja on rakennettu. Aivan alussa eli esittelyluvussa ja prologissa kerrotaan tosiaan paljon siitä, kuinka elokuvan suunnittelu aloitettiin ja miten tarina saatiin kokoon. Runsaan tekstin seurana on storyboard-kuvia sekä nopeita luonnoksia. Normaalisti en pidä storyboard-kuvista kovin paljon, vaan tykkään katsella huolitellumpia kuvia, mutta tässä tapauksessa ne toimivat sopivasti kuin alkuorientaationa Frozenin maailmaan. Niiden jälkeen päästään nimittäin tutustumaan viimeistellympien kuvien kautta tapahtumapaikkoihin ja hahmoihin elokuvan tapahtumajärjestyksessä. Tällainen suunnitelmallinen käsittelyjärjestys saa kiinnostuksen heräämään eikä tunnu siltä, että kerralla tulisi liian paljon uutta asiaa ja katseltavaa.

Vasemmalla: Minkyu Lee – Digital | Oikealla: Brittney Lee – Digital

Frozen on oikeastaan kuin animaationa tehty pukudraama, joten tekijät ovat kiinnittäneet todella paljon huomiota hahmojen vaatteisiin. Asu- ja materiaalivalinnoista myös kerrotaan jonkin verran tekstiosuuksissa. Brittney Leen tyylin ystävänä kirjan katselu oli erityisen mukavaa, sillä Lee suunnitteli monia elokuvan puvustuksen elementtejä ja mukana on monia hänen töitään. Kirjassa on niin paljon eri tekijöiden yksityiskohtaisia kuvia eri mekoista, että niitä katsellessa alkaa tehdä mieli ommella jokin elokuvan asuista itselle. Tai ehkä sittenkin nukkekoossa, hmmm.. Uskoisin, että myös cosplay-harrastajat saavat kirjan kuvista paljon irti.

Cory Loftis – Digital
Vasemmalla: Jin Kim – Digital | Oikealla: Bill Schab – Digital

CGI-animaatioon saadaan aivan hirveästi hienoja yksityiskohtia ja erilaisten materiaalien tuntua, mutta aina voi jossitella, miltä Frozen oikein näyttäisikään, jos se olisi tehty perinteisenä animaationa. Erityisesti nämä Jin Kimin ihanan ilmeikkäät hahmoluonnokset saavat hiukan kaipaamaan takaisin käsin piirrettyjen animaatioiden pariin. Mutta onneksi elokuva on tällaisenaankin niin kaunista katseltavaa, ettei tuo tunne jää pitkäksi aikaa päälle.

Bill Schwab – Digital

Elsan tyyli kävi elokuvan suunnittelun aikana läpi todella suuren muutoksen ja on jännää nähdä näitä suunnitelmia pahis-Elsasta. Onneksi muutoksia tehtiin, sillä ainakin minusta tämä tuntemamme jääkuningatar näyttää lopullisessa muodossaan paljon miellyttävämmältä kuin esimerkiksi näissä kuvissa.

Cory Loftis – Digital

Minusta The art of Frozen on todella inspiroivaa luettavaa ja uutta ihasteltavaa riittää varmasti moneksi lukukerraksi. Kirja on suorastaan tupaten täynnä toinen toistaan kauniimpia taideteoksia ja pienet yksityiskohdat kuten rosemaling-kuviot ja fonttivalinnat tekevät kirjasta tosi yhtenäisen näköisen. Mukaan on valittu paljon sellaisia piirroksia, joista itse erityisesti pidän taidekirjoissa; kuten kuvia hahmoista tuotannon eri vaiheissa ja upeita kookkaita digitaalimaalauksia tapahtumapaikoista. Mielestäni kirja oli erittäin onnistuneesti koottu ja voin suositella sen hankkimista kaikille, joita taide Frozenin takana kiinnostaa.

Arvioni:

Jos haluat nähdä enemmän kuvia kirjan sivuilta, kannattaa vilkaista myös Ricon tekemä arvostelu tästä samaisesta taidekirjasta.

Nyt olenkin taas saanut kaikki omistamani taidekirjat esiteltyä enkä tiedä vielä yhtään minkä kirjan aion hankkia seuraavaksi. Mielenkiintoisia kirjoja olisi kyllä vaikka millä mitalla ja uusiakin ilmestyy aina silloin tällöin.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “The art of Frozen

 1. Oijoi! Tätä kirjaa olen halunnut itselleni pitkään, mutta en ole vain saanut aikaiseksi ostaa sitä. Tekstisi perusteella kirja on todella ostamisen väärti. Ihania kuvia!

  1. Minullakin meni tosi pitkään ennen kuin sain kirjan hankittua, mutta tykkäsin siitä paljon! :) Koko kirja on täynnä hirmuisen kauniita kuvia, taas kerran oli vaikeuksia valita muutama tekstin kuvitukseksi.

 2. Ihana!!
  Teksti ja kuvat ovat onnistuneita ja upeita. Aion tämän kirjan vielä joskus itsellenikin hankkia.
  ps. Blogisi on tosi mielenkiintoinen. Kiitos hyvistä lukuhetkistä. Jatka samaan malliin. :)

  1. Tätä kirjaa voi hyvillä mielin suositella muille, siinä oli monta mielenkiintoista juttua elokuvan teosta ja paljon kauniita kuvia.
   Kiitos ihanasta kommentista! :)

 3. Minäkin suosittelen lämmöllä kirjan hankkimista! En muista ostinko omani Adlibriksestä vaiko CDONista mutta en ole katunut ostostani hetkeäkään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.