The Walt Disney Film Archives: The Animated Movies 1921–1968 -kirja

Tänään kunnon esittelyyn pääsee kirja, josta onkin jo ollut hieman puhetta. Kerroin tästä The Walt Disney Film Archives: The Animated Movies 1921–1968 -kirjasta lyhyesti noin vuosi sitten ja lupasin kirjoittaa lisää, kun olen saanut sen luettua. Aloitin kirjan lukemisen helmikuussa, mutta vajaan parinsadan sivun kohdalla lukuinto pääsi loppumaan. Nyt lokakuun alussa otin tehtäväkseni lukea kirjan loppuun ja kun pääsin vauhtiin, sain tehtävän päätökseen muutamassa viikossa.

The Walt Disney Film Archives: The Animated Movies 1921–1968
Editor: Daniel Kothenschulte
620 sivua | Taschen 2016

The Walt Disney Film Archives on todellinen jättiteos ja se koostuu yhteensä 31 luvusta. Kirjan nimen mukaisesti se alkaa vuodesta 1921, jolloin Walt perusti ensimmäisen animaatiostudionsa ja alkoi tehtailla piirrettyjä. Ensin tulivat Alice Comedies -lyhytelokuvat, sitten Osku Kani ja Mikki Hiiri -piirretyt sekä Silly Simphonies -lyhärit. Kukin näistä animaatiolyhäreiden sarjoista saa kirjassa oman lukunsa. Niiden lisäksi käsitellään Disney-klassikot Lumikista Viidakkokirjaan eli kaikki, joiden teossa Walt Disney ehti olla mukana. Käsittelyyn pääsevät myös toisen maailmansodan aikana tehdyt propaganda-animaatiot sekä muutama oikeita näyttelijöitä sekä animaatiota yhdistelevä elokuva, kuten Song of the South ja Maija Poppanen.

Kirjan on toimittanut saksalainen kirjailija ja elokuvaluennoitsija Daniel Kothenschulte. Tämän suuren urakan lisäksi hän on vieläpä kirjoittanut kuusi lukua kirjaan. Muut luvut on jaettu tunnettujen Disney- ja elokuvahistorioitsijoiden kesken. Jos olet katsonut elokuvien lisämateriaalidokumentteja tai tutustunut Disneyn elokuvista kertoviin tietokirjoihin, voi kirjoittajien joukosta bongata monta tuttua nimeä. Esimerkiksi A Wish Your Heart Makes ja Tale as Old as Time -kirjat kirjoittanut Charles Solomon on tehtaillut tähän teokseen kokonaiset viisi lukua. Useassa lisämateriaalidokumentissa nähty Leonard Maltin taas on kynäillyt kirjaan kaksi lukua.

Koska kirja on koottu yhteensä 12 eri kirjoittajan osuuksista, tulee siinä väistämättä hieman toistoa. Tekstit ovat varmasti syntyneet eri aikoihin, eikä kaikilla ole varmaankaan ollut omaa osuutta kirjoittaessa tiedossa, mitä edellisessä luvussa kerrotaan. Toistoa ei onneksi ollut kuitenkaan häiritsevän paljon, mutta sen verran, että sen huomasi. Samanlaista tilannetta tuskin olisi tullut, jos yksi ja sama henkilö olisi kirjoittanut koko kirjan. Mutta se taas olisi ollut niin suuri urakka yksin tehtäväksi, että kirja olisi varmasti vieläkin työn alla.

Jokaisella kirjoittajalla oli vähän erilainen tyyli kirjoittaa, joten jokainen luku oli hieman eri muotilla tehty. Lukujen tekstityypiksi on mainittu essee, ja osa luvuista olikin selvästi enemmän pohdiskelevia. Niissä saatettiin esimerkiksi käsitellä jonkin elokuvan vaikutusta tai käydä läpi havaintoja elokuvasta. Toiset luvut taas olivat paljon tietokirjamaisempia ja keskittyivät elokuvien tekoon.

Esseiden lisäksi muutamien lukujen perässä on yksi tai kaksi Story notes -aukeamaa eli otteita aikoinaan pidettyjen tarinapalaverien muistiinpanoista. On onni, että Disneyn animaatiostudiolla on perinteisesti arkistoitu monenlaista elokuvien tekoon liittyvää materiaalia. Sen ansiosta tämän kirjan myötä pääsee nyt melkein kuin olemaan kärpäsenä katossa ja lukemaan, millaisia ajatuksia ja ideoita varsinkin Waltillta itsellään on ollut tekeillä olevista elokuvista.

Visuaalisen ilmeen puolesta kirja ei voisi olla hienompi! Kustakin elokuvasta on useita kuvia ja ne ovat kaikki tosi upeita! Kirjan isoilla sivuilla esimerkiksi taustamaalaukset pääsevät myös tosi hyvin oikeuksiinsa. Kuvia on tosi monipuolinen valikoima; nopeista luonnoksista taidokkaisiin maalauksiin ja valokuvista konseptitaiteeseen. Yritin valita myös tämän postauksen kuvitukseksi mahdollisimman monenlaisia otteita kirjasta.

Isot sivut sopivat todella hyvin elokuvataiteen esittelyyn, mutta koko toi mukanaan myös vähän ongelmia. Massiivisen koon vuoksi kirjan käsittely oli aika vaivalloista. Ja kun sivuja on yli 600, oli kirjalla myös painoa pari kiloa. Sitä ei siis voinut lukea ihan missä tahansa, vaan enimmäkseen luin opusta pöydän ääressä nököttäen. Se tuntui vähän tylsältä lukupaikalta, sillä tavallisesti tykkään syventyä kirjojen pariin sohvalla tai sängyllä mukavasti makoillen. Mutta The Walt Disney Film Archives -kirja oli aivan liian painava ja hankala sylissä pidettäväksi, joten mukavuus sai vähän harmillisesti jäädä kakkoseksi.

Minun on kai myönnettävä, että lukaisin muutaman luvun läpi aika nopeasti. Varsinkin luvut, jotka käsittelivät sellaisia elokuvia, joita ei ole koskaan nähnyt, jäivät vähemmälle huomiolle. En vain onnistunut pääsemään niin hyvin kärryille luvuissa, jotka käsittelivät esimerkiksi Song of the South ja So Dear to my Heart -elokuvia. Toistaalta sota-ajan propaganda-animaatioista kertova luku oli ihan mielenkiintoinen, sillä vaikka olenkin tiennyt armeijalle tehtyjen lyhyiden opetusfilmien olemassaolosta, en ole koskaan aiemmin etsinyt niistä itse tietoa. Aihe tuntuu minulle itselleni niin kaukaiselta, mutta valottaahan niiden tunteminen lisää studion historiaa.

Tutuista elokuvista oli tietysti kaikkein mielekkäintä lukea. Kirjassa oli paljon sellaista tietoa, joka oli tullut vastaan erityisesti silloin, kun tein taustatutkimusta Disney-tiistai-teksteihin. Mutta samalla sain huomata, etten tosiaankaan tiedä vielä kaikkea ja sain kirjan sivuilta myös paljon uutta tietoa.

Kirja on tosi upea, mutta en välttämättä suosittelisi sen ostamista ihan jokaiselle. Se on ensinnäkin aika kallis. Sain oman kappaleeni alennuskoodin kanssa The Book Depositorysta hintaan 107 e, tällä hetkellä hinta vaihtelee eri verkkokaupoissa noin 120–140 euron välillä. Toiseksi sen lukeminen on aika iso homma ja kirja on tietysti englanninkielinen, joten kielipäätä on oltava jonkin verran. Mutta jos nautit Disney-aiheisten tietokirjojen lukemisesta ja kirjahyllyssäsi on tilaa isolle kirjalle, pidät varmasti tästä opuksesta.

Sisällön ja visuaalisen ilmeen puolesta kirjalle voisi antaa täydet pisteet, mutta hieman kömpelöltä tuntuvan koon vuoksi tiputan siltä puoli tähteä. Kirjan fontti olisi myös voinut olla aavistuksen suurempaa, sillä se olisi helpottanut lukemista.

Arvioni:

Kirjahyllystäni ei ennestään löytynytkään mitään tämän kaltaista tietokirjaa, joka käsittelee useita Disney-elokuvia. Useimmat omistamani kirjat keskittyvät vain yhteen elokuvaan. Pixar-elokuvista minulla on sentään To Infinity and Beyond -kirja (joka tosin ulottuu vain vuoteen 2006 asti ja kaipaisi mielestäni kipeästi jatko-osaa). Tämän The Walt Disney Film Archives -kirjan julkaisun yhteydessä mainittiin, että se olisi ensimmäinen viiden kirjan sarjassa. Yritin etsiä tuoreempaa tietoa tulevista osista, mutta tuloksetta. Toivon kovasti, että lisää osia on tulossa, sillä lukisin erittäin mielelläni tällaiset esseet myös kaikista lopuista Disney-klassikoista.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:,

5 kommenttia artikkelissa “The Walt Disney Film Archives: The Animated Movies 1921–1968 -kirja

 1. Kiitos jälleen artikkelistasi!

  Onko tämä se The Opus jota suosittelisit sellaiselle joka haluaa päästä syvemmin sisälle noihin Disneyn elokuviin vai olisiko se joku muu? Onko kunkin elokuvan nimikkokirjat kattavampia kuin tällaiset kokoomateokset?

  1. Mukavaa jos tykkäsit Guf! :)

   Hmm, hyvä ja vaikea kysymys! :) Sanoisin, että tämä kirja on tosi hyvä perusteos ensimmäisten Disney-klassikoiden maailmaan. Se ei pureudu yhtä syvälle yksittäisten elokuvien tekoon, kuin yhteen animaatioon keskittyvät kirjat (kuten The Fairest One of All, A Wish Your Heart Makes tai Tale as Old as Time), mutta siinä on kuitenkin kaikista käsitellyistä elokuvista paljon tietoa. Lisäksi tässä kirjassa käsitellään myös sellaisia elokuvia, jotka eivät ole saaneet omaa kirjaa ja jotka ehkä muissa kirjoissa jäävät tosi vähälle käsittelylle. The Art of -sarjan taidekirjoihin verrattuna taas tässä kirjassa on paljon enemmän tietoa. Mutta taidekirjat tietysti keskittyvät juuri taiteeseen elokuvien takana

   Kun mietin muita tämän kaltaisia kirjoja, minulle ei tulee äkkiseltään mieleen ainoastaan The Disney Book. En itse omista sitä, mutta esimerkiksi Sanlen esittelyn perusteella, se on paljon pintapuolisempi kuin tämä opus.

   Toivottavasti tästä oli apua. :)

 2. Hei! Mielenkiintoisen kuuloinen kirja. Varmasti kirjasta saisi irti paljon asiaa mitä ei vielä tiedä. Itselläni englannin kielitaito vain tahtoo olla melko surkea…
  Monet muut yhdestä elokuvasta kertovat tietokirjat kiinnostavat tällä hetkellä silti enemmän. Pitääpä toivoa ainakin yhtä joululahjaksi :)

  1. Siinä tapauksessa tämä kirja ei taida olla sinulle paras kirja tällä hetkellä. Mutta tosi kiva, että olet bongannut muita sinua kiinnostavia kirjoja. :)

   On vähän tylsää, että Disney-aiheisia tietokirjoja on saatavissa melkein ainostaan englanniksi. Olisi kiva lukea välillä myös suomeksi. Mutta kun tilane on tämä, niin hyvistä kielitaidoista on paljon hyötyä, jos haluaa etsiä tietoa elokuvista. Kannattaa treenata englantia vaikka katsomalla joku tuttu animaatio englanniksi ja vielä enkkutekstien kanssa. ;) Treenasin sillä tavalla aikoinaan esimerkiksi yo-kokeita varten ja siitä oli varmasti hyötyä. (Tai ainakin se oli tosi hauskaa vaihtelua kirjojen pänttäämisen keskellä :D).

   1. Hyvä idea opiskella englantia! Yo-kokeet kun itsellä kummittelee vuoden päästä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.