Pahisprofiili: Ursula

Yhdeksän äänen voimalla Ursula vei ylivoimaisesti voiton pitämässäni pahisprofiiliäänestyksessä. Äänestystulos oli minullekin oikein mieluisa, sillä sen varjolla sain hyvän syyn katsoa taas kerran yhden suosikkielokuvistani. Toiseksi tulleesta tuomari Frollosta saatte lukea ensi kuussa, mutta tänään tutustutaan enemmän tähän merennoitaan.

Pahisprofiili: Ursula

Taustat

Ursula on voimakas noita ja tarjoaa palveluksiaan merenväelle. Hän vaikuttaa olevan monien tuntema henkilö ja on erityisesti helppoja ratkaisuja etsivien, epätoivoisten merenneitojen ja -miesten viimeinen toivo. Ankeriaidensa avulla hän hankkii tietoa mahdollisista asiakkaista ja tietää siten tarkkaan, kuinka saa luokseen saapuneet suostumaan kauppoihin. Palveluksilla on kuitenkin kova hinta, sillä Ursula omistaa maksuvaikeuksiin joutuneet asiakkaat ja muuttaa heidät oudoiksi merilevämäisiksi meriotuksiksi.

Ursula on aiemmin kuulunut Tritonin hoviin, mutta hänet on sittemmin karkoitettu palatsista. Niinpä elokuvan alussa Ursula asuu kahden ankeriaansa kanssa ankeassa paikassa Atlantiksen syrjäisessä kolkassa. Karkotuksen syytä ei sanota, mutta kenties hän on käyttänyt mustaa magiaansa varomattomasti tai juoninut valtaistuinta itselleen. Hän vaikuttaa olleen karkotettuna jo monen vuoden ajan, sillä Ariel ei tunnu koskaan tavanneen häntä, mutta häntä on selvästi kuitenkin varoitettu Ursulasta. Ursula on myös ehtinyt koota puutarhaansa melkoisen joukon huijaamaansa merenväkeä.

On vähän epäselvää, miksi Ursula on kerännyt onnettomia sieluja puutarhaansa. Kenties hän haluaa luoda epäjärjestystä myös Tritonin alamaisten keskuudessa tai sitten hän nauttii tilanteesta, jossa saa määrätä muiden elämistä. On kuin Ursula olisi koonnut itselleen omaa alamaisten joukkoa. Muille suoritetut loitsut ovat kuitenkin vain pientä hänen suuremman suunnitelmansa rinnalla.

Tavoite & motiivi

Karkotus on saanut Ursulan janoamaan kostoa Tritonia kohtaan. Hänellä on selvästi ollut aiemmin korkea asema palatsissa, sillä nykyään hän ajattelee voimiensa valuvan hukkaan vähäpätöisten loitsujen parissa. Aiempi elämäntyyli on ollut muutenkin makoisampaa, sillä nyt tämä ilmeisen hyvällä ruokahalulla varustettu merennoita valittelee näkevänsä nälkää. Kun Ursula äkkää kätyreidensä avulla Tritonin nuorimman tyttären heikon kohdan, hän päättää heti käyttää tilaisuutta hyväkseen. Erinomaisten suostuttelutaitojensa avulla hän puhuu Arielin ympäri, tekee kaupat tämän kanssa ja jää odottamaan Arielin epäonnistumista.

Pieni merenneito Ursula
Näyttävän tyylin ylläpitäminen on tärkeää Ursulalle.

Ariel tietysti ole Ursulan juonien kohde, vaan hän käyttää tätä vain välineenä päästäkseen käsiksi Tritoniin. Hän tavoittelee sekä Tritonin kruunun tuomaa valta-asemaa että kolmikärjen vertansa vailla olevia taikavoimia. Ursulan suunnitelmiin ei tosin näytä kuuluvan Tritonin saaminen lopullisesti pois päiviltä, vaan hän haluaa aiheuttaa kuninkaalle kärsimyksiä ja saada tämän matelemaan edessään.

Kätyrit

Ankeriaat Kiero ja Liero eivät ole Ursulalle pelkkiä kätyreitä, vaan hän Ursulalla on poikkeuksellinen suhde heihin. Ursula näyttää pitävän heitä kuin lemmikkeinä ja kutsuu heitä jopa “pupseikseen”. Näiden kolmen välillä myös erikoinen yhteys, sillä Ursula pystyy näkemään Kieron ja Lieron kautta toisaalla tapahtuvia asioita. Apurit on koulutettu hyvin, sillä ne osaavat toimia hyödyksi ja toimivat ikään kuin sisäänheittäjinä omistajansa luolaan. Vaikka Kierosta ja Lierosta on paljon apua, Ursula kuitenkin komentelee heitä tehtävästä toiseen oikkujensa mukaan.

Kohtalo

Ursulan juonet sujuvat hyvin siihen saakka, kunnes hän tajuaa Arielin edistyvän hyvin Erikin viettelyssä. Hän ottaa tilanteen uudestaan haltuun muuttumalla itse kauniiksi Vanessaksi ja hetken päästä hän kietoo Erikin pauloihinsa Arielin äänen ja taikojensa avulla. Vaikka Ursulan uusi juoni onkin tehokas, tuntuu kuin Ursula ei olisi ajatellut suunnitelmaa loppuun asti vaan tehnyt sen epätoivoisuuttaan. En oikein usko, että Ursulan tavoitteena olisi jäädä itse pysyvästi ihmismuotoon tai ryhtyä hallitsemaan valtakuntaa Erikin rinnalla, vaan ainoastaan saada mies pois Arielin ulottuvilta. Jos häät olisivat edenneet keskeytyksettä, Ursulalla olisi mahtanut riittää tekemistä kahdella rintamalla; sekä Tritonin että Erikin valtakunnassa.

Eläimet saapuvat kuitenkin keskeyttämän häät, Ariel saa äänensä ja Erik virkoaa lumouksestaan. Silti Ariel myöhästyy aikarajastaan ja voitonriemuinen Ursula palaa todelliseen muotoonsa. Hän hyödyntää aiemmin tehtyä sopimusta Tritonin kiristämiseen ja ottaa itselleen kruunustaan luopuneen Tritnonin kolmikärjen. Ja niin Ursula saavuttaa hetkeksi tavoitteensa.

Tilanne ei säily pitkään Ursulalle edullisena. Kun Kierolle ja Lierolle käy kalpaten, Ursula tulistuu ja muuttuu todelliseksi mega-Ursulaksi. Hän kokeilee uusia verrattomia voimiaan Arielia vastaan. Suuret suunnitelmat kaatuvat kuitenkin omaan massiivisuuteensa ja hänen loppunsa koittaa pian varsin kivuliaan näköisen tavalla, kun Eric ohjaa merenpohjasta nousseen laivanhylyn suoraan päin Ursulaa. Ja niin kukistettu noita vajoaa meren syvyyksiin ja hänen sopimuksensa raukeavat.

Oli tosi mielenkiintoista kerrankin katsoa Pientä merenneitoa Ursulan näkökulmasta eikä miettiä vain Arielin tarinaa, kuten usein tulee tehtyä. Ursula on hyvin näyttävä Disney-pahis ja isokokoisuudestaan huolimatta Ursula vaikuttaa olevan sujut itsensä kanssa ja viihtyy omissa nahoissaan. Ursula tarjoaa todellisen vastuksen muille, sillä hän on säälimätön muita kohtaan eikä epäile pelata likaista peliä. Ursula onkin moneen otteeseen niskan päällä, eikä hänen voittonsa lopputaistelussa ollut kaukana. Pidän erityisesti hänen Onnettomat sielut / Poor unfortunate souls -laulustaan ja miten hän sen aikana venyttää nokkelasti totuutta ja saa Arielin suostumaan diiliin.

Millaisia ajatuksia Ursula herättää sinussa?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

8 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Ursula

 1. Ursula on kyllä oma lempipahikseni! Hän on tosi röyhkeä ja rempseä hahmo ja mielestäni tuo hyvää kontrastia hieman lapsenomaiseen ja viattomaan Arieliin. Ja plussaa myös Ulla Tapanisen onnistuneesta dubbauksesta, ei uskoisi että sama nainen on myös Muumimamman ääni :D

  1. Totta, he ovat kaksi melkoisen erilaista hahmoa. Ariel on aika naiivi, kun taas Ursula huijaa toisia minkä ehtii. Hehe, varsinkin Ulla Tapanisen Ursula-nauru on niin täydellisen epämuumimammamainen! :D

 2. Tiedoksi vaan, että ne merilevämäiset meriotukset, joiksi Ursula asiakkaansa muuttaa, ovat saamien tietojen mukaan polyyppeja.

  1. Ainakin Disney Wikiassa ja Wikipediassa puhutaan juuri noista polyypeista, mutta kun en ollut aivan varma pitääkö tieto paikkansa eikä meribiologia kuulu vahvuuksiini, niin jätin tässä tekstissä polyypit mainitsematta. Aika paljon mielikuvitusta niiden otusten suunnittelussa on ainakin taidettu käyttää, olivat ne sitten polyyppeja tai eivät. :)

 3. Itsevarma hahmo, jonka dubbauksessa on onnistuttu! Yksi lempipahikseni!
  Dvd julkaisun exroissa oli fakta että Ursula olisi Tritonin sisko, jonka oma veli ajoi maanpakoon, ilmeisesti kruununtavoittelun takia.

  1. Voisin itsekin sijoittaa Ursulan vähintään Disney-pahisten top vitoseen. :)

   Muistan lukeneeni, että tuosta sisarusjuonikuviosta olisi kuitenkin päätetty luopua elokuvan suunnittelun aikana, mutta voin olla väärässäkin.

 4. Hei! Torissa joku sekopää myy Frozen Fever elsa ja anna nuket 20€ kpl! En itse aio ostaa mutta toivon että tästä oli hyötyä jollekin

  1. Aika jännä! Toivottavasti joku kiinnostunut äkkää ne sieltä itselleen. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.