The Pixar Story -dokumentti

Mainitsin parisen viikkoa sitten To Infinity and Beyond -kirjan esittelyn yhteydessä The Pixar Story -nimisen dokumentin. Katsoin itse dokkarin ensimmäisen kerran noin puolitoista vuotta sitten ja toistamiseen reilu viikko sitten. Tällä dokumentilla on myös pieni liitos viikon Pixar-elokuvaan, eli WALL-E:en, joten nyt tuntui olevan sopiva aika kertoa siitä tarkemmin. Nyt on siis luvassa pieni arvio tästä dokumentista. Toivottavasti innostut tekstini innoittamana katselemaan sen, jos et vielä ole nähnyt tätä mainiota dokumenttia.

The Pixar Story -dokumentti - Disnerd dreams

The Pixar Story (2007)
Ohjaaja: Leslie Iwerks
Kesto: 87 min

Dokumentti alkaa mielenkiintoisella katsauksella animaatioiden historiaan. Ruudussa vilahtavat niin Gertie the Dinosaur, Betty Boop kuin Steamboat Williekin. Historian siipien havinasta päädytään pian Toy Storyyn ja studioon, joka mullisti animaation; Pixariin. Useiden haastatteluiden ja arkistoista löytyneiden videopätkien avulla tuottaja-ohjaaja-käsikirjoittaja Leslie Iwerks rakentaa kuvan siitä, kuinka tämä palkittu studio sai alkunsa ja millaiset periaatteet sen toimintaa ohjaavat. Ohjaajan nimi saattaa kuulostaa tutulta, sillä hän on Walt Disneyn läheisen työkaverin Ub Iwerksin lapsenlapsi ja Disney Legend -arvon saaneen entisen Disney-johtaja Don Iwerksin tytär.

Dokumentissa aloitetaan ihan Pixarin alkuajoista, kuten jo mainitsemani To Infinity and Beyond -kirjakin. Dokumentti kertoo studion tapahtumista ilmestymisvuoteensa saakka, eli Autot on viimeinen siinä käsitelty elokuva. Monet dokumentissa nähtävistä haastatteluista on kuvattu sitä varten ja mukaan on saatu harvinaisia klippejä, kuten pieni pätkä Brad Birdin lapsena tekemästä The Tortoise and the Hare -animaatiosta.

Dokumentti oikaisee muutamissa kohdissa eikä tietenkään kerro kaikkea kaikesta, mutta se on helppo tapa saada puolentoista tunnin aikana hyvä peruskatsaus Pixar-studion syntyyn ja sen ensimmäiseen kymmeneen vuoteen. Minusta se sopii todella hyvin niille, jotka eivät ole aiemmin hirveästi tutustuneet Pixariin tai jotka eivät onnistu saamaan TIaB-kirjaa käsiinsä. Jos uteliaisuus herää, dokumentin pohjalta on helppo lähteä itse etsiskelemään lisää tietoa aiheesta.

Jos taas Pixar-studion tarina on sinulle hyvin tuttu, ei dokumentti välttämättä tarjoa hirveästi uutta. Mutta on se kuitenkin niin vetävästi koottu, että uppouduin tuijottamaan sitä, vaikka olin vasta lukenut parikin Pixar-kirjaa. Kirjan sivuilta pääsee toki katselemaan kaikkia kuvia tarkemmin ja materiaalia on paljon enemmän, mutta videomuodossakin on puolensa. Dokumentissa voidaan näyttää videopätkillä tapahtumia ja animaatioita, joita kirja voi vain kuvailla.

Minusta tämä dokumentti on must-see -dokumentti jokaisella vähänkään Pixarista kiinnostuneelle! Ja mikä parasta, dokumentti löytyy kokonaisuudessaan Pixar-elokuva WALL-E:n 2-levyisiltä julkaisuilta. Yhden levyn julkaisuissa se tuskin on mukana, sillä sen löytää kakkoslevyltä, muiden ekstrojen joukosta. Mutta jos olet ostanut WALL-E:n melko pian sen ilmestymisen jälkeen, dokumentti voi jo löytyä hyllystäsi. Voi kunpa Disneyn renessanssiajoista kertova Waking Sleeping Beauty -dokkarikin olisi saatavilla yhtä helposti… Dokumentin suomijulkaisussa on vain se huono puoli, että siitä on levyllä tarjolla vain vähän kömpelösti suomeksi dubattu versio. Olisin itse katsonut sen mieluummin tekstitettynä.

Arvioni:

Oletko katsonut The Pixar Story -dokumentin? Mitä pidit siitä?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “The Pixar Story -dokumentti

    1. Toivottavasti dokkari löytyy lisämateriaaleista! :) Minulla on WALL-E:sta se jännä pahvikoteloinen DVD ja siinä dokumentti on tosiaan kakkoslevyllä, Ihmisille-valikon alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.