The art of Up

Kasvatin ennen kesää Pixar-kirjakokoelmaani The art of Finding Nemon ja To Infinity and Beyondin lisäksi yhdellä taidekirjalla. Tilasin The art of Upin Adlibriksestä, sillä kuvat lempileffan eri vaiheista kiinnostivat. Kirja ei ollut ihan minun makuuni, mutta muutamia mukavia juttuja sen sivuilta kuitenkin löytyi.

The art of Up - Disnerd dreams

Tim Hauser: The Art of Up
Foreword: Pete Docter
160 sivua | Chronicle Books 2009

Kirjassa on lyhyempien alkukappaleiden ja epilogin lisäksi kolme päälukua, joista ensimmäisessä keskitytään elokuvan ihmishahmoihin ja alun maisemiin. Toisessa käsitellään Karlin ja Ellin taloa ja kolmannessa Paratiisiputouksia ja siellä tavattavia koiria. Kunkin luvun alussa on parin aukeaman verran tekstiä, ennen kuin päästään kuvien pariin. Tässä kirjassa ratkaisu tuntui jotenkin raskaalta tai sitten en vain oikein ollut lukutuulella, vaan olisin halunnut hypätä suoraan katsomaan piirroksia. Teksteissä mainitaan tosin ihan jänniä juttuja, joista ei esimerkiksi elokuvan lisämateriaaleissa puhuta.

The art of Up - Disnerd dreams

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista piirroksista löytyy heti sisäaukeamalta. Avioelämää-montaasissa vuodet vierivät niin nopeasti, että on tosi mukava päästä tämän kuvan kanssa kurkistamaan tarkemmin, miten tekijät kuvittelivat Karlin ikääntyneen. Sama rillimalli on ainakin ollut Karlin suosiossa vuodesta toiseen. Kuvien alla lukee hahmon iät, kaikkein vasemmanpuolimmaisessa Karl on viisi ja oikeassa reunassa 60-vuotias. Ylle taas on kirjoitettu vuosilukuja ja kulloistenkin Yhdysvaltain presidenttien nimet. Kuva jatkuu vielä parin piirroksen verran viimeisillä sivuilla, mutten huomannut ottaa siitä ollenkaan kuvaa. Harmi, ettei piirtäjää mainita missään.

The art of Up - Disnerd dreams
Pete Docter – Marker/colored pencil

Toinen mielenkiintoinen kuva löytyy muutaman sivun päästä. Tässä nyt on se tämän viikon Pixar-perjantaissakin mainittu Pete Docterin luonnostelema kuva yrmeästä vanhuksesta pitelemässä iloisia ilmapalloja. Yhdennäköisyys lopulliseen Karliin on melko selvä, vaikka ihonväri onkin ihan eri eikä miehellä ole silmälaseja.

The art of Up - Disnerd dreams
Daniel López Muñoz – Pencil/digital

Suurin piirtein puolet kirjan kuvista on tehty digitaalisesti ja noin puolet on kynä- tai tussipiirroksia. On varmasti taiteilijasta kiinni, mitä välinettä hän käyttää, mutta kirjasta huomaa nopeasti, että Nemoa etsimässä -elokuvan ajoista on menty tietokonepainotteisempaan suuntaan.

The art of Up - Disnerd dreams
Lou Romano – Digital
The art of Up - Disnerd dreams
Yllä: Lou Romano – Digital | Alla: Ricky Nierva – Gouache

Kirjassa on taas vaihtelevasti hahmoluonnoksia, storyboard-piirroksia sekä maalauksia tapahtumapaikoista ja kohtauksista. Monet kirjan töistä ovat minun makuuni aika tummasävyisiä, vaikka itse elokuva ei minusta ole tuntunut kovin synkeältä.

The art of Up - Disnerd dreams
Tony Fucile – Pencil/digital

The art of Up ei mielestäni kuulu jokafanin pakollisiin hankintoihin, sillä ihan pelkästään elokuvan lisämateriaaleja katsomallakin saa hyvän kuvan elokuvan taiteesta. Mutta Up-elokuvasta kiinnostuneille se voi olla mukava ostos.  Vaikka kirjassa oli sivuja tasan yhtä paljon kuin muissakin taidekirjoissa, tuntui, että kuvia oli tavallista vähemmän.

Arvioni:

Tämä olikin jo kahdeksas esittelemäni taidekirja, kokoelmani on päässyt kasvamaan jo melko isoksi. Jo yhdeksäs kirja saapui alkuviikosta, mutta siitä lisää myöhemmin.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, , ,

4 kommenttia artikkelissa “The art of Up

 1. Olipa kiva että esittelit tämän :) Kirja on pitkään kiikkunut toivelistalleni ja tämä ehkä hieman helpottaa ostopäätöstä, kun pääsi kurkistamaan mitä kirja sisältää.
  Tuo sisäaukeaman kuva Karlista eri ikäisenä on kyllä aivan ihastuttava, harmi tosiaan jos taiteilijaa ei ole mainittu.
  Onko tuossa kappaleessa joka käsittelee taloa esitelty erilaisia luonnoksia talosta tai kerrottu miksi juuri kyseiseen talomalliin päädyttiin?

  1. Mukavaa, jos tästä oli apua ostopäätöksen kanssa. Taidekirjoja on niin monta, että minullakin on monesti vaikeuksia valita seuraavaa ostosta. Katselen usein YouTubesta videoarvioita, niistäkin on apua päätöksenteossa.

   Talomallia ei käsitellä mitenkään supertarkasti, mutta ainakin jotain pikkujuttuja selviää. Talosta kertovilla sivuilla muutamia luonnoksia talon ulkopuolesta sekä pari piirrosta sisältä, lähinnä eteisestä ja keittiöstä. Talomallin valinnasta sanotaan ainakin sen verran, että ulkopinnoiksi valittiin puu, koska se tuntui sopivan kevyeltä vaihtoehdolta tiileen verrattuna, enemmän kerrotaan kuitenkin esimerkiksi siitä, millainen fiilis talon sisään haluttiin. Nappasin nopeasti yhden kuvan aukeamasta, jossa on useampi luonnos talon ulkosivusta. Luonnosten viereisiä tekstejä ei oikein näe lukea, mutta ainakin tuon Don Shankin lainauksen näkee paremmin.

   1. Kiitoksia vastauksesta ja kuvasta! :) Ihanan näköisiä nuo luonnokset talon eri vaiheista. Itseäni jostain syystä kovasti kiinnostaisi lukea miten talo suunniteltiin ja nähdä erilaisia tuotantokuvia siitä.

    Nuo YouTuben videoarviot ovat kyllä mahtavia, kun haluaa kurkistaa kirjan sisään ennen ostamista. Minäkin usein niitä katselen kun yritän päättää minkä kirjan seuraavaksi toivelistaltani ostaisin. Harmittaa kun kirjat ovat suomalaisissa verkkokaupoissa niin kalliita ja toisaalta taas ulkomailta ostaessa postikulut tulevat aika hurjiksi.

    1. Ole hyvä! :) Täytyypä pitää tuo mielenkiinnonkohteesi mielessä. Vinkkaan, jos talon suunnittelusta tulee joskus vastaan jotakin kiintoisaa. ;)

     Minun on tullut aiemmin tehtyä pari hieman hutiin mennyttä ostosta, joten jatkossa videoita tulee varmasti katsottua aina ennen ostopäätöstä. Nousseet hinnat harmittavat kyllä. Koitan aina toisinaan etsiä verkkokirjakauppojen alennuskoodeja yms. siltä varalta, että voisin käyttää niitä taidekirjojen ostoon. :P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.