Cowboyn kasvutarina: Toy Story

Pixarin Toy Story -elokuvista tuttu seriffi Woody on oikeastaan aika mielenkiintoinen elokuvahahmo. Tämän cowboyn elämää päästään seuraamaan kolmessa erinomaisessa elokuvassa ja elokuvien aikana hahmon elämässä tapahtuu vielä vaikka mitä mielenkiintoisia käänteitä, jotka muokkaavat Woodyn käytöstä, suhdetta omistajaansa Andyyn ja suhtautumista toisiin leluihin.

Toivoitte lukijakyselyssä lisää analyyseja elokuvien hahmoista ja tämä hahmoanalyysi on oikeastaan ollut jo pitkään työn alla. Innostuin kirjoittamaan trilogian aikana tapahtuvista muutoksista niin monisanaisesti, että analyysistä tuli tosi pitkä. Niinpä jaoin sen kolmeen osaan, joista kukin käsittelee yhden elokuvan tapahtumia.

Ensimmäisen Toy Storyn alussa Woodyn asiat ovat hyvin: hän on ollut rakkaan omistajansa Andyn suosikkilelu jo usean vuoden ajan ja saa olla sankarin roolissa tämän leikeissä. Suosikkilelun status takaa hänelle melko vakaan johtoaseman muiden lelujen joukossa ja totteleepa lastenhuoneen pieni vihreä armeijakin Woodyn käskyjä. Andyn lelut ovat kuin työkavereita keskenään, ja muut kuuntelevat suosikkilelua ja odottavat tämän ohjeita.

Woody tuntee olonsa tärkeäksi, kun saa jaella ohjeita muille. Hän kokee olevansa vastuussa muista ja haluaa huolehtia siitä, että asiat sujuvat ja pysyvät mielellään täysin ennallaan. Mutta kuten useimmilla työpaikoilla, pomon kontrolli ei kuitenkaan ole täydellinen, vaan muilla on tapana toisinaan vähän niskuroida tai esittää kriittisiä kommentteja. Pientä kateuttakin tuntuu olevan ilmassa.

Woody on elementissään muiden lelujen johtajana.

Pomon asema on vähän noussut Woodyn päähän. Hän pyörittelee silmiään muiden lelujen syntymäpäiväpanikoinnille ja tuntuu pitävän itseään heitä parempana. Hän esittää itsevarmaa, vaikka kuunteleekin kersantin raporttia hyvin tarkkaavaisesti ja on silminnähden huojentunut, kun kuulee, ettei uusista leluista ole uhkaa hänelle.

Woodyn kannalta mainio tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti, kun tämä sysätään kirjaimellisesti valtaistuimeltaan eli Andyn sängyltä. Andyn syntymäpäivälahjaksi saama upouusi avaruusrangeri Buzz Lightyear vie hetkessä Woodyn aseman suosikkileluna ja Woodyn auktoriteettiasema alkaa hetkessä murentua.

Muut huomaavat heti tilanteen muuttumisen ja alkavat ihailla Buzzia ja tämän moderneja ominaisuuksia. Woody taas kääntyy puolustuskannalle ja väittelee Buzzin kanssa. Hän yrittää osoittaa muille olevansa yhä Andylle tärkeä, mutta tilanne alkaa pian näyttää suorastaan toivottomalta. Länkkärilakanat vaihtuvat avaruusaiheisiin, Buzzista tulee leikkien sankari ja avaruusrangeri tuntuu muutenkin vievän kaiken Woodylle tärkeän. Kaikkein kauheinta tilanteessa on se, että Woody tuntee olevansa ainoa, joka näkee Buzzin olevan täysi sekopää.

Muut eivät ymmärrä Woodyn tuskaa.

Epätoivoisesti Andyn huomiota kaipaava cowboy päättää ryhtyä oikeasti ilkeäksi ja kehittelee juonen, jolla aikoo varmistaa pääsevänsä mukaan Pizzaplaneetalle.  Hän aikoo tyrkätä kilpailijansa pöydän alle, mutta suunnitelma menee kuitenkin kauhealla tavalla pieleen, kun Buzz tipahtaa alas ikkunasta. Muut lelut kääntyvät heti Woodyä vastaan ja tämän on nopeasti keksittävä uusi suunnitelma tilanteensa pelastamiseksi.

Onni onnettomuudessa on, että Woody saa itselleen lisää ajatteluaikaa, kun hän pääsee mukaan pizzareissulle. Kun Buzz yllättäen ilmaantuu Andyn äidin autoon, Woody ajattelee vain itseään ja sitä, miten pääsee pälkähästä, kun muille selviää, että Buzz on sittenkin kunnossa. Tapahtumat ovat kuitenkin saaneet Buzzin menettämään kärsivällisyytensä ja lelut ottavat yhteen huoltoaseman pihalla. Epätoivo on ottaa vallan Woodystä, kun Andyn äiti kaasuttaa pois autollaan ja cowboy tajuaa olevansa eksyksissä. Keskustelu avaruusasioista höpöttävän Buzzin kanssakin on oikeaa tunteiden vuoristorataa.

”Sinä olet vain lelu!”

Kekseliäisyytensä ansiosta Woody keksii ratkaisun, mutta säilyttääkseen hyvän asemansa muiden lelujen keskuudessa, hänen on pakko ottaa vihollisensa mukaansa. Hän turvautuu pieneen valkoiseen valheeseen ja onnistuu sen avulla houkuttelemaan vastahakoisen Buzzin Pizzaplaneetan auton kyytiin.

Seikkailu Pizzaplaneetalla pakottaa Woodyn pois mukavuusalueeltaan. Woody päätyy erikoiseen tilanteeseen, kun toinen lelu ei kuuntelekaan tämän ohjeita, vaan menee Pizzaplaneetan auton etupenkille istumaan. Kaiken huipuksi hän saa huomata, että Buzzin puheissa on järkeäkin, kun matkustaminen peräkontissa osoittautuu varsin epämukavaksi. Pizzaplaneetalla Woody taas tuskastuu, kun asiat eivät suju hän suunnitelmiensa mukaan.

Mitkään aikaisemmat huonot kokemukset eivät kuitenkaan vedä vertoja sille, mitä Woody kokee Sidin luona. Hänen itsekkyytensä ja pelkuruutensa nousevat pintaan ja hän piiloutuu useaan otteeseen rauhallisempana pysyvän Buzzin taakse. Woody tahtoo pelastaa ensin itsensä ja käyttää Buzzia jopa kilpenä. Liki lamauttavasta pelosta huolimatta Woody suhtautuu Buzziin edelleen ikävästi.

Ilta Sidin luona varmasti Woodyn elämän hirveimpiä hetkiä.

Kaikkein pohjimmainen hetki tulee vastaan, kun Woody näyttää lopullisesti menettäneen kaikkien Andyn lelujen, jopa Slinkyn, luottamuksen. Jatkuvasti kiperiin tilanteisiin joutuminen ja mukavuusalueelta poistuminen saa kuitenkin lopulta perustavanlaatuisia muutoksia aikaan. Woodyn on myönnettävä, ettei hän pärjää yksin, vaan tarvitsee muiden apua. Masentuneen ja eksistentiaalista kriisiä potevan Buzzin tsemppaaminen saa Woodyn paljastamaan todelliset tuntonsa ja myöntämään miten epävarma hän on ollut asemastaan.

Woody pääsee myös yli Sidin leluja kohtaan tuntemistaan ennakkoluuloista. Niille puhuessaan hän myöntää syyllisyydentunteensa sekä sen, että pitää Buzzia ystävänään. Pitkästä aikaa hän ottaa taas johtajan aseman, mutta tällä kertaa Woody ottaa muut mukaan suunnitelmaansa. Lisäksi hän kehuu kaikkia vuolaasti tehtävän onnistuttua.

Elokuvan loppuhetkien aikana nähdään vielä, kuinka ystävystyneet Buzz ja Woody tekevät ensimmäistä kertaa yhteistyötä rinta rinnan. Kumpikaan ei jätä toista pulaan, vaikka se saattaakin vaarantaa oman turvallisuuden. Woody ryhtyy pelastusmissioon täysin epäitsekkäistä lähtökohdista eikä vain siksi, että turvaisi oman asemansa. Muutkin lelut näkevät lopulta muutoksen ja alkavat uudelleen luottaa Woodyyn.

Lopulta Buzz ja Woody ystävystyvät.

Toy Storyn aikana Woody oppii paljon ja muuttuu huomattavasti miellyttävämmäksi hahmoksi. Elokuvan alussa hän on kateellinen päällepäsmäri, mutta tapahtumien edetessä hän kohtaa omat epävarmuutensa ja uskaltaa myöntää ne muille. Lopulta Woody on jopa valmis jakamaan ykköslelun aseman uuden ystävänsä Buzzin kanssa.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “Cowboyn kasvutarina: Toy Story

  1. Tosi hyvin summattu Woodyn kehitys tässä! En ole ihan kauheasti Woodyä miettinyt hahmonkehityksen kannalta, mutta puit sanoiksi tosi mielenkiintoisesti sen, että hän oikeasti käy läpi hyvin merkittävän hahmonkehityskaaren jo ensimmäisen leffan aikana. Odotan innolla hahmonkehitysanalyysejäsi jatkoleffojenkin osalta!

    Tästä tekstistä tuli mieleen, että kenties Toy Story on niin tyydyttävä leffa katsoa juuri Woodyn merkittävän hahmonkehityksen vuoksi. Hänen tunteisiinsa on helppo samaistua ja käytöstään ymmärtää silloinkin, kun hän on vähän alentuva muita leluja kohtaan tai kateellinen mäntti Buzzille. Woody on kyllä ollut omalla tavallaan sympaattinen hahmo alusta asti, mutta häntä on ollut vähän vaikea pitää hyvänä tyyppinä ajoittaisen ikävän käytöksen takia. Sitten lopussa on tosi palkitsevaa nähdä, miten hän on aidosti kasvanut henkilönä ja solminut tämän kanssa tasaveroisen toverisuhteen, jossa tehdään yhteistyötä eikä vain komenneta toista johtajana.

    1. Mukava kuulla, että tykkäsit Arana! :) Täytyisikin katsella seuraavat elokuvat vielä kertaalleen ja naputella jutut loppuun.

      Minulla ei pitkään aikaan ollut mitään erityistä mielipidettä Woodystä, vaan pidin hahmoa vaan jotenkin tosi perustyyppinä. Mutta sitten jostain mieleen putkahti ajatus, että Woodyhän muuttuu tosi paljon elokuvien aikana ja aloin pohdiskella hahmoa tarkemmin. Tekijät ovat varmasti käyttäneet paljon aikaa hahmon suunnitteluun ja Woodyssä tapahtuvat muutokset ovat varmasti merkittävä tekijä siinä, miksi Toy Story tuntuu niin hyvin paketoidulta tarinalta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.