The Art of Moana – Vaiana taidekirja

Pari viikkoa sitten ensi-iltaan tullut Vaiana osoittautui niin kauniiksi elokuvaksi, että en mitenkään voinut vastustaa sen taidekirjan hankkimista. Elokuvan näkemisestä ei mennyt kovin montaa päivää, kun olin jo tilannut kirjan itselleni. Sain kirjan luettua parissa illassa, joten tänään on pienen esittelyn paikka.

HUOM: Spoilereista! Jutussa kerrotaan hieman elokuvan hahmoista, mutta mukana ei ole sen isompia paljastuksia juonesta.

The art of Moana Vaiana

Jessica Julius & Maggie Malone: The Art of Moana
Preface: John Lasseter | Foreword: Ron Clements & John Musker
160 sivua | Chronicle Books 2016

Kuten muutkin The Art of… -sarjan kirjat, myös The Art of Moana on jaettu eri lukuihin, joissa kerrotaan elokuvan eri hahmoista ja tapahtumapaikoista. Alussa käsitellään sitä, kuinka elokuvan tekijät kiinnostuivat Oseanian kulttuurista ja kuinka paikalliset vaikuttivat elokuvan tekoon. Seuraavissa luvuissa käsitellään esimerkiksi Vaianan kansaa, merta ja tarinan mystisiä hirviöitä.

Bill Schwab – Digital

Kirjasta löytyi aika monta eri tyylistä luonnosta Vaianasta. Kaikissa kuvissa hahmolla on pitkät hiukset ja tummat silmät, mutta muuten tekijät ovat selvästi kokeilleet esimerkiksi sitä, miltä hahmo näyttäisi nuorempana. Elokuvan hahmojen taiteellisella johtajalla Bill Schwabilla oli iso merkitys siinä, millainen Vaianasta lopulta muotoutui.

The art of Moana
Neysa Bové – Digital

Kuvien lisäksi kirjasta löytyy muutamia pitkiäkin tekstipätkiä. Niissä kerrottiin mielenkiintoisesti esimerkiksi siitä, miten merenkävijöiden asut eroavat kyläläisten pukeutumisesta. Elokuvaa katsoessa en osannut kiinnittää siihen huomiota, mutta merenkävijöiden asut oli tehty esimerkiksi kasvinosista ja ne kuvastivat kansan liikkuvaista elämäntapaa. Saarelaiset taas ovat pukeutuneet kestävämpiin vaatteisiin ja kankaiden väritkin ovat maanläheisempiä.

The art of Moana
Bill Schwab – Digital

Isoäiti Talan leikkisä luonne välittyy hyvin näistä luonnoksista.

The art of Moana Heihei
Vasemmalla: Borja Montoro – Digital | Oikealla: Bill Schwab – Digital

En vain voi olla nauramatta noille Bill Schwabin luonnoksille vihaisesta Heiheistä. Kukko näyttää melkein jokaisessa kuvassa hyvin tuohtuneelta, joten luultavasti aiemmin tarinassa hahmo on ollut luonteeltaan hyvin erilainen kuin lopullisessa elokuvassa.

The art of Moana Maui
Bill Schwab – Digital

Kirjasta löytyy aika monta piirrosta kaljusta Mauista. Tuntui ja tuntuu edelleen tosi oudolta nähdä tuttu puolijumala ilman hiuksia. Ilman kiharapehkoaan Maui ei vain näytä yhtään Mauilta. Onneksi tekijät eivät jumahtaneet tähän lookiin.

The art of Moana
James Finch – Digital

Kirjasta oli omistettu kaksi kokonaista aukeamaa elokuvan kanooteille. Tekijät ovat todella miettineet millaisilta elokuvan alusten pitäisi näyttää ja niiden suunnittelussa on otettu mallia eri kansojen veneistä. Tämän kuvan voisin melkeinpä huolia seinälleni.

The art of Moana Kakamora
Vasemmalla: Bill Schwab – Digital | Oikealla: Leighton Hickman – Digital

Kakamoristakin on monta erilaista versiota. Tekisi mieli nähdä Vaiana uudestaan, jotta voisi bongailla, mitäs kaikkia eri variaatioita niistä oikein nähdäänkään valkokankaalla.

The art of Moana
Yllä: Lisa Keene – Digital | Alla Fawn Veerasunthorn – Digital

The Art of Moana on kivasti koottu taidekirja ja siinä on todella runsaasti kuvia. Olen kuitenkin lukenut tähän mennessä jo niin monta taidekirjaa, että tämä ei tuntunut mitenkään erityisesti eroavan joukosta. Jäin kaipaamaan vielä jotain extraa, jotta olisin voinut antaa kirjalle enemmän tähtiä. Vaianasta kiinnostuneille voin kuitenkin suositella kirjan hankintaa.

Arvioni:

Tilasin Vaianan taidekirjan kanssa samaan syssyyn myös toisen kirjan, jonka lukemisen aloitin juuri. Yritän saada senkin arvosteltua tämän kuun aikana.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “The Art of Moana – Vaiana taidekirja

 1. Heh tuo kiukkuinen Heihei näyttää kyllä huvittavalta :’D Etenkin nuo Borja Montoron piirrokset ovat todella ilmeikkäitä. Luulen että olisin itse pitänyt enemmän tästä versiosta kuin elokuvaan päätyneestä hassuttelevasta nokkijasta, vaikka hauska hahmo olikin.

  Itse mietin hetken hankinko Vaianan taidekirjan omaan kokoelmaani, mutta kyllä elokuva oli visuaalisesti niin hieno, että pakkohan se oli. Nyt odottelen että milloin oma kirja postista kolahtaa, joten tämä postauksesi oli ihana kurkistus kirjan sisältöön. Etenkin odotan että pääsen lukemaan tuon alun osuuden Oseanian kulttuurista ja miten se inspiroi elokuvan tekijöitä. :)

  1. Kipakka Heihei olisi voinut tehdä elokuvasta aika erilaisen ja tuoda tarinaan vähän toisenlaista huumoria. Olisi voinut olla aika mielenkiintoista, jos Heihei olisikin vaikka pitänyt Vaianan puolia Mauia vastaan.

   Toivottavasti olet jo saanut oman kappaleesi. :) Kirjassa on niin paljon kaikkea kiinnostavaa, että tähän juttuunkaan ei saanut mukaan kuin pienenpienen osan siitä.

 2. Nyt en malta odottaa oman kirjani saapumista, tästä tulee ensimmäinen Disney art kirja, jonka ikinä hankin, joten kai tässä jotain erityistä sitten oli, kun tämä pitää hankkia ja olen aina kovasti ihastellut postauksiiisi laittamia kuvia. Pakkohan on ainakin yksi kirja nähdä myös ihan itse muutakin kuin vain tietokoneruudulta :)

  1. Oo, miten jännää! :) Nämä taidekirjat vievät kyllä tosi helposti mukanaan tai minulla ainakin rivistö on päässyt kasvamaan melko vaivihkaa. Toivottavasti kirja on sinulle mieluinen. :)

 3. Hei Paula, Vaiana oli kyllä aivan ihana, vaikutuin siitä suuresti kun olin sen vähän aikaa sitten katsomassa :) Kysyisinkin nyt sinulta, että tilasitko kirjan Disney store UK:sta vai kenties jostain muualta? Olen pitkään halunnut tilata asioita Disney Storesta, mutta en ole varma menevätkö tavarat tulliin nyt kun UK ei enää ole osa Euroopaa? Kiitos jo etukäteen jos jaksat vastata :)
  Yst. Terv. Aleksandra

  1. Moi Aleksandra, toki jaksan vastata! Disney-ostoksista höpöttely on minusta hauskaa. :’D Tilasin kirjan Adlibriksestä, sillä minulla oli sinne 10 %:n alennuskoodi ja siellä hinnat ovat minusta yleensä aika sopivalla tasolla. Kirjoitin jokin aika sitten jutunkin siitä, mistä verkkokaupoista ostan Disney-juttuja. ;)

   Britten Disney Storesta ja muistakin UK:ssa toimivista verkkokaupoista pitäisi voida tilata tuotteita ilman huolia tullimaksuista vielä noin kahden vuoden ajan, sillä Brexit ei tule voimaan ihan heti. Toivottavasti EU-maiden ja UK:n välille saadaan sinä aikana neuvoteltua jonkinlainen kauppasopimus, joka pitää tullimaksut poissa vielä sen jälkeenkin. :) Ja jos sellaista ei sattuisi jostain syystä syntymään, niin Briteissä toimivat verkkokaupat keksivät varmasti jotain muita ratkaisuja, sillä tullimaksut veisivät niiltä aivan varmasti todella paljon asiakkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.