The Fairest One of All

Walt Disneyn Lumikki ja seitsemän kääpiötä -animaatiosta julkaistiin vuonna 2012 kaksi tietokirjaa elokuvan 75-juhlavuoden kunniaksi. Näistä kahdesta hieman pienempi, Snow White and the Seven Dwarfs: The Art and Creation of Walt Disney’s Classic Animated Film -niminen kirja keskittyy pitkälti taiteeseen elokuvan takana, kun taas tänään esittelyyn pääsevä The Fairest One of All on oikea raskaan sarjan tietokirja.

Tutustuin kirjaan ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, kun selailin sitä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. Kyseinen kappale jäi sillä erää kauppaan odottamaan toista ostajaa ja minun tuli ostettua kirja itselleni vasta viime syksynä. Tarkoitukseni oli lukea se Lumikin Disney-tiistaita varten, mutta kirjan luku-urakka tuntui silloin liian raskaalta ja sain tartuttua kirjaan vasta jokin aika sitten.

Fairest one of all - Disnerd dreams

J. B. Kaufman – The Fairest One of All: The Making of Walt Disney’s Snow White and the Seven Dwarfs
Foreword: Diane Disney Miller
320 sivua | Walt Disney Family Foundation Press 2012

The Fairest one of All on tosiaan yksi suurikokoisimpia omistamiani kirjoja. Sivut ovat isoja ja kirjalla on painoa pari kiloa. Mutta toisaalta se tarkoittaa, että kirja on täynnä mielenkiintoisia asioita Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvasta.

Kirja on jaettu neljään osaan, jossa on kussakin useita eri aiheisiin keskittyviä lukuja. Ensimmäinen osa käsittelee aikaa ennen kuin Disney päätti tehdä animaatioelokuvan Lumikki-sadusta. Alussa kerrotaan millaisia eri variaatioita tästä tutusta sadusta oli tehty ennen Disneyn versiota. En ollut aiemmin tajunnutkaan miten paljon satu Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä on muuttunut vuosien varrella. Monille vanhoille saduille taitaa olla hyvin ominaista se, ettei niillä oikein ole mitään lopullista muotoa, vaan jokaisella on oikeus luoda tarinasta omanlaisensa.

Lumikki tietokirja

Toisessa osassa päästään itse asiaan eli Disneyn Lumikin tuotantoon. Osan alussa kerrotaan tuotannon lähtökohdista sekä kunkin elokuvan hahmon suunnittelusta. Ehkä isoin yllätys koko kirjassa oli sen kuudes luku, joka käy läpi elokuvan teon yksityiskohtia kohtaus kerrallaan. En muista aiemmin törmänneeni vastaavaan esitystapaan, mutta tyyli oli minusta toimiva ja muistutti vähän elokuvien kommenttiraitoja. Toki tekstimuodossa elokuvaa käsitellään paljon kommenttiraitoja tarkemmalla tasolla.

Kolmas osa kertoo Lumikin ensi-illan jälkeisestä ajasta. Käsiteltävänä ovat muun muassa elokuvan esitykset muissa maissa sekä elokuvan myöhemmät teatterijulkaisut Yhdysvalloissa. Neljäs ja viimeinen osa minun tuli vain selattua läpi, sillä siinä oli lähinnä listattu lähteitä ja muita huomioita. Lumikin superfaneja tosin voi kiinnostaa kovasti Kaufmanin kattava selvitys elokuvan jokaisen kohtauksen animaattoreista, ääninäyttelijöistä ja muista tekijöistä.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä kirja

Kaikkein mielenkiintoisin osuus oli elokuvan tuotannosta kertova osuus eli kirjan toinen osa. Joissain kohdissa Kaufman pureutui ehkä pikkaisen liian tarkasti yksityiskohtiin, mutta muuten kirjaa oli mukava lukea. Kunpa esimerkiksi Pienestä merenneidosta tai Aladdinista olisi edes puoliksi yhtä taidokkaasti kootut tietokirjat. Opin kirjasta hirveästi uutta ja mukana oli paljon sellaista tietoa, johon en ole törmännyt aiemmin muissa lähteissä, kuten pohdintaa siitä, miten eri animaattorien kädenjälki näkyy kohtausten välillä. Jotta tästä tekstistä olisi jotain iloa teillekin uuden tiedon saralla, kokosin viisi mielenkiintoista faktaa, jotka opin kirjasta:

  1. Tuotannon alussa elokuva jaettiin 36 jaksoon, jotka tuotettiin kuin jokainen olisi ollut oma lyhytelokuvansa. Näistä jaksoista viisi leikattiin ennen elokuvan valmistumista.
  2. Monet kääpiöt kävivät läpi useita eri luonne- ja nimiehdotuksia, mutta Jörön persoonallisuus oli selvä melkein alusta asti.
  3. Uneliaan oli tarkoitus olla fiksuin kääpiö, jopa unissaan. Hahmon osuutta elokuvassa supistettiin ja tämä piirre ei juuri näy valmiissa elokuvassa, mutta Unelias on kuitenkin se, joka keksi miksi eläimet ovat tulleet häiritsemään kääpiöiden työpäivää kaivoksessa.
  4. Tarina siitä, että Lumikin posket olisi punattu oikealla poskipunalla, on todennäköisesti vain legendaa. Puuterimaisen poskipunan käyttö olisi melkoisen sotkuista, joten Lumikin posket punattiin punaisella musteella.
  5. Aku Ankan äänenä tunnettu Clarence Nash teki elokuvaan monia pieniä ääniefektejä. Hänen äänensä taipui esimerkiksi vanhan eukon nauruksi sekä pöllön huhuiluksi.

Mahtavan informaatioarvon lisäksi The Fairest One of All on todella kauniisti koottu kirja. Kauniit luonnokset sekä muut kuvat ryhdittävät tekstiä ja kokonaisuus on kruunattu art deco -tyylisin koristein.

Arvioni:

Pidin elokuvahistorioitsija J. B. Kaufmanin perinpohjaisesta tyylistä. Kirja menee tosiaan melko syvälle Lumikin tuotantoon, joten siitä on eniten iloa elokuvan faneille sekä muille suurille Disney-faneille. Jos haluat oppia uutta Lumikki ja seitsemän kääpiötä -klassikon teosta, mutta paksujen kirjojen lukeminen englanniksi ei ole sinun juttusi, tekstin alussa mainittu taidekirjamaisempi Lumikki-opus voi olla parempi valinta. Jos kirjan hankinta mietityttää, kannattaa lukaista myös Annan arvostelu siitä.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “The Fairest One of All

  1. Sait luettua kirjan vihdoin läpi, hyvä sinä! Kauffman osaa kirjoittaa todella koukuttavasti ja asiantuntijan syvällä kurkkuäänellä, joten teos on nautinnollinen mutta myös tiiliskivimäinen. Kirjasta selvisi kyllä paljon tietoa elokuvasta, ja tosiaan nuo kohtausten yksityiskohtaiset läpikäymiset oli todella kiinnostavia. Kirjan luettua tekee mieli katsoa Lumikki, ja bongailla kaikkia kirjan huomioita.

    Kiitos maininnasta! :)

    1. Eihän kirjan lukemisessa mennytkään kuin reilu kuukausi. Mukana oli niin painavaa asiaa, ettei kirjaa voinut lukea kovin isoissa annoksissa. :) Kauffmanin tyyliä tulikin nopeasti ikävä, kun aloin lukea toista tietokirjaa, jossa ei mennä läheskään yhtä syvälle elokuvan tekoon kuin tässä kirjassa. Pitäisikin katsoa Lumikki, jotta pääsisi kiinnittämään huomiota kirjasta oppimiini juttuihin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.