Pixar-perjantai: Up

Huijui, nyt Pixar-kesässä on edetty jo kymmenenteen Pixar-elokuvaan. Up on aika erikoinen tarina vanhuksesta, joka lähtee talonsa kanssa Venezuelaan toteuttamaan edesmenneen vaimonsa lapsuudenhaavetta. Siinäpä vasta tarina, jollaista ei ihan joka päivä tule vastaan!

Pixar-perjantai: UP - Disnerd dreams

Up
Ohjaaja: Pete Docter sekä Bob Peterson
Äänirooleissa: Edward Asner, Jordan Nagai, Christopher Plummer, Bob Peterson
Kesto: 1 h 36 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 29.5.2009, Suomessa: 9.10.2009
Maailmanlaajuiset lipputulot: 731,342,744 USD
Arvioita: IMDb 8,3, Rotten tomatoes 98 %
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Monsterit Oy:n valmistuttua Pete Docter ja Bob Peterson pallottelivat seuraavaa elokuvaa varten paria projektia, joista yksi kertoi myyttisestä taivaalla leijuvasta, maasta eristäytyneestä linnasta. Siellä asui kuningas, jonka kaksi poikaa olivat toistensa vastakohdat eivätkä voineet sietää toisiaan ja jotka tipahtivat vahingossa maan pinnalle.  Idea ei sellaisenaan lopulta ottanut tuulta alleen, mutta siitä otettiin pari elementtiä, kuten eristyneisyys mukaan seuraavaan elokuvaprojektiin. Docterista sosiaaliset tilanteet ja suuren tuotantoryhmän ohjaaminen tuntuivat toisinaan raskailta ja pakeneminen varteenotettavalta vaihtoehdolta. Siispä hän halusi tämän fiiliksen mukaan uuteen elokuvaansa.

Docter oli aiemmin tehnyt piirroksen kärttyisestä vanhuksesta, joka piteli kädessään värikkäitä ilmapalloja. Näissä vastakohdissa sekä itse hahmossa tuntui olevan paljon potentiaalia tarinaa varten. Vanhuksen elämänkokemuksesta saisi kosolti huumoria. Joku saattoi pitää seitsemänkymppisen valintaa pääosaan isona riskinä, mutta Docter uskoi nuortenkin katsojien voivan samaistua hahmoon omien isovanhempien kautta. Niinpä Helium-salanimellä kutsutun tarinan kehittely aloitettiin.

Tarina kävi läpi monia muutoksia, ennen kuin siitä tuli elokuva jonka nyt tunnemme. Yhdessä vaiheessa Karlin oli tarkoitus matkata asumaan talonsa kanssa pilvien päälle. Mukana oli aluksi myös monia sivujuonia, kuten Tammilehdon vanhainkodin Fun Bunch -niminen joukko energisiä asukkeja. Charles Muntz taas oli erään version mukaan tajunnut Kevinin munien pysäyttävän ikääntymisen, joten hän oli niitä syömällä säilynyt nuorena vuosien kulumisesta huolimatta. Nämä veivät kuitenkin huomion pois päätarinasta, joten niistä luovuttiin.

Pixar-perjantai: UP - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Pete Docterin tytär Elie teki monet seikkailukirjan piirroksista. Hän antoi myös äänensä nuorelle Ellille.

Karlin ja Ellin rakkaustarinakin alkoi eräässä tarinan versiossa vihanpidosta ja kepposten tekemisestä. Suhde muuttui sitten vuosien varrella romanttisempaan suuntaan, mutta yleisön ei kuitenkaan uskottu voivan samaistua hahmoihin tällaisen tarinan kautta kovin hyvin. Oli tarinan kannalta tärkeää saada katsojat heti alussa pitämään Karlista, joten Bob Peterson kirjoitti montaasikohtauksen uusiksi. Koko elokuva taas käsikirjoitettiin uusiksi monta kertaa ja vasta neljännessä versiossa se sai lopullisen muotonsa.

Tuotantoryhmä otti hahmoihin mallia monelta eri suunnalta. He kävivät muun muassa vanhainkodissa tarkkailemassa vanhojen ihmisten piirteitä ja liikkeitä ja toivat studiolle oikeita strutseja. Kaikille päähenkilöille valittiin oma muotonsa. Kaavoihin kangistunut Karl suunniteltiin hyvin neliömäiseksi ja vastakohtana sille Elli on hyvin ympyrämäinen. Rasmuksen hahmo taas perustuu munan muotoon. Monien muiden animaatiopahisten tapaan Charles muistuttaa kolmiota. Kevin-linnun ulkonäkö kävi läpi monia eri vaiheita, lopulta siitä tuli eräänlainen strutsin ja papukaijan yhdistelmä. Muntzin koirat taas saatiin vaikuttamaan uskottavilta oikeiden koirien videokuvaamisen sekä asiantuntijan pitämän koiralaumojen hierarkiaa käsittelevän luennon ansiosta.

Karlin ja Ellin talo on mukana suurimman osan elokuvasta ja sen ajateltiin olevan kuin yksi hahmoista, joten sen suunnitteluun käytettiin paljon aikaa. Tiimi kävi lähikaupungeissa Oaklandissa ja Berkeleyssä katselemassa vanhoja taloja ja myös arkkitehdiltä kysyttiin neuvoa. Talon ilmeeseen otettiin mallia stop motion -elokuvista sekä miniatyyreista. Jotkin materiaalit ovat suhteessa liian paksuja, vähän kuin jättiläinen olisi tehnyt ne. Kummalliset mittasuhteet huomaa esimerkiksi Ellin tuolin kankaasta. Talon sekä kaikkien sen huonekalujen ja koriste-esineiden tietokonemallit oli myös poikkeuksellisesti suunniteltava joka puolelta, sillä talosta nähdään myös alaosa, kirjat tippuvat hyllyiltä ja matto rypistyy seinää vasten. Tavallisesti animaatioissa saatettiin hieman fuskata näissä asioissa, kun kirjat vain seisovat hyllyssään ja matto makaa paikallaan koko elokuvan ajan. Talosta rakennettiin myös muutamia pienoismalleja, jotka auttoivat tekijöistä hahmottamaan muun muassa sopivia kuvakulmia.

Pixar-perjantai: UP - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Russelin (suomidubissa Rasmus) nimen oli ensiksi tarkoitus olla Lewis. Nimeä kuitenkin muutettiin, sillä Disneyn Riemukas Robinsonin perhe -elokuvassakin oli määrä olla poika nimeltä Lewis (suomidubssa Lauri).

Saadakseen tapahtumapaikat näyttämään todentuntuisilta, tusina Pixarlaista vietti muutaman päivän Venezuelassa kuvaamassa ja piirtämässä alueen erikoista luontoa. Heidät lennätettiin parille tepuille kokemaan vuorten omalaatuinen tunnelma. Nämä maisemat olivat kuitenkin niin uskomattomia, että niistä päätettiin lopulta tehdä elokuvaan hillitympiä versioita. Docterista tuntui, ettei yleisö olisi muuten pitänyt paikkaa uskottavana.

Näyttelijäkonkari Edward Asner antoi äänensä Karl Fredricksonille ja Christopher Plummer Mutzille. Ääninäyttelijöissä oli tuttuun tapaan mukana myös muutama pixarlainen. Apulaisohjaaja Bob Peterson ääninäytteli Dogia ja Alfaa, kuvanveistäjä Jerome Ranft Gammaa ja Pete Docter partionjohtaja Strauchia. Suomidubissa taas kuullaan muun muassa Heikki Paasosta Dogina ja Duudsoneita Alfana, Betana ja Gammana. Karlia taas ääninäytteli Mielensäpahoittajanakin tunnettu Antti Litja ja Muntzia Ismo Kallio, toinen pitkän uran tehnyt näyttelijä.

Elokuvan säveltäjäksi valittiin Ihmeperheen ja Rottatuillen musiikin säveltänyt Michael Giacchino. Hän kehitti ääniraitaa varten eritoten kaksi vahvaa teemaa, joista toinen edusti Muntzia ja toinen Elliä. Muntzin teema kuullaan ensimmäistä kertaa alun uutispätkässä ja Ellin tämän ollessa lapsi. Teemat toistuvat pitkin elokuvaa, mutta muuttuvat myös matkan varrella ja auttavat yleisöä eläytymään tapahtumiin ja tunnelmaan. Esimerkiksi Muntzin todellisen luonteen selvitessä hänen teemansa muuttuu riitasointuisemmaksi ja hyvin uhkaavaksi.

Pixar-perjantai: UP - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Iso lintu oli mukana tarinassa jo aivan ensimmäisistä versioista saakka ja monien muutosten jälkeen siitä muotoutui Kevin. Sen äänet koostettiin useista eri lähteistä. Pete Docter äänitti sille muun muassa kehräämistä muistuttavia ääniä, äänisuunnittelija Tom Myers teki osan äänistä ja sen kutsuhuuto taas on lainattu hyeenoilta.

Up tuli elokuvateattereihin yhdessä Puolipilvistä-lyhytelokuvan kanssa Yhdysvalloissa 29.5.2009 ja Suomessa reilut neljä kuukautta myöhemmin. Se keräsi maailmanlaajuisesti lipputuloja yli 731 miljoonaa dollaria ja oli vuoden kuudenneksi tuottoisin elokuva. Suomessa katsojia oli reilut 224 tuhatta, joten se oli vuoden 5. katsotuin elokuva. Up oli ensimmäinen Pixar-elokuva, joka julkaistiin 3D:nä. Elokuva voitti Oscar-palkinnot parhaan animaatioelokuvan ja musiikin kategorioissa. Lisäksi se sai kolme muuta ehdokkuutta, parhaan elokuvan, alkuperäisen käsikirjoituksen ja äänitehosteiden sarjoissa. Up oli järjestyksessään toinen elokuva, joka sai ehdokkuuden parhaan elokuvan kategoriassa, ennen sitä tähän oli yltänyt vain Disneyn Kaunotar ja hirviö. DVD-julkaisua varten tehtiin elokuvan tapahtumien keskelle sijoittuva lyhytelokuva, Dogin salainen tehtävä.

Up on tosiaan oma suosikkini Pixar-elokuvista ja kaikista elokuvista yleensäkin. Pidin siitä jo nähtyäni sen elokuvateatterissa ja vuosien kuluessa olen tykästynyt siihen kerta kerralta enemmän. Tuntuu, että jokaisella katselukerralla Upista löytää  aina vaan uusia piirteitä ja yksityiskohtia, jotka ovat sattuneet aiemmin jäämään huomaamatta. Se on vain niin sydämellinen ja hauska. Joka kerta tirautan alussa pari kyyneltä, hihittelen keskivaiheen vitseille ja jännitän lopussa Karlin ja Rasmuksen paetessa Muntzin koiria. Ja musiikki on aivan mahtavaa! Voi miten rakastankaan tätä elokuvaa! Jos haluat lukea lisää hehkutusta Up-elokuvasta, kurkkaa maaliskuinen kirjoitukseni 10 + 1 syytä rakastaa elokuvaa UP.

Kai lukijoista löytyy muitakin Up-elokuvan faneja? Yllättikö joku Upin tuotantoon liittyvä seikka sinut?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , , ,

4 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Up

 1. Up on kyllä aivan ihana elokuva ♥ Siinä on onnistuttu yhdistämään romantiikkaa, draamaa, huumoria ja toimintaa juuri sopivassa suhteessa. Myös visuaalisesti Up on tosi ihana, varsinkin Karlin talo leijumassa taivaalla ja kaikki ne värikkäät ilmapallot! Minusta oli myös hienoa, että Pixar uskalsi ottaa vanhuksen animaatioleffan päähenkilöksi :)

  1. Joo, varsinkin kohtaus, jossa valo heijastuu ilmapallojen läpi pikkutytön huoneeseen on tosi ihana. Musiikki vielä viimeistelee koko lehtoonlähdön. :)

 2. Minusta oli rohkea veto Pixarilta ottaa vanhempi herrasmies päähenkilöksi ja elokuvan aloitus on myös minusta rohkea, koska, myönnetään, itsekin itken joka ikinen kerta siinä alussa. Ei kovin hilpeä elokuvan aloitus, varsinkin animaatiolle.
  Minusta Ellien ja Karlin välinen rakkaus on todella ihailtavaa ja Karlin surun tuntee, kun Ellie lähtee pois hänen luotaan. Pixarin-tiimi sai hyvin tiivistettyä Ellien ja Karlin elämän todella lyhyeeseen pätkään ja todellakin hahmoihin ihastuu heti. Minusta on hellyyttävää, kun Karl ei saa sanaa suustaan Ellien tavatessaan :D
  Russell tuo minusta ihanasti Karlin elämään taas elämäniloa ja myös Russell saa paljon irti suhteesta Karliin. Pakko sanoa kyllä, että Up pääsee minun Top 3 parhaiden Pixar-elokuvien joukkoon juuri näiden pienten yksityiskohtien vuoksi ja eihän Karlia voi olla rakastamatta!

  1. Aivan. Saa olla melko kivikasvoinen, jos ei ilmekään värähdä elokuvan alussa. Muistan olleeni ihan hämmentynyt elokuvateatterissa, sillä aiemmin elokuvat eivät olleet saaneet minua yhtä liikuttuneeksi. Karlista näkee, että hän nauttii Ellin puheliaasta luonteesta ja on tosi suloista, että pariskunta vielä työskentelee yhdessä. :) Se kohta, jossa nuori Karl huokaa: “Vau”, on minusta tosi hellyyttävä.

   On tosi ihana nähdä miten Rasmus muuttaa Karlia elokuvan aikana. Sen näkee ihanasti vaikka loppukohtauksessa, kun kaksikko syö jäätelöitä. Karl on saanut seuraa elämäänsä ja Rasmus isähahmon. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.