Top 10 Pixar-lyhytelokuvat

Pixar tunnetaan erinomaisten kokoillan animaatioiden lisäksi hauskoista lyhytelokuvistaan. Niiden näkemistä on melkein mahdoton välttää, sillä liki jokaisen Pixar-elokuvan edellä nähdään jokin lyhytelokuva. Olen itse katsellut niitä aina silloin tällöin, mutta nyt halusin nähdä ne kaikki putkeen ja tehdä top 10 -listauksen omista suosikeistani.

Pixar lyhytelokuvat

Aiemmat top-listat olen kirjoittanut mutu-tuntumalla, mikä on tämän kaltaisissa mielipideasioissa oikeastaan usein aika hyvä taktiikka. Tällä kertaa halusin kuitenkin pisteyttää lyhytelokuvat ja laittaa ne pisteiden mukaisesti ”oikeaan” paremmuusjärjestykseen. Niinpä otimme poikaystäväni kanssa yhden arki-illan ohjelmaksi katsoa kaikki Suomessa julkaistut lyhärit läpi ja pisteyttää ne.

Pisteitä jaettiin viidessä eri kategoriassa, jotka olivat tarina, hahmot, musiikki/laulu, viihdyttävyys ja visuaalisuus. Jokaiselle lyhärille sai antaa kussakin kategoriassa 0–5 pistettä, puolen pisteen tarkkuudella. Minulta kymmenen eniten pisteitä saanutta lyhytelokuvaa olivat:

10. Päivä ja Yö (Day & Night)

Päivä ja Yö -lyhytelokuvassa yhdistellään veikeällä tavalla perinteistä animaatiota sekä CGI-animaatiota. Perinteinen animaatio muistuttaa vielä hauskasti tyyliltään 50– ja 60-lukujen piirrossarjoja kun taas CGI-animaatio on hyvin 2000-lukulaista. Tarina kerrotaan nokkelasti lähes kokonaan ilman sanoja ja siinä on myös kiva pieni sanoma ennakkoluuloista luopumisesta.

9. Lintuset (For the Birds)

Lintuset -lyhytelokuvassa on hauska pieni tarina ja vähän hoopon näköisiä lintuja. Se ei ole erityisen mieleenpainuva musiikkinsa puolesta, mutta lintusten äänissä on onnistuttu. Pikkulinnut ovat tosi koomisia ja niiden ilmeet ovat ihan mahtavia.

8. BURN-E

Tykkkään yleensä elokuvien keskelle sijoittuvista lyhytelokuvista (jotka tunnetaan myös termillä midquel), sillä minusta on aina tosi hauskaa, kuinka ne tuovat jonkin hauskan twistin johonkin alkuperäisen elokuvan pieneen yksityiskohtaan. Wall-E-elokuvan maailmaan sijoittuva BURN-E suinkaan ole poikkeus. Tarinan tähtenä olevalla pienellä hitsaajarobotilla on oikein ultimaattinen maanantaiden maanantai, kun yhden lampun korjaaminen ei tahdo millään sujua WALL-E:n säätäessä taustalla. Vaikka BURN-E:a käykin kovasti sääliksi, lyhäri huvittaa minua ihan hirveästi. Robottien eleistä käy niin hyvin ilmi miten paljon epäonnistumiset ketuttavat ja tarina tuntuu samaistuttavalta, sillä kenellä ei toisinaan olisi samankaltaisia vaikeuksia jonkin pienen jutun kanssa.

7. Pikku-Buzz (Small Fry)

Toy Story -pätkiksiin kuuluva Pikku-Buzz on minusta yksi viihdyttävimpiä Pixar-lyhytelokuvia. Siinä tavataan minikokoinen Buzz-lelu, joka odottaa kovasti, että pääsisi viimein leikkimään ensimmäistä kertaa. Hahmona pikku-Buzz on kaikessa ärsyttävyydessään tosi hauska ja arvostan ihan erityisesti kohtausta, jossa nähdään hylättyjä Fun Meal -leluja. Ne ovat kaikki tosi hölmöjä, mutta samalla voisi hyvin kuvitella, että samanlaisia kylkiäisleluja olisi joskus tehtykin. Pikku-Buzzissa kaikki tutut Toy Story -hahmot tuntuvat ihan omilta itseiltään ja tarinassa on kivoja pieniä yllätyksiä.

6. Sininen sateenvarjo (The Blue Umbrella)

Sininen sateenvarjo on hieno näyte siitä, että Pixarilla osataan tehdä upean photorealistista animaatiota. Sitä katsoessa on vaikea uskoa, että kaikki on tehty tietokoneella. Lyhärin musiikki on tosi kaunis ja äänitehosteet lisäävät realistisuuden tuntua, mutta tarina ei tunnu mitenkään erityisen omaperäiseltä. Toivottavasti Pixar tekee tulevaisuudessa lisää tällaista silmäkarkkia.

5. Gerin peli (Geri’s Game)

Yhdellä sanalla sanottuna Gerin peli on mielestäni nerokas. Siitä toki huomaa, että sen valmistumisesta on ehtinyt kulua jo yli 20 vuotta, mutta vähän vanhentuneesta ilmeestään huolimatta sitä katsoessa voi melkein kuvitella juuri tuollaisen lämpöisen syyspäivän. Lyhytelokuvan tarina toimii tosi hyvin ja se on vielä tosi hauska. Gerin pelin katsottuaan ei voi olla hymyilemättä tälle hupsulle vanhalle miehelle.

4. Dogin salainen tehtävä (Dug’s Special Mission)

Rakastan Pixarin UP-elokuvaa yli kaiken sekä tietysti myös elokuvan herttaisinta hahmoa, Dogi-koiraa. Mikä siis voisi ollakaan sen parempaa, kuin pieni lisäkurkistus tämän rakastettavan koiran elämään. Lyhärin tarina istuu tosi hyvin UPin maailmaan ja voin hyvin kuvitella Alfan keksimässä Dogille myös muita erikoistehtäviä, jotta tämä pysyisi poissa tieltä. Dogin salainen tehtävä ei välttämättä ole mitenkään erityisen oivaltava visuaalisuuden tai musiikkinsa puolesta, mutta sen viihdearvo on niitä korkeampi.

3. Havaijilainen loma (Hawaiian Vacation)

Barbie ja Ken ovat yksiä lempihahmojani varsinkin Toy Story 3:ssa, joten pidän tietysti kovasti myös Havaijilainen loma -lyhytelokuvasta. Ken on aivan maansa myynyt, kun ei oikeasti pääsekään Havaijille, mutta lohdutukseksi muut lelut päättävät tehdä hänelle ja Barbielle oman Havaijin Bonnien huoneeseen. On suorastaan uskomatonta, miten paljon nokkelasti toteutettuja loma-aktiviteettejä ja hauskoja vitsejä tähän kuuden minuutin lyhäriin on saatukaan mukaan. Minusta Havaijilainen loma -lyhärissä kaikki vaan toimii tosi hyvin.

2. Kuu (La Luna)

Urhea-elokuvan edellä nähty La Luna hurmasi minut totaalisesti, kun näin sen ensimmäisen kerran. Lyhytelokuvan maailma on todella kaunis ja tarina tuntui varsinkin ensimmäisellä katselukerralla tosi yllättävältä — vasta ihan lopussa ymmärsi, mistä tässä kolmen sukupolven miesten puuhailussa oikein on kyse. Michael Giacchinon tyylikäs musiikki sopii lyhärin maailmaan täydellisesti ja mielenkiintoiset ääniefektit auttavat tekemään kaikesta tosi taianomaista. La Lunassa on myös ihania tekstuureita ja suloistakin suloisemmat lopputekstit kruunaavat koko komeuden!

1. Piper

La Luna oli pitkään ehdoton suosikkilyhärini, mutta viime vuonna ilmestynyt Piper on onnistunut syrjäyttämään sen ykkössijalta. Se on mielestäni kaikin puolin täydellinen lyhytelokuva. Ihastuin ihan heti Piperin maailmaan. Lyhärin luonto on niin aidon näköinen, että se näyttää melkein kuin luontodokumentilta, mutta on vaan kymmenkertaisesti söpömpi. Kaikki hahmot on animoitu tosi uskottavan oloisesti ja ihastelen joka katsomiskerralla sitä, miten kameran tarkennus ei ole aina ihan kohdallaan vaan toisinaan vie hetken ennen kuin oikea hahmo on tarkennettuna.

Adrian Belewin säveltämä kaunis musiikki sopii Piperiin kuin nakutettu ja äänimaailmaa kuunnellessaan voi itsekin kuvitella olevansa lintujen kanssa rannalla. Tarina on minusta täysi kymppi. Kun Piper pääsee yli peloistaan ja oppii jotain ihan uutta, lämmittää pikkulinnun riemu sydäntä aivan valtavasti. Piperin katsominen on varmasti parasta mitä vain kuuden minuutin aikana voi tehdä!


Sijoille 1–4 olisin mututuntumalla varmasti laittanut samat lyhytelokuvat kuin pisteytyksen perusteella, mutta muiden sijojen miettiminen olisi voinut olla paljon hankalampaa. Pixarin lyhytelokuvia kun on kuitenkin jo yli 30, joten en olisi varmaankaan ilman minkäänlaisen pisteytyksen laatimista osannut laittaa niitä sopivalta tuntuvaan järjestykseen.

Osaisitko sinä valita oman suosikkisi kaikkien Pixarin lyhytelokuvien joukosta?

8 kommenttia artikkelissa “Top 10 Pixar-lyhytelokuvat

 1. En ole nähnyt läheskään kaikkia näitä lyhytelokuvia, joten oli mukava lukea 10:stä lempi lyhytelokuvastasi :) Lempparini on ehdottomasti myös Piper. Tarina on kaunis, maisemat ovat todella hienoja ja Piper on aivan liian söpö! Kerroitkin jo hyvin miksi Piper on todella hyvä lyhäri, joten en lähde toistamaan :) Lisäksi pidän paljon Lavasta. Laulu oli tarttuva ja hyräilimme sitä vielä Inside Out -elokuvan jälkeen.

  1. Sinulla on sitten tulossa paljon hauskoja hetkiä, kun ehdit katsoa vielä näkemättömiä Pixar-lyhäreitä! :) Kivaa, että sinäkin tykkäät Piperista! Se on niin ihana! :) En ihan tiedä, miksi en itse vaan niin hirveästi tykännyt Lavasta, mutta sen laulu jää kyllä välillä soimaan minunkin päähäni. :)

 2. Ehdottomasti olet valinnut parhaat Pixarin lyhärit listallesi. Piper on ihana, niinkuin on myös Blue Umbrella ja Hawaiian Vacation. Pidän itse kovasti myös Lavasta, Boundin’ista ja Liftedistä. Noita kahta uusinta lyhäriä en olekaan nähnyt, Doriin ja Cocoon liittyvää. Teehän samanlainen lista myös Disneyn uusista lyhäreistä! :)

  1. Tuon Cocoon liittyvän lyhärin, Dante’s Lunchin voi muuten katsoa ihan virallisesti Pixarin YouTube-kanavalta! ;) Marine Life Interviews taas on mukana ainakin Doria etsimässä -blurayllä, varmaankin myös DVD:llä. :) Uu, kiitos ideasta! En tullut edes ajatelleeksi, että top-listan voisi tehdä myös uusista Disney-lyhäreistä. En ole tainnut edes vielä nähdä niitä kaikkia, joten täytyypä katsoa sattuisivatko ne vaikka jo löytymään valmiiksi elokuvahyllystäni. :)

 3. Huhhuh, enpä ole koskaan ajatellut, että Pixar on tehnyt noin monta lyhäriä! En varmastikaan ole nähnyt puoliakaan noista ja osan nähnyt niiiiin kauan sitten, että unohtunut melkein kokonaan. Olisi ehkä pienen pixar lyhäri -sivistyksen paikka. :’D Kivaa, että listasit suosikkisi, nyt tietää mitkä kymmenen ainakin kannattaa nähdä jos ei ole tai ei muista. :)

  1. Niitä todellakin on monta! Enkä edes ottanut tässä huomioon paria lyhäriä, joita ei ole Suomessa julkaistu (Toy Story -pätkis Partysaurus Rex ja Monsterit Yliopistoon liittyvä Party Central). Lisäksi on vielä jonkin verran Autot-aiheisia lyhäreitä. Pixarin lyhäreitä on kyllä kiva katsoa, sillä niissä on monesti mielenkiintoisia tarinoita tai ainakin hauskoja vitsejä. :)

 4. Minulla on projekti menossa, että saisin katsottua kaikki Pixar-lyhärit ja tehdä niistä oman top-5-listan. Vielä on muutama katsomatta! :)

  1. Kivaa, odotan mielenkiinnolla sinun listaasi! :) Onkin varmasti fiksumpaa katsoa lyhärit pätkissä, sillä niiden kaikkien katsominen ja pisteyttäminen yhdessä yhdessä illassa tuntui vähän rankalta. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.