Isoäiti Tala — Kylän hullun muorin tärkeä tehtävä

Disney-animatioissa on perinteisesti nähty hahmoina hyvin vähän isoäitejä. Äkkiseltään tulee mieleen vain Mulanin isoäiti ja Vaianan mummi Tala. Ikään kuin isoäidin roolissa toimivia hahmoja on muutama; Kaarnamuori, Mama Odie, Karhuveljeni Kodan Tanana sekä Tuhkimon hyvä haltiatar. Vertailukohtia on siis vähän, mutta minusta Tala nousee ehdottomasti tämän joukon parhaaksi hahmoksi.

En olisi osannut ennen Vaianan näkemistä arvata, että Vaianan isoäiti Tala voisi olla minusta yksi elokuvan mielenkiintoisimmista hahmoista. Tämä iäkäs isoäiti olisi helppo sivuuttaa ja pitää tätä vain täysin höpsähtäneenä tätinä, mutta oli mukava huomata, että hahmo olikin paljon enemmän. Olen jo pitkään suunnitellut kirjoittavani hahmosta ja hänen merkityksestään analyysin, ja viimein juttu on valmis teidän luettavaksenne.

Monet kyläläiset pitävät Talaa varmasti ihan höpsähtäneenä vanhana tätinä, jopa melkoisena kylähulluna. Hän ei istu tavallisen saarelaisen rooliin, vaan tekee asiat omalla tavallaan. Tala kuitenkin tietää oman tärkeän osansa saaren elämässä ja olevansa oikealla asialla, eikä siksi välitä muiden mielipiteistä. Talan voisi uskoa jopa käyttävän tilannetta hieman hyväkseen ja vain esittävän herttaista vanhaa tätiä. Hullun leiman saatuaan hän tuntuu päättäneen höpsötellä oikein olan takaa.

Todellisuudessa Tala ei ole lainkaan tärähtänyt, vaan on ainoa saarelainen, joka ei halua ummistaa silmiään saarta uhkaavalta muinaiselta tuholta. Hän tietää paljon kansansa historiasta ja kertoo tuntemiaan tarinoita kylän lapsille. Suurinta osaa lapsista hänen pelottavat kertomuksensa kauhistuttavat, mutta pientä Vaianaa jutut vain kiinnostavat. Talan poika, päällikkö Tui ei halua kuunnella äitinsä tarinoita vaan uskoo vakaasti, että kansan on paras pysyä saarella turvassa eikä lähteä kauemmas merelle. Näitä sääntöjä hän koettaa myös iskostaa Vaianan päähän.

Tala pysyy sivussa, kun vanhemmat asettelevat Vaianan harteille kylän tulevan johtajan pestiä. On mielenkiintoista, että Tala ei osallistu pojantyttärensä tärkeisiin seremonioihin, vaan näyttää aina puuhailevan omiaan. Hän ei muutenkaan näytä ottavan osaa muiden kyläläisten puuhiin vaan viihtyy aina omissa oloissaan.

Isoäiti Talan kapinallisella käytöksellä on syynsä. Hän toivoo, ettei Vainana kuuntelisi vain vanhempiaan vaan myös sydäntään. Hän näkee, että meri kiinnostaa Vaianaa yhtä paljon kuin se kiinnostaa häntäkin. Talalta ei jää huomaamatta se, miten pikku-Vaiana hipsii salaa rantaan. Hän seuraa syrjästä, kun meri valitsee hänen pojantyttärensä ja antaa tehtäväksi palauttaa Te Fitin sydämen oikealle paikalleen. Samalla Tala ottaa tehtäväkseen ohjata nuorta naista tässä tärkeässä tehtävässään.

Epäonnistuneen merenkäyntiyrityksen jälkeen Vaiana on jo antamassa periksi ja tyytymässä tulevaan rooliinsa kansan johtajana. Ratkaisevalla hetkellä isoäiti kuitenkin saapuu paikalle ja näyttää että elämässä on muitakin vaihtoehtoja. Hän auttaa Vainan alkuun kansan salatun historian selvittämisessä, kertoo tarinan puuttuvat palaset ja antaa sydänkiven Vaianalle.

Samalla Talan voimat ovat kuitenkin ehtymässä. Hän huoahtaa helpotuksesta, kun on saanut tärkeät pyörät pyörimään. Hän käyttää viimeiset voimansa reitin neuvomiseen ja kehottaa lähtemään matkaan saman tien. Aivan viimeisinä hetkinään hän ohjeistaa Vaianaa siinä, millä sanoilla hän voi kohdata Mauin: ”Minä olen Vaiana Motunuilta, astu veneeseeni, matkaan meren halki ja palauta Te Fitin sydänkivi.”

Vaiana ottaa isoäitinsä sanat mantrakseen ja lähtee matkaan. Hänen lähtökohtauksensa on vaikuttava ja vielä vaikuttavamman siitä tekee se, että äiti Sina auttaa Vaianaa pakkaamaan ja antaa siten siunauksensa lähdölle. Vaikka matka alkaa kömpelösti, Vaiana pysyy päättäväisenä ja pitää katseensa tehtävässään.

Kun Vaiana pääsee Mauin luo, alkaa hän siteerata isoäitinsä aiempia sanoja. Sulavapuheinen Maui on saada tytön hämilleen, joten Talan ohjeiden mukaisesti Vaiana nappaa Mauia vielä oikein korvasta. Maui kuitenkin kääntää puheen itseensä ja saavutuksiinsa ja saa Vaianan hetkeksi pois raiteiltaan. Kun Vaiana saa Mauin uudestaan kiinni, hän yrittää vielä uudestaan käskyttää tätä, mutta huomaa pian, ettei pelkällä määräilyllä pääse pitkälle.

Talan laulama ohje siitä, ettei vettä voi määrätä, vain ohjailla, pitää elokuvassa hyvin paikkansa. Myrskyn varaan joutunut Vaiana yrittää käskeä merta apuunsa, mutta meri ei auta tätä niin kuin Vaiana anelee, vaan tekee sen omalla tavallaan. Talakaan ei olisi saanut Vaianaa käskemällä pelastamaan kotisaarta, vaan ohjaili tätä hienovaraisesti oikeaan suuntaan. Samoin Vaiana hoksaa vedota Mauin huomionkaipuuseen ja saa tämän siten auttamaan Te Fitin sydänkiven palauttamisessa.

Kun Vaiana lähti matkaan, nähtiin miten Tala jatkoi omaa matkaansa eräänlaisena henkiolentona. Tatuointinsa mukaisesti hän ottaa rauskun muodon, eikä eläinvalinta suinkaan ole sattumanvarainen. Polynesialaisissa kulttuureissa rauskut symboloivat sulavaliikkeistä voimaa ja viisautta. Rauskujen uskotaan myös johdattavan oikeaan paikkaan ja muistuttavan siitä, ettei tarvitse pelätä.

Juuri tuollaisen roolin Tala ottaa, kun Vaiana on vaikean päätöksen edessä. Maui on jo luovuttanut Te Kān vahingoitettua hänen koukkuaan ja Vaianakin on antamassa periksi. Talan henki palaa kuitenkin lohduttamaan Vaianaa. Lempeä Tala ikään kuin antaa Vaianalle luvan luovuttaa ja palata kotiin, mutta näkee, ettei hän oikeasti halua jättää tehtävää kesken. Niinpä Tala muistuttaa siitä, mitä Vaiana sydämessään todella haluaa ja miten pitkälle hän on jo päässyt tehtävässään. Vastoinkäymisiä tulee aina, mutta niistä huolimatta on jatkettava ja virheistä opittava.

Vaiana saa isoäitinsä sanoista uutta voimaa ja löytää sisältään rohkeuden, jota tehtävän loppuunsaattamisessa tarvitaan. Hän sukeltaa hakemaan sydänkiven meren pohjasta ja korjaa veneensä kuntoon. Aiempi mantra muuttaa muotoaan, sillä uutta itsevarmuutta puhkuva Vaiana ymmärtää, että hänen on palautettava sydänkivi paikoilleen.  Samalla Talan tehtävä on tehty ja hän jatkaa omaa matkaansa.

Vaiana luottaa isoäitiinsä eikä hän olisi pystynyt suuren tehtävänsä toteuttamiseen yksin. Mauistakin on toki paljon apua, mutta seikkailu tarvitsi Talan antaman alkusysäyksen. Vaianan lyhytnäköiset vanhemmat osasivat ajatella vain saarta ja sen asukkaiden tulevaisuutta, mutta Tala osasi katsoa laajempaa kuvaa ja rohkaisi siksi pojantytärtään lähtemään aavalle merelle. Hän myös näki, ettei pelkkä kansan johtaminen ole Vaianan haave ja kehotti siksi nuora naista seuraamaan sydäntään. Talalta Vaiana saa myös tärkeää tsemppausta vaikealla hetkellä.

Sen lisäksi, että Tala on hyvin tärkeä hahmo saaren pelastamisen kannalta, hänellä on myös aivan ihana tapa elää pilke silmäkulmassa. Hän tanssii meressä rauskujen kanssa, jos tekee mieli, pelleilee vanhasta iästään huolimatta ja elokuvan huvittavimpiin hetkiin kuuluu, kun Vaiana kysyy, miksi Tala on niin omituinen ja tämä vastaa: ”Mä oon kylän hullu muori. Ne on tällasia.”

Isoäiti Tala on minusta ehdottomasti yksi suurimman vaikutuksen tehneistä viime vuosien Disney-hahmoista. Hahmo on selvästi hyvin mietitty ja Talan kohtaukset tekevät elokuvasta sydämellisen. Lisäksi saan aina kylmiä väreitä, kun kuulen Olen Vaiana -laulun.

Pidätkö sinä Talasta? Kaipasitko Disney-elokuviin lisää isoäitihahmoja tai iäkkäämpiä hahmoja yleensä?

Jos pidit jutusta, mutta et ehdi kommentoimaan, voit nyt tykätä jutusta klikkaamalla sydämen kuvaa Kommentoi-napin vieressä.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

8 kommenttia artikkelissa “Isoäiti Tala — Kylän hullun muorin tärkeä tehtävä

 1. Ihanaa, että teit uuden kirjoituksen! Pidän itsekkin Talasta hyvinpaljon. Katsoin Vaianan heinäkuussa ensimäisen kerran ja mielestäni Tala on Vaianalle täydellinen isoäiti, ja kuinka hyvin kerroitkaan kaikesta. Tuo rausku juttu oli todella uutta.
  Pidän yleensäkin Disneyn vanhemmista henkilöistä, jotka ohjaavat päähenkilöitä hienovaraisesti, esim. Pocahontaksen kaarnamuori.
  Myös iselläni syntyy kylmiä väreitä, kun kuulen ”Olen Vaiana” -laulun.

  1. Tala on kyllä aivan ihana hahmo, ja tykkään siitä, että hänellä on lauluosuuksiakin. Minulle tuo Talan muuttuminen rauskuksi pisti heti silmään ja elokuvan näkemisen jälkeen piti tutkia, mitä symboliikkaa eläimiin oikein liittyy. Rauskuilla on toki jotain muitakin merkityksiä, mutta aivan varmasti elokuvan tekijät ovat miettineet tarkasti, minkä eläinhahmon valitsevat. :)

   Kaarnamuori on myös tosi onnistunut hahmo ja hänen ja Talan kaltaisia hahmoja olisi mukava nähdä lisää. Ainakin Pixarin Coco-elokuvassakin tullaan näkemään jotain isovanhempia, joten toivottavasti tämä on nyt Disneyn uusi tapa ottaa eri ikäisiä hahmoja mukaan elokuviin. :)

 2. Eri ikäisiä hahmoja on hieno nähdä, kunhan he myös vähän rikkovat totuttua tapaamme esittää ihmisiä. En pidä siitä jos vanhoille ihmisille varataan vain höpsön rooli. Tykkään todella paljon myös Mulanin isoäidistä, sillä hänkin ymmärtää lapsenlapsensa todellisen luonteen eikä yritä pakottaa tätä siihen malliin johon muu ympäristö Mulania vaatii asettumaan.

  Isoäitejä tosiaan on muutama, mutta onkos isoisiä Disney-kuvastossa lainkaan? Ei tule ainakaan itselleni heti mieleen..

  1. Mulanin isoäiti on tosi hurmaava tapaus myös, mielellään hänet näkisi vaikka vähän isommassakin roolissa elokuvassa. :)

   Ainakin äkkiseltään minulle tulee isoisistä mieleen vain kuningas Triton, hänestähän tulee isoisä Pienen merenneidon myötä. Muita isoisiä ei minulle tule mieleen, mutta Disney-klassikoissa moni isähahmo, kuten vaikka Sulttaani ja Bellen isä tosin näyttävät ulkoisesti niin vanhoilta, että voisivat ikänsä puolesta olla isoisiä.

 3. Oi, ihana postausaihe ja hyvin kirjoitettu! Tulipa taas palo nähdä Vaiana uudelleen. Itsekin kiinnitin huomiota rauskukohtaukseen Vaianan lähtiessä merelle ja mielestäni se oli toteutettu hyvin kauniisti.

  Enkä ollut muuten tajunnut tuota määräilyn ja ohjailun teemaa, josta kirjoitit, mutta totta! On aina jännittävää, että mitä syvemmälle vaikka Disneynkin elokuviin sukeltaa, sitä mielenkiintoisempia juttuja pienistäkin yksityiskohdista löytyy!

  Ja alkoi kiinnostaa myös nähdä Vaiana suomeksi, kävin sen teattereissa katsomassa silloin alkuperäisillä äänillä. Mutta tuo Talan repliikki on vain kovin mainio :D

  PS: Blogini on taas elossa! :)

  1. Mukavaa, että tykkäsit Vilhelmiina! :)

   Elokuvan englanninkielisessä versiossa Tala ei anna tuota ohjailuun/määräilyyn liittyvää ohjetta ainakaan laulussa, joten en ole aivan varma, onko sen korostaminen ehkä vain suomidubbauksen erikoisuus. Mutta ainakin elokuvasta voi tuon teeman löytää.

   Ainakin minusta Vaianan suomenkielinen versio oli tosi hyvä. Tietysti siihen voi olla vaikea tottua, kun on ensiksi nähnyt alkuperäisversion. :)

   Mukavaa, että blogisi on taas hengissä! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.