The Ride of a Lifetime -kirja

Tänään on vaihteen vuoksi luvassa vähän toisenlainen postaus matkaraporttien väliin, nimittäin kirja-arvostelu. Yksi harvoista viime aikojen Disney-hankinnoistani on ollut The Ride of a Lifetime -niminen kirja. Sen on kirjoittanut Robert Iger, The Walt Disney Companyn entinen toimitusjohtaja. Iger väistyi sivuun toimitusjohtajan roolistaan helmikuun lopulla, mutta ennen sitä hän julkaisi tämän kirjan, jossa käy läpi uraansa ja jakaa omia oppejaan johtajuudesta.

Robert Iger The Ride of a Lifetime -kirja

Robert Iger – The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company
246 sivua | Bantam Press 2019

Kirja alkaa prologilla, jossa Iger kuvaa tapahtumia kesäkuussa 2016, kun Shanghai Disneyland on juuri viettämässä avajaisiaan. Tuo katsauksen jälkeen Iger kertoo lyhyesti lapsuudestaan ja alkaa sitten käydä läpi uraansa. Iger aloitti radio- ja televisioyhtiö ABC:llä heinäkuussa 1974. Hän oli aiemmin haaveillut uutisankkurin urasta, mutta tajusi ettei se työ olisi hänelle sopiva. Monien mutkien kautta hän sen sijaan eteni parin vuosikymmenen aikana ABC:n ylimpään johtoon.

Tilanteeseen tuli kuitenkin pian muutos, kun Disney osti ABC:n. Iger pääsi kuitenkin tärkeään tehtävään myös Disneyllä ja lopulta hän on ehdolla yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Pitkän harkinnan jälkeen vuonna 2005 The Walt Disney Companyn hallitus valitsi Igerin yhtiön kuudenneksi toimitusjohtajaksi.

The Ride of a Lifetime -kirjan takakansi

The Ride of a Lifetime ei ole tarkka elämäkerta tai tietokirja vaan johtamiskirjallisuutta. Sen selkäranka on kymmenen oppia, jotka Igerin mukaan ovat todellisen johtajuuden edellytyksiä. Kirja etenee pääasiassa kronologisessa järjestyksessä ja samalla kun Iger kuvailee uraansa, hän antaa esimerkkejä näistä opeista ja siitä, millä tavoin ne ovat olleet merkityksellisiä hänen urallaan.

Joistain opeista voi ehkä saada enemmän irti, jos työskentelee yritysmaailmassa, mutta opit ovat kuitenkin pohjimmiltaan aika universaaleja ja ymmärrettäviä. Igerin oppeihin kuuluvat esimerkiksi uteliaisuus, suoraselkäisyys ja optimismi. Ei tarvitse olla johtaja tai esimies soveltaakseen kirjan oppeja ja ideoita omaan elämäänsä vaan uskoisin, että jokainen voi löytää niistä ainakin jotain ajateltavaa.

Vaikka minua kiinnostaakin Igerin ura ja se, millainen johtaja hän oikein on, ostin kirjan kuitenkin pääasiassa siksi, että olen kiinnostunut Disneystä. Hyvät vinkit ja ajattelunaiheet ovat vain plussaa. Sain kirjasta paljon uutta tietoa yhtiöstä ja se tuntui myös kivalta kurkistukselta kulissien taakse. Tietysti aivan varmasti joku Disneyllä on varmistanut ennen kirjan julkaisua, ettei siinä vaan paljasteta mitään likaa.

Mielestäni kirjan mielenkiintoisin osuus on suunnilleen teoksen puolivälissä, kun Iger lopulta saa toimitusjohtajan tittelin ja pääsee kuvailemaan muutoksia, joita alkoi toteuttaa yhtiössä. Esimerkiksi ensimmäisten kuuden kuukauden aikana yksi hänen kolmesta tärkeimmästä tavoitteestaan oli pelastaa välit Steve Jobsin ja Pixarin kanssa. Eisner oli johtajakautensa loppuvaiheessa todella huonoissa väleissä Steve Jobsin kanssa ja yhteistyö Pixarin kanssa oli kehnossa jamassa, mutta kuten tiedämme Iger onnistui korjaamaan välit ja nyt Pixarin ostosta on kulunut jo reilut 14 vuotta. Kirjassa kuvataan mielenkiintoisesti millaisia keskusteluja Iger ja Jobs kävivät keskenään Pixarin ostoon liittyen.

Pixarin oston lisäksi Iger kertoo, millaisten mutkien kautta Disney osti Marvelin, Lucasfilmin, BAMTechin ja 21st Century Foxin. En ollut aiemmin etsinyt varsinkaan Marvelin ja Lucasfilmin ostoista hirveästi tietoa, joten opin lukiessa paljon uutta. Samalla minusta kuitenkin tuntui siltä, että kirjan loppuvaiheilla keskityttiin vähän liikaa näihin yrityskauppoihin ja toivoin, että Iger olisi kirjoittanut vähän jostain muustakin aiheesta.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan kirja oli minusta oikein mielenkiintoista luettavaa ja se auttoi ymmärtämään paremmin sitä, millainen yhtiö Disney oikein on. Sitä lukiessa tuntui kuin olisi päässyt olemaan kärpäsenä katossa Igerin uran tärkeinä hetkinä. Kaiken Disney-tiedon ja historian lisäksi voisin hyvin kuvitella lukevani sen uudestaan, sillä uskon, että kirja antaa ajateltava tulevilla lukukerroilla.

Arvioni:

Tulikin tämän kirjan lukemisesta mieleen, että olisi kiva lukea uudestaan Ed Catmullin Creativity, Inc. -kirja, jonka lukemisesta näyttääkin olevan jo viisi vuotta aikaa. Vaikka pidinkin tästä Robert Igerin kirjasta kovasti, oli tuo Creativity, Inc. -kirja oli kuitenkin ainakin Disney-fanin näkökulmasta mielenkiintoisempi teos.

Oletko sinä lukenut tänä vuonna jonkin kiinnostavan Disney-kirjan?

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:

2 kommenttia artikkelissa “The Ride of a Lifetime -kirja

  1. Olipa superkiva postaus!! Kiva lukea kirja-arvostelua niin voi sitten miettiä ostisiko itse kirjaa. Tykkään myös hirveästi kirjoista jotka kertoo disneystä yhtiönä 😍👍🏻 viimeisin hankintani on One Day at Disney- kirja jossa kuvaillaan kiinnostavasti Disneyn työntekijöiden arkea, todella lämmin suositus sille!

    1. Kiva kuulla, että pidit postauksests Saara! :) Kuulostaapa tuo One Day at Disney kivalta kirjalta! Kuvailusi perusteella siitä tulee hiukan mieleen Disneyland Paris A to Z -kirja, jossa kerrottiin joka luvun yhteydessä myös hieman siitä, millaisia tehtäviä puiston cast membereillä oikein on. Ne osuudet olivat oikein mukavaa luettavaa, joten tuo One Day at Disney voisi kyllä todella kiinnostaa minuakin. Joten kiitos vinkkauksesta! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.