Pixar-perjantai: Urhea

Urhea sai aiemmin kesällä pitämässäni parhaan Pixar-elokuvan äänestyksessä monta ääntä ja oli pitkään voittoasemassa, kunnes WALL-E kiri sen ohi. Toivottavasti te Urheaa äänestäneet olette edelleen maisemissa, sillä tänään Pixar-perjantaissa selviää, miten tämä Meridan tähdittämä elokuva sai alkunsa.

Pixar-perjantai: Urhea - Disnerd dreams

Urhea
Ohjaaja: Mark Andrews ja Branda Chapman sekä Steve Purcell
Äänirooleissa: Kelly Macdonald, Emma Thompson, Billy Connolly, Julie Walters
Kesto: 1 h 33 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 22.6.2012, Suomessa: 24.8.2012
Maailmanlaajuiset lipputulot: 538,983,207 USD
Arvioita: IMDb 7,2, Rotten tomatoes 78 %
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Idean tähän elokuvaan keksi Brenda Chapman, joka oli työskennellyt ensiksi Disneyllä 80-luvun lopulta vuoteen 1994, sitten vajaan vuosikymmenen DreamWorksilla ja vuodesta 2003 lähtien Pixarilla. Hän oli hetken aikaa mukana Autojen tuotannossa, kunnes siirtyi tekemään omaa elokuvaansa. Chapman oli saanut idean tarinaan hänen ja jääräpäisen 5-vuotiaan tyttärensä suhteesta ja kehitteli sitä eteenpäin.

Brendan ja Emma-tyttärensä suhteesta kehittyivät elokuvan päähenkilö Merida ja tämän Elinor-äiti. Chapmanin rakkaus satuihin sai hänen käsikirjoittamaan tarinan Grimmin veljesten satujen hengessä. Alkuvaiheessa hän suunnitteli elokuvan sijoittuvan Pohjois-Eurooppaan, mutta melko pian tapahtumapaikaksi vaihtui Iso-Britannian saaren pohjoisosa. Skotlannin legendoista ja jylhistä maisemista inspiroituneena hän loi tarinan, jossa oli salaperäisyyttä, mutta jonka hän kuitenkin toivoi vetoavan nykykatsojaan. Kun Chapman oli käyttänyt noin vuoden tarinan käsikirjoittamiseen, The Bear and the Bow -nimellä kutsutun elokuvan työryhmään alkoi tulla muitakin jäseniä kehittämään projektia eteenpäin.

Vuonna 2007 tusinan verran työryhmäläisiä matkasi Skotlantiin tutustumaan maan tunnelmaan, luontoon ja sen yksityiskohtiin. Reissu sai matkalaiset tutustumaan toisiin paremmin ja ymmärtämään, miltä elokuvan olisi näytettävä. Tekijät tutustuivat myöhemmin eläintarhavierailuilla tarkemmin karhuihin sekä kokeilivat niin miekkailua kuin jousiammuntaakin.

Pixar-perjantai: Urhea - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Virvatulet ovat osa vanhoja skotlantilaisia legendoja. Niiden mukaan virvatulet ilmestyvät yöllä eksyneen matkaajan tielle ja vievät hänet joko aarteen luo tai tuhon teille. Matkalaisen kohtalo määräytyy sen mukaan, pitävätkö virvatulet hänestä vai eivät.

Normaalisti Pixar-elokuvien tekoon menee 3–4 vuotta, mutta tämän elokuvan tuotanto eteni melko hitaasti. Vuonna 2010 kuitenkin tapahtui ja paljon. Brenda Chapman irtisanottiin projektista ja John Lasseter ja Ed Catmull pyysivät aiemmin elokuvan tarinataitelijana työskennelleen Mark Andrewsin hänen tilalleen ohjaajaksi. Viralliseksi syyksi ohjaajan vaihdokseen on ilmoitettu luovat erimielisyydet. Elokuvan nimeksi vaihtui Brave ja ensi-iltaa siirrettiin aiemmin kaavaillusta loppuvuodesta 2011 kesäkuuhun 2012. Yhdysvaltain ensi-iltaa siirrettiin seuraavana vuonna vielä viikolla taaksepäin, jottei se olisi niin lähellä DreamWorksin Madagaskar 3:n julkaisua ja Meridaksi kaavailtu Reese Witherspoon korvattiin toisella näyttelijättärellä.

Pitkän tuotantonsa aikana Urhean tarina muuttui paljon ja sillä on yli 100 poistettua kohtausta. Tekijät miettivät pitkään esimerkiksi sitä, kuinka esitellä hahmot. Eräässä vaiheessa elokuvan alussa nähtiin huppupäisen Meridan pakenevan linnasta ja toisessa vaiheessa elokuva alkoi tilanteesta, jossa Elinor selittää Meridalle legendaa. Eräässä versiossa virvatulet kiusasivat noitaa ja toisessa metsään saapui talvi. Monet poistetuiksi päätyneet kohtaukset mutkistivat tekijöiden mielestä tarinaa ja veivät katsoja huomion pois päätapahtumista, joten niistä luovuttiin.

Yksi elokuvan suurimmista teknisistä haasteista oli Meridan tukka. Hiuksista haluttiin kiharat, sillä ne kuvasivat sopivasti nuoren naisen villiä luonnetta. Oikeanlaisen lopputuloksen saavuttaminen oli kuitenkin niin suuren työn takana, että hiusmallin muuttamistakin ehdotettiin. Lopulta kiharoiden toteuttamiseen tarvittiin aivan uusi simulaattori, joka mahdollisti hiusten luonnollisen näköiset liikkeet. Teknisen työryhmän taitoja koeteltiin myös metsien toteutuksessa, sillä lavasteet ovat hyvin suuret ja täynnä yksityiskohtia, kuten ruohoa, kiviä ja sammalta.

Pixar-perjantai: Urhea - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Kuten kuningas Fergusilla, ohjaaja Mark Andrewsillakin on tytär ja kolme poikaa. Elokuvan alussa kuultu Meridan repliikki: ”They get away with murder. I can never get away with anything.” on lainattu Andrewsin tyttäreltä.

Elokuvan rooleihin valittiin lähes yksinomaan Skotlannista ja Englannista kotoisin olevia näyttelijöitä. Meridan roolin sai skottinäyttelijä Kelly Macdonald ja hänen vanhempiaan ääninäyttelivät Emma Thompson sekä Billy Connolly. Karhuista innostuneelle noidalle äänensä taas antoi Julie Walters ja hänen korpilleen elokuvan apulaisohjaaja Steve Purcell. Suomenkielisessä versiossa Don Brochin perheen ääninä olivat Maridana Heljä Heikkinen, Elinorina Satu Silvo ja Fergusina Jarmo Mäkinen.

Urhean säveltäjäksi valittiin skotlantilainen Patrick Doyle, joka oli aiemmin säveltänyt musiikin muun muassa elokuviin Pikku prinsessa (1995), Harry Potter ja liekehtivä pikari (2005) ja Thor (2011). Hän oli myös sekä Chapmanin että Andrewsin suosikki. Aluksi Andrews oli sitä mieltä, ettei elokuvaan huolittaisi lainkaan säkkipillimusiikkia tai muuta kliseisen skotlantilaista, joten Doyle otti sävellyksiinsä mukaan vanhempiakin soittimia sekä vain pienen määrän säkkipilliosuuksia. Elokuvassa kuultavat kaksi laulua sävelsi Alex Mandel. Lopputeksteissä kuultavan kappaleen takana taas oli brittibändi Mumford & Sons yhdessä laulajatar Birdyn kanssa.

Animaatioelokuvien tekeminen on pitkä ja uuvuttava prosessi, ja jotta työryhmän henki pysyisi korkealla, tavataan Pixarilla kehitellä monia hupsuja juttuja tuotantoa piristämään. Skottilaisjuuristaan ylpeä Andrews oli jo aiemmin käyttänyt kilttiä monissa Pixarin juhlissa ja elokuvaa tehdessään hän pisti aluille kilttiperjantaiperinteen, johon osallistujat pukeutuivat kilttiin tai muuhun tartaanikankaiseen vaatteeseen joka perjantai. Tapa nosti yhteishenkeä ja sillä työntekijät pystyivät näyttämään olevansa sitoutuneita projektiin. Mark myös keksi elokuvan jokaiselle animaattorille omituisen lempinimen, kuten Xena, Bubba ja Luolamies. Skotlannin kansallisrunoilija Robert Burnsin syntymäpäivänä tekijät taas lausuivat runoja ja söivät haggista, skotlantilaista perinneruokaa.

Pixar-perjantai: Urhea - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Urhean lopputeksteissä on pieni tribuutti Pixarin perustajajäsen Steve Jobsille, joka kuoli lokakuussa 2011. Pitkin elokuvaa on myös pieniä viittauksia häneen, kuten Macintosh-niminen klaani ja Merida haukkaamassa omenaa.

Urhea saapui elokuvateattereihin yhdessä La Luna -lyhytelokuvan kanssa Yhdysvalloissa kesäkuussa 2012 ja Suomessa kaksi kuukautta myöhemmin. Se keräsi maailmanlaajuisesti lipputuloja liki 539 miljoonaa dollaria, mikä on melko keskinkertainen tulos Pixar-elokuvalta. Suomessa se keräsi katsojia vain reilut 87 tuhatta, mikä on hämmästyttävän vähän verrattuna kaikkiin muihin Pixar-elokuviin; muut ovat keränneet vähintään 142 tuhatta katsojaa. Urhea ylsi siis vuoden katsotuimpien elokuvien listalla vain sijalle 31. Elokuva sai parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkuuden ja myös voitti tuon palkinnon.

Urhean DVD- ja Blu-ray-julkaisuilla oli mukana Mor’dun legenda -lyhytelokuva, joka selittää elokuvassa kerrottua tarinaa. Meridasta on myös tulossa ensimmäinen Olipa kerran -tv-sarjan Pixar-hahmo, kun sarjan viides kausi alkaa Yhdysvalloissa tänä syksynä.

Minusta Urhea on todella näyttävä elokuva ja eri klaanien edustajat tuovat tarinaan sopivasti huumoria. Nauroin hölmöille taistelukohtauksille moneen otteeseen. Vaikka on kiva nähdä nainen Pixar-elokuvan pääosassa (oli jo aikakin!), ei tämä Pixarin kertoma satu ole omasta mielestäni ihan studion parhaimmistoa. Erityisesti minua häiritsee se, että elokuva on paikoin todella tummasävyinen eikä kaikkia yksityiskohtia, johon elokuvan tekijät ovat käyttäneet paljon aikaa, sen vuoksi erota. Tarinan mystisistä elementeistäkään ei jotenkin oteta ihan kaikkea irti. En ole vielä kertaakaan ”uskaltanut” katsoa Urheaa suomeksi, sillä erikoiset aksentit tuntuvat minusta niin isolta osalta elokuvan viehätystä.

Oliko ensimmäinen satuelokuva sinusta hyvä veto? Entäs onko suomalainen dubbaus katsomisen arvoinen?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , , ,

2 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Urhea

 1. Olen samaa mieltä kanssasi: minustakaan Urhea ei edusta Pixarin elokuvien parhaimmistoa. Olen aina mieltänyt Pixarin elokuvat laadukkaina, ainutkertaisina ja yllätyksellisinä elokuvina, ja Urhea sisältyy minusta vain ensimmäiseen kategoriaan. Elokuva oli minusta liian ennalta-arvattava. Jos Urhea olisi Disneyn studioiden tekemä elokuva, se olisi minusta varmasti todella hyvä, sillä se sopisi satu-teemoineen hyvin Disneyn klassikoiden riviin. Pixarin elokuvilta odotan kuitenkin aina enemmän kuin Disneyltä (vaikka Disney onkin lemppari-animaatiostudioni…), ja siksi Urhea oli minulle pienoinen pettymys – vaikka tosi hyvä elokuva onkin!

  Urheassa parasta on elokuvan huumori. Hauskoille kohtauksille saa nauraa aina uudestaan ja uudestaan… vaikka huumori monessa kohtaa onkin ihan pöhköä! Mutta kyllä kai se täytyy myöntää, että pöljä huumori, kuten miesten paljaat pyllyt tornista karatessa ja Meridan veljesten hankkiutuminen hoitajan rintavakoon, on vain todella hauskaa. Voi ei, nyt sen myönsin! ;) Ja minähän katson elokuvat aina suomeksi (siis animaatiot), eikä Urheakaan ole tässä säännössäni poikkeus. Olen kyllä varma, että elokuva lisäisi viehätysvoimaansa, jos katsoisin sen skottilaisella aksentilla. Pitääpä katsoa se englanniksi seuraavan kerran. Suomalainen dubbaus on ihan peruskauraa: hyvin toteutettu, hyvät ääninäyttelijät, mutta mistään murteista ei ole tietoakaan. :P

  Olipas muuten taas hauskaa lukea noita yksityiskohtaisia tietopakkauksia elokuvaan liittyen. Kilttiperjantai kuulostaa todella hauskalle! Ja Steve Jobsiin liittyviä viittauksia en ole tullutkaan huomanneeksi, saati ajatelleeksikaan. Ja onpas hauska, että Merida liittyy Olipa kerran -sarjan henkilökaartiin! Milloinka sarja muuten jatkuu?

  1. Urhea sopisi tosi hyvin Disneyn repertuaariin ja se, millainen elokuva olisi ollut Disneyn tekemänä, voisi olla ihan mielenkiintoinen jossittelun aihe. Pixarin elokuvissa on tosiaan ollut aika paljon yllätyksellisyyttä, mutta Urhean lopputuloksen pystyi arvaamaan melko helposti, vaikka ehkä joku pienempi juttu vähän yllättikin.

   Turha häpeillä, pöhkö huumori uppoaa monesti minuunkin. On tosi huvittavan näköistä, kun miehet joutuvat vähin äänin hiippailemaan tornin juurelta takaisin sisään. :D Harmi ettei suomidubbaukseen ole otettu mitään murteita mukaan, ne olisivat varmasti tehneet elokuvasta vielä astetta huvittavamman. Saara Aallon laulamat laulut kuulostavat ainakin YouTube-videoiden perusteella tosi kauniilta. :) Pitäisi varmaan kokeilla elokuvaa suomeksi, vaikka Heljä Heikkisen äänestä en hirveästi välitä.

   Sarjan 5. kauden jaksot tulevat Yhdysvalloissa ruutuihin syyskuun lopulla, Suomessahan 4. kausi alkoi eilen sunnuntaina. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.