Tomorrowland – A World Beyond arvostelu

Eilen lauantaina oli taas leffaillan aika. Kävin silloin siskoni kanssa katsomassa Disneyn uusimman live action -elokuvan, Tomorrowlandin. En tiennyt elokuvasta etukäteen juuri mitään, sillä olin nähnyt siitä etukäteen vain pari traileria. Olen todennut tämän taktiikan minulle sopivaksi, sillä on kiva päästä yllättymään elokuvaa katsoessa. Jos haluat itsekin välttyä tarinaan liittyviltä spoilereilta, lue varoen.

tomorrowland 2015 juliste

Tomorrowland – A World Beyond
Ohjaaja: Brad Bird
Rooleissa: Britt Robertson, George Clooney, Raffey Cassidy, Hugh Laurie
Ensi-ilta: 22.5.2015 | Kesto: 2 h 10 min

Teini-ikäinen Casey Newton on aina ollut kiinnostunut tieteestä ja tekniikasta ja hänen vanhempansa ovat valaneet häneen uskoa parempaan huomiseen. Pelko isän töiden loppumisesta ajaa Caseyn hieman rikollisille teille ja lopulta hetkeksi selliin. Hänelle palautettavien tavaroiden joukossa on omituinen pinssi, jota koskettamalla Casey matkaa Tomorrolandiin, tulevaisuuden kaupunkiin, jossa kaikki näyttää olevan mahdollista. Tämä tutustumiskäynti päättyy kuitenkin lyhyeen ja Casey ryhtyy selvittämään, kuinka hän pääsisi takaisin tähän ihmeelliseen paikkaan. Seikkailuunsa hän saa liittolaisiksi nuoren Athenan sekä harmaantuneen ja kyynisen Frank Walkerin kun taas vastassa on outoja audio-animatronics-robotteja.

Elokuvan roolitus oli minusta onnistunut. Aivan aluksi kiinnitin huomiota siihen, että nuorta Frankia näyttelevä Thomas Robinson oli tosi uskottavan näköinen nuori Clooney. Elokuvan lapsinäyttelijät olivat muutenkin luontevia näyttelijöitä eivätkä tuntuneet ollenkaan ärsyttäviltä, kuten aika monessa muussa näkemässäni elokuvassa. Toinen päähahmo Frank tuntui välillä vähän varastavan show’n, minua ainakin olisi kiinnostanut enemmän Caseyn jutut.

Tomorrowlandissa tuotiin hyvin esiin se tulevaisuudenkuviin liittyvä juttu, johon olen itsekin ehtinyt kiinnittää huomiota. Nuorten kirjasarjoissa dystopiat (mm. Nälkäpeli, Divergent, Delirium) ovat olleet viime vuosina todella suosittu aihe. Uutistenkin katsomisesta tulee toisinaan vaan huono mieli, kun huonot uutiset tuntuvat olevan enemmistössä. Tulevaisuus tuntuu monelta kannalta melkoisen epävarmalta. Vielä 50 vuotta sitten, elokuvan Frankin lapsuudessa taas tulevaisuutta odotettiin innolla ja uskottiin sen olevan täynnä uskomattomia keksintöjä, kuten lentäviä autoja. Tomorrowland pyrkii palauttamaan tätä toiveikkaampaa ajatusmaailmaa myös nykykatsojan mieliin, muistuttamalla positiivisten ajatusten voimasta.

tomorrowland arvostelu

Elokuvaviittausten bongailijalle Blast from the past -liikkeeseen sijoittuva kohtaus on ylitse muiden, siinä oli nimittäin muutama hauska viittaus muihin ohjaaja Brad Birdin töihin. Kaupan hyllyt suorastaan notkuivat eri elokuvien oheistuotteita ja itse bongasin ainakin viittaukset Birdin ohjaamiin Rautajätti ja Ihmeperhe -elokuviin. Myös Toy Story 2:sta tuttu keisari Zurg oli aseteltu aika sopivaan paikkaan Birdin kiitoksena Pixarin väelle. Pidän aina myös hirmuisesti siitä, kun alun Disney-logoa muokataan jotenkin elokuvan teemaan sopivaksi.

Pidin Tomorrowlandissa erityisen paljon siitä, millaisissa rooleissa elokuvan tytöt olivat. Samantyyppisten sci-fi/fantasiaelokuvien nuorena päätähtenä ja vanhemman konkarin parina on nähty niin usein poika (mm. Paluu tulevaisuuteen, Aarreplaneetta), mutta tällä kertaa rooliin oli valittu nuori nainen. Elokuvassa Casey ja Athena käyttävät molemmat järkeään hankalissa tilanteissa ja ovat aktiivisia toimijoita, mutta heidän rooleistaan ei ole tehty mitään alleviivatun girl power -juttua. Lisäksi vaikka Athena oli tosi toiminnallinen ja vähän kivikasvoinen tyttö, ei hän ollut samanlainen kovishahmo kuin vaikkapa Räyhä-Ralfin Kersantti Calhoun. Toki nuoria naisia on nähty vaikkapa useiden viime vuosien dystopiaelokuvien päätähtinä, mutta naisroolien kannalta katsottuna pidin Tomorrowlandia piristävän raikkaana.

tomorrowland arvostelu 2015
Kuvassa Grumpy ca… Eikun siis George Clooneyn esittämä Frank Walker

Kuitenkaan muilta osin en pitänyt elokuvasta ihan niin paljon, kuin olin etukäteen toivonut. Toiveikkuutta ja kekseliäisyyttä korostavan sanoman puolesta elokuva sopisi hyvin kouluikäiselle yleisölle, mutta Tomorrowlandissa on kuitenkin aika paljon jännittäviä tilanteita ja vähän ahdistaviakin juttuja. Mutta ehkä tämän päivä lapsiyleisölle ne ovat arkipäivää.

Elokuvan juonen kulku onnistui tuntui elokuvaa katsoessa aika yllättävältä, vaikka jälkikäteen ajatellen se seurailee melko tuttuja uria. Ajankäytöllisesti tuntui vähän oudolta, että Tomorrowlandissa oltiin niin vähän aikaa. Paikka vaikutti todella kiehtovalta ja kekseliäältä ja olisin mielelläni katsellut kaupunkia enemmänkin. Elokuva jaksoi pitää kiinnostuksen yllä lähes koko kaksituntisen ajan, vasta viimeistä taistoa edeltävinä hetkinä minun tuli vilkaistua kelloa.

Arvioni:

Kiinnostaako Tomorrowland? Aiotko käydä katsomassa sen?

Lisäys: Tomorrowland – A World Beyond julkaistaan DVD:llä ja Blu-rayllä 5.10.2015.

Kuvat: The Walt Disney Company Nordic

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

2 kommenttia artikkelissa “Tomorrowland – A World Beyond arvostelu

  1. Tomorrowland kiinnostaa minua, mutta en ole vielä käynyt katsomassa sitä, joten en uskalla lukea arvosteluasi elokuvasta. Luulen, että katson Tomorrowlandin vasta vuokrattuna, sillä ihan niin paljon se ei kiinnosta, että lähtisin sen elokuviin katsomaan. Kuvien perusteella elokuva vaikuttaa visuaalisesti upealta.

    1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. :) Ei Tomorrowland ihan mikään must see -elokuva ollut, mutta katsomisen arvoinen kumminkin. Ja se tulevaisuuden kaupunki oli kyllä upea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.