Pixar-perjantai: WALL-E

WALL-E:n viikkoa jatketaan taas Pixar-perjantai-sarjan parissa. WALL-E:n tuotannosta löytyikin vaikka mitä mielenkiintoista, joten tekstistä taisi tulla pikkaisen pidempi kuin parista edellisestä osasta.

Pixar-perjantai: Wall-e - Disnerd dreams

WALL-E
Ohjaaja: Andrew Stanton
Äänirooleissa: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, John Ratzenberger, Kathy Najimy
Kesto: 1 h 38 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 9.6.2008, Suomessa: 5.9.2008
Maailmanlaajuiset lipputulot: 521,311,860 USD
Arvioita: IMDb 8,4, Rotten tomatoes 96 %
Alkuperäinen traileri YouTubessa

WALL-E on ilmestymisjärjestyksessään neljäs Pixar-elokuva, joka sai alkunsa John Lasseterin, Joe Ranftin, Pete Docterin ja Andrew Stantonin pitämässä lounaspalaverissa vuonna 1994. Muut ideointisession aikana esitellyt tarinaideat johtivat elokuviin Ötökän elämää, Monsterit Oy ja Nemoa etsimässä. Tämänkertaisen elokuvan idea lähti Stantonin kysymyksestä: ”Mitä jos ihmiskunta olisi lähtenyt maapallolta ja unohtanut sammuttaa viimeisen robotin?”

Vuonna 1995 Stanton ja Docter kehittelivät tätä ideaa eteenpäin työnimellä ”Trash planet”, mutta parin kuukauden ideoinnin jälkeenkään he eivät päässet vauhtiin tarinan kanssa. Niinpä Docter alkoi suunnitella omaa elokuvaansa, josta tuli lopulta Monsterit Oy. Stantonkin käänsi katseensa toiseen ideaansa ja palasi yksinäisen robotin pariin vasta kun oli viimeistelemässä elokuvaa Nemoa etsimässä. Vuoden 2003 lopulla hän teki muutaman kollegansa kanssa storyreelin elokuvan ensimmäisistä 20 minuutista. Nauha esiteltiin John Lasseterille ja Steve Jobsille, jotka innostuivat ideasta ja niin elokuvan tuotanto alkoi virallisesti.

Elokuvan ensimmäinen näytös, jossa tutustutaan WALL-E:en ja maapallon nykytilaan, säilyi hyvin samanlaisena koko tuotannon ajan. Sen sijaan toinen ja kolmas näytös muuttuivat vuosien aikana hyvin paljon. Siinä ihmisten sijaan hyytelömäiset Gels-otukset tulivat maahan etsimään jotakin ja kohtelivat robotteja kaltoin. Ajan myötä tekijät tajusivat idean olevan liian outo ja, että yleisön oli helppo olla pitämättä näistä hyytelöolennoista, joten vähä vähältä niitä muutettiin ihmismäisempään suuntaan. Aluksi Axiomilla matkaava ihmiset olivat hyvin tyhmiä, mutta koska yleisön haluttiin eläytyvän heidän elämäänsä paremmin, ihmisistä tehtiin kuin isoiksi vauvoiksi taantuneita.

Pixar-perjantai: WALL-E - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: WALL-E:n esinekokoelma koostuu sadoista pienistä esineistä. Tekijät keksivät laittaa kokoelmaan sellaisia esineitä, joiden käyttötarkoitusta he olivat lapsena ihmetelleet. Koska WALL-E ei ole nähnyt juuri mitään tavaroita käytössä eikä tiedä niiden käyttötarkoituksia, ne tuntuvat siitä kovin erikoisilta ja niinpä se on napannut ne kotiinsa.

WALL-E:a tehdessään Pixarlaiset pääsivät toteuttamaan nörteimpiä puoliaan. He katsoivat useita sci-fi-elokuvia saadakseen niiden hengen mukaan WALL-E:en ja lisäsivät elokuvaan pieniä kunnianosoituksia suosikkeihinsa. Työryhmä pääsi tutustumaan myös oikeisiin huippurobotteihin tarkemmin sekä kokeilemaan niiden ohjaamista. Tieteiselokuvien lisäksi he katsoivat vanhoja mykkäelokuvia ja ottivat niistä hieman mallia WALL-E:n liikehdintään.

WALL-E-robotin suunnittelu vei lopulta useita kuukausia, joiden aikana robotin rakenne suunniteltiin jokaista mutteria myöten. Yksi robotin silmiinpistävimmistä piirteistä ovat sen ilmeikkäät silmät, joihin Stanton sai inspiraation baseball-pelissä näkemistään kiikareista. WALL-E:n jalat taas lainattiin eräältä erikoiselta pyörätuolilta, jossa oli renkaiden tilalla telat. EVA taas on muotoilultaan hyvin erilainen ja yksi sen suunnittelijoista oli useita Apple-tuotteita suunnitellut Jonathan Ive. Monia muita taustalla nähtäviä robotteja varten luotiin erilaisten osasten galleria, josta valittiin kunkin tehtävään sopiva yhdistelmä.

Elokuvasta löytää helposti kritiikkiä kaupallisuutta vastaan, mutta ympäristöasioista saarnaaminen ei ollut Stantonin tavoitteena WALL-E:a tehdessään. WALL-E:n oli alusta asti suunniteltu olevan alhainen siivousrobotti ja sille oli keksittävä sopiva taustatarina. Tekijät päättivät korostaa joitain silloisen maailman elementtejä ja kuvittelivat millainen maapallosta tulisi ja mitä ihmiset tekisivät, jos maapallo alkaisi pikku hiljaa täyttyä rojusta.

Vähäisen dialogin vuoksi elokuvassa ei ole kovin montaa mainittavaa ääninäyttelijää. Ben Burtt vastasi päähahmon sekä M-O:n äänistä, EVA:lle äänen taas antoi Pixarilla työskentelevä Elissa Knight. Kapteenia ääninäytteli Jeff Garlin, joka on myöhemmin tehnyt roolit myös muutamassa muussa Pixar-elokuvassa. Suomidubbauksessa näistä rooleista vastasivat Jukka Rasila, Sari Ann Moilanen ja Mikko Kivinen.

Pixar-perjantai: WALL-E - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Muotoilultaan WALL-E ja EVA ovat monella tapaa toistensa vastakohtia. WALL-E on vanhanaikainen, täynnä yksityiskohtia ja perustuu neliöön. EVA taas on uusinta teknologiaa, sen pinnat ovat siloteltuja ja se muistuttaa ympyrää.

Musiikin WALL-E:en sävelsi Thomas Newman. Stanton ja Newman olivat tehneet onnistuneesti yhteistyötä jo Nemoa etsimässä -elokuvassa, joten ohjaaja halusi Newmanin mukaan myös toiseen elokuvaansa. Elokuvassa käytettiin myös paria Hello Dolly! -musikaalin laulua, sillä vanhemman musiikin käyttö tulevaisuuteen sijoittuvassa elokuvassa tuntui Stantonista hyvältä yhdistelmältä.

Elokuvassa tärkeää oli myös äänisuunnittelu, josta vastasi Ben Burtt. Koska dialogia ei juuri ole, kaikkein pienimmätkin äänet korostuvat. Ne toimivat robottien kielenä ja herättivät ne henkiin. Burt tuli mukaan elokuvan tekoon jo varhaisessa vaiheessa, eikä vasta jälkituotannossa, kuten aiemmin oli ollut tapana. Äänissä käytettiin mitä erikoisempia kapistuksia, kuten vanhaa armeijan generaattoria, pitkää vieteriä sekä ukkospeltiä. Päähahmojen äänien suunnittelu vei noin vuoden verran.

Koska Stanton halusi ottaa elokuvaan mukaan pätkiä Hello Dolly! -musikaalista, tuntui sopivalta lisätä tarinaan myös muita oikeiden ihmisten näyttelemiä pätkiä. Hän päätti kuvata menneisyyden tapahtumat ihmisillä ja päätyi sen myötä ohjaamaan ensimmäistä kertaa näyttelijöitä. Painovoimattomuudessa olemisen ajateltiin muuttaneen ihmisiä, niin että niistä tuli lopulta kuin isoja vauvoja. Muotokuvat aiemmista kapteeneista kuvaavat tätä matkan aikana tapahtunutta evoluutiota. Kapteeneina nähdään Pixarin työntekijöitä, jotka suostuivat kasvonpiirteitään muokattavan tähän evoluutioon sopisiksi.

Elokuvaan tehtiin vielä loppumetreilläkin pari muutosta. Alun perin EVA:n piti olla vahingoittunut ja WALL-E:n pelastaa se suuresta jätekuutiosta. Kohtaus kuitenkin päätettiin kääntää päinvastoin erään koenäytöksen jälkeen. Kun WALL-E olikin vahingoittunut, kaikki sen tapaamat hahmot pääsivät yhdessä auttamaan sitä ja WALL-E tuntui lopulta vielä suuremmalta sankarilta.

Koenäytösten perusteella elokuvaan tehtiin myös näyttävät lopputekstit. Yleisö ei nimittäin ollut aivan varma, kuinka ihmisille kävi elokuvan lopussa ja osa epäili heidän pian palaavan vanhoihin tapoihinsa. Kaikkein pessimistisimpienkin katsojien varalta Jim Capobianco suunnitteli lopputekstit, jotka taidehistorian kautta näyttävät kuinka ihmisten elo maapallolla jatkuu elokuvan loputtua.

Pixar-perjantai: WALL-E - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: WALL-E:ssa käytettiin monia kamerakikkoja, jotka ominaisia näytellyille elokuville. Useissa kohtauksissa kamera on tarkennettu vain yhteen hahmoon taustan ollessa sumea. Näin elokuvaan saatiin lisää intiimiyden tunnetta, vaikka lavasteet ovatkin kolkon metalliset.

Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa kesäkuussa 2008 yhdessä Presto-lyhytelokuvan kanssa. Se keräsi Pixar-elokuville keskinkertaiset, reilun 520 miljoonan maailmanlaajuiset lipputulot ja oli vuoden 9. tuottoisin elokuva. Suomessa katsojia liki 175 tuhatta ja tällä määrällä se oli vuoden 10. katsotuin elokuva. WALL-E sai kumminkin Pixar-elokuville ennätykselliset kuusi Oscar-ehdokkuutta, joista se voitti parhaan animaatioelokuvan palkinnon. Ehdokkuudet parhaan musiikin, laulun, äänitehosteiden, äänityksen sekä alkuperäisen käsikirjoituksen kategorioissa eivät sen sijaan tuoneet voittoa.

WALL-E sai DVD ja Blu-ray-julkaisullaan jatkoa pienen midquel-lyhärin (eli elokuvan tapahtumien keskelle sijoittuvan jatko-osan) muodossa. BURN-E-lyhytelokuva selittää mitä erikoisia seurauksia WALL-E:n pienillä teoilla oli epäonnisen korjausrobotti BURN-E:n elämään.

Pidän WALL-E:sta tosi paljon ja se pieni juttu, että se oli ensimmäinen teatterissa näkemäni Pixar-elokuva, tekee siitä entistä erityisemmän. WALL-E on varmaan elokuvahistorian sympaattisin robotti, pikkaisen kömpelö, mutta tosi hyväsydäminen. Elokuvan äänimaailmasta on saatu tosi uskottava ja lopputekstit ovat yhdet omista suosikeistani. Elokuvassa nähtävästä animaation ja oikeiden ihmisten yhdistelmästä en ihan hirveästi pidä, mutta ei se onneksi juuri vaikuta katselukokemukseen.

Kuuluuko WALL-E sinun suosikkeihisi? Mitä mieltä olet animaation ja näyteltyjen osioiden yhdistelmästä?

Vielä yksi yleisempi juttu: tein blogiin pari päivää sitten pienen uudistuksen. Kirjoitusten eri kategoriat löytyvät nyt alasvetovalikkona blogin yläpalkista. Esimerkiksi Keräily-kategoriaa klikkaamalla sivulle ilmestyy otteet kaikista Disney-keräilyyn liittyvistä teksteistä, otsikkoa klikkaamalla pääset lukemaan koko postauksen. Toivottavasti uudistus auttaa löytämään helpommin itseäsi kiinnostavaa luettavaa tai vaikka jonkin tietyn tekstin. Tietyn aiheen löytämisessä auttavat toki myös sivupalkin hakulaatikko sekä Arkisto-sivulta löytyvä aihelistaus.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , ,

4 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: WALL-E

 1. Oijoi! Wall-E on mielestäni paras Pixar-elokuva, kuten olenkin tainnut pari kertaa jo mainita… Minusta on niin mahtavaa, miten Wall-Esta saadaan niin sympaattinen ja inhimillinen olento, vaikka elokuvassa ei ole juurikaan dialogia – ainakaan robottien välillä. Wall-en olen muistaakseni nähnyt vielä sellaisessa elämäntilanteessa, missä olin kovasti ihastunut erääseen poikaan, joka tuntui olevan tavoitettamattomissa, ja pystyin samaistumaan Wall-en ihastumistunteeseen. Robottien välille saadaan tehtyä aivan ihana rakkaustarina, ah! <3 Kaupan päälle katsojia varoitellaan ilmastonmuutoksesta ja roskaamisesta, joten siitä vielä plussaa elokuvalle. :) Wall-E on minulle kuitenkin ensisijaisesti rakkauselokuva, ei eko-elokuva.

  Tekstissäsi on muuten pari lausetta, jotka loppuvat kesken kaiken (tai ainakin minun tietsikalla niistä puuttuu loppuosa). Ensimmäinen "loppuva lause" on toisen kuvan kuvatekstissä, jossa lukee "Koska Wall-e ei ole"…..!!! Mitä se ei ole!? :O :) Toinen puuttuva tekstin palanen on kohdassa, jossa kerrot, kuinka Stanton ohjasi ja kuvasi oikeita ihmisiä. Kyseisessä kappaleessa viimeinen lause loppuu kesken: "Painovoimattomuudessa olemisen ajateltiin muuttaneen ihmisiä, niin että niistä tuli" …. lihavia? :)

  Hyvä ja mielenkiintoinen esittely Wall-Esta – kuten kaikista muistakin Pixar-elokuvista on ollut. Ja minäkin hieman kyllä vierastan sitä, että animaatioelokuvassa näytetään "oikeita ihmisiä", varsinkin kun näyttelijöitä näytetään vain parissa kohtauksessa. Nyt niihin on tosin jo tottunut, ensimmäistä kertaa elokuvaa katsoessa (elokuvateatterissa) näytellyt osiot tuntuivat todella oudoilta ja sopimattomilta.

  1. Hehe, sinun suosikkisi on ehtinyt tosiaan tulla selväksi. ;) Söpö tarina, ei ihme, että WALL-E on tuntunut samaistuttavalta hahmolta tuossa tilanteessa. Itse pidän WALL-E:a ehkä eniten sci-fi-elokuvana, mutta se taitaa olla yhdistelmä niin monta eri genreä, että sitä voi pitää ihan mielipideasiana. Pidän itsekin elokuvan ympäristönsuojelullisesta viestistä ja on kiva, ettei sitä mitenkään tuputeta liikaa. :)

   Voi apua, miten minulta on jäänyt noin tökeröitä keskeneräisiä lauseita tekstiin. :O Minulla taitaa huono tapa vaan siirtyä seuraavaan lauseeseen, kun en osaa muotoilla yhtä loppuun ja jotenkin nuo jäivät vielä lopputarkastuksessakin huomaamatta. Mutta kiitos, kun huomautit, nyt nuo mainitsemasi kohdat on kirjoitettu loppuun. :)

   Ensimmäisillä kerroilla oikeiden ihmisten läsnäolo tuntui minustakin melkoisen häiritsevältä. Onneksi niihin on jo ehtinyt tottua paremmin.

 2. Inspiroiduin katsomaan Wall-en pitkästä aikaa esittelysi takia :) Siitä oli todella pitkä aika, kun olinkaan katsonut tämän elokuvan ja rakastuin uudestaan! Nyt näin vähän vanhempana katsojana ymmärsin tarinaa ihan eri tavalla kuin silloin teininä, kun tämä ilmestyi. Taas hämmästelin oikeiden ihmisten läsnäoloa animaatiossa, ei oikein sovi :/ Wall-e on kuitenkin ajatuksia herättävä animaatio ja Wall-e on kyllä niin sympaattinen ja suloinen ja pidin kovasti siitä miten hänen ja EVAn suhde lähtee kehittymään :)
  Nyt tekisi mieli hankkia Wall-e funko pop :D heh

  1. Voi, ihana kuulla! :) On aina kiva huomata uusia piirteitä aiemmin näkemistään leffoista ja WALL-E varsinkin tuntuu olevan paljon syvällisempi elokuva kuin ensimmäisellä katselukerralla arvasikaan. Pixar-elokuvat kestävät ihanasti mooonta katselukertaa. :)

   WALL-E-funko näyttää tosi suloiselta, piti heti googlettaa. Funkot on kyllä pahimman koukutusluokan keräiltäviä. ;P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.