Pixar-perjantai: Toy Story

Kuten eilen jo mainostinkin, tänään on aika startata Pixar-kesä! Ota mukava asento, sillä nyt selvitetään kuinka Toy Story, Pixarin ensimmäinen koko illan elokuva sekä maailman ensimmäinen tietokoneella kokonaan animoitu elokuva, sai alkunsa.

toy story juliste

Toy Story
Ohjaaja: John Lasseter
Äänirooleissa: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger
Kesto 1 h 21 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 22.11.1995, Suomessa: 29.3.1996
Maailmanlaajuiset lipputulot: 361,958,736 USD
Arvioita: IMDb 8,3, Rotten tomatoes 100%
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Alkuun täytyy sanoa, että en voi kuin ihmetellä sitä, miten tämä elokuva saatiin todella tehtyä. Kun elokuvan tekoa aloiteltiin, ei kukaan studion työntekijöistä ollut itse tehnyt koko illan elokuvaa eikä suuri osa heistä ollut koskaan edes työskennellyt elokuvien parissa. Ennen Toy Storyä he olivat tehneet vasta kourallisen lyhytelokuvia sekä mainoksia. Pixarilta löytyi kuitenkin innokasta väkeä, olihan studiolle vastikään palkattu muun muassa sellaiset nuoret lahjakkuudet kuin Pete Docter ja Andrew Stanton. Lisäksi pitkän animaatioelokuvan tekeminen oli pitkään ollut sekä Ed Catmullin että John Lasseterin haaveissa. Catmullia kiinnosti erityisesti tekninen toteutus ja Lasseteria ohjaaminen. Jos nämä kaikki Pixarin työntekijöiden nimet eivät vielä sano mitään, niin ei hätää, ne tulevat varmasti kesän myötä tutuiksi.

Toy Storyn kehittely lähti tosissaan liikkeelle, kun studio solmi vuonna 1991 Disneyn kanssa sopimuksen kolmesta animaatioelokuvasta; Pixar tuottaisi elokuvat ja Disney huolehtisi niiden rahoituksesta ja levityksestä. Alun perin Disneyn johto olisi halunnut palkata muun muassa Lasseterin takaisin omaan talliinsa, mutta mies uskoi Pixarin tulevaisuuteen ja sai lopulta Disneyn suostumaan yhteistyöhön. Elokuvadiilin ensimmäisiin askeliin kuului esimerkiksi se, että Pixarin oli toimitettava Disneylle 30 sekunnin näyte elokuvan konseptista. Tämä videon oli tarkoitus määrittää elokuvan tyyliä sekä antaa kuva sen teknisestä laadusta. Tiimi pisti siinä parastaan ja pyrki näyttämään tietokoneanimaation parhaat puolet. Esimerkiksi Woody sai ruudullisen paidan siksi, että sellaisen animointi perinteisessä animaatiossa ei olisi onnistunut.

Aivan aluksi tarinassa lähdettiin liikkeelle Tinny-nimisestä tinalelusta, joka unohtuu omistajaltaan pysähdyspaikalle tien varteen ja joka lähtee sitten etsimään omistajiaan seuranaan tapaamansa vatsastapuhujan nukke. Alkuperäinen idea ei lopulta toiminutkaan, joten Stanton ja Lasseter keksivät idean vanhan ja uuden lelun välisestä suhteesta ja niin elokuvasta tuli kaverikomedia. Elokuvaan saatiin mielenkiintoinen asetelma, kun Lasseter yritti eläytyä elävien lelujen asemaan ja mietti niiden toiveita ja pelkoja. Hän päätyi siihen, että lelut ovat onnellisimmillaan ollessaan mukana lasten leikeissä ja että niiden suurin pelko olisi leikkien loppu. Lelulle olisi siis kova pala joutua uuden kiiltävän lelun syrjäyttämäksi.

Pixar-triviaa: Vielä 30 sekunnin näytteessä Buzz oli pääväreiltään punainen ja huomattavasti nykyistä pienempi. Buzzin ja Woodyn saaminen samaan ruutuun osoittautui suuren kokoeron vuoksi hyvin hankalaksi, joten hahmo kasvatettiin action-figuurin kokoiseksi.

Elokuvan kahdesta päähenkilöstä Buzz Lightyear keksittiin ensiksi. Hahmossa yhdistyivät Lasseterin pojan rakkaus action-figuureihin, Lasseterin oma kiinnostus NASAa kohtaan sekä koko tiimin ideat lelusta, jollaisen he olisivat lapsena halunneet. Syrjäytettävän lelun ideointi oli aluksi vaikeampaa, mutta Bud Luckeyn cowboy-luonnoksen myötä palaset loksahtivat paikoilleen. Lehmipoika ja avaruusrangeri ovat hyvin eri maailmoista ja edustavat eri aikakausia.

Disney-yhteyksien ansiosta Woodyn äänirooliin onnistuttiin saamaan Lasseterin toivoma Tom Hanks. Buzzin ääneksi taas sopi koomikko Tim Allen. Roolia tarjottiin aluksi myös Billy Crystalille, mutta hän kieltäytyi kunniasta. Hän katui ratkaisua Toy Storyn nähtyään, mutta onnekseen Crystalille tarjottiin roolia eräästä myöhemmästä elokuvasta. Suomenkielisessä versiossahan Woodynä on kymmenien ääniroolien mies Antti Pääkkönen ja Buzzina näyttelijä Santeri Kinnunen.

Etsiessään inspiraatiota muihin Andyn leluihin, työryhmä tutkiskeli tarkkaan erilaisia leluja ja niiden ominaisuuksia. Esimerkiksi dinosaurusleluissa he huomasivat ristiriidan siinä, kuinka näitä mahtavia hirmuliskoja kuvaavat lelut olikin tehty köykäisesti halvasta muovista. Ja niin syntyi epävarma Rex. Herra Perunapää taas on aina kiukkuinen, sillä hän joutuu jatkuvasti kokoamaan itsensä uudestaan.

pixar toy story
Pixar-triviaa: Buzz Lightyearin ensimmäisiä nimityksiä olivat ”Lunar Larry” sekä ”Tempus from Morph”. Hahmon lopullinen nimi on viittaus Buzz Aldrin -nimiseen astronauttiin.

Pixarin ja Disneyn yhteistyön ensivaiheet eivät sujuneet aivan ongelmitta. Disneyn silloisella johdolla oli epäilyksiä Pixar-väen taidoista ja kohtausten luonnoksia kommentoitiin tiuhaan. Kun elokuvaa oli tehty noin vuoden päivät, oli elokuvan alkupuolen storyreel valmis esiteltäväksi Disneyn johdolle. Sen eteen oli paiskittu paljon töitä, mutta tekijät eivät olleet ehtineet tarkastella tuotostaan kriittisesti ja kokonaisuutena. Näytöksessä Lasseter tiimeineen tajusi nopeasti elokuvan heikkouden ja sen, että he olivat antaneet muiden vaikuttaa liikaa tarinaan. Pixarin ääni oli hukkunut Jeffrey Katzembergin ja muiden huomioiden alle. Onneksi Lasseter sai Disneyn antamaan tiimilleen kaksi viikkoa aikaa korjata tilanteen. Lasseter, Joe Ranft, Docter ja Stanton aloittivat tiiviin uudelleenkirjoitusurakan, josta koko studion tulevaisuus oli kiinni. Kova työ kuitenkin kannatti ja tarinan ongelmakohdat, kuten liian törppö Woody, saatiin korjattua.

Koska Toy Story oli ensimmäinen tietokoneanimaatio eikä tiimillä ollut paljoa kokemusta elokuvien teosta ylipäätänsä, kuului elokuvan tuotantoon paljon uuden opettelemista ja hyvien toimintatapojen etsimistä. Esimerkiksi animoinnissa vallalla oli käytäntö, että hahmot oli jaettu animaattoreiden kesken, jotta kukin hahmo pysyisi yhtenäisen näköisinä koko elokuvan ajan. Tietokoneanimaatioissa hahmot kuitenkin pysyivät animaattorista riippumatta aina mallin mukaisina, joten kohtaukset päätettiin jakaa animaattoreiden omien tarinankerronnallisten vahvuuksien mukaan. Studiolla aloitettiin myös avoimet päivittäiset katselmukset, jossa katsottiin läpi valmistunut materiaali ja kommentoitiin sitä. Käytännön myötä työntekijät pystyivät oppimaan toisten virheistä ja inspiroitumaan onnistumisista.

1990-luvun alun teknologian ja Pixarin työntekijöiden vähäisen kokemuksen kannalta on melko luonnollista, että Pixarin ensimmäinen elokuvan pääosassa ovat nimenomaan lelut. Ihmisten animointi oli tuolloin vielä aika töksähtelevää, joten ne oli hyvä pitää sivuosassa. Muovisten hahmojen toteutus taas oli huomattavasti sujuvampaa eikä menoa haitannut suinkaan se, että työntekijät olivat, John Lasseter etunenässä, hyvin kiinnostuneita leluista.

toy story 1995
Pixar-triviaa: Buzzin kuuluisa lausahdus ”To infinity and beyond!” keksittiin eräässä tarinasessiossa. Tekijät olivat päättäneet Buzzin olevan peräisin tv-sarjasta ja tietysti sillä oli oltava jokin hupsu punch line. Lausahdus tuntui erityisen hauskalta siksi, että eihän äärettömän toisella puolella mitään ole. Sanonta oli tarkoitettu vain väliaikaiseksi, mutta lopulta se jäi elokuvaan ja elää nyt suorastaan omaa elämäänsä.

Toy Story tuli ensi-iltaan Yhdysvalloissa 22.11.1995 ja siitä tuli vuoden 1995 tuottoisin elokuva. Näiden liki 20 vuoden aikana se on kerännyt maailmanlaajuisesti yli 361 miljoonan dollarin lipputulot. Suomessa Toy Story oli vuoden 1995 10. katsotuin elokuva yli 142 tuhannella teatterikatsojalla. Ohjaaja John Lasseter palkittiin tästä ensimmäisestä pitkästä tietokoneanimoidusta elokuvasta erityisen saavutuksen Oscar-erikoispalkinnolla. Hän on samalla viimeisin palkinnon saanut henkilö. Lisäksi Toy Story oli ehdolla parhaan laulun, musiikin sekä alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkintokategorioissa.

Ensisilmäyksellä hieman lapselliselta vaikuttaneesta ideasta saatiin elokuva, joka vetoaa monen ikäisiin. Elokuva poiki myöhemmin vielä kaksi jatko-osaa, lyhytelokuvia, pelejä, lukemattomia leluja ja ties mitä muuta. Myös kolmas jatko-osa, Toy Story 4 on nyt työn alla ja sen on määrä valmistua kesäksi 2018.

Nyt kun tiedän tarkemmin Toy Storyn teosta, ei elokuvaa voi kuin ihailla. Uusimpiin Pixar-elokuviin verrattuna animaatio on toki osin aika karkeaa ja varsinkin ihmishahmot ovat hyvin tönkön näköisiä, mutta vuonna 1995 leffa oli aikaansa edellä ja jotain ihan uutta. Miettikää nyt vaikka millaisia tietokoneet edes olivat silloin. Elokuvan laulut ovat mielestäni todella unohdettavia, en koskaan meinaa muistaa, että mukana on muitakin kappaleita kuin You’ve got a friend in me. Repliikkien puolesta elokuva on kuitenkin puhdasta kultaa. Mukana on niin monta hauskaa lelumaista vitsiä ja viittausta, ettei perässä meinaa pysyä.

Mistä sinä pidät eniten Toy Storyssä?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , ,

9 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Toy Story

 1. Tää on aivan loistavaa! En ole hirveästi tutustunut Pixarin historiaan ym, joten tässä oppii uutta. Hieman nolostellen pitää sanoa, että katsoin Toy Storyn ensimmäistä kertaa viime syksynä ja se tuntui hieman nihkeältä ja ihmettelin, että miksi ihmeessä tätä hehkutetaan niin paljon. Mutta luulisin, että tämä elokuva on sellainen joka vaatii useamman katselukerran. Ja pitäisi varmaan katsoa 2 ja 3, kun niitä on kehuttu paremmiksi kuin ensimmäistä. Täytyy pistää kesän tavoitteeksi! :) Loistava idea tämmöinen Pixar-teemainen kesä!

  1. Mukava kuulla, että pidit lukemastasi! :) Jos Pixar-jutut eivät ole vielä kovin tuttuja, tulet varmasti oppimaan paljon uutta kesän aikana!

   Näin itsekin Toy Storyn ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten, vaikka varmasti monelle parikymppiselle tai nuoremmalle siihen liittyy paljon lapsuuden nostalgiaa. En tainnut olla mitenkaan hirmuisen innostunut siitä aluksi, mutta nyt kun sen osaa pistää perspektiiviin, olen huomannut arvostavani sitä enemmän. Tarina on tavallaan yksinkertainen, mutta kaikki kuitenkin loksahtaa hyvin paikoilleen ja lelujen jutut tuntuvat uskottavilta. Toy Story on minusta oikein onnistunut elokuvasarja, kannatan ehdottomasti tuon kesätavoitteesi toteuttamista! ;)

 2. Olipa hyvä teksti, ja paljon mielenkiintoista faktaa sisältävä. Lissee vaan samanlaista tulemaan! :D Itse muistan katsoneeni Toy Storyn joskus pienenä, mutta elokuva oli minusta silloin liian tökkivä ja se ei jäänyt millään lailla mieleeni… En kuitenkaan muista elokuvan olleen pelottava, vaikka siinä pelottavia elementtejä Sidin kodissa onkin. Aikuisemmalla iällä katsottuani elokuvan uudestaan tykkäsin siitä ihan eri lailla, ja pitihän se sitten ostaa omaan DVD-hyllyyn. :)

  Mutta mistä minä pidän eniten Toy Storyssä? Hmm… Tietysti Woodyn ja Buzzin suhde on se elokuvan suola. Tykkään kovasti elokuvan huumorista, ja Buzz Lightyear on kokonaisuudessaan tosi humoristinen hahmo kuvitellessaan olevansa vielä hyperavaruuden sankari. (Tähän liittyen Internetin keskustelupalstoilla on ollut puhetta – miksi Buzz jähmettyy ihmisten edessä, jos hän ei usko olevansa lelu?) Erityisen hauskana kohtana mieleeni on jäänyt kohtaus, jossa Woody uskottelee Sidin talon ikkunasta Andyn talon ikkunasta katsoville leluille olevansa kaveri Buzzin kanssa, vaikka hänellä on mukanaan vain Buzzin käsi. :D

  You’ve Got a Friend in Me on myös legendaarinen laulu, josta ei voi olla tykkäämättä. Tässä jokusen vuosi takaperin lainailin kirjastosta Pixar-elokuvien musiikkia sisältävän levyn, jolla oli joitain muitakin lauluja Toy Storysta, ja piti oikein miettiä, mistä kohti elokuvaa laulut olivat. En ole vieläkään ihan varma… Ja ”Kohti ääretöntä – ja sen yli!” on kanssa toinen legendaarinen lausahdus, ja tuntuu ihmeelliseltä, että se on lähtöisin animaatioelokuvasta!!!

  1. Kiitos Anna! Ötökän elämää -osan onkin jo aloiteltuna. :)

   ”Avaruusrangeri-moodissa” oleva Buzz on tosiaan huvittavaa katseltavaa ja tuo jähmettymisjuttu onkin hyvä kysymys. Jotenkin tuli mieleen, että ehkä kuitenkin leluilla on jotkin kirjoittamattomat säännöt siitä miten pitää toimia, kun on ihmisiä paikalla. Vaikka Buzz ei mielläkään itseään juuri leluksi, on hänen jotenkin tajuttava, että lapsi leikkii hänellä ja hänen on silloin annettava leikkijän tehdä mitä vain.

   Yksi laulu kuullaan, kun Buzzille selviää Sidin luona, että hän on lelu, mutta en nyt millään saa päähäni missä kohdassa se kolmas olikaan. Jännä muuten miten siinä radiossa usein soineessa Asteen Himalaja-biisissä on melkein suora Toy Story -lainaus, kun lauletaan ”kohti ääretöntä ja sen ylitse”. Mahtaakohan laulun sanoittaja olla Pixar-fani? :D

 3. Ihan älyttömän mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! Muutenkin ajatus Pixar-kesästä on mahtava, ja luvassa on varmasti tosihyviä postauksia. Minulle Toy Story 1 & 2 ovat olleet erottamaton osa lapsuutta, blogissanikin olen tainnut mainita että äitini kutsuu minua toisinaan lempinimellä Zurg…. :D Olen samaa mieltä että nykyaikana animaation kankeus saattaa pistää siltää, mutta käsikirjoituksellisesti elokuva toimii aina vaan. Woody ja Buzz ovat todella hellyyttävä kaksikko, kaikkine inhimillisine vikoineen, vaikka leluja ovatkin. Tykkään kuinka seuraavatkin osat korostavat heidän välisiä eroja, ja hahmojen välillä säilyy tietty jännite. Tällainen jatkuvuus lieneekin yksi syistä, miksi Toy Storyja voi valehtelematta pitää yhtenä onnistuneimmista elokuvasarjoista.

  1. Olepa hyvä! :) Eikä! Miten hauska lempinimi! :D

   On aika uskomatonta, että Pixarin tarinatiimi sai niinkin suuren paineen alla käsikirjoitettua noin toimivan elokuvan. Ja se, että tätä toimivaa ideaa on jatkettu onnistuneesti seuraavissakin tuotoksissa. Saa nähdä jatkaako Toy Story 4 tätä onnistumisten putkea sitten parin vuoden päästä.

 4. Olipas kattavaa ja sujuvaa tekstiä! :) Sain postaustasi lukiessani varmaan enemmän tietoa mitä olisin ikinä itse jaksanut netistä etsiä.

  Oma suhteeni Toy Storyyn on aina ollut vähän ristiriitainen. Olen aina pitänyt sitä ehkä vähän epämiellyttävänä luultavasti juuri esimerkiksi Sidin (oliko se Sid?) kammotuslelujen ja Buzzin ”sekoamisen” takia. Toisaalta sitä on välillä ollut hauskakin katsoa. Mutta pidän ehkä Toy Storyn jatko-osista enemmän. :)

  1. Mahtava juttu! :) Pixarista tai studion elokuvista ei ole taidettu hirveästi kirjoittaa suomeksi tämän tyyppisiä juttuja. Englanniksihan löytyy vaikka mitä, mutta toki uutta tietoa lukee mielellään omalla äidinkielellään.

   Sidin kiduttamat lelut ovat minustakin oikeastaan aika karmivaa katsottavaa, vaikka ne osoittautuvat lopulta hyväntahtoisiksi. Onneksi ne eivät ole tehneet paluuta muissa elokuvissa.

 5. Se on todella hyvä elokuva. Se mullisti sen miten animaatioleffoja tehdään nykyään. Jos meillä ei olisi Toy Storya niin meillä ei olisi Shrek 2, Kung Fu Panda elokuvia, Vaiana, Räyhä- Ralfia, Ihmeperhe tai jopa mun lempi animaatioleffaa eli Nemoa etsimässä, mutta onneksi ei ole näin ja Toy Story on yks parhaista animaatioleffoista sekä yks parhaista elokuvista mitä on tehty. Ja se on tänäkin päivänä se on yks mun lempi leffoista. Hyvä leffa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.