Disney-tiistai: The Three Caballeros

Disney-klassikoiden tuotantoa valottava Disney-tiistai-sarja jatkuu taas ja tänään käsiteltävänä on järjestyksessään toinen Etelä-Amerikkaan sijoittuva klassikko, The Three Caballeros. Elokuva on joskus suomennettu myös nimellä Kolme caballeroa, mutta käytän tekstissä jälleen alkuperäisnimeä, sillä se lukee myös DVD:n kannessa.

Disney-tiistai: Kolme caballeroa

The Three Caballeros
Pääohjaaja: Norman Ferguson
Jaksojen ohjaajat: Clyde Geronimi, Jack Kinney, Bill Roberts ja Harold Young
Äänirooleissa: Clarence Nash, José Oliveira, Joaquin Garay, Sterling Holloway
Kesto: 71 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 3.2.1945, Suomessa: 18.5.1951

Jo ennen kuin Saludos amigos osoittautui eteläamerikkalaisyleisön suosikiksi, Disneyllä oli alettu suunnitella elokuvalle jatkoa. Ensimmäisessä elokuvaan ei ollut millään saatu mukaan kuin muutama Etelä-Amerikan maa, joten jatko-osan myötä tarjoutui tilaisuus miellyttää muidenkin Latinalaisen Amerikan maiden asukkaita. Jo vuoden 1942 lopussa Walt lähti uudelle matkalle vaimonsa ja 12 työntekijänsä kanssa tekemään tutkimusta jatko-osaa varten. Tällä kertaa kahden viikon matkan päämääränä oli Meksiko. Walt itse ei kuitenkaan ollut kovin kiinnostunut The Three Caballeros -elokuvan tekemisestä, vaan se oli pikemminkin keino pitää studio pystyssä.

Saludos amigosin jatko-osaan päätettiin yhdistää seitsemän erilaista lyhyttä jaksoa, jotka sidottiin yhteen Aku Ankan syntymäpäivien vieton avulla. Eniten animaatiota sisältävät jaksot, The Cold-Blooded Penguin ja The Flying Gauchito oli ehditty animoida jo Saludos amigosin tuotannon aikana. Pikkupojasta sekä hänen lentävästä aasiystävästään kertova pätkä oli jopa ajateltu julkaista yhdessä muutaman muun gauchoista kertovan lyhärin kanssa, mutta muita lyhytelokuvia ei lopulta koskaan tehtykään, joten tarinaa käytettiin The Three Caballerosissa. Joukko studion taitelijoita vieraili vielä kesällä 1943 uudestaan Meksikossa keräämässä lisää materiaalia elokuvaa varten.

Elokuvassa The Three Caballeros Clarence Nash ja José Oliveira palasivat rooleihinsa Akuna ja Joséna. Heidän seuraansa liittyy nyt myös Joaquin Garayn ääninäyttelemä meksikolainen kukko Panchito Pistoles, joka muodostaa yhdessä Akun ja Josén kanssa kolme caballeroa. Animaatiohahmojen lisäksi elokuvassa esiintyy monia ihmisiä. Esimerkiksi Bahiaan sijoittuvassa kohtauksessa Akun hurmaa brasilialainen laulajatar Aurora Miranda.

kolme caballeroa
Disney-triviaa: Lentävän Gauchiton kansallisuus vaihtelee erikoisesti elokuvan eri kieliversioissa. Englanninkielisessä versiossa poika on kotoisin Uruguaysta, mutta espanjankielisessä dubbauksessa hänen kerrotaa olevan argentiinalainen.

Elokuvassa on mukana varsin monta oikeaa näyttelijää. Vaikka elokuvan mukaan Aku ja kumppanit matkaavat pitkin Etelä-Amerikan maita ja mantuja, kuvattiin kaikki näytellyt osuudet kuitenkin oikeasti Disneyn studiolla Burbankissa. Luontoa kuvaavat ilmakuvat otettiin tosin paikan päällä Meksikossa.

The Three Caballerosin musiikin parissa hääräsivät säveltäjät Edward Plumb, Paul J. Smith ja Charles Wolcott sekä sanoittaja Ray Gilbert. He eivät luoneet kaikkia elokuvassa kuultavia sävelmiä, vaan useat laulut luotiin aiemmin tehtyjen melodioiden pohjalta tai niiden aiemmat sanoitukset vain käännettiin englanniksi. Ainoastaan laulu Mexico kirjoitettiin kokonaan juuri tätä elokuvaa varten.

Elokuva oli tarkoitus saada valmiiksi vuoden 1944 kesäkuuhun mennessä, mutta aikataulussa ei onnistuttu pysymään. Keskeisin syy ensi-illan lykkäämiselle oli tekninen, sillä studiolla kokeiltiin uutta tapaa yhdistää animaatiohahmoja ja oikeita näyttelijöitä samaan kuvaan. Osa kohtauksista toteutettiin siten, että valmiiksi animoidut hahmot heijastettiin näyttelijöiden taakse. Osa taas tehtiin päinvastaisessa järjestyksessä eli näyttelijöitä kuvattiin ensin ja hahmot animoitiin vasta sitten mukaan tilanteisiin. Elokuva saatiin lopulta valmiiksi marraskuussa 1944 ja Walt kertoi olevansa tyytyväinen animaation ja näyttelijöiden yhdistelmään.

Disney-triviaa: Kuvan lintukolmikko on päässyt seikkailemaan tämän mukaansa nimetyn elokuvan lisäksi esimerkiksi parissa Don Rosan piirtämässä sarjakuvatarinassa sekä Walt Disney Worldin eräässä laitteessa.

Saludos amigosin tapaan The Three Caballeros sai maailmanensi-iltansa ulkomailla, tällä kertaa Meksikon pääkaupungissa 21.12.1944. Yhdysvalloissa ensi-ilta oli pari kuukautta myöhemmin. Kriitikot eivät innostuneet caballeroista, mutta varsinkin Etelä-Amerikassa yleisö innostui siitä ja elokuva oli melko tuottoisa. Elokuva sai kaksi Oscar-ehdokkuutta, parhaasta musiikista ja äänityksestä. Studiolla suunniteltiin jopa kolmannen Etelä-Amerikkaan sijoittuvan elokuvan, Cuban Carnivalin tekoa, mutta suunnitelmat jäivät lopulta toteuttamatta. The Three Caballeros nähtiin Suomessa elokuvateattereissa ensimmäistä kertaa toukokuussa 1951, mutta sitä ei ole koskaan dubattu suomeksi. Suomalaiskatsojille elokuvan jaksoista tutuin lienee Meksikoon sijoittuva Las Posadas, joka esitetään vuosittain Samu Sirkan joulutervehdyksessä.

The Three Caballeros saattaa olla jopa oudoin Disney-animaatio, jonka olen nähnyt. Vaikka elokuvan eri osia yhdistääkin Akun syntymäpäivään liittyvä tarina, kokonaisuus on minun makuuni aivan liian hajanainen ja olisi kaivannut tiivistämistä. Minusta erityisesti Akun jatkuvien iskuyritysten käyttö vitsinä tuntuu vähän tökeröiltä. En ihmettele, että elokuva on ainakin aiemmin ollut suosittu Latinalaisessa Amerikassa, mutta muihin kulttuureihin se ei välttämättä oikein vetoa samalla tavalla.

Lähteet:
AFI Catalog of Feature Films: The Three Caballeros
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

7 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: The Three Caballeros

 1. Katsoin tämän juuri viikko tai pari sitten (oikeastaan vain tietääkseni mistä on kyse kun tämän vuoro tulee Disney-tiistaihin :D) ja voi sitä hämmennyksen määrää.

  Alku oli ihan jees mutta puolesta välistä eteenpäin lähinnä tuijotin ruutua kasvavan hämmennyksen vallassa pohtien vaan että ”miksi mä katon tätä?” Loppua kohden elokuva muuttuu jo niin tahattoman koomiseksi, ainakin kun ne kauheat kaktukset alkoivat tanssia. Teki mieli vastata Akulle kun se kysyi siinä kohtaa ”what’s happened?” että ”you’re drunk.”

  Sitten tulikin se kummallinen värisekamelska mutta urheasti kestin loppuun saakka :D

 2. PS: Hei minä olen päässyt sinun ”Kurkkaa myös” listalle – jei, kiitos kovasti! :)

  PPS: Aivan hullua miten pian Zootropoliksen ensi ilta on! Minusta on ihana kun sinulla on laskuri tuolla reunassa, ilman sitä en olisi lainkaan tajunnut että Zootropolis on tulossa niin pian – olin elänyt harhakuvitelmassa että se ilmestyy vasta kesällä, vaivautumatta tarkistamaan asiaa. Sitten joskus viikko sitten bongasin laskurin ja nyt olenkin ollut sitten kovin innoissani viime päivät. :)

  1. Kiva kuulla, että ainakin joku muukin on nähnyt tämän elokuvan! Vaikka eihän se mikään mestariteos ole… :D Elokuvan alusta voi löytää jotain hyvää, mutta elokuvan edetessä kaikki muuttuu aina vaan sekavammaksi. Mutta tosiaan, peukku sille, että jaksoit katsoa loppuun asti! :D Olin itsekin aika huojentunut, kun sain leffan katsottua enkä usko, että katson sitä enää kolmatta kertaa.

   Olet ehtinyt kirjoittaa blogiisi jo monta mielenkiintoista tekstiä, joten ajattelin, että se ansaitsee paikan listalla. :)

   Niinpä, Zootropolis on päässyt jotenkin yllättämään! En meinaa itsekään uskoa, että ensi-ilta on jo ensi viikolla. :)

  2. Jep, tuskin minäkään tuota toiste katson. :D

   Ja oi kiitos, kiva kuulla jos kirjoitukseni ovat kiinnostaneet! :)

   Erityisen jännää Zootropoliksesta tekee se, että tiedän siitä etukäteen nyt vähemmän kuin pitkään aikaan mistään animaatiosta jota olen mennyt uutena katsomaan, eli käytännössä se voi olla mitä tahansa! :D En tiedä pitäisikö pitää joka tapauksessa odotukset alhaalla, koska logiikkani mukaan se on silloin todennäköisesti parempi, heh.

   1. Niinpä, spoilereilta on ollut aika helppo pysyä turvassa, kun elokuvaa ei ole julkaistu kuin vasta muutamassa maassa. On kyllä vähän epistä, että Ruotsissa ensi-ilta oli kuitenkin jo eilen.. Yritän ainakin itse olla innostumatta ihan liikaa etukäteen, sillä vaikka elokuva on saanut hyviä arvioita, ovat mielipiteet kuitenkin pitkälti makuasioita. :)

 3. Voi hyvänen aika! Tämä on ehkä huonoin Disney-klassikko, mitä on tehty! Muistan katsoneeni elokuvan ensimmäisen kerran kaverini kanssa 5-6 vuotta sitten. Olimme ihan innoissamme elokuvasta, sillä Don Rosan sarjakuvista nämä kolme caballeroa olivat meille tuttuja tapauksia, ja ajattelimme, että elokuva olisi samantyyppinen sarjakuvien kanssa. Voi kuinka väärässä olimmekaan! Vilkku kuvasikin hyvin, kuinka sekamelskainen ja absurdi elokuvan loppuosa on! Kaverimme kanssa katsoimme toisiamme vain epäuskoisesti, että tätäkö tämä nyt on! :D Akun iskuyritykset ovat minustakin ihan hirveitä, eikä ollenkaan sen Akun käyttäytymistä, mihin me olemme Aku Ankan suurkuluttajamaana tottuneet. Täytyypä vielä loppuun itsekehua, että olen katsonut elokuvan peräti kaksi kertaa! Hyvä minä! ;D

  1. Haha, The Three Caballeros on tosiaan melko kaukana Don Rosan tarinoista! :D Animaatioiden Aku tuntuu minusta muutenkin melko erilaiselta kuin sarjakuvista tuttu ankka, joten on varmaan ihan hyvä, ettei hahmo ole tämän jälkeen enää hirveästi seikkaillut Disney-klassikoissa. Ja hienoa Anna, että olet jaksanut kaikesta huolimatta katsoa elokuvan kahdesti! ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.