Toy Story 4 ääninäyttelijät

Pixar-animaatiostudion 21. kokoillan elokuva Toy Story 4 sai viime perjantaina ensi-iltansa Yhdysvalloissa. Suomen ensi-iltaa joudutaan vielä valitettavasti odottamaan kuukauden ajan, syyskuun alkuun, mutta elokuvan suomenkielisen version dubbaajat Disney on julkistanut jo nyt.

Buzz, Tipu ja Pupu

Kuten aiempien dubbaajalistausten kanssa, olen jälleen listannut elokuvan keskeisten hahmojen suomalaiset dubbaajat sekä alkuperäiset englanninkieliset äänet. Listan jälkeen löydät muutamia huomioitani dubbaajavalinnoista.

HahmoSuomiEnglanti
WoodyAntti PääkkönenTom Hanks
Buzz LightyearSanteri KinnunenTim Allen
Bo PeepSanna MajuriAnnie Potts
Kahveli / ForkyJoonas NordmanTony Hale
Tipu / DuckyVille ”Viki” EerikkiläKeegan-Michael Key
Pupu / BunnyJuuso ” Köpi” KallioJordan Peele
BonnieHelmi KallioMadeleine McGraw
Gabby GabbyRaili RaitalaChristina Hendricks
Kingi Kabum / Duke CaboomRobin SvartströmKeanu Reeves
Kikka Hymynen / Giggle McDimplesAnna PuustjärviAlly Maki
Bonnien isäPeter KanervaJay Hernandez
Bonnien äitiKatja AakkulaLori Alan
JessieNina TapioJoan Cusack
DollyElla PyhältöBonnie Hunt
Triksi / TrixieSusa SaukkoKristen Schaal
RexMikko KivinenWallace Shawn
Röh / HammPetteri SummanenJohn Ratzenberger
SlinkyJarmo KoskiBlake Clark
Combat CarlSasu MoilanenCarl Weathers
Herra PerunapääPekka AutiovuoriDon Rickles
Rouva PerunapääMaija-Liisa PeuhuEstelle Harris
Leinikki / Buttercup Kai LehtinenJeff Garlin
Herra Piikkis / Mr. PricklepantsJukka PuotilaTimothy Dalton
Nuori Andy Vertti UusitaloJack McGraw
Andyn äitiRinna Paatso Laurie Metcalf
Kadonnut tyttö Neve SirkiäMaliah Bargas-Good
Melephant Brooks Markus BäckmanMel Brooks
Bitey White Katja AakkulaBetty White
Carl Reineroceros Juhani RajalinCarl Reiner
HarmonyMimmi LaihoLila Sage Bromley
Harmonyn äitiPinja RautioPatricia Arquette
AxelJarkko PeriviitaBill Hader
WendyAnnituuli KasurinenJuliana Hansen

Muissa rooleissa: Felix Rautio, Heljä Heikkinen, Carla Rindell, Markku Huhtamo, Petri Hanttu, Elton Hämäläinen, Ansa Ritola, Laura Aarre, Antti L.J. Pääkkönen
Laulut: Pepe Ahlqvist, Pekka Kuorikoski, Matti Holi

Dialogin ohjaus: Petri Hanttu
Laulujen ohjaus: Markus Bäckman


Joku ehti ehkä jo jännittää, mahtaako vanhoilla tutuilla leluilla, kuten Woodylla ja Buzzilla olla tutut äänet. Onneksi dubbaajia ei ole mennyt vaihtoon tätä kaksikkoa dubbaavat edelleen Antti Pääkkönen ja Santeri Kinnunen. Pääkkösellä on niin paljon dubbausrooleja Disneyn elokuvissa, että olen kirjoittanut rooleista oman postauksensa. Kinnusellakin on jokunen iso rooli, kuten John Smith, Kronk ja Shang. Myös Jessien ääni on entuudestaan tuttu Nina Tapio, joka muistetaan myös Arielin roolista Pienen merenneidon uudessa dubbauksessa.

Lopuillakin Andyn vanhoilla leluilla on tutut äänet. Rexiä esittää Mikko Kivinen, jonka muita Disney-rooleja ovat Nemoa ja Doria etsimässä -elokuvien herra Rausku sekä Herkuleksesta tuttu Piina. Röh-säästöpossun ääni Petter Summanen muistetaan myös Ihmeperhe-elokuvien Hyytäjänä sekä Karhuveljeni Kodan Tsoukki-hirvenä. Slinkyä esittävän Jarmo Kosken uralle on mahtunut monta hahmoa Nalle Puhista Aristokattien Waldo-setään. Herra ja Rouva Perunapään ääninä ovat tutut Pekka Autiovuori ja Maija-Liisa Peuhu. Minulle Autiovuoren äänestä tulee varmasti ikuisesti mieleen Pekka Töpöhäntä -animaatioiden Monni-kissa, mutta onhan hän dubannut myös Mulanin Chifua sekä merihevosta Pienen merenneidon vanhassa dubbauksessa. Peuhun Disney-roolit olen jo aiemmin kerännyt omaan postaukseensa.

Toy Story 4:n myötä Bo Peep palaa tauon jälkeen valkokankaalle. Vielä Toy Story 2:ssa hahmoa dubbasi Katariina Kaitue, mutta nyt äänenä on Sanna Majuri. Majuri esitti Kalaa HKT:n Tarzan-musikaalissa, mutta Disney-elokuvien dubbausrooleja hän ei ole aiemmin tehnyt. Disney-dubbausten suhteen untuvikkoja ovat myös Ville Eerikkilä ja Juuso Kallio. Tämä Viki ja Köpi -lempinimillä tunnettu kaksikko esittää elokuvassa kahta pehmolelua nimeltä Tipu ja Pupu.

Olin etukäteen huolissani siitä, millainen suomennos Forky-hahmolle oikein keksitään. Huoleni oli onneksi turha, sillä länsimurteista tuttu kahveli-sana on minusta aika hauska suomennos. Elokuvassa Kahveli-nimistä hahmoa dubbaa Joonas Nordman, joka on aiemmin dubannut Flash-laiskiaista Zootropoliksessa.

Elokuvan muita uusia hahmoja ovat nukke nimeltä Gabby Gabby, kanadalainen stunttilelu Kingi Kabum sekä Polly Pocket -hahmoja muistuttava mininukke Kikka Hymynen. Gabby Gabbyn ääneksi on valittu Raili Raitala, joka esitti Pocahontasta Räyhä Ralf valloittaa internetin -elokuvassa. Kingi Kabumia dubbaa Robin Svartström ja Kikka Hymystä Anna Puustjärvi, jonka monet tuntevat paremmin taiteilijanimellä Anna Puu. Kummallakaan ei ole aiempia dubbausrooleja ainakaan Disneyn elokuvissa.

Toy Story 3:ssa Bonnien äitiä ja Bonnie-tyttöä dubbasi oikea äiti-tytär-duo; Kirsi ja Siiri Piha. Koska edellisestä elokuvasta on aikaa jo 9 vuotta, on Bonnien dubbaajaa täytynyt vaihtaa. Uudeksi ääneksi on valittu Helmi Kallio. Kenties Kirsi Piha ei ole enää halunnut palata Bonnien äidin rooliin, joten hahmoa dubbaa nyt Katja Aakkula. Aakkulan aiempiin rooleihin kuuluu muun muassa Zootropoliksen Rouva Otterton ja Frozenin Gerda. Uutena hahmona Toy Story 4:ssä nähdään myös Bonnien isä, jota dubbaa Peter Kanerva. Miehen aiempiin dubbausrooleihin kuuluu Big Hero 6:en Wasabi.

Toy Story 3:ssa tavattujen Bonnien lelujen dubbaajina on enimmäkseen vanhoja tuttuja. Dollya dubbaa Ella Pyhältö, jota on viimeksi kuultu Zootropoliksessa Nangin ja Tohtorimäyrän rooleissa. Triksi-dinosaurusta esittävä Susa Saukko taas on tehnyt aiemmin myös Coletten roolin Rottatuillessa. Herra Piikkistä esittää jälleen Jukka Puotila, joka esitti myös Oscar- ja Felipe-enoja Cocossa. Leinikki-yksisarvisen ääni on kuitenkin vaihtunut Seppo Pääkkösestä Kai Lehtiseen. Lehtinen on aiemmin dubannut Judyn isää Zootropoliksessa.

Alta löytyvältä trailerilta saa hieman esimakua siitä, miltä Toy Story 4 kuulostaa suomeksi:

Toy Story 4 vaikuttaisi saaneen hyviä arvioita, joten odotan elokuvan näkemistä innolla. Luultavasti käyn katsomassa elokuvan ensiksi dubattuna, sillä suomenkielisen version äänet ovat minulle niin tutut. Entä sinä, kiinnostaako sinua enemmän Toy Story 4:n dubattu vai englanninkielinen versio?

Toy Story 4 saapuu elokuvateattereihin 6.9.2019.

Kuva ja lähde: The Walt Disney Company Nordic

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

2 kommenttia artikkelissa “Toy Story 4 ääninäyttelijät

    1. Onneksi ei ole enää ihan kamalan pitkä aika, että Toy Story 4 saapuu tänne pohjoiseen! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.