Vaiana arvostelu

Walt Disney Animation Studiosin uusin elokuva, Vaiana saa tänään vihdoin Suomen ensi-iltansa. Tämä ensi-ilta tuntuu jotenkin tavallista jännemmältä, sillä olen seurannut blogissa elokuvan valmistumista siitä saakka, kun sen teosta kerrottiin ensimmäisen kerran virallisesti lokakuussa 2014. Olen ehtinyt nähdä elokuvan nyt pari kertaa ennakkoon; ensiksi ystäväni kanssa Finnkinon lasten sunnuntain näytöksessä ja sitten poikaystäväni seurassa Disneyn järjestämässä kutsuvierasnäytöksessä. Muutaman päivän sulattelun jälkeen olen saanut ajatukseni kokoon ja muokattua ne arvostelun muotoon.

HUOM: Spoilereista! Arvostelussa kerrotaan elokuvan alkuasetelmasta, mutta mukana ei ole sen isompia paljastuksia juonesta. Jos kuitenkin haluat pysyä turvassa kaikilta juonipaljastuksilta, hyppää suoraan viimeisen kuvan alla olevaan yhteenvetoon.

Vaiana (Moana)
Ohjaajat: Ron Clements & Ron Musker sekä Don Hall & Chris Williams
Äänirooleissa: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Nicole Scherzinger, Jemaine Clement
Suomidubissa: Yasmine Yamajako, Veeti Kallio, Susanna Haavisto, Heikki Sankari, Pasi Ruohonen, Petra Karjalainen, Arttu Wiskari
Ensi-ilta Suomessa: 17.2.2017 | Kesto: 107 minuuttia

Vaiana on varttunut kauniilla Motunuin saarella Oseaniassa. Hänen vanhempansa ovat jo pitkään valmistaneet häntä ottamaan vastaan saaren johtajan tehtävät, mutta Vaiana ei ole varma, haluaako tyytyä seuraamaan hänelle tehtyä polkua, sillä meri kutsuu häntä puoleensa. Kun hänen rakas kotisaarensa uhkaa joutua pimeyden valtaan, Vaiana päättää lähteä matkalle etsimään puolijumala Mauia, joka on legendan mukaan ainoa, joka voi auttaa.

Heti ensihetkistä alkaen elokuvan maailma tuntui uskottavalta paikalta ja Vaianan kansan historia oli läsnä tarinassa. Taianomaiset elementit saivat kiinnostumaan tarinasta ja viimeistään tarttuva Where You Are/Saarella -laulu veti minut mukaansa tarinan pyörteisiin.

Vaiana oli minusta aivan ihana uusi lisäys Disney-sankarittarien kaartiin. Hän pysyi päättäväisenä isojen haasteiden edessä eikä epäröinneistään huolimatta halunnut valita kaikkein helpointa tietä. Vähintään yhtä mahtavalta hahmolta tuntui myös hänen isoäitinsä. Tala viis veisasi muiden mielipiteistä ja rohkaisi pojantytärtään tärkeissä paikoissa. Näiden kahden hahmon välinen suhde oli ehdottomasti elokuvan parhaita puolia! Eräs heidän välisensä tunteellinen hetki sai aikaan kylmiä väreitä ja toi minulla melkein kyyneleet pintaan (ja minun kohdallani se on iso saavutus).

Vaiana isoäiti Tala

Myös muut elokuvan hahmot olivat kiinnostavia tapauksia. Hölmöjen hahmojen ystävänä Heihei oli ihan lempparini ja kukko toi samalla tarinaan sopivasti huumoria. Tamatoa-rapu taas tuntui päällisin puolin vain hassulta hahmolta, mutta ulkonäkö ja hölmö puhetapa pettivät, kun siitä kuoriutui oikeasti uhkaava jättikokoinen hirviö. Keikarimaisesta Mauistakin paljastui elokuvassa pehmeämpiä piirteitä ja oman persoonallisuuden omaava tatuointi oli hauska lisä.

Disney-klassikoita on ehditty tehdä jo niin monta, että Vaianasta löytyi pakostakin useita aiemmista animaatioista tuttuja elementtejä. Eräs hetki toi mieleeni Mulanin, musiikissa oli kaikuja Tarzanista ja Lilosta & Stichistä ja mitä olisikaan sankaritar ilman eläinystäviä. Tutuista piirteistä huolimatta kokonaisuus toimi minusta hyvin eikä elokuva muistuttanut liiaksi muita klassikoita.

Visuaalisesti elokuva oli niin upea, etten edes tiedä mistä aloittaisin. Tapahtumapaikat olivat rantahiekkaa myöten tosi kauniita ja erityisesti pimeässä tapahtuvat kohtaukset oli valaistu aivan älyttömän upeasti. Elokuvassa oli käytetty paljon mielenkiintoisia kuvakulmia ja eräässä lopun kohtauksessa hidastus toimi mielestäni tosi hyvin, vaikka se olisi helposti voinut tuntua tosi kuluneelta ratkaisulta. Meri oli tarinan kannalta todella tärkeä elementti ja se oli saatu toteutettua aivan ihanasti. Ihastelin sitä moneen otteeseen. Hahmotkin olivat kaikki niin hienon näköisiä, että superlatiivit meinaavat loppuvat kesken.

Vaiana ja Maui

Vaianan musiikissa oli minusta ihan uudenlainen soundi kuin aiemmissa Disney-musikaaleissa. Siitä on luultavasti kiittäminen musikaalimaailman kuumaa nimeä eli Lin-Manuel Mirandaa, joka oli yksi elokuvan laulujen tekijöistä. Lauluissa on ehdottomasti samaa fiilistä kuin Mirandan säveltämässä ja sanoittamassa hittimusikaali Hamiltonissa. Olin ehtinyt kuunnella Vaianan soundtrack-levyä jo hieman etukäteen englanniksi ja sain jo silloin I am Vaiana/Olen Vaiana -laulusta kylmiä väreitä. Itse elokuvassa laulu tuntui vielä vaikuttavammalta ja nousi ehdottomasti omaksi suosikikseni. Pidin myös siitä, miten Tokelaun kieli oli läsnä useammassa laulussa.

Näin elokuvan suomeksi ja vaikka minulla on ollut välillä tapana olla kriittinen uusien elokuvien dubbauksia kohtaan, voin hyvillä mielin myöntää tykänneeni suomenkielisestä versiosta oikeastaan tosi paljon. Yasmine Yamajako oli hyvä valinta nimirooliin ja hänen lauluäänensä kuulosti tosi hyvältä. Veeti Kallio taas on tehnyt aikaisemmin pari isompaa roolia, mutta Maui ei muistuttanut mitenkään liikaa hänen aikaisempia hahmojaan vaan kuulosti sopivan erilaiselta. Trailerin perusteella ajattelin Susanna Haaviston äänen kuulostavan jotenkin teeskennellyn käheältä, mutta onneksi elokuvasta ei tullut samaa fiilistä. Tietoja muista elokuvan dubbaajista löydät aiemmin julkaisemasta listauksestani.

Dubbausta kuunnellessa tuli sellainen olo, että lauluihin on panostettu vielä aavistuksen enemmän kuin yleensä. Siksi tuntuikin tosi ilahduttavalta kuulla, että suomenkielistä soundtrackia voi kuunnella Spotifysta. Julkaisu on tosi poikkeuksellinen sillä suomalaisia soundtrackeja ei ole julkaistu sitten Karhuveljeni Kodan eikä Spotifystakaan löydy muita suomalaisia kuin Leijonakuninkaan soundtrack. Olen kuunnellut elokuvan lauluja kuluneen viikon aikana melkein joka päivä ja valinnut lähes poikkeuksetta kuunneltavaksi juuri suomenkielisen levyn.

Disney Vaiana Pua Heihei

Odotukseni Vaianaa kohtaan olivat hyvin korkealla, mutta en onneksi joutunut pettymään. Vaiana näytti todella upealta isolla valkokankaalla, Disney-animaatiot tuntuvat näyttävän vuosi vuodelta vain hienommilta. Tarinaan uppoutui helposti ja oli ilo huomata, ettei studion hittiputki näytä hiipumisen merkkejä. Ensimmäisen katselukerran jälkeen olisin antanut elokuvalle neljä tähteä, mutta pidin elokuvasta toisen kerran jälkeen vielä enemmän, joten tähtien määrää ei voi muuta kuin nostaa.

Arvioni:

Minua kiinnostaa nähdä Vaiana vielä englanniksikin, joten täytyy vakavasti harkita, lähtisinkö katsomaan elokuvan teatteriin vielä kerran. Ja ai niin, lopputekstien jälkeen nähdään jälleen pieni hauska kohtaus.

Vaianan edellä nähtiin Leo Matsudan ohjaama Inner Workings -niminen lyhytanimaatio. Lyhäri oli ihan hauska, mutta ei tehnyt kovin kummoista vaikutusta. Se hihitytti pikkuisen, mutta siinä toistuvan vitsin unohti melkein heti. Inner Workingsin unohduttavuudesta kertoo paljon se, etten edes meinannut muistaa koko lyhäriä tätä arvostelua kirjoittaessa.

Tekikö Vaiana sinuun vaikutuksen vai millaisia ajatuksia se herätti sinussa?

Kuvat: The Walt Disney Company Nordic

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

10 kommenttia artikkelissa “Vaiana arvostelu

 1. Minäkin kävin katsomassa Vaianan mainostamassasi lasten sunnuntain näytöksessä. Kiitos mainostamisesta, muuten olisin nähnyt elokuvan vasta tänään! :) Olen koko viikon ajan (tai sunnuntaista asti) odottanut, että milloin kirjoitat elokuvasta blogiisi! :D

  Minäkin pidin Vaianasta kovasti! Animaatio oli upeaa, juoni yllätyksellinen ja hahmot onnistuneita. Heihei oli mahtava hahmo ja Pua-possu niin söpö! Harmitti, ettei hän uskaltanut lähteä mukaan matkalle. Pidin kovasti myös kookospähkinä-kakamorista ja niiden ilmiselvästä viittauksesta uusimpaan Mad Max -elokuvaan.

  Vaianan laulut olivat tosiaan hyviä! En olekaan niitä vielä englanniksi kuunnellut (halusin, että ne tuovat uutuuttaan minulle kylmiä väreitä teatterissa – ja niinhän osa toikin), pitää kuunnella.

  Vaikka Vaianassa paljon mahtavuuksia olikin, jäi siitä silti puuttumaan SE JOKIN, joka olisi tehnyt elokuvasta minulle täydellisen. Syypäänä “jonkin” puuttumiseen oli ehkä se, että tapahtumat etenivät minusta välillä vähän liian nopeasti. Olisin kaivannut jarrukytkintä, jotta voin ihastella elokuvan maisemia pidempään. Mutta en silti pettynyt elokuvaan, vaan se itse asiassa jopa yllätti minut positiivisella sävyllä. :)

  1. Jee, kiva, että vinkkauksestani oli iloa! :)

   Olin etukäteen kuvitellut, että Pua olisi ollut mukana seikkailuissa, joten tuntui yllättävältä, ettei niin söpöä hahmoa hyödynnetty enempää. Mutta toisaalta supersöpö eläinkaveri olisi saattanut tuntua tosi tyypilliseltä Disney-jutulta, joten Heihei oli siinäkin mielessä kivaa vaihtelua.

   Itse en vain millään malttanut olla kuuntelematta lauluja etukäteen ja kun en ole mitenkään erityisen musikaalinen, niin tuntui hauskalta, että musiikeista oli jo jonkinlainen ajatus, kun ne kuuli elokuvassa. :)

   Minullekin jäi vähän jännä fiilis ensimmäisen katselukerran jälkeen. Että tässäkö se nyt oli. Mutta jotenkin toisella kerralla leffaa pystyi fiilistelemään enemmän ja muistan ajatelleeni, että “vitsi miten kiva elokuva”. Onneksi viimeistään DVD:tä/Blu-rayta katsoessa voi sitten halutessaan stopata elokuvan ja tutkia maisemia ja muuta. :)

 2. Pitää vielä sanoa, että suorastaan HIHkaisin sanan “poikaystäväni” kohdalla. Onnea teille! :)

 3. Hyvän arvostelun olet jälleen kirjoittanut ja monesta jutusta olin samaa mieltä. :)
  Minäkin kävin Vaianan katsomassa lasten sunnuntaissa ja olin ennen elokuvaa ihan täpinöissäni, koska kovasti olin tämän näkemistä odottanut. Eikä todellakaan tarvinnut pettyä. Visuaalisesti aivan uskomattoman kaunis ja olisi tehnyt mieli välillä painaa pausea, että saisi rauhassa tutkia kaikkia yksityiskohtia. Juoni oli myös hyvä ja säilytti mielenkiinnon, vaikka olinkin soundtrackia kuuntelemalla ja konseptitaidetta ihailemalla spoilannut sen itseltäni.

  Hahmoista tykästyin itse eniten Vaianan ja hänen isoäitiinsä, kummaltakin löytyi luonnetta ja heidän välinen suhteensa oli aivan ihana. :) Heihei oli hauska ja Pua todella söpö, mutta minusta molemmat eläinystävät jäivät vähän liian yksiulotteiseksi. Vaikka kyllähän Heihei oli seikkailussa mukana ja auttoi tiukan paikan tullen, mutta kaipasin silti jotain enemmän. Mutta eniten minua häiritsi kyllä Tamatoa-rapu, joka jotenkin pomppasi omille silmilleni ei vain visuaalisesti vaan myös musiikin osalta. Se oli kohtauksena sellainen että putosin tarinasta takaisin leffateatterin penkille ja ihmettelin miten tämä bailaava bile-rapu liittyi mihinkään.

  Dubbauksesta pitää myös sanoa, että todella positiivinen yllätys. Yamajako oli ihan täydellinen valinta Vaianan rooliin ja Kalliokin kuulosti mielestäni tosi hyvältä. Trailerin perusteella minäkin olin epäileväinen Haaviston äänestä, joka trailerissa tuntui todella yli tehdyltä, mutta onneksi elokuvassa kuulosti paljon paremmalta. Mutta silti on lippu jo varattuna ensi viikolle orginaali versioon, koska haluan senkin päästä kuulemaan ja ehdottomasti haluan nähdä Vaianan vielä uudestaan leffateatterissa. :)

  1. Kiitoksia Sanle! Muutama ilta tulikin vietettyä tätä juttua viilatessa, joten hyvä, jos se näkyy. :) Vaianan kauneutta ei voi liikaa hehkuttaa! Elokuvaa katsoessa silmä lepäsi. Se kertoo kyllä varmasti paljon, jos elokuva tuntuu mielenkiintoiselta, vaikka on ehtinyt saada tietää isoja osia juonesta jo etukäteen.

   Varsinkin Vaianaan tai isoäitiinsä verrattuna eläinkaverit jäivät kyllä väistämättä pintapuolisiksi hahmoiksi. Mutta onneksi ainakin muista hahmoista löytyi jotain vähän syvällisempää. En ihmettele, että Tamatoa tuntui sinusta irralliselta. Olihan hahmo tyyliltään aika erilainen kuin muut ja jakaa varmasti mielipiteitä. Minusta Tamatoa sopi ihan hyvin tarinaan, vaikka en kyllä olisi kuvitellut hahmoa ihan sellaiseksi kuin se oli.

   Kiva kuulla, että dubbaus oli sinunkin mieleesi! Yksi ainoita puolia, joista en siinä pitänyt, oli Jon-Jon Geitelin valinta kalastajan rooliin. Hänen äänensä ei minusta vaan yhtään käynyt yhteen sen kanssa, miltä hahmo näytti. Mutta pitäisi varmaankin kuulla englanninkielinenkin versio, jotta tietäisi miltä hahmo on alunperin kuulostanut. :)

 4. Piti odottaa, että kerkeän itsekin katsoa tämän ennen kommentia ja eilen sitten käytiin miehen kanssa tämä kattomassa: pidin tästä kyllä, oli outoa käydä katsomassa suomeksi elokuvaa, kun en ole pitkään aikaan kuunnellut dubbauksia, mutta minusta oli ihan onnistunut. Pidin erityisesti Veeti Kallion äänestä Mauille, kuulosti melkein kuin Dwayne Johnson olisi puhunut suomea, joten minä tykkäsin :D Välillä Moanan ääni ärsytti, kun poikkesi todella paljon englannin kielisestä äänestä, mutta kyllä siihenkin tottusi ja laulut olivat minusta onnistuneita. Maisemat olivat upeat ja se miten mereen oli panostettu.. Vau! Tuli ihan lapsuuden ajat mieleen Israelista, kun oli niin kirkasta vettä, että näkee kaiken. Teki mieli mennä uimaan!
  Meidän suosikiksi nousi nopeasti HeiHei :D ei vitsi, että oli hassu hahmo ja poikkeuksellinen eläinkumppani. Mieheni tykkää paljon linnuista, joten hän oli erityisen iloinen kukon valinnasta prinsessan lemmikiksi. Odotin kuitenkin, että Pua olisi ollut paljon enemmän mukana tarinassa, kun siitä on niin paljon tehty kaikenlaisia oheistuotteita, mutta pidin ehkä itsekin enemmän HeiHein valinnasta isompaan rooliin. Toinen oma suosikkini oli Maui, pidin siitä, että hän oli sarkastinen, mahtaileva ja ei ollut mikään tyypillinen prinssi ja vitsi, että se laulu jää soimaan päähän minkä Maui laulaa. Tykitin eilen englannin kielistä soundtrackia ja lauloin ehkä mukana ja nyt ehkä osaan koko laulun ulkoa :D
  Minulle tuli Moanasta ja hänen isoäidistään jostain syystä mieleen Pocahontas, jotain saman tyylistä siinä miten saa neuvoa, seuraa sydäntäsi etc. Pidin kyllä isoäidin roolista, tässä oli jotain hyvin Disneymäistä asettelua: tiukka vanhempi, rennonpi isovanhempi, mutta se toimi.

  Kaiken kaikkiaan ihan hyvä lisä Disney kokoelmaan, ei noussut suosikiksi, mutta not bad, pitää katsoa nyt se englannin kielinen versio.

  1. Hauska kuulla, että sinäkin pidit dubbauksesta. :) Minun korvaani Yasminen ääni ei kuulostanut mitenkään häiritsevän erilaiselta, mutta ehkä se vain johtui siitä, etten ole pitkään aikaan kuunnellut pätkiä elokuvasta englanniksi. Auli’i oli kyllä niin upea eilen Oscar-gaalassa, että ihan jo pelkästään sen vuoksi pitäisi katsoa elokuva englanniksi. Leffateatterista lähdettyä olisi todellakin tehnyt mieli varata matka johonkin ihanan lämpimään maahan kauniiden hiekkarantojen äärelle. :)

   Jee, Heihei oli ihana! :D Ehkä Pua oli vaan niin ylisöpö hahmo, ettei Disney voinut olla ottamatta siitä kaikkea hyötyä irti oheistuoterintamalla.

   Minulle ei tullut Vaianasta ja isoäidistä yhtään Pocahontas mieleen, vaan olen ajatellut vain Mulania. Mutta nyt kun sanoit, niin yhteyshän on ihan ilmeinen.

 5. Kävin just katsomassa! Pitäis vielä saada joku järkevä blogiteksti aikaiseksi…. Oli kivaa vaihtelua tällainen “prinsessaelokuva”, kun en ole Mulanin jälkeen ilmestyneistä Disneyn tyttö pääosassa -animaatioista tainnut nähdä yhtään. Tykkäsin kanssa Oseaniasta tapahtumaympäristönä ja visuaalisesti tosi hienot näkymät. Puhumattomat eläinhahmot oli vähän kumma ja Heiheihin alkoi mennä jo vähän hermo loppua kohden.

  1. Vaianan tapahtumapaikkoja ei voi kyllä kehua tarpeeksi! :) Nyt kun mainitsit, niin Disneyn prinsesselokuvissa ei ole ollut viime vuosina olla puhuvia eläinkavereita. Esim. Pascal, Maximus tai Sven eivät puhu. Siinä mielessä Pua ja Heihei sopivat tähän linjaan, mutta onhan tyyli aika erilainen, jos vaikka 90-luvun meininkiin vertaa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.