Toy Story 4 arvostelu

Jippii, Pixarin uusin animaatio Toy Story 4 on tänään viimein saapunut Suomen elokuvateattereihin! En tälläkään kertaa malttanut odottaa viralliseen ensi-iltaan asti, vaan kävin katsomassa elokuvan jo viime viikon sunnuntaina Finnkinon Lasten sunnuntai -näytöksessä. Tai itseasiassa kahdessa näytöksessä, sillä kävin katsomassa elokuvasta ensin englanninkielisen ja kiirehdin sitten toiseen teatteriin katsomaan suomeksi dubatun version. En olekaan koskaan ennen katsonut samaa elokuvaa kahdesti saman päivän aikana, mutta nytpä tuli sekin testattua. Kahden katselukerran pohjalta oli aika kiva kirjoittaa arvostelu elokuvasta.

HUOM: Spoilereista! Arvostelussa kerrotaan elokuvan alkuasetelmasta sekä joistain tapahtumista, mutta mukana ei ole suuria paljastuksia juonesta tai elokuvan loppuratkaisusta. Jos haluat pysyä turvassa juonipaljastuksilta ennen elokuvan näkemistä, hyppää suoraan viimeisen kuvan alla olevaan yhteenvetoon.

Toy Story 4 suomalainen juliste

Toy Story 4
Ohjaaja: Josh Cooley
Äänirooleissa: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Christina Hendricks, Tony Hale
Suomidubissa: Antti Pääkkönen, Santeri Kinnunen, Sanna Majuri, Raili Raitala, Joonas Nordman
Ensi-ilta Suomessa: 6.9.2019 | Kesto: 2 h 10 min | Suomeksi dubattu traileri

Woody, Buzz ja muut Andyn vanhat lelut ovat asettuneet taloksi uuden lapsensa Bonnien luo, kun joukkoon liittyy tytön itse lusikkahaarukasta askartelema Kahveli. Kahvelin on kuitenkin hankala hyväksyä uutta asemaansa leluna, joten Woodyn on opetettava tälle mitä leluna oleminen oikein merkitsee. Samalla Bonnie perheineen ja leluineen lähtee kesälomamatkalle kiertämään maata asuntoautolla. Monenlaisten sattumusten jälkeen Woody tapaa monen vuoden jälkeen Bo Peepin, jonka elämä poikkeaa monella tapaa Woodylle tutusta elämästä.

Toy Story -elokuvien vahvuus on ollut se, että elokuvat eivät jää toistamaan samaa tarinaa vaan esittelevät aina uusia puolia lelujen elämästä. Myös Toy Story 4 onnistuu tässä hyvin, sillä elokuvassa päästään kurkistamaan muun muassa kadonneiden lelujen elämään. Lisäksi elokuvien päähahmo Woody on kulkenut melkoisen matkan ensimmäisen elokuvan mustasukkaisesta päällepäsmäristä tasapainoisemmaksi johtajahahmoksi. Toy Story 4:ssa Woody on uudenlaisessa käännekohdassa, sillä hän alkaa tuntea olonsa tarpeettomaksi Bonnien huoneessa.

Toy Story 4 Woody & Forky (Kahveli)

Katsoimme aiemmat Toy Story -elokuvat juuri ennen neljännen elokuvan näkemistä. Niinpä uutta elokuvaa ei voinut olla vertaamatta niihin, kun aiemmat tapahtumat olivat hyvin mielessä. Toy Story 4:ssa Rex, Röh, Jessie ja muut olivat aika pienessä roolissa ja huomasin kaipaavani esimerkiksi Röhin sarkastisia heittoja ja muuta pientä lelujen välistä sanailua, jota aiemmat elokuvat olivat pullollaan. Toy Story 4:ssa taas ihmishahmot ovat hieman isommassa osassa ja valitettavasti heidän ruutuaikansa tuntui olevan leluilta pois.

Isoin epäloogisuus Toy Story 4:n ja aiempien elokuvien välillä oli kuitenkin se, että Bo Peepin persoonallisuus tuntui muuttuneen täysin. Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa Bo Peep on todella valju hahmo, jonka ainoa tarkoitus tarinassa taisi olla Woodyn mielenkiinnon kohteena oleminen. Toy Story 4:ssa Bo Peep taas on melkoinen toimintamimmi. Hahmon muutosta selitetään osittain elokuvassa, mutta tarinan yhtenäisyyden näkökulmasta ratkaisu ei ole kovin toimiva. Uusi Bo Peep on tietysti paljon mielenkiintoisempi hahmo ja tyylin muutos taitaa hyvin kuvata sitä, miten ajat ovat muuttuneet sitten 90-luvun. Naishahmolla voi nykyään hyvin olla toiminnallisempi rooli, eikä tarvitse tyytyä pelkkään statistin asemaan.

Elokuvasta löytyy myös paljon muita mielenkiintoisia hahmoja. Esimerkiksi Gabby Gabby vaikutti alussa hyvin perinteiseltä pahishahmolta, mutta tämä paljastuikin pian paljon monipuolisemmaksi nukeksi. Toy Story 4 taisi olla myös ensimmäinen elokuva, jossa Buzz nähdään täysin omana itsenään eikä esimerkiksi espanjalaismoodissa tai taysiverisenä avaruusrangerina. Oli suorastaan liikuttavaa, miten hyvä ystävä Buzz oli elokuvassa Woodylle. Pupu ja Tipu taas toivat elokuvaan sopivan annoksen hölmöä huumoria.

Toy Story 4 Gabby Gabby & Woody

Visuaalisesti ja kaikkien yksityiskohtien puolesta Toy Story 4 on ihan animaatioiden huippuluokkaa. Pixarin animaatiolaatu on ottanut aivan uskomattomia kehitysaskeleita sitten Toy Storyn ilmestymisvuoden 1995. Pixarin ensimmäisen kokoillan elokuvan aiheeksi valittiin lelut, sillä ihmishahmojen animointi oli aikoinaan aika tönkköä, mutta lelujen kanssa pieni töksähtelevyys ei niin haitannut. Toy Story 4:ssa taas kaikki oli aivan huippuunsa hiottua pieniä yksityiskohtia ja erikoistehosteita myöten. Toisaalta uudenlaisen ilmeen käyttö oli ehkä viety jo aavistuksen liian pitkälle, sillä takaumissa nähty Andy ei näyttänyt lainkaan kahden ensimmäisen elokuvan Andylta.

Lue lisää ensimmäisen Toy Story -elokuvan teosta: Pixar-perjantai: Toy Story

Olen tottunut katsomaan Toy Story -elokuvat yleensä suomeksi, mutta kun Finnkinolla oli tarjolla myös englanninkielinen näytös, oli se käytävä katsomassa. Yleensä alkuperäisversio on ollut nähtävissä/kuultavissa vasta ensi-iltana. Englanninkielinen versio oli tietysti todella laadukkaasti tehty ja olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvä myös suomenkieinen versio oli. Toki osa dubatun version viehätystä on siinä, että kuulee itselle tutuimmat äänet, mutta dubbauksesta paistoi myös laatu. Käännös oli kokonaisuudessaan oikein toimiva ja vuorosanat sopivat hyvin hahmojen suunliikkeisiin. Dubbauksesta jäi erityisesti mieleen se, miten loistava Raili Raitala oli Gabby Gabbyn roolissa. Hänen onnistui äänellään kuvaamaan Gabby Gabbyn tunnetiloja todella hyvin. Myös Antti Pääkkönen ja Santeri Kinnunen jatkoivat hienoa työtä Woodyn ja Buzzin rooleissa. Löydät elokuvan ääninäyttelijöiden ja dubbaajien listauksen postauksesta Toy Story 4 ääninäyttelijät.

Toy Story 4 Bo Peep

Toy Story 4 arvostelu: yhteenveto

Pixarin viime vuosien jatko-osat eivät ole minusta olleet ihan hirveän onnistuneita ja olen nurissut siitä, ettei studiolta ole tullut viime aikoina montaa ihan uutta tarinaa. Toy Story 4:n piti ilmestyä jo vuosi sitten, mutta ilmeisesti tarinan kanssa oli ongelmia, joten sen julkaisua päätettiiin lykätä.

Lykkäys oli selvästi hyvä päätös, sillä Toy Story 4 on kaikin puolin todella onnistunut elokuva. Sen jaksoi hyvin katsoa kaksi kertaa peräkkäin ja pidin elokuvasta toisen katselukerran jälkeen jopa enemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Tarina on mielenkiintoinen ja yllättävä. Suomenkielinen dubbaus oli todella onnistunut, joten jos vaikka omalla kotipaikallasi ei ole tarjolla alkuperäisversiota, kannattaa käydä katsomassa dubbattu versio. Harvoin elokuvasarjan laatu on enää hyvä neljännessä osassa, mutta Toy Story 4:n katsomista voi todellakin suositella.

Arvioni:

Jos elokuvan näkeminen on vielä edessäpäin, niin vinkkinä, että kannattaa jäädä istumaan saliin vielä lopputekstien alettua. Lopputekstien pyöriessä nähdään neljä hauskaa kohtausta, joita ei kannata jättää väliin. Aivan lopputekstien jälkeenkin tulee vielä viides kohtaus, joka on lyhyt, mutta huvittava.

Olisi hauska kuulla, mitä te muut piditte Toy Story 4:sta?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “Toy Story 4 arvostelu

 1. Kävin katsomassa Toy Story 4 viime sunnuntaina dubattuna. En oikeastaan ollut asettanut elokuvalle mitään odotuksia, ehkä siksi se ”ylitti odotukset” positiivisesti.

  En ole lapsuudessani nähnyt kuin vain pätkiä kahdesta ensimmäisestä elokuvasta. Näin ne vasta myöhemmin kokonaan eivätkä ne kolahtaneet samalla tavalla mitä esimerkiksi UP tai Wall-e, eikä niistä voinut tulla yhtä lailla lapsuuden lemppareita mitä esimerkiksi Ihmeperheestä. Elokuvia osasi kuitenkin myöhemmin asiaan perehtyneenä arvostaa, että ne on ylipäätään saatu tehtyä. Kolmas osa oli ensimmäinen minkä näin kunnolla useaan kertaan jo silloin kun se ilmestyi, ja se oli mielestäni ihan hyvä sarjan kolmanneksi osaksi.

  Tämä neljäs osa oli mielestäni ehdottomasti paras Toy Story! Pidin siitä miten useita erilaisia elämiä leluille taas esiteltiin, sekä elokuvan teemat olivat toki koskettavia. Mielestäni dubbaus oli hyvä, harvoin katson enää uusia elokuvia dubattuna mutta sellaiset tulee katsottua, joiden aikaisempia osia on katsonut suomeksi. Olen samaa mieltä Gabby Gabbyn ääninäyttelijän roolisuorituksesta, se oli täydellisen upeaa kuunneltavaa!

  Koska en ollut nähnyt elokuvien aiempia osia hetkeen, minulla kesti hieman tajuta että Bo Peep oli tosiaan se sama lammaspaimentyttö minkä hämärästi muistin. Hahmokehitys on kyllä melkoinen, enkä oikein tiennyt miten suhtautua siihen.

  Vanhaa porukkaa jäi kyllä vähän kaipaamaan elokuvassa, mutta pidin siitä miten monta eri miljöötä elokuvaa varten on pitänyt suunnitella. Mainitsit itsekin tuon ihmisten osuuden elokuvassa suurentuneen. Minusta se ei vaikuttanut vievän ruutuaikaa leluilta, mutta Bonnien tavaroiden hukkaaminen ja jatkuva vinkuminen alkoi hieman ärsyttää.

  Ja kuten Pixarin leffoissa yleensä, loppuratkaisu tuntui minusta tosi surulliselta vaikka kaikki kääntyi kaikkien puolesta tosi hyvin.

  1. Kiva kuulla sinun ajatuksiasi Toy Story 4:sta Noora! :)

   Muistelen, että olen nähnyt lapsena jotain pätkiä ensimmäisestä Toy Story -elokuvasta jossain kodinkoneliikkeessä, jossa se pyöri useammassa telkkarissa. :D Mutta näin kaikki osat ensimmäistä kertaa kunnolla varmaankin vasta sen jälkeen, kun Toy Story 3 oli ilmestynyt dvd:llä. Ensimmäinen osa varsinkin tuntui silloin tosi alkeellisen näköiseltä, mutta tosiaankin sitä alkoi arvostaa, kun oppi lisää sen teosta. Ja jotenkin olen myös tykästynyt TS-elokuviin, mitä enemmän olen niitä katsonut.

   Minulle ainakin tuli Bo Peepin muutoksesta sellainen fiilis, että tekijät vähän oikoivat mutkia ja muokkasivat vain hahmoa uuteen elokuvaan sopivaksi. Varmaan muuten elokuvaan olisi voinut luoda kokonaan uuden hahmon, mutta tarina kai sitten vaati sellaista hahmoa, joka tunsi Woodyn entuudestaan.

   Bonnien vanhemmat taisivat olla melko rauhallisia, kun heillä ei mennyt hermo Bonnien jatkuvasti katoaviin leluihin. En tiedä olisinko itse malttanut pysyä yhtä rauhallisena vastaavassa tilanteessa. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.