To Infinity and Beyond -kirja

Tänään kurkistetaan hieman kirjaan, joka on ollut suurin yksittäinen inspiraation sekä tiedon lähde Pixar-kesän kirjoituksille. Tämä To Infinity and Beyond sattui löytymään Huuto.netistä samaan aikaan Nemoa etsimässä -taidekirjan kanssa. Olin jonkin aikaa kahden vaiheilla kirjan hankkimisen suhteen, sillä sen julkaisusta on jo aikaa kahdeksan vuotta eikä siinä olisi siksi mukana läheskään kaikkia elokuvia. Onneksi hankin kirjan siitä huolimatta, sillä se osoittautui supermielenkiintoiseksi!

To Infinity and Beyond -kirja - Disnerd dreams

Karen Paik: To Infinity and Beyond! – The Story of Pixar Animation Studios
Foreword: John Lasseter, Steve Jobs & Ed Catmull
304 sivua | Chronicle Books 2007

To Infinity and Beyond on kirja, joka kertoo Pixar Animation Studiosin tarinan. Sen on kirjoittanut Karen Paik, joka työskentelee Pixarilla ja on kirjoittanut myös pari taidekirjaa studion elokuvista. Osan kirjan taustatyöstä on tehnyt Leslie Iwerks, joka ohjasi The Pixar Story -dokumentin. Dokumenttia ja kirjaa tehtiin samoihin aikoihin ja ne täydentävät toisiaan tarkastelemalla Pixaria hieman eri näkökulmista. Saatte kuulla tästä mielenkiintoisesta dokumentista lisää muutaman viikon päästä.

Kirjassa aloitetaan aivan Pixarin alkuajoista tai oikeastaan jo ajasta ennen tätä tunnettua studiota. Aluksi esitellään kolme merkittävää miestä: Ed Catmull, John Lasseter ja Steve Jobs, jotka perustivat studion sekä studion juttuja ennen ensimmäistä koko illan elokuvaa. Tätä aihetta käsiteltiinkin jo tarkemmin kirjoituksessa Pixarin historia osa 1. Sen jälkeen siirrytään tarkastelemaan jokaista ennen kirjaa valmistunutta elokuvaa eli Toy Storystä Autoihin. Elokuvalukujen välillä on aukeaman–parin spotlight-kappaleita, jotka keskittyvät johonkin tiettyyn aihealueeseen, kuten musiikkiin, ääninäyttelijöihin tai johonkin lyhytelokuvaan.

To Infinity and Beyond -kirja - Disnerd dreams
John Lasseter – pastel

Kirjassa on hiukan päälle 300 sivua ja kuvia vähintään toinen mokoma. Liki jokaisen luvun aloittaa koko aukeaman kokoinen kuva kyseisestä elokuvasta ja muille sivuille kuvia on ripoteltu sopivin välein. Kirjasta ei tietenkään saa yhtä kattavaa kuvaa elokuvien konseptitaiteesta kuin taidekirjasta, mutta mukavan kurkistuksen kuitenkin.

To Infinity and Beyond ei kerro kaikkea mahdollista, mutta se antaa todella kattavan katsauksen siihen, miten Pixarilla tehdään elokuvia. Kirjoittaja Karen Paik on työskennellyt Pixarilla vuodesta 2000 ja ehtinyt siten saada sisäpiirin kuvan studion toimintaan. Kirja on tosiaan ollut merkittävä lähteeni tähän mennessä ilmestyneissä Pixar-kesän kirjoituksissa ja vaikka olisi lukenut ne kaikki, ei tarvitse huolestua siitä, ettei kirjassa olisi enää mitään uutta. Olen rajannut monia juttuja kirjoitusten ulkopuolelle, jotta ne eivät venyisi ihan massiivisiksi.

To Infinity and Beyond -kirja - Disnerd dreams
Bill Cone – pastel

Kirja on tosi kookas ja varmaan yksi kirjahyllyni isoimmista kirjoista (se jää tosin kakkoseksi jättimäiselle Harry Potter – legenda -kirjalle). Painoakin sillä on parisen kiloa, joten ihan mistään kevyestä iltalukemisesta ei ole kyse. Kirjan kannet ovat aika erikoiset, ne on päällystetty vaaleanvihreällä puuvillakankaalla ja keskellä on kirjan nimeen hyvin sopiva kuva Buzz Lightyearista. Kuva jatkuu myös takakanteen, siellä on Buzzin toinen kylki. Kieleltään opus tuntui ymmärrettävältä eikä tekstissä ollut liikaa teknisiä termejä, joiden kanssa voi mennä helposti sekaisin.

To Infinity and Beyond -kirja - Disnerd dreams
Oikealla: Ricky Nierva – marker & pencil | Vasemmalla: Geefwee BoeDoe – mixed media

Kirja oli minusta aivan älyttömän mielenkiintoinen ja minua alkoi loppupuolella harmittaa, että luku-urakka loppuu pian. Huonoa kirjassa on tietysti se, ettei mitään Autoja uudempia elokuvia käsitellä ja voin vain toivoa, että vuoden 2006 jälkeisistäkin tapahtumista kirjoitetaan vielä oma tietokirjansa. Mutta jos To Infinity and Beyond -kirjan ottaa ikään kuin opuksena itsenäisen Pixarin historiasta, voin ehdottomasti sitä suositella kaikille Pixarista kiinnostuneille.

Arvioni:

Vielä on viikon loppuun aikaa äänestää omaa Pixar-elokuvien suosikkiaan sivupalkissa (tai puhelimilla ja tableteilla äänestys löytyy sivun alareunasta). Tällä hetkellä tilanne on mielenkiintoisesti tasan Toy Storyn, Wall-en ja Urhean kesken, mutta tilanne ehtii vielä kääntyä mihin päin tahansa. Eniten ääniä saanut elokuva saa pienen erikoispostauksen kesän aikana.

P.S. En sitten mokannut mitään opintojeni loppumetreillä, vaan valmistuin maisteriksi pari viikkoa sitten, yay!

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, , ,

2 kommenttia artikkelissa “To Infinity and Beyond -kirja

 1. Jejjj, onneksi olkoon! Onneksi et mokannut loppumetreillä! :D

  Kirja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kansimateriaalia myöten. Harmi, että siinä kerrotaan vain vuoteen 2000 asti ilmestyneistä elokuvista – mutta eiköhän niistä lopuistakin elokuvista löydy tietoa ihan mukavasti joistain muista kirjoista.

  Ja äää! Vitsi, kun en voi äänestää kahta kertaa suosikki Pixar-leffaani! Äää! Wall-E:n pitäisi voittaa! ;)

  1. Kiitos Anna! :D

   Kirja on kyllä tosi mielenkiintoinen ja luettavaa riitti moneksi viikoksi, kun luki pätkiä silloin tällöin. On siinä kuitenkin asiaa vuoteen 2006 asti, pahoittelut jos se jäi tekstissä epäselväksi. :)

   Wall-e pääsi näköjään eilen illalla Urhean rinnalle, joten mitä vain voi vielä tapahtua! ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.