Pixar-perjantai: Toy Story 2

Pixar-perjantait ovat edenneet Toy Story 2:een, Pixarin ensimmäiseen jatko-osaan. On aika yllättävää, kuinka kivinen tie tämän elokuvan työryhmällä oli kuljettavana ennen ensi-iltaa.

toy story 2 juliste

Toy Story 2
Ohjaajat: John Lasseter sekä Lee Unkrich & Ash Brannon
Äänirooleissa: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger
Kesto 1 h 32 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 24.11.1999, Suomessa: 18.2.2000
Maailmanlaajuiset lipputulot: 485,015,179 USD
Arvioita: IMDb 7,9, Rotten tomatoes 100%
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Pian ensimmäisen Toy Storyn ensi-illan jälkeen selvisi elokuvan olevan menestys ja jatko-osan mahdollisuutta alettiin pohtia. On hyvä muistaa, että 1990-luvun puolivälin tienoilla sanalla jatko-osa ei ollut samanlaista halpiskaikua kuin nykyään. Disneyn jatko-osien tehtailu oli vasta alkanut vuonna 1994 Jafarin paluulla. Tämä Aladdinin jatko osoittautui tuottoisaksi ja Disneyllä haluttiin Toy Story 2:n olevan sen tapaan suoraan videolla ilmestyvä elokuva. Pixarilla suostuttiin jatkoon, jos vain elokuvalle keksittäisiin hyvä idea.

Jos olet nähnyt yhtään John Lasseterin haastattelua, tiedät, ettei ole liioiteltua sanoa hänen toimistonsa pursuavan leluja. Hänen pojistaan oli mukava tulla isän työpaikalle leikkimään niillä, mutta se oli ajaa Lasseterin hermoraunioksi ja hän kielsi usein poikia leikkimästä näillä keräilyharvinaisuuksilla. Lasseter otti asian puheeksi lounaspalaverissa Pete Docterin kanssa ja tajusi, ettei ollut oppinut mitään Toy Storystä; lelujen elämän tarkoitushan on olla mukana leikeissä. Keräilyesineeksi joutuminen olisi lelulle aivan hirveää ja niin elokuvan suunnittelu lähti liikkeelle tästä oivalluksesta.

Pixarilla on alusta asti vaalittu elokuvien korkeaa laatua, joten alkuperäinen ajatus alhaisemman budjetin jatko-osasta ei tuntunut oikealta. Toy Story 2:n haluttiin olevan enemmän kuin puolihuolimattomasti kasaan kursittu tekele. Onneksi elokuvan idea kuulosti Disney-pomoistakin niin mielenkiintoiselta, että teatterijulkaisuun suostuttiin. Resurssien rajallisuuden vuoksi se oli kuitenkin tehtävä pienemmällä budjetilla ja nopeammalla aikataululla kuin Ötökän elämää. Tieto Toy Story 2:n tuotannosta julkistettiin virallisesti lehdistötiedotteessa vuoden 1997 keväällä.

toy story 2
Pixar-triviaa: Elokuvassa käytettiin montia ideoita, jotka eivät olleet mahtuneen ensimmäiseen Toy Storyyn. Esimerkiksi aivan alussa nähtävä Buzzin seikkailu hylättiin aikanaan, mutta se pääsi mukaan jatko-osaan. Aloituksella toivottiin yleisön saavan sellainen fiilis, kuin teatterissa olisi laitettu vahingossa väärä leffa pyörimään.

Kun Toy Story 2:n tuotanto aloitettiin, iso osa studion työntekijöistä oli vielä kiinni edellisessä elokuvassa. Uuden elokuvan työryhmä oli pienehkö eikä tuotanto ei sujunut ongelmitta. Työryhmällä oli sisäisiä konflikteja, materiaalia ei valmistunut tarpeeksi nopeasti eikä projekti saanut tarpeeksi huomiota studion johdolta. Kun Ötökän elämää lopulta saatiin purkkiin, sen parista saapuvia työntekijöitä odotti seuraava suuri työmaa. Siihen mennessä valmistunut materiaali ei täyttänyt Pixarin itselleen asettamia laatuvaatimuksia, joten Pixarin johto teki vaikean päätöksen ja pysäytti koko Toy Story 2:n tuotannon kokonaan.

Elokuva teossa oli nyt hypättävä takaisin lähtöruutuun eli käsikirjoittamaan se uudestaan, vaikka ensi-ilta oli tuossa vaiheessa alle vuoden päässä. Normaalisti aikaa tuosta pisteestä elokuvan valmistumiseen tarvittaisiin ainakin pari vuotta. Julkaisun päivämäärä ei ollut enää muutettavissa, joten oli vain käärittävä hihat ja ryhdyttävä töihin, vaikka elokuvan tekeminen niin nopealla aikataululla vaikutti lähes mahdottomalta. Lasseter otti ohjaajan tehtävät harteilleen ja pyysi Lee Unkrichin avukseen. Myös alkuperäinen ohjaaja Ash Brannon jäi apulaisohjaajaksi. Tarinan pariin työskentelemään valittiin vanhat tutut Stanton, Ranft ja Docter.

Tarina käsikirjoitettiin ja kuvakäsikirjoitettiin noin kuukaudessa. Yksi tarinapuolen isoista ongelmista oli se, että elokuva oli hyvin ennalta-arvattava. Yleisö tunsi hyvin Woodyn ja Andyn välisen suhteen ja arvasi, ettei Woody millään voisi valita museota omistajansa sijaan. Mutta lopullisen rikkoutumisen uhka ja Jessien kokemukset hylätyksi tulemisesta tekivät Woodyn valinnasta vaikeamman ja saivat museon tuntumaan harkinnan arvoiselta vaihtoehdolta.

Kun tarina oli saatu kuntoon, alkoi ahkerointi elokuvan animoinnin parissa. Toy Story 2:n tuotanto oli Pixarin työntekijöille erittäin raskas ja stressaava. Töitä tehtiin usein jopa 36–48 tuntia putkeen. Eräässä vaiheessa oli iskeä suuri epätoivo, kun suurin osa elokuvan tiedostoista hävisi kokonaan eikä studion varmuuskopiointijärjestelmä toiminut. Onneksi tekninen tekninen ohjaaja Galyn Susman oli ottanut elokuvasta kopion kotikoneelleen etätyöskentelyä varten ja elokuva saatiin palautettua.

toy story 2 1999
Pixar-triviaa: Elokuvassa nähtävä Woodyn jengin show on hämännyt useaa katsojaa — myös minua. Vaikka ohjelman luulisi olevan oikeilla nukeilla kuvattu, on se kuitenkin tehty kokonaan tietokoneanimaationa. Lavasteet luotiin mustavalkoisiksi, hahmot animoitiin marionettien tyyliin ja kuva muokattiin vanhan filmin näköiseksi.

Vaikka moni asia piti aloittaa aivan alusta, oli tekninen puoli onneksi hyvällä tolalla. Uusien hahmojen mallit oli saatu valmiiksi ja niiden animointia oli jo ehditty testata. Myös ensimmäisen elokuvan hahmot oli rakennettu uudestaan, sillä muuten ne olisivat näyttäneen kömpelöiltä kaikkien uusien hahmojen rinnalla. Tekniikka oli kehittynyt kovasti muutaman vuoden aikana ja lopulliseen elokuvaan saatiin mukaan useita uusia yksityiskohtia. Esimerkiksi hyllyllä ja Wheezy-pingviinin päällä on yhteensä yli kaksi miljoonaa pölyhiukkasta ja Ötökän elämäästä lainattujen puiden lehdet liikkuvat tuulessa.

Jatko-osassa esitellään tosiaan monta uutta tuttavuutta. Mattel ei ollut suostunut Barbien esiintymiseen ensimmäisessä elokuvassa, mutta leffan suosion myötä hahmo sai esiintyä jatko-osassa. Aikaisemmat ääninäyttelijät palasivat vanhoihin rooleihinsa ja keskeisimmät uudet roolit menivät Joan Cusackille (Jessie) ja Kelsey Grammarille (Mainari). Yksi tärkeistä Jessien hahmon syntysyistä, oli kun elokuvan tuottajat halusivat vahvoja naishahmoja mukaan Toy Storyn miesvaltaiseen porukkaan.

Randy Newman valittiin myös Toy Story 2:n säveltäjäksi. Hän sävelsi elokuvaan kaksi uutta laulua, joista toinen oli Jessien tarinan kertova When she loved me. Kappale oli hyvin tärkeä tarinan kannalta ja se sai lopulta ehdokkuuden parhaan laulun Oscar-palkintoon, mutta hävisi sitten Tarzanin You’ll be in my heart -kappaleelle. Musiikin ja ääniefektien suunnittelusta näkee, kuinka elokuvassa on kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin. Esimerkiksi kohtauksessa, jossa lelut ylittävät tietä, musiikki kuuluu vain lelujen liikkuessa. Pysähdysten aikana taas kuullaan vain liikenteen ääniefektejä.

Elokuvan valmistuttua kaikki Pixarin työntekijät olivat erittäin uupuneita. Studiolla oli ryhdytty kahden elokuvan yhtäaikaiseen tuotantoon vähän turhan aikaisin eikä johto ollut osannut antaa tuotannoille kaikkea niiden tarvitsemaa huomiota. Johdossa kuitenkin ymmärrettiin, ettei tällainen meno voi jatkua ja virheistä otettiin opiksi. Huonot ratkaisut korvattiin paremmilla ja työntekijöiden työhyvinvointiin alettiin kiinnittää parempaa huomiota.

toy story 2
Pixar-triviaa: Alin Leluladon hyllyillä on monia oikeita sekä kuvitteellisia leluja. Kaupan valikoimista löytyy muun muassa Ötökän elämää leluja, Lotson varhainen malli sekä Pixar-palloja.

Toy Story 2:n ensi-ilta yhdysvalloissa oli 24.11.1999 ja se oli vuoden  elokuvista 3. tuottoisin. Suomessa julkaisu oli kolmisen kuukautta myöhemmin ja reilulla 207 tuhannella teatterikatsojalla se oli vuoden 6. katsotuin. Kriitikot ja katsojat tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että Toy Story on yksi harvoista elokuvasarjoista, jonka jatko-osat ovat vähintään yhtä onnistuneita kuin alkuperäinenkin elokuva.

Minusta on tosi vaikuttavaa, miten tiukassa aikataulussa elokuva saatiin lopulta tehtyä. Vaikka kahden ensimmäisen Toy Storyn ensi-iltojen välillä ehti olla vain neljä vuotta, huomaa niiden välillä tapahtuneen teknisen kehityksen selvästi. Kuten aikaisemmissa Pixarin elokuvissa, on tässäkin mukana paljon vitsejä, mutta ne istuvat hyvin tarinaan ja tunnelmaan. Leluhuumori iskee minuun tosi kovaa ja pienet lelukeräilyyn liittyvät viittaukset ovat ihan hirveän huvittavia.

Mikä on sinun lempparivitsisi ja/tai -repliikkisi Toy Story 2:ssa?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Toy Story 2

 1. Hmm, pitää varmaan vuokrata Toy Storyt kun vhs nauhuria en enää omista. Kolmosen olen katsellut jonkin aikaa sitten, mutta olisi mielenkiintoista katsoa kaikki kolme putkeen ja seurata kehittymistä. Siitä tulkoon jonkun kesäillan projekti xD.

  1. Hyvä suunnitelma! Toy Storyistä näkee tosi hyvin miten paljon Pixarin tekniisellä puolella on edistytty viidentoista vuoden aikana. :)

 2. Minä tykkäsin tosi paljon enemmän Toy Story 2:sta kuin ensimmäisestä osasta, mistä saa luultavasti kiittää sitä että Sid ja kauhulelut olivat poissa. :D Elokuva oli myös hyvin tunteikas, sillä Jessien taustatarina oli hyvin surullinen. Ja muutenkin elokuva oli ehjä kokonaisuus ja kaikki pienet sivujuonet ja viittaukset toivat mukavasti lisäekstraa katsomiskokemukseen. :)

  1. Haha, Sidittömyys on kyllä yksi Toy Story 2:n plussa. :D Allekirjoitan myös täysin tuon viimeisen virkkeesi, hyvin ilmaistu! :)

 3. Minun täytyy sanoa, että Toy Story 2:n on minusta se huonoin osa leluista kertovassa trilogiassa. Elokuva ei siis missään nimessä ole huono, mutta ykkös- ja kolmososa peittoavat kakkosen mennen tullen – ei ehkä animaation laadussa, mutta juonellisesti pidän niistä enemmän. Minusta Jessie on myös ollut aina tosi ärsyttävä kakkososassa, joten ehkä sekin vähentää elokuvan arvosanaa. Kolmosessa naiscowboy on rauhoittunut, ja tämä rauhallisempi luonne sopii minulle paremmin. :)

  Toy Story 2:ssa minusta on ollut aina siistiä katsoa, mitä kaikkea oheismateriaalia Woodysta on muka tehty. Elokuva sisältää muutenkin visuaalisesti yksityiskohtaisia ja mielenkiintoisia tapahtumapaikkoja – keräilijän huone (missä kerätyt lelut ovat) on upea, ja lelukauppa se vasta siisti onkin! Näissä kohtauksissa huomaa tietysti tietokoneanimaation edistyneen ykköseen verrattuna. Paras kohtaus minusta, vanhasta star wars -fanista, on hississä käytävä Buzzin ja Zurgin vuoropuhelu. Zurghan näyttää ilmiselvästi Darth Vaderilta, joten hahmo on minusta muutenkin siisti! Huiii! No nyt innostuin koko elokuvasta, pitänee katsoa se Zurg-kuumeen takia. :)

  1. Toy Story 2 taitaa jäädä minullakin häntäsijalla, jos trilogia pitää laittaa mieluisuusjärjestykseen. On se kyllä omalta osaltaan tärkeä osa sarjaa, kun siinä esitellään mm. Jessie, Napakymppi ja rouva Perunapää. Jessie on kyllä tosi riehakas tässä elokuvassa. Toisaalta sen ymmärtää, kun viimein hänen elämässään alkaa tapahtua, mutta hahmoa voi varmasti helposti pitää sen vuoksi ärsyttävänä.

   Ainakin Toy Story 2:n blu-rayltä löytyi myös joku ekstra, jossa Lasseter ja muistaakseni Ash Brannon esittelivät vähän tarkemmin noita Woodyn oheistuotteita. Kannattaa katsoa se, jos pystyt/et ole sitä vielä nähnyt. Lelukaupan Barbieiden uima-allas on aina herättänyt minussa pientä kateuden tunnetta. Samoin lelutohtorin lokerikko on tosi siisti. ”Vale-Buzzin” ja Zurgin väliset jutut ovat kyllä ihan mahtavia! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.