The art of Brave -kirjan arvio

Aika esitellä Pixar-elokuva Urhean taidekirja. Olen ostanut kirjan jo aikoja sitten, mutta sen esittely on jäänyt aivan vaiheeseen.

Pixar Urhea taidekirja
Steve Pilcher – Acrylic, digital

Jenny Lerew: The art of Brave
Preface: John Lasseter | Foreword: Brenda Chapman & Mark Andrews
160 sivua | Chronicle Books 2012

Taidekirja alkaa tuttuun tapaan esipuheilla ja elokuvan ensi-ideoiden esittelyllä. Elokuvan toinen ohjaaja Brenda Chapman kertoo yhden Urhean ja Meridan hahmon inspiraation lähteistä olleen tämän itsepäinen ja päättäväinen tytär. Tarina alkoi muodostua, kun ideaan yhdistettiin Chapmanin rakkaus Scotlantia kohtaan sekä ajatus äiti-tytär-suhteen kuvaamisesta.

The art of Brave
Steve Pilcher – Pencil
Pixar Brave taidekirja
Steve Purcell – Acrylic

Kuten ehkä tiesittekin, Urhea oli tuotannossa melko pitkään. Esimerkiksi yllä olevat kuvat Meridasta ovat vuosilta 2005 ja 2004, itse elokuva ilmestyi kesällä 2012. Rivien välistä voi lukea, että tarinan muotoutumisessa oli ongelmia. Perusrunko tuntui olevan selvillä, mutta tarkempia tapahtumia muutettiin usein. Story supervisor Brian Larsen vertaakin tarinaa talon rakentamiseen. Erona on vain se, että parin viikon välein joku heittää kranaatin joka tuhoaa ison osan työstä. Tuhosta jää jäljelle vain kantavat seinät ja työskentelyä jatketaan niiden pohjalta. Kirjan kuvissa on esimerkiksi useita lumisia tilanteita, mutta talvikohtauksista kuitenkin luovuttiin.

Taidekirja Pixar Urhea
Matt Nolte – Pencil

Kirjassa on ilahduttavan paljon kuvia hahmoista ja heidän muotoutumisestaan. Esimerkiksi Meridasta yksinään on kymmenkunta sivua ja useita ilmeikkäitä piirroksia. Pidän näitä hahmo-osioita aina taidekirjojen mielenkiintoisimpana osuutena.

Brave art book
Vasemmalla: Matt Nolte – Pencil, Oikealla: Steve Pilcher – Digital

Kirjassa esitetään elokuvan päähenkilöistä mielenkiintoinen huomio, jota en ainakaan itse ollut tajunnut tai kuullut ennen. Fergus elää tarinoidensa kautta menneisyydessä, kun taas Elinor miettii jatkuvasti (Meridan) tulevaisuutta. Merida itse elää nuoren tapaan nykyhetkessä ja on siten vanhempiensa välikädessä.

Urhea taidekirja
Yllä: Huy Nquyen – Digital, Alla: Josh Cooley – Digital

Kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä käsitellään tapahtumapaikkoja ja hahmoja. Osuuden alussa käydään läpi muun muassa tuotantotiimin muodostumista ja kuvaillaan heidän Skotlantiin tekemiään tutkimusmatkoja. Mukana on paljon valokuvia matkoilta sekä maalauksia maisemista ja tapahtumapaikkojen yksityiskohdista. Toinen osuus keskittyy tarinaan ja kirjan loppupuolelta löytyykin sivukaupalla storybord-piirroksia.

Steve Pilcher – Digital

Tämä Urhean taidekirja ei ihan ole omia suosikkejani omistamistani taidekirjoista. Se on toki täynnä kauniita piirroksia ja maalauksia, mutta kokonaisuus on sävyiltään aika synkkä eikä jotenkin kovin houkutteleva. Monen muun elokuvan maailma on vaan jotenkin mielenkiintoisempi. Silläkin on toki varmasti vaikutusta, että Urhea ei elokuvana ylipäätänsä ole aivan minun makuuni. Valitsemani kuvat eivät välttämättä anna aivan oikeaa käsitystä kirjasta, mukana on myös hyvin paljon kuvia luonnosta ja tosiaan todella paljon storybord-piirroksia (joista en itse juuri välitä).

Kirjassa onmielenkiintoista asiaa Urhean tekemisestä, joten elokuvasta innostuneille tämä opus on varmasti mukava lisä kirjahyllyyn. Muuten en itse pidä tätä taidekirjaa minään jokafanin must have -opuksena.

Arvioni:

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, , ,

Yksi kommentti artikkelissa “The art of Brave -kirjan arvio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.