Pixar-perjantai: Toy Story 3

Nyt Pixar-perjantaissa onkin vuorossa jo Toy Story 3, yksi kaikkien aikojen taloudellisesti menestyneimmistä animaatioelokuvista. Jos tekstit trilogian kahdesta ensimmäisestä elokuvasta ovat vielä lukematta, niin linkit niihin ja muihinkin Pixar-kesän kirjoituksiin löydät kesän aloituspostauksesta.

Pixar-perjantai: Toy Story 3 - Disnerd dreams

Toy Story 3
Ohjaaja: Lee Unkrich
Äänirooleissa: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack
Kesto: 1 h 43 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 18.6.2010, Suomessa: 27.8.2010
Maailmanlaajuiset lipputulot: 1,063,171,911 USD
Arvioita: IMDb 8,4, Rotten tomatoes 99 %
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Toy Story 3:n tarina alkoi jo vuoden 2004 tietämillä, kun Disneyllä ja Pixarilla oli sukset ristissä tulevan yhteistyön osalta. Disneyllä oli oikeus tehdä halutessaan siihen mennessä ilmestyneille Pixar-elokuville jatko-osia ilman Pixaria  ja Toy Storyn 3:n suunnittelu oli aloitettu uudella Circle 7 Animation -studiolla. Tarinassa Buzz oli mennyt epäkuntoon ja lelut lähettivät sen takaisin tehtaalle korjattavaksi. Pian leluille kuitenkin selviää, että erä Buzz-leluja on vedetty takaisin ja niinpä heidän on lähdettävä pelastamaan avaruusrangeriystäväänsä mahdolliselta tuhoamiselta.

Kun Disney osti Pixarin, koko Circle 7 Animation -studio suljettiin ja nämä suunnitelmat hylättiin. Konseptikuvia tästä hylätystä tarinasta löytää The Pixar Times -sivulta. Pian Pixar kuitenkin aloitti omanlaisensa Toy Story 3:n suunnittelun. Alkuperäisen Toy Storyn tekijät kokoontuivat pariksi päiväksi Pixarin omistamaan mökkiin miettimään, millaisen elokuvan näkemisestä he maksaisivat, mitä sanottavaa heillä vielä oli ja pitäisikö kolmatta osaa ylipäätään tehdä. He pallottelivat useita eri ideoita, mutta palaset tuntuivat loksahtavan paikalleen vasta, kun joku keksi kysyä, miltä leluista tuntusi, jos Andy lähtisi opiskelemaan.

Elokuvan ohjaajaksi valittiin Lee Unkrich, joka oli aloittanut Pixarilla vuonna 1994 ensimmäisen Toy Storyn leikkaajana. Sen jälkeen hän oli kerännyt kokemusta elokuvien Toy Story 2, Monsterit Oy ja Nemoa etsimässä apulaisohjaajana. Kahden ensimmäisen Toy Storyn ohjaaja John Lasseter ei ehtinyt ottaa elokuvaa harteilleen, sillä hänen uusi työnsä Disneyn ja Pixarin animaatiostudioiden johtajana piti hänet kiireisenä. Paineet kolmannen Toy Storyn menestymiselle olivat kovat, sillä kaikilla tuntui olevan korkeat odotukset elokuvaa kohtaan.

Pixar-perjantai: Toy Story 3 - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Pitkin elokuvaa vihjaillaan erityisesti punaisen ja sinisen värin avulla, mikä on uhkaavaa ja mikä turvallista leluille. Uhkaavaa punaista nähdään lahjoitettavien lelujen laatikossa sekä jätteenpolttamossa. Turvaan viittaavaa sinistä taas löytyy Andyn huoneesta ja jätehihnan pysäyttävän napin vilkkuvalosta.

Vaikka elokuvan idea keksittiin melko nopeasti, varsinainen käsikirjoitusvaihe kesti pitkään. Toy Story 3:n tuotanto vei yhteensä nelisen vuotta ja ensimmäiset kaksi ja puoli tarinaa rukattiin aina vaan uusiksi. Tuotannossa oli mukana oli monta pitkäaikaista Pixarin työntekijää, joille Andyn lelujen animointi ynnä muu oli jo tuttua, mutta myös useita uusia tekijöitä. Joitain uusia animaattoreita kauhistutti aluksi työskentely näiden tunnettujen leluhahmojen kanssa, mutta vanhempien kollegoiden avulla hekin pääsivät vauhtiin. Tuotannossa oli tietysti omat haasteensa, mutta kaiken kaikkiaan kaikki sujui erittäin sulavasti, verrattuna vaikkapa Toy Story 2:een.

Vaikka Pixarilla oli tallella kaikkien hahmojen vanhat tietokonemallit kahdesta ensimmäisestä elokuvasta, tekniikka oli kehittynyt niin paljon reilun kymmenen vuoden aikana, että ne kaikki oli mallinnettava uusiksi. Leluihin tehtiin pieniä parannuksia ja toisaalta ne saivat näyttää kuluneen hieman kaikkien kokemiensa leikkien takia. Ihmishahmotkin saatiin nyt toteutettua paljon miellyttävämmän näköisiksi kuin 90-luvulla. Hahmoihin ei katsottu kuitenkaan kovin paljon mallia muista Pixarin tyylitellyistä ihmishahmoista, vaan tekijät pyrkivät pysymään alkuperäisen Toy Storyn konseptitaiteen hengessä.

Sekä Bonniella että Andyllä on vilkas mielikuvitus, mutta tekijät halusivat molemmille omat erilaiset tapansa leikkiä. Andyn lelut ovat ikään kuin työkavereita keskenään, kun taas Bonnien lelut käyttäytyvät kuin olisivat teatteriseurue, joka on aina valmiina improvisoimaan. Bonnien leikkihetkikohtaus oli yksi eniten hiomista vaatineista kohtauksista ja se kuvakäsikirjoitettiin monta kertaa, ennen kuin se sai lopullisen muotonsa.

Pixar-perjantai: Toy Story 3 - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Tuhti, Pixarin ensimmäinen ison roolin pehmolelu, oli yksi elokuvan haastavimmista hahmoista toteuttaa. Työryhmä teki yhdessä lelusuunnittelijoiden kanssa useita prototyyppejä karhusta, jotta hahmon toteuttajat saisivat siitä oikean pehmolelun näköisen saumoja myöten ja animaattorit liikkeisiin pehmolelumaisuutta.

Elokuvaa varten äänitysstudiolle saatiin kaikki vanhat ääninäyttelijät. Mukaan tuli jopa John Morris, Andyn alkuperäinen ääni. Ainoastaan Slinkyn näyttelijä Jim Varney oli ehtinyt menehtyä, joten hänen tilalleen valittiin Varneyn ystävä Blake Clark. Uusille leluille äänensä antoivat muun muassa Ned Beatty (Tuhti), Michael Keaton (Ken) sekä Kristen Schaal (Triksi). Suomidubissa kuullaan vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi Markku Huhtamoa Tuhtina ja Ossi Ahlapuroa Virnuna. Lähinnä julkisuuden vuoksi Kenin ja Barbien uusiksi ääniksi valittiin sisarukset Eppu ja Krisse Salminen.

Randy Newman, joka oli säveltänyt myös kaksi ensimmäistä Toy Storyä, palasi säveltämään trilogian kolmannen osan. Jälkeenpäin Newman totesi, ettei ollut täysin tyytyväinen Unkrichin musiikkivalintoihin eikä välttämättä työskentelisi enää Pixarin elokuvien parissa. Erimielisyyksistä huolimatta hän on säveltänyt kuitenkin vielä musiikin Monsterit-yliopistoonkin.

Elokuvan tunteellisen lopun jälkeen tekijät halusivat antaa yleisölle vielä hieman naurun aihetta. Niinpä lopputeksteihin päätettiin tehdä epilogi. Se vastasi myös tärkeisiin kysymyksiin, kuten kuinka Barbielle ja Kenille kävi, miten Andyn ja Bonnien lelut tulevat toimeen keskenään sekä tietysti, montako uutta vaatepartta Ken voisi vielä esitellä. Loppuun Buzzille ja Jessielle haluttiin vielä näyttävä tanssi, johon tekijät halusivat kunnollisen koreografian. Niinpä paria Yhdysvaltain Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tähteä pyydettiin suunnittelemaan leluille oma Paso doble -tanssi.

Pixar-perjantai: Toy Story 3 - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Roger Rose animoi alienit elokuvan lopun kohtauksessa, jossa he käyttävät kourakonetta. Kohtaus on viittaus ensimmäiseen Toy Storyyn ja sattumoisin juuri Rose aikanaan animoi tuon kohtauksen, jossa vielä Pizzaplaneetan laitteessa olevat alienit hihkuivat kouran vuoksi.

Toy Story 3 tuli Yhdysvalloissa kesäkuussa 2010. Teatterikierroksellaan se keräsi Pixar-elokuville ja ylipäätään kaikille animaatioelokuville ennätykselliset yli miljardin dollarin lipputulot. Yhdysvalloissa se oli vuoden tuottoisin elokuva. Suomessa ensi-ilta oli saman vuoden elokuun lopulla. Katsojia oli hieman päälle 214 tuhatta ja elokuva oli vuoden 9. katsotuin. Tekijät palkittiin kahdella Oscarilla; parhaasta animaatioelokuvasta sekä kappale We Belong Together parhaan laulun palkinnolla. Ehdokkuudet parhaan elokuvan, sovitetun käsikirjoituksen ja äänitehosteiden kategorioissa eivät olleet voitokkaita. Toy Story 3 oli kuitenkin kaikkien aikojen ensimmäinen jatko-osa ja vasta kolmas animaatioelokuva, joka oli ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa.

Tämä kolmas Toy Story -elokuva on oma suosikkini trilogiasta. Kaikki uudet lelut tekevät Toy Story 3:n maailmasta niin paljon rikkaamman kuin aiemmissa ja leluista luopumisen teema vetoaa minuun aika hyvin. Uusista hahmoista pidin aivan erityisen paljon Barbiesta ja Kenistä sekä Bonnien leluista. Kohta, jossa Ken laskeutuu unelmatalostaan vähän kitkuttelevalla hissillä, on minusta superhauska, koska se tuntuu niin uskottavalta. Toisaalta elokuvan loppu taas on yhtä isoa tunteiden vuoristorataa. Toy Story 3 oli minusta niin loistava päätös elokuvasarjalle, että pidin pitkään huhuja nelososasta pelkkinä huhuina ja hämmästyin todella, kun viime vuoden lopulla elokuvan vahvistettiin olevan oikeasti suunnitteilla.

Mikä on sinusta Toy Story 3:n hauskin hetki? Mistä uudesta lelusta sinä pidät eniten?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , ,

5 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Toy Story 3

 1. Toy Story 3 on kyllä todella tunteita herättävä. Muistan, kun menin pikkusiskoni kanssa katsomaan tämän elokuvateatteriin ja ei hitsi, että itketti! Varsinkin kun Andy sanoi hyvästi leluilleen. Se oli jotenkin päätös itsellekin, kun oli ehtinyt aikuisikään ja varmasti moni voi samaistua siihen, että on sanottava hyvästi vanhoille ystävilleen eli leluille. Olisipa lapsi taas.. Myös Woodyn todistelu siitä, että he ovat ikuisesti Andyn leluja, vaikka Andy ei leikkisikään heillä enää ja he olisivat aina Andya varten, oli koskettavaa. Monikohan meni halailemaan omia vanhoja lelujaan tämän elokuvan jälkeen :D
  Minusta kokonaisuudessaan todella onnistunut päätös trilogialle. Tai siis oli kunnes jostain syystä päätettiin tehdä neljäs elokuva. Toivottavasti eivät pilaa nyt koko hommaa..
  Oma suosikkini uusista hahmoista oli ehdottomasti Ken :D Ken nauratti monessakin kohtaa ja yksi suosikki kohtauksiani oli, kun Ken ja Barbie huomaavat toisensa ensimmäisen kerran. Myös Buzzin kuumat latino kohtaukset olivat mahtavia. Toi hahmoon jotain uutta ja hauskaa :D
  Toy Story 3 on yksi suosikki Pixar elokuvista ja olen katsonut jo tämän monta kertaa. Siirrynkin nyt taas katsomaan tätä postauksesi innoittama, nenäliinat esiin :D

  1. En ihmettele! En itse nähnyt Toy Story kolmosta teattereissa (hölmö minä), mutta kotisohvalla on ollut monta kertaa tippa linssissä. Tilanne, jossa lelut hyväksyvät tuhonsa ja ottavat toisiaan kädestä kiinni, on minusta aina ollut jotenkin vielä Andyn hyvästejä surullisempi. Ehkä se johtuu siitä, etten ole kasvanut Toy Story -elokuvien parissa, vaan tutustunut niihin tarkemmin vasta täysi-ikäisenä.

   Toivon samaa. Ilmeisesti Toy Story 4 on jollain tapaa erillinen tästä trilogiasta, mutta parin vuoden päästä selviää sitten tarkemmin, mitä tuleman pitää.

   Ken on ihan mahtava, samoin latino-Buzz! On muuten aika jännää, että tekijät pitävät Buzzia niin tylsänä hahmona, ettei hän pääse oikein olemaan missään elokuvassa oma itsensä, vaan tilalle tulee joku toinen tai hän itse muuttuu omituiseksi. :P

   Hehe, kiva kuulla, että teksti innoitti katsomaan elokuvan! Toivottavasti oli hyvä leffahetki! :D

 2. Huuu, tännehän on tullut ties kuinka paljon uusia tekstejä, kun olen ollut netin äärestä poissa! Junamatkalla kotiin näihin onkin hyvä syventyä, vaikka netti välillä pätkiikin….

  Toy Story 3 on myös minusta ehdottomasti paras leluista kertovasta trilogiasta. Se saa kyllä herkistelemään ihan kunnolla, niin nostalgiseksi tarina on tehty. Koko ajan on viittauksia ensimmäiseen Toy Storyyn, jonka minä olen lapsena nähnyt, ja minulla tuli tippa linssiin jo ihan elokuvan alussa, jossa näytettiin Andyn lapsuuden leikkejä (elokuvan villilänsi- alkuleikkikohtaus on muuten ihan paras!!!!). Voit varmaan kuvitella, miten kyynelehdin elokuvan lopussa…

  Minäkin liityn samaan mielipiteeseen parhaasta hahmosta: Ken on ylivoimaisesti paras! Toisaalta myös Tuhti on minusta tosi onnistunut hahmo. Aluksi nalle näyttää niin pehmoiselta ja suloiselta, mutta vähän myöhemmin hänestä paljastuu todella julma ja säälimätön karhu! Myös hahmon design on hienosti tehty. Onpas muuten mielenkiintoinen tuo mainitsemasi pointti Buzzista, että hän ei oikeastaan koskaan esiinny omana itsenään! Enpä ole tullut asiaa ajatelleeksi! Ehkä Buzz olisi niin samanlainen Woodyn kanssa, että häneen on haluttu elävyyttä…? Woodyllehan elävyyttä ei voi tehdä, onhan hän sen verran ”pyhä hahmo”.

  Toy Story 3:sta on kyllä vaikeaa valita hauskinta kohtausta. Jo mainitut latino-Buzz -kohtaukset ovat hulvattomia, kuin myös Kenin kohtaukset. Hauskaa on myös, kuinka rouva Perunapää on adoptoinut ilolla marsilaiset perheeseensä (muistanko oikein….?), vaikka herra Perunapää ei kolmikosta oikein välitä. Perunapäällä on muutenkin tosi hauskoja kohtauksia elokuvassa, varsinkin, kun lelut tekevät pakoa päiväkodista. :) Hihii! Toy Story 3 on kyllä hyvä elokuva!

  1. Juu onhan tässä tullut jonkin verran kirjoiteltua. Toivottavasti juhlat ja matka sujuivat hyvin! :)

   Toy Story 3 pisti varmasti nopeasti jauhot suuhun kaikille tätä jatko-osaa epäilleille, niin onnistunut se on. Voi että, olen kyllä vähän kateellinen teille kaikille, jotka olette katselleet Toy Story -leffoja jo lapsena. Onneksi tarina toimii tosi hyvin, vaikkei siihen olekaan samanlaisia nostalgiasiteitä. Alun leikkihetki on minusta tosi hauska, tekijät ovat keksineet hirmu hyviä vitsejä siihen. Jos en ihan väärin muista, niin kommenttiraidalla mainittiin, että Perunapäiden ja alieneiden silmälaput olisivat viittaus johonkin ensimmäisessä Toy Storyssä nähtyyn leikkihetkeen, kun Perunapäällä on vain yksi silmä.

   Tuhti on todellakin säälimätön pahis, melkein joka katselukerralla ajattelen ”Eiiiii!”, kun hän ei painakaan pysäytysnappia, vaan antaa lelujen matkata kohti tuhoaan. Hyvä pointti sinullakin! Olisi hyvin hankala kuvitella Woodyä jotenkin erilaisena. Woody ja Buzz voisivat olla yhdessä niin tehokas parivaljakko, että he saisivat monet ongelmat nopeasti selvitettyä, mutta kun Buzz ei olekaan oma itsensä, tarinaan tulee jännitystä.

   Joo, kyllä rouva Perunapää taisi olla paljon herraa innostuneempi alieneista ja pitää heitä lapsinaan. Minusta on ihan mahtavaa, kun alienit pääsevät tässä kolmososassa ohjaamaan palvomaansa kouraa. :)

   1. Sanopa muuta! MInustakin alieneiden koura-juttu on ollut yksi parhaista vitseistä koko Toy Storyssa (juuri siinä ykkösessä), ja kun he viimein pääsevät ohjaamaan kouraa, ei voi kuin olla ylpeä heidän puolestaan – ja nauraa. ”Pelastit henkemme, olemme velkaa sinulle!” on myös yksi parhaista Pixarin lausahduksista. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.