The Art of WALL-E

Postaus sisältää mainoslinkin

Tilasin eilen pitkästä aikaa muutaman uuden Disney-kirjan Adlibriksesta ja hoksasin samalla, että minullahan on kirjahyllyssä useampi kirja, joita en ole ehtinyt vielä esitellä teille. Täytyy kyllä myöntää, että ihan jokaista en ole ehtinyt vielä lukeakaan, vaikka niitä onkin tullut selailtua. Aloitetaan kirjojen esittely The Art of WALL-E -taidekirjasta.

Tim Hauser: The Art of WALL-E
Foreword: Andrew Stanton
160 sivua | Chronicle Books 2008

The Art of WALL-E kuuluu tosiaan Chronicle Booksin julkaisemaan taidekirjasarjaan. Sarjan kirjat ovat täynnä toinen toistaan hienompia konseptikuvia eli erilaisia piirroksia ja maalauksia, joita on tehty elokuvan tuotannon aikana.

Victor Navone – Pencil

Tästä WALL-E-elokuvan taidekirjasta löytyy kuvien lisäksi myös yllättävän paljon elokuvan tuotannon eri vaiheista kertovaa tekstiä. Vaikka kuvat ovat tietysti taidekirjojen keskeisin juttu, saa niistä minusta paljon enemmän irti, kun saa lukea myös kuvien taustoista. Muutamissa viime vuosina ilmestyneissä taidekirjoissa tekstin osuus on ollut aika minimissä, eikä minun ole siksi tullut hankittua ihan jokaista kirjaa kokoelmaani. Mutta on kiva, että edes näistä vanhemmista löytyy jotain luettavaakin.

Max Brace & Peter Sohn – Digital

WALL-E:n taidekirja on jaettu kolmeen päälukuun. Ensimmäisessä ja pituudeltaan lyhyimmässä luvussa keskitytään storyboard-kuviin, joista elokuvan kuvakäsikirjoitus muodostuu. Kuvakäsikirjoitus oli erityisen tärkeä osa WALL-E:n tekoa, sillä elokuvassa ei turhia puhuta ja tekijöiden onkin pitänyt miettiä tarkkaan, miten asioita saadaan ilmaistua pääasiassa visuaalisten keinojen avulla.

Vasemmalla: Jason Dreamer – Pen & marker | Oikealla Jay Shuster – Pen & marker

Toinen pääluku on nimeltään Trash planet. Tällä nimellä viitataan sekä WALL-E-elokuvan varhaiseen työnimeen sekä WALL-E-robotille tutuksi tulleeseen roskien täyttämään maapalloon. Luvussa kerrotaan muun muassa siitä, miten tuotantotiimi haki elokuvan maailmaan inspiraatiota 1960-luvun lopun ja 70-luvun alun sci-fi-elokuvista ja myös todellisista hylätyistä tehtaista.

Ylin: John Lee – Digital | Alla: Ralph Eggleston – Digital

Lisäksi luvusta selviää WALL-E-robotin hahmodesignin taustoja, kuten se, että ohjaaja Andrew Stanton keksi hahmon silmille sopivan muodon äkättyään, miten paljon ilmaisuvoimaa kiikareilla oikein voi olla.

Ralph Eggleston – Digital
Ralph Eggleston – Digital
Jason Dreamer – Pencil

Kirjan kolmannessa pääluvussa hypähdetään Axiom-alukselle. Luvussa kerrotaan Axiomin suunnittelusta sekä siitä, millaisia haasteita tekijöillä oli elokuvan loppupuolen kanssa. Elokuvan ensimmäisen näytöksen tarina nimittäin muotoutui melko helposti, kun taas Axiomille sijoittuvia kohtauksia mietittiin uudestaan useampaan otteeseen.

Daniel Arriaga – Digital

Yllä olevassa kuvassa näkyvät hyytelömäiset otukset ovat useamman aukeaman verran läsnä tässä taidekirjassa. Varhaisissa suunnitelmissa näiden hahmojen oli tarkoitus asuttaa Axiom-alusta, mutta nämä suunnitelmat menivät lopulta uusiksi. Oli mielenkiintoista nähdä erilaisia luonnoksia näistä otuksista, mutta samalla olen oikein tyytyväinen siihen, ettei niitä nähdä itse elokuvassa.

Ralph Eggleston – Digital

The Art of Wall-E on oikein kiva taidekirja, joka tarjoaa mielenkiintoista luettavaa ja paljon katseltavaa. Se ei kuitenkaan ole ihan ykkössuosikkini, sillä kirjassa ei ole mitään supererikoista, eikä Wall-E-elokuvan visuaalinen maailma oli lempparini, vaikka tarinasta pideänkin. Elokuvan fanille kirjassa ei välttämättä ole uutta tietoa, mutta sivuilla on varmasti sellaisia kuvia, joihin ei muualla törmää.

Arvioni:

Jos tämä taidekirja alkoi kiinnostaa sinua, voit hankkia sen omaksesi Adlibris-verkkokaupan kautta klikkaamalla tästä linkistä*. Jos siirryt linkkini kautta Adlibrikseen ja ostat The Art of WALL-E -kirjan tai minkä tahansa muun tuotteen, saan pienen osuuden tilauksesi loppusummasta ja autat siten minua ylläpitämään Disnerd dreams -blogia. Voit halutessasi lukea lisää blogini mainoskäytännöistä Infosta.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.