Disney-tiistai: Topi ja Tessu

Viime viikko pääsi livahtamaan ohi ilman muita postauksia kuin Disney-tiistai, mutta tällä viikolla olisi tarkoitus ottaa vahinko takaisin. Ensimmäisenä kuitenkin tämän viikon klassikko eli Topi ja Tessu. Vaikka se ei ehkä ole mikään kaikkien aikojen merkittävin tai suosituin Disney-klassikko, elokuva merkitsi kuitenkin eräänlaista käännöskohtaa studion historiassa. Sen tuotannossa animaattoreiden uusi polvi pääsi etenemään ja liittyipä sen tekoon jonkin verran draamaakin.

topi ja tessu

Topi ja Tessu
Ohjaajat: Ted Berman, Richard Rich ja Art Stevens
Äänirooleissa: Mickey Rooney, Kurt Russell, Pearl Bailey, Jack Albertson, Sandy Duncan, Jeanette Nolan
Suomidubissa: Matti Olavi Ranin, Jukka-Pekka Palo, Rose-Marie Precht, Matti Ranin, Karin Pacius, Rauha Rentola
Kesto: 83 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 10.7.1981, Suomessa: 11.12.1981

Topi ja Tessu oli ensimmäinen klassikkoanimaatio, jonka teossa Walt Disney ei ollut ollut millään tavalla osallisena. Sen suunnittelu alkoi keväällä 1977, kun Wolfgang Reitherman tutustui yhdysvaltalaiskirjailija Daniel P. Mannixin romaaniin The Fox and the Hound. Hän kiinnostui tarinasta, sillä hänen pojallaan oli aiemmin ollut lemmikkikettu, ja oli sitä mieltä, että kirjassa olisi ainesta animaatioelokuvaksi.

Vaikka Wolfgang Reitherman laittoi elokuvaprojektin aluille, hän ei ollut mukana siinä elokuvan valmistumiseen saakka. Hän sai idean lisätä elokuvaan kaksi kurkihahmoa, jotka laulaisivat hupsun laulun. Juuri kukaan muu tekijöistä ei kuitenkaan innostunut tästä ideasta ja Reitherman painostettiin luopumaan kohtauksesta. Kiistan seurauksena hän päätti lopulta siirtyä kokonaan pois projektin parista.

Mannixin alkuperäinen kirja esittää eläinten väliset suhteet hyvin realistisesti, mutta elokuvaa varten käsikirjoittajat muokkasivat tarinaa paljon silotellumpaan suuntaan ja tekivät siihen suuria muutoksia. Esimerkiksi kirjassa Topi ja Tessu eivät ole lainkaan ystäviä eikä tarinalla ole lainkaan niin onnellista loppua, kuin animaatioversiossa.

Topi ja Tessu
Disney-triviaa: Topin ja Tessun teossa käytettiin 748 erilaista värisävyä ja sen tekoon tarvittiin kaikkiaan yli 1700 litraa maalia.

Tuotannon alettua tekijät kiistelivät siitä, pitäisikö Pösö-koiran menehtyä junaonnettomuudessa vai ei. Muun muassa tarinaosaston konkari Vance Gerry piti älyttömänä ajatusta, että koira selviytyisi pudotuksesta. Studion johtaja Ron Miller ja ohjaaja Art Stevens olivat kuitenkin sitä mieltä, että koska Disney-animaatioissa ei ollut aikaisemmin tapana tappaa päähahmoja, ei niin pitäisi tehdä jatkossakaan.

Osalle elokuvan keskeisistä valittiin ääninäyttelijä jo tuotannon varhaisessa vaiheessa. Aikuista Topia ääninäytteli Mickey Rooney ja Tessua Kurt Russell. Nuoren Topin ja Tessun rooleissa taas kuultiin lapsitähti Keith Mitchelliä ja Corey Feldmania. Pöllömuorina kuultiin näyttelijätär Pearl Baileya ja Hilmana Jeanette Nolania, joka oli lainannut ääntään jo aikaisemmin Pelastuspartio Bernard ja Biancan Ellimaijalle. Äksyn Aatu Remusen roolissa oli luonnenäyttelijä Jack Albertson ja tämän Pösö-koirana Disneyn vakioääni Pat Buttram.

Topin ja Tessun myötä Disney-klassikot siirtyivät lopullisesti pois yhdeksän vanhan miehen käsistä. Heistä viimeiseksi animaattoreina työskennelleet, Ollie Johnston ja Frank Thomas, toimivat yhdessä nuoren Topin ja Tessun pääanimaattoreina. Saatuaan kohtaukset valmiiksi, ystävykset jäivät eläkkeelle vuoden 1978 alussa. Samaan aikaan moni uusi animaattori, kuten alkoi saada jalansijaa studiolla. Esimerkiksi Glen Keanen vastuulla oli karhukohtauksen animointi. John Musker ja Ron Clements taas tapasivat toisensa Topin ja Tessun tuotannon aikana.

Disney-triviaa: Art Stevens, yksi elokuvan ohjaajista, toimi Aatu Remusen elävänä mallina.

Topin ja Tessun lauluja ei ollut tekemässä vain yksi sanoittaja-säveltäjäkaksikko, vaan useampi tekijä osallistui projektiin. Laulun Best of Friends sävelsi Richard O. Johnston ja sanoitti Sam Fidel ja Goodbye May Seem Foreverin taas Richard Rich ja Joffrey Patch. Muut kolme laulua taas kirjoitti Jim Stafford. Score-musiikista vastasi Buddy Baker.

Elokuvan tuotannon ollessa täydessä vauhdissa syksyllä 1979, animaattorit Don Bluth, Gary Goldman ja John Pomeroy sekä joukko muita työntekijöitä irtisanoutui yllättäen studion palveluksesta. Bluthin johdolla he perustivat uuden Don Bluth Productions -studion, joka valmisti useita eri animaatioelokuvia seuraavien vuosikymmenten aikana ja josta tuli 80-luvulla Disneyn suurin kilpailija. Työntekijöiden määrän vähennyttyä yllättävästi, Topin ja Tessun julkaisua oli siirrettävä puolella vuodella eteenpäin. Myös uusia työntekijöitä alettiin pian palkata, jotta elokuva saataisiin tehtyä valmiiksi.

Topi ja Kiki
Disney-triviaa: Topi ja Tessu oli yksi ensimmäisistä elokuvista, joita Tim Burton oli tekemässä. Hän teki elokuvaa varten konseptitaidetta, kuvakäsikirjoituksia ja toimi Kiki-ketun animaattorina. 

Haasteista huolimatta Topi ja Tessu sai Yhdysvaltain ensi-iltansa uuden aikataulun mukaisesti 10.7.1981. Elokuva keräsi hyvin lipputuloja ja sai kriitikoiltakin suotuisia arvioita. Elokuvan hahmot ovat jatkaneet seikkailujaan muutamien sarjakuvien muodossa ja vuonna 2006 elokuvalle valmistui suoraan videolla julkaistu jatko-osa Topi ja Tessu 2.

Topi ja Tessu saapui Suomeen muutama kuukausi Yhdysvaltain ensi-illan jälkeen, joulukuussa 1981. Se keräsi teattereihin hieman alle 150 000 katsojaa ja oli vuoden 12. katsotuin elokuva. Sen suomenkielisen dubbauksen ohjasi Matti Ranin ja dubbaajina olivat muun muassa Rauha Rentola Hilman roolissa, Jukka-Pekka Palo aikuisena Tessuna ja Matti Olavi Ranin aikuisena Topina.

Monen muun pronssikauden elokuvan tavoin Topi ja Tessu on jäänyt minulle aika oudoksi ja katsoin sen nyt vasta toista kertaa kokonaan. Elokuvalla on hyvä sanoma, mutta tarina ei vain kuulu omiin suosikkeihini enkä jostain syystä pidä sitä kovin mieleenpainuvana. Topissa ja Tessussa on kuitenkin mielenkiintoista se, miten siitä voi aistia muutosten tuulten puhaltaneen studiolla.

Lähteet:
Animation World Magazine: Disney’s The Fox and the Hound: The Coming of the Next Generation 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Topi ja Tessu

 1. Topi ja Tessu kuuluu minun suosikkeihini, mitä Disneyn animaatioihin tulee. Elokuvalla on tosiaan hyvä sanoma ja sen hahmokaarti on loistava (esim huumoria tuovat hahmot eivät ole ärsyttäviä, toisin kuin monissa muissa elokuvissa). Goodbye May Seem Forever on hyvin surullinen kappale, se herkistää joka kerta.

  Tällaiselle eläinfanille kuin minä, nämä Disneyn eläintarinat ovat aina mieleen. Se on ehkä osasyy, miksi pidän näinkin paljon Topi ja Tessusta. Monelle tämä elokuva vaikuttaa olevan vähän meh (oman kokemukseni mukaan), mutta itse tykkään kyllä kovasti.

  1. Muistelin aiemman katselukerran perusteella, että elokuvan kaksi lintuhahmoa olisivat olleet tosi ärsyttävät, mutta ilokseni sain huomata, että eiväthän ne onneksi olleetkaan. :)

   Elokuva on varmasti eläinfanin mieleen ja minustakin erityisesti Topi ja Tessu olivat pentuina ihan hirmuisen suloista katsottavaa. Olisi tosi kiva pitää tästäkin elokuvasta enemmän, ehkä innostun enemmän tulevien katselukertojen myötä. :)

 2. Minullakin Topi ja Tessu on jäänyt vähän vieraammaksi. Jotain mukaansatempaava siitä jää puuttumaan. Söpöistä henkilöhahmoista huolimatta elokuva ei kuulu suosikkeihin.

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin Paula! Olenpas lähettänyt sinulle sähköpostia, käy tsekkaamassa. ;)

  1. Minulle meinaa käydä tämän elokuvan kanssa niin, että sen juoni vain pääsee helposti unohtumaan mielestäni. :S

   Kiitos Anna! Kävin hetki sitten vastailemassa sinulle. :))

 3. Minulla ei juurikaan ole muistikuvia Topin ja Tessun katsomisesta lapsena, joten saattaa hyvinkin olla että katsoin klassikon ensimmäistä kertaa vasta lukioaikoina.

  Vaikka klassikko ei olekaan kaikista mieleenpainuvin, on silläkin omat hyvät puolensa eikä se epäonnistu tunteisiin vetoamisessa. Esimerkiksi Hilman ja Topin teiden eroaminen on surullisimpia kohtauksia Disney-historiassa! Sen lisäksi joudun jo heti ensimmäisessä kohtauksessa pidättelemään kyyneleitä. Sen verran vaikuttavaksi kohtaus on onnistuttu tekemään. :’)

  1. Minulla on jokin tositosi hämärä muistikuva siitä, että olen nähnyt jonkin pätkän Topista ja Tessusta lapsena. Tai ehkä sittenkin olen vain nähnyt jotkin tietyt kohtaukset useaan kertaan VHS-mainosten myötä. :’D

   Muistan itsekin ensimmäisellä katselukerralla liikuttuneeni tuon mainitsemasi kohtauksen aikana, mutta tällä niin ei jostain syystä käynyt. Elokuvan alku tosin yllätti, en yhtään muistanut, että Topin äidille käy tosiaan niin ikävästi. :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.